Tien redenen om thuis te blijven voor het WK-darts

Vanavond begint in Londen voor de 22ste keer het PDC-wereldkampioenschap darts. Tien redenen waarom u thuis moet blijven voor dit spektakel.

Beeld anp

Wie zat er in 1998 niet aan de buis gekluisterd toen Raymond van Barneveld wereldkampioen darts werd na een zinderende finale tegen Richie Burnett? 4,3 miljoen kijkers stemden af op SBS6. Toen Van Barneveld acht jaar later de finale tegen landgenoot Jelle Klaassen speelde keken wederom meer dan 4 miljoen mensen. Vorig jaar won Michael van Gerwen de wereldtitel bij de andere bond, de PDC. Er keken nog steeds 1,1 miljoen mensen, maar dat zou veel meer moeten zijn. Het WK 2015 - omdat de finale op 4 januari 2015 wordt gespeeld, heeft alles wat sport mooi maakt.

1. Dit WK is een echt WK

Je zou kunnen stellen dat, ondanks de enorme interesse vanuit Nederland, de jaren '90 de donkere dagen van het darts waren. In 1992 richtten 16 darters een eigen dartsbond op uit onenigheid met de British Darts Organisation (BDO). Zij verenigden zich in de Professional Darts Corporation, met eigen toernooien en een eigen WK.

Toen Raymond van Barneveld voor het eerst wereldkampioen werd bij de BDO, deden de overgelopen darters niet mee. Onder die overgelopen darters was ook Phil Taylor, de grootste darter allertijden. Hij won in 1998 zijn 'eigen' PDC-WK voor de vierde keer, nadat hij ook al twee keer het BDO-WK op zijn naam had geschreven. Beide heren kregen de titel 'wereldkampioen', maar geen van beiden kon in die jaren bewijzen de beste van de wereld te zijn. Pas in 2007 stapte ook Van Barneveld over naar de lucratievere PDC. Hij won in een spannende finale van wie anders dan Phil Taylor.

Ook toen was de dartswereld nog behoorlijk verdeeld en speelden er grote namen bij de BDO. Inmiddels spelen alle grote spelers bij de PDC. Pas de laatste paar jaar kan de winnaar van het PDC-WK dus met recht zeggen dat hij de beste darter ter wereld is, in plaats van de beste darter van zijn bond.

2. Het niveau ligt hoger dan ooit

De PDC heeft ervoor gezorgd dat darters zich professioneel met hun sport bezig kunnen houden. Omdat de topspelers elkaar elkaar bovendien vaker treffen, trekken ze zich aan elkaar op, waardoor het niveau de laatste jaren aanzienlijk stijgt. Darts van hoog niveau is prachtig. Het hoogst haalbare in het spel is een 9-darter. Van 501 naar 0 met het minimaal aantal pijlen. De eerste keer dat dat kunstje werd geflikt tijdens een WK was in 1990, door de Amerikaan Paul Lim. Pas in 2009 wist Van Barneveld weer een perfect leg te gooien. Sinds 2009 hebben we al zes 9-darters mogen aanschouwen tijdens het WK. Tijdens het WK 2013 wist de huidige wereldkampioen Michael van Gerwen bijna twee 9-darters op rij te gooien, de 18de pijl mistte hij.

Phil Taylor kust de wereldbeker van 2013, nadat hij de finale heeft gewonnen van Michael van Gerwen.Beeld afp

3. Darts is psychologie in optima forma

De mimiek van een darter die met zijn laatste pijl een belangrijke dubbel raakt, is een mimiek van euforie en opluchting tegelijk. Wie meer wil begrijpen van de invloed van spanning op sporters, moet darts kijken. Een wedstrijd is te vergelijken met een strafschoppenreeks tijdens het WK-voetbal; elke speler op het veld is in staat een penalty de kruising in te jagen, maar alleen topspelers doen het op het moment suprême. Elke professionele darter heeft in zijn kelder wel eens een 9-darter gegooid, maar zelden lukt het iemand op het podium. De meeste darters bezwijken onder de spanning, alleen de echte toppers weten hun niveau juist iets op te krikken wanneer het erop aankomt.

Omdat het verschil tussen 'raak' en 'mis' zo klein is in het darts, kun je goed zien wat er in de hoofden van spelers omgaat. Hebben ze de vorige wedstrijd dik voorgestaan, maar toch verloren? Dan kun je er donder op zeggen dat ze bij een ruime voorsprong nu ook weer pijlen gaan missen. Staat een speler uitbundig naar het publiek te zwaaien en straalt hij veel zelfvertrouwen uit, dan zie je dat terug in zijn hoge gemiddeldes in de legs die volgen.

Regelmatig staan twee spelers volledig gelijk na een lange wedstrijd en weet een speler met nog één pijl in de hand dat al die andere pijlen die hij gooide irrelevant zijn geweest. Het draait dan om die ene pijl en een heel klein vakje. Spannender wordt sport niet.

4. Darts is oorlog

Die spanning wordt nog eens versterkt door 10 duizend dronken supporters in een steevast uitverkocht Alexandra Palace. Bij de keurige BDO waren de fans stil, tijdens de PDC wordt er gezongen, gezopen, geschreeuwd en uitgejouwd dat het een lieve lust is. Bovendien is het bloedheet op het podium door de felle lampen.

Die opgefokte sfeer, de hitte en de grote belangen zorgen ervoor dat spelers zich regelmatig onsportief gedragen. Dikwijls weigeren ze elkaar bijvoorbeeld een hand te geven na een wedstrijd, maar soms gaat het verder. De relatief onbekende Kevin McDine immiteerde de ongecontroleerde juichbewegingen van Michael van Gerwen na een gewonnen set, waarop Van Gerwen de Engelsman van het bord vaagde en agressief juichde na elk succesje.

Een enkele keer komt het zelfs tot een handgemeen, zoals tijdens het WK 2013 tussen Van Barneveld en Taylor:

Het publiek juicht tijdens de WK-finale op 1 januari 2015.Beeld afp

5. Darts is glamour

Darts mag dan het imago hebben van een suffe kroegsport, het WK-darts is pure glamour. De spelers betreden het podium onder begeleiding van hun eigen opkomstmuziek, met rondborstige vrouwen aan hun zijde. Om bij het podium te komen moeten ze zich eerst met behulp van bodyguards een weg banen door het joelende publiek. De scores worden galmend omgeroepen door strak in het pak gehulde 'callers'. En niet onbelangrijk: het prijzengeld bedraagt dit jaar in totaal meer 1,25 miljoen pond, met een hoofdprijs van 250 duizend pond.

De Zuid-Afrikaan Devon 'The Spartan' Petersen stal vorig jaar de show met zijn opkomst:

6. Darters zijn vermakelijke karakters

Tijdens dit WK krijgen we weer een verscheidenheid aan bijzondere figuren te zien op het podium.

Tweevoudig wereldkamipoen Adrian 'The Jackpot' Lewis dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij in 2005 in een casino een jackpot van 72 duizend dollar moest teruggeven omdat hij volgens de Amerikaanse wet te jong was om te gokken. De Australiër Simon 'The Wizzard' Whitlock ziet eruit als een tovenaar met een sik en een vlecht. De manisch depressieve James Wade is altijd chagrijnig en heeft met iedereen ruzie, maar heeft wel verkering met één van de prachtige walk-on-girls. De vrouw van Peter 'Snakebite' Wright is kapper, waardoor hij elke wedstrijd een nieuw, kleurig kapsel heeft met bijpassende outfit. De enorme slang die hij op zijn hoofd heeft getatoeëerd valt zo nauwelijks op. De zwaarlijvige Andy 'The Pie-man' Smith heet als opkomstmuziek gekozen voor 'Eat it', een bewerking van Michael Jacksons 'Beat it.'

En dan is er natuurlijk Phil 'The Power' Taylor. Met 16 wereldtitels en 208 andere toernooioverwinningen de grootste darter allertijden. Al sinds 1990 domineert hij de sport, waarmee hij in feite de grootste sporter allertijden is. Want wie kan zeggen dat hij meer dan 20 jaar lang de allergrootste is in zijn discipline? Reden voor de BBC om hem tweemaal te nomineren voor 'Sportsman of the Year', in 2010 was hij zelfs runner up. Een kleine, gemeen lachende, krom lopende legende.

Peter 'The Snakebite' WrightBeeld afp

7. Nederland doet volop mee

Chauvinistisch als we zijn, vinden we het belangrijk dat er Nederlanders meedoen, bij voorkeur met kans op de titel. En Nederland doet als nooit tevoren mee.

Met de huidige wereldkampioen Van Gerwen hebben we een topfavoriet in huis, bovendien is hij een mooie, emotionele speler die uitbundig juicht en huilt als hij verloren heeft. Ook Van Barneveld mag zich nog steeds tot de favorieten rekenen. Hij lijkt eigenlijk altijd ongeïnterreseerd en gedesillusioneerd, wat het des te mooier maakt als hij wint.

Oud BDO-wereldkampioenen Jelle Klaassen en Christian Kist hebben bij de PDC nog weinig indruk gemaakt, maar loeren op een doorbraak.

De in Engeland razendpopulaire Vincent van der Voort staat bekend als The fastest player of the world, niet omdat hij zo hard rent, maar omdat hij, zonder dat hij erbij na lijkt te denken, zijn pijlen in razend tempo in het bord smijt. De overige drie Nederlanders hopen vooral op een plekje in de tweede ronde.

Beeld anp

8. Co Stompé en Roland Scholten

RTL 7 heeft van darts haar vlaggenschip gemaakt, waardoor we alle toernooien live kunnen bekijken. Voor de analyse schuiven meestal de darters Co Stompé en Roland Scholten aan. Beiden speelden ze vroeger op hoog niveau, maar de laatste jaren wisten de heren zich niet meer te plaatsen voor het WK. Gelukkig blijft hun kennis van darts onveranderd indrukwekkend. De heren praten met uitgestreken gezicht over 'je eigen spel spelen', 'aanvallend darten' en 'uit een ander vaatje tappen.' Ondertussen benadrukt voornamelijk Scholten constant dat hij vroeger ook op hoog niveau speelde, en 'weet wat die jongens doormaken.' Het WK is uiteraard hun magnum opus.

Co Stompé en Ronald Scholten in de studio van RTL7Beeld RTLXL

9. Darts leert je hoofdrekenen

Een dartsfan weet dat je met nog 141 punten over eerst de triple-20 moet raken, om vervolgens de triple 19 of triple 17 te zoeken, waarbij de triple 19 logischer is omdat je dan op dubbel 12 uitkomt. Bij triple 17 kom je op dubbel 15 uit, als je dan een pijl aan de binnenkant gooit heb je een oneven getal, terwijl je met een dubbel moet eindigen. Dubbel 7,5 zit niet op het bord, dus dat kost je een pijl. Het is optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen in vaste patronen. Dat komt ook van pas als je na tien bier probeert uit te rekenen of de barman je wel genoeg geld heeft teruggegeven bij het aanschaffen van je elfde bier.

10. Darten is niet bon ton

Het publiek drinkt, de spelers hebben bijna allemaal overgewicht en RTL7 wordt door velen gezien als een ordinaire zender. 'Meer voor mannen', dat werk. Darts is misschien niet 'bon ton', maar kijkt u eens hoeveel zaken in uw leven wel volgens de maatstaven van de door u gekozen sociale kringen verlopen. Dan is het ook soms goed om een liefhebberij te vinden die daar eens lekker tegenin gaat. Als mensen u daarom bekritiseren, dan kunt u bovenstaande negen argumenten gebruiken om die kritiek te weerleggen. Laat u geen avondje topsport ontzeggen door mensen die niets van de sport begrijpen.

Bekijk hier alvast de trailer die PDC maakte voor het WK 2015:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden