Thijssen koploper bij NK, ook zonder dominant spel

Na zes ronden met per dag gemiddeld één schamele overwinning, is de strijd bij het NK dammen dan eindelijk ontbrand....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Thijssen heeft na zijn overtuigende winst op Sven Winkel als enige drie overwinningen op zak, een uitstekend tussenresultaat dat anders tot stand kwam dan hijzelf had gehoopt. 'Pas in de vijfde ronde speelde ik mijn eerste gestroomlijnde partij', aldus de titelhouder, die zich had voorgenomen met dominant spel kansen af te dwingen.

Juist in de beginfase van het toernooi boekte hij twee belangrijke overwinningen: in de tweede ronde tegen Hans Jansen, en in de vierde ronde tegen Auke Scholma .

Medekoploper tot zaterdag was Gérard Jansen, die gisteren verrassend zijn meerdere moest erkennen in aanstormend talent Bas Messemaker (22). In een mooie partij plaatste de zwartspeler vlak voor de vijftigste zet een sterk positioneel offer waar Jansen geen weerwoord op had. Die viel daardoor terug naar een plus-één score en mag weer van vooraf aan beginnen.

Net als Thijssen was Jansen in de eerste toernooihelft veel dank verschuldigd aan pechvogel Auke Scholma. Die wilde na zijn debacle tegen Thijssen in de vijfde ronde het verloren terrein op de ranglijst meteen weer terugwinnen. Daarbij vroeg Scholma teveel van de positie die hij tegen Jansen op het bord had gekregen en van zijn eigen capaciteiten.

Hij ging een avontuur aan, maar zijn doorgebroken zwarte schijf eindigde roemloos voor de damlijn. De investeringen in het doorgebroken stuk bleken te groot. Jansen had een dubbele vangstelling klaar staan zodat zwart niet kon promoveren. 'Gérard heeft gewonnen vanuit de luie stoel', zoals scherpzinnig werd opgemerkt. De constellatie van de winnende witte slotstand had qua vorm inderdaad veel weg van een stoel.

Met twee zeges werd Aleksandr Baljakin de grote winnaar van het damweekeinde in Groningen. Hij haalde met zeges op Jasper Lemmen en Marino Barkel Jansen in en heeft als enige een achterstand van slechts één punt op Thijssen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden