Tientallen hightech pakken, maar welk is het snelste?
Zonder wereldrecord word je in Rome geen wereldkampioen zwemmen. Die stelling, niet eens een gedurfde, komt van de Nederlandse bondscoach Jacco Verhaeren.
Verhaeren, vijftien jaar de technische leidsman van de drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, streek pas woensdag met zijn pupillen in de Italiaanse hoofdstad neer. Hij probeert alle onrust omtrent de badpakkenoorlog, wie draagt straks wat, buiten zijn ploeg te houden.
Hij wilde er woensdag in Rome nog wat zinnen aan wijden, maar pas na het toernooi, zo zei hij, zal hij weer commentaar geven op alle bizarre verwikkelingen op materiaalgebied. Tijdens de WK zal Verhaeren, in december nog de aanvoerder van de internationale coaches bij het eerste oproer over de pakken, de mond gesloten houden over neopreen en polyurethaan, de rubberpakken en drijfpakken van dit moment.
Bij de voorbeschouwing ging het, onontkoombaar, nog wel over de zwempakken en merken. Verhaeren: ‘Materiaal is nog nooit zo belangrijk geweest als bij dit WK. Hoe zeer me dat ook spijt. Maar om competitief te zijn, hebben we ons ook op dat gebied zo goed mogelijk voorbereid.’
Dat betekent in de praktijk dat er na vele tests op Tenerife 35 pakken zijn aangekocht van het Italiaanse merk Jaked. Dat geldt momenteel, wegens zijn hoge drijfvermogen, als het snelste kostuum in de wereld. Marleen Veldhuis, de kopvrouw van de Nederlandse ploeg in Rome, zal daarom in het bad van het Foro Italico louter pakken van Jaked dragen.
Het wordt overigens niet het gewaagde witte ontwerp van de Italianen. Veldhuis: ‘Ik draag de Speedo lookalike van Jaked.’ Verhaeren: ‘Ze draagt dus het zwarte pak van Jaked.’ Het logo van Jaked is weggeplakt.
Het is de ongemakkelijke wereld van elkaar driftig bestrijdende fabrikanten. Speedo, vorig jaar bij de Olympische Spelen van Peking met wonderman Michael Phelps nog het overheersende merk, heeft een contract met de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond. Maar in de contracten staat dat de leden van de Nederlandse ploeg mogen kiezen voor een sneller pak van een ander merk.
Zo kiest Veldhuis, altijd een Speedo-klantje, voor Jaked. Omdat zij denkt dat het ’t snelste pak is. Maar in de estafetteploeg voor de 4 x 100 vrij komen Femke Heemskerk en Ranomi Kromiwidjojo, ook twee favorieten voor de wereldtittel, zondag gewoon in Speedo LZR Racer uit.
Zij zijn overtuigd van de kwaliteit van dat pak. Kromowidjojo: ‘Ik heb vele pakken getest. Van Jaked, TYR, Arena, Adidas en Blue Seventy, maar er gaat voor mij niets boven Speedo’s LZR. Bij de Jaked had ik last van water dat het pak inliep.’ Heemskerk: ‘Bij mij net zo.’
Kromowidjojo, de jongste in het vrije slag kwartet, en Heemskerk hebben onlangs een persoonlijk contract met het Australische merk afgesloten. Zij staan tot eind 2010 bij Speedo onder contract. Kromowidjojo: ‘Nee, niet voor een pak geld. Maar het geeft rust dat ik op tijd voor Speedo heb gekozen. Ik voel me vertrouwd in dat pak. Ik heb van jongsaf nooit in een ander pak gezwommen. En wilde nu ook niet veranderen.’
In die kansrijke 4 x 100 vrij-ploeg zwemt, om alle verwarring compleet te maken, Inge Dekker in Arena, ook een Zuid-Europees sportmerk. De vijfde vrouw van het stel, Hinkelien Schreuder, heeft nog niet gekozen. Zij zwemt zondagochtend in de series, in plaats van Marleen Veldhuis, en zal trachten een plek in de finaleopstelling te halen. ‘Maar ik heb nog niet beslist in welk pak’, sprak Schreuder woensdagavond in het Nederlandse zwemmershotel.
Voorheen kwam ze altijd uit in Speedo, maar het ligt voor de hand dat zij een van de Jaked-pakken gaat dragen die teammanager Aad van Groningen uit Noord-Italië wist vandaan te slepen. Het kostte het lieve sommetje van veertienduizend euro.
De Nederlandse vrouwen denken zondagavond in al die verschillende type pakken een wereldrecord te kunnen zwemmen.
Zij hebben dat zelf in handen, met een tijd van 3.33,62. ‘Dat moet sneller kunnen’, was de mening van Kromowidjojo ,die haar coach Verhaeren bijviel in diens mening dat je zonder wereldrecord geen wereldkampioen wordt.