Tijd voor een fikse ruzie

Vooropgesteld, werkgevers en werknemers in de nationale skiwereld zijn welopgevoede mensen. Ze spreken met twee woorden, komen beloften na en tonen zich altijd tot hulp bereid....

Het doel is de vreemdeling enthousiast te maken, niet hem bij een eerstekennismaking weg te jagen. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) kan zichdie luxe niet permitteren. Dus mag men het bijvoorbeeld wel oneens zijn metelkaar, maar alleen op een fatsoenlijke manier, zo bleek tijdens eenbijeenkomst die voorafging aan de wereldbekerwedstrijden in Landgraaf enRotterdam.

Iedere spreker toverde een lach op het gezicht, om vervolgens de buurmanpubliekelijk ter verantwoording te roepen. Nicolien Sauerbreij vond hetraar dat ze bij de NSkiV al in april had gezegd op zoek te zijn naar eennieuwe serviceman, maar dat die boodschap eind augustus nog altijd niet totDen Haag was doorgedrongen. Marcel Looze, coördinator van de NSkiV, zeihet onbegrijpelijk te vinden dat NOC*NSF niet bereid was de kosten voor deaangetrokken Canadees voor haar rekening te nemen.

Maar de onvrede wilde maar niet uitgroeien tot een ruzie. Daarmee werdin een middag de statuur van de sneeuwsport in de Nederlandse mediablootgelegd. Was het een grote sport geweest, hadden de aanwezigen elkaarde tent uitgevochten.

Koos Hendriks deed nog het meest zijn best. Maar zelfs dedirecteur/eigenaar van Snowworld slaagde er niet in medestanders te vindenvoor zijn plan dat ambitieus en onderbouwd leek. Want aan de discussiewaartoe hij de NSkiV opriep, werd door Looze geen gehoor gegeven.

Hendriks beklaagde zich erover dat de hele wereld zijn locatie heeftontdekt als het trainingswalhalla, met uitzondering van de Nederlanders.Hij heeft in Landgraaf een heel Alpendorp onder één dak. De beste skiërsvan Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen lopen er warm voor. Waarom haalden,met uitzondering van een enkeling, nationale skiërs en snowboarders er dande neus voor op?

Hier lag volgens Hendriks een schone taak voor NOC*NSF en de NSkiV. Hetwas toch in hun belang dat de aansluiting met de wereldtop werd gevonden?

Looze pareerde de aanval en zei dat het zou helpen als in Landgraaf dedeuren op christelijke tijden opengingen. Nu waren topsporters vooral vanzes tot negen uur 's ochtends welkom. Dat konden ze schoolgaande kinderenniet aandoen.

Die uitleg werd door iedereen gepruimd, omdat de rijen gesloten moestenblijven. Waarom sneeuwsporters niet kunnen wat hun leeftijdgenoten in hetturnen, zwemmen en atletiek wel doen, bleef onduidelijk. Die verblijven inpleeggezinnen en beginnen voor dag en dauw met hun dagelijkse routine.Families zijn ontwricht voor gouden medailles.

Luxe is voor gearriveerde topsporters, tot die tijd leidt improviserentot succes. Dat is misschien niet altijd eerlijk, maar zo gaat dat nueenmaal in de Nederlandse topsport. Misschien is het in de fatsoenlijkeskiwereld eens tijd voor een fikse ruzie.

Marije Randewijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden