Tijd om de NBA te volgen

Na een paar lange maanden wachten is het dan eindelijk zover: het nieuwe seizoen van de NBA is begonnen. Voor veel Europese fans een reden om slaap op te offeren, want de wedstrijden beginnen hier meestal pas na middernacht. Hieronder een greep uit hoogtepunten van de eerste speelweek.

Jan Heemskerk
Russell Westbrook van de Oklahoma City Thunder na het raken van het schot waarmee hij verlenging forceerde. Beeld afp
Russell Westbrook van de Oklahoma City Thunder na het raken van het schot waarmee hij verlenging forceerde.Beeld afp

1) Verslagen in verlenging

Na vorig seizoen geteisterd te zijn door een lange lijst aan blessures zijn de Oklahoma City Thunder dit jaar intact en gezond van start gegaan. Kevin Durant, de Most Valuable Player (MVP) van twee jaar geleden en één van de beste spelers op aarde, lijkt goed te zijn hersteld van een venijnige voetblessure die hem vorig jaar lang langs de zijlijn heeft gehouden. Hij scoorde 43 punten en pakte 12 rebounds.

Durant was, samen met zijn rechterhand Russell Westbrook (48 punten - 11 rebounds - 8 assists), verantwoordelijk voor 91 punten in de nipte overwinning op de Orlando Magic (139-136 na dubbele verlenging). De Magic stonden aan het begin van het vierde kwart nog met 18 punten voor.

Na een verbluffende comeback in het laatste kwart van de reguliere speeltijd stonden de Thunder met drie punten achter. Met nog enkele seconden te gaan werd de bal ingegooid vanaf de eigen helft, in de handen van Russell Westbrook. De explosieve en getalenteerde guard zag de klok aflopen en schoot, meters buiten de driepunt lijn. Het schot viel, met nog zevenhonderdste van een seconde over.

Aan het einde van de eerste verlenging wist Victor Oladipo van de Magic zijn eigen 'buzzerbeater' (een schot, genomen vlak voor het verstrijken van de speeltijd of schotklok) driepunter te raken om de wedstrijd naar de tweede verlenging te tillen. Maar het ijzersterke spel van Durant en Westbrook was uiteindelijk teveel voor het jonge team uit Orlando. Oladipo kon wel de eerste 'triple double' van het seizoen noteren (21punten - 13 rebounds - 10 assists).

Het enige andere duo in de geschiedenis van de NBA dat gecombineerd meer dan negentig punten scoorde waren Michael Jordan en Scottie Pippen. De sterren van de Thunder bevinden zich dan ook in een zeer select gezelschap. Deze prestatie belooft veel goeds voor de Thunder, die hiermee hebben laten zien waarom zij dit seizoen tot de favorieten behoren.

(Artikel gaat verder onder videoclip)

Het enige andere duo in de geschiedenis van de NBA dat gecombineerd meer dan negentig punten scoorde waren Michael Jordan (R) en Scottie Pippen. (Foto uit 1995). Beeld afp
Het enige andere duo in de geschiedenis van de NBA dat gecombineerd meer dan negentig punten scoorde waren Michael Jordan (R) en Scottie Pippen. (Foto uit 1995).Beeld afp

2) Meest waardevolle speler

Stephen Curry, sterspeler van de Golden State Warriors, herinnerde de wereld eraan waarom hij vorig seizoen werd verkozen tot de meest waardevolle speler van de NBA. Voor de tweede keer in dit kersverse seizoen vernietigde hij de New Orleans Pelicans (134-109). Curry scoorde 53 punten, waarvan 28 punten in het derde kwart - de Pelicans scoorden 26 punten in datzelfde kwart - en hij sloot de barrage van punten af met een actie die zijn team vier punten opleverde. Alonzo Gee maakte een overtreding op Curry toen de MVP een driepunter schoot, het schot viel en Curry voegde nog een punt toe met een vrije worp.

De indrukwekkendste actie van Curry was echter geen schot, maar een pass. Tijdens een dribbelactie wist hij de aandacht te trekken van drie verdedigers. Toen hij halverwege zijn dribbel de controle verloor, herpakte hij zich door de bal, zonder te kijken, over zijn hoofd te gooien naar een teamgenoot. Harrison Barnes was de gelukkige ontvanger van deze circuspass en kon de bal met gemak dunken.

(Artikel gaat verder onder videoclip)

3) Hereniging

Na het seizoen van 13'-14' verliet LeBron James de Miami Heat om terug te keren naar het team waar hij zijn carrière begon; de Cleveland Cavaliers. James, geboren en getogen in Akron, Ohio, ging weer naar huis, en liet mede-sterspelers Dwayne Wade en Chris Bosh - na het winnen van twee kampioenschappen in drie jaar - achter in Miami.

Toen de twee samen voor de Heat speelden hadden ze een vast ritueel in de vorm van een uitgebreide handdruk. LeBron en Wade lieten tijdens de eerste ontmoeting van de Cavaliers en de Heat dit seizoen zien dat hun vriendschap er niet op achteruit gegaan is. Zelfs in verschillende tenues namen ze de tijd om elkaar op deze unieke wijze te groeten.

Lebron James schudt de hand van Dwayne Wade tijdens een wedstrijd van de Cavaliers tegen de Heat. Beeld afp
Lebron James schudt de hand van Dwayne Wade tijdens een wedstrijd van de Cavaliers tegen de Heat.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden