Update

Thomas Dekker was klant bij Spaanse dopingarts Fuentes

Minstens vijf keer heeft Thomas Dekker in het geheim bloed laten opslaan bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Zeker twee van die bloedzakken heeft hij in het voorjaar van 2006 gebruikt bij een transfusie, onder meer kort voor de door hem gewonnen Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Thomas Dekker in juli 2011. Beeld ANP

Dat blijkt uit de documenten van Operación Puerto, het Spaanse onderzoek naar het dopingnetwerk van Fuentes. In dat dossier komt Dekker voor als 'renner 24' en 'Clasicómano Luigi'. Betrokkenen, onder wie een profrenner die zelf klant was bij Fuentes, verklaren dit aan de Volkskrant.

Dekker wil niet reageren, laat hij via zijn management weten. Hij zwijgt voorlopig over zijn dopegebruik. Wel heeft hij toegezegd zijn verhaal achter gesloten deuren bij de Nederlandse Dopingautoriteit te doen. In juli 2009 werd hij twee jaar geschorst na een positieve controle op het middel dynepo.

Als talent van de Rabobankploeg maakte hij in 2006 de oversteek naar doping, vertelde hij onlangs in NRC Handelsblad. Hij maakte gebruik van epo en van bloedtransfusies. Waar hij bloed doneerde, vertelde de Noord-Hollander er niet bij.

Clasicómano Luigi
Onder de naam Clasicómano Luigi duikt de renner op in het onderzoeksdossier van Operación Puerto, dat zich vooral concentreert op de vermeende illegale medische praktijken van Fuentes. Dekker dankt die codering aan Luigi Cecchini, de trainer met wie hij samenwerkt sinds zijn verhuizing naar Italië. Clasicómano is Spaans voor klassiekerliefhebber.

Dekker is jaren kind aan huis bij de man die onder meer de CSC-ploeg van Bjarne Riis begeleidt. Daarnaast adviseert 'Cecco' renners langs te gaan bij Fuentes, met wie hij nauwe banden onderhoudt. 'Cecco is een vriend', valt te lezen in een van de sms-berichten van de Spanjaard die de politie onderschept.

Onder meer Jan Ullrich, Tyler Hamilton, Alejandro Valverde en Ivan Basso laten hun bloed in Madrid bewaren. Daarnaast lopen twee volledige ploegen aan de leiband van de arts: Liberty Seguros van Alberto Contador en Comunidad Valenciana. Een aantal van die renners is opgeroepen te getuigen en zo de bewijslast te leveren in de rechtszaak waarin onder anderen Fuentes wordt aangeklaagd voor het overtreden van de gezondheidsregels.

Maandag komt eerst Fuentes zelf aan bod. Dinsdag zal voormalig ploegleider Manolo Saiz zijn verhaal vertellen. In de week van 11 februari zijn de renners aan de beurt.


Morgen in de Volkskrant: een uitgebreide reconstructie over het dopingverleden van Thomas Dekker en de praktijken van dopingarts Fuentes.

Alberto Contador, vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Limburg. Beeld ANP
Document uit de administratie van Fuentes. Thomas Dekker is nummer 24. Beeld de Volkskrant

Telefonisch contact
Op 9 mei 2006 vraagt de Spaanse politie toestemming Fuentes te schaduwen en zijn telefoon af te tappen. Een dag later staat Thomas Dekker voor de laatste keer bloed af. Om binnen te komen, moet hij eerst telefonisch contact leggen met Fuentes. Hij springt daardoor in het oog bij de Guardia Civil - net als de anderen die rond die tijd sms'en of bellen met de Spaanse gynaecoloog of met Jose Luis Merino Batres. Batres is de hematoloog (specialist in bloedziekten) die met Fuentes leiding geeft aan de bloedbank, die jarenlang goed verborgen blijft.

Als 'Clasicomano' duikt Dekker ook op in een gesprek tussen de twee. Als ze spreken over hun klanten, doen ze dat doorgaans in mysterieuze bewoordingen en gebruiken ze valse namen. Over Thomas Dekker hoort de politie ze zeggen: 'Hij is de spion van de Italiaan die van ver komt.' Met de Italiaan doelen ze op Cecchini.
Dertien dagen nadat Dekker voor het laatst bloed heeft afgestaan, loopt de goudmijn van Fuentes en Batres ten einde. Op 23 mei 2006 valt de Guardia Civil de adressen binnen waar ze hun schatten bewaren. Behalve epo, groeihormonen en steroïden treft de politie 185 gecodeerde bloedzakken aan.

Een deel ervan kan na onderzoek worden toegeschreven aan de rechtmatige eigenaren. Jan Ullrich staat bekend als Jan, Yo, of Hijo de Rudicio, Ivan Basso luistert naar de naam Birillo en Alejandro Valverde heet Valv.Piti. Alberto Contador wordt als AC ontmaskerd.
De Spaanse agenten stuiten op drie bloedzakken die aan Clasicómano Luigi toebehoren. Dekker zal ze niet meer terugzien.

Wel ondergaat hij in 2006 zeker twee keer een bloedtransfusie kort voor een wedstrijd, zo blijkt uit de administratie van Fuentes.
Dat gebeurt vier dagen voor de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, waar hij winnend over de streep komt. De tweede bloedzak neemt Dekker vier dagen voor de Ronde van het Baskenland.

Als eind juni 2006 de eerste klanten van de Spaanse arts worden ontmaskerd, blijft Dekker buiten schot. In Oostenrijk, waar Stefan Matschiner sporters in contact brengt met een bloedbank en transfusies bij hem thuis arrangeert, vindt de Raborenner een nieuwe locatie om zijn bloed te laten bewaren.

Morgen in de Volkskrant: een uitgebreide reconstructie over het dopingverleden van Thomas Dekker.

Thomas Dekker op kop van het peloton tijdens de Amstel Gold Race van 2005. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden