Sotsji 2014

Teruglezen - Wüst en Boer gehuldigd op Medal Plaza

Vrijdag was de eerste dag zonder schaatsen in Sotsji. Maar er was genoeg te zien. Er werd geskied in de supercombinatie, het curling ging verder en datzelfde gold voor het skeleton bij de mannen. En natuurlijk ook ander nieuws over de voor Nederland succesvolste Winterspelen tot nu toe. Teruglezen kan hier:

Lisette van der Geest en Pieter Sabel
Het podium op de 1000 meter Beeld getty
Het podium op de 1000 meterBeeld getty

20.33 uur - Finland wint van Noorwegen
De ijshockeyers van Finland hebben hun wedstrijd van Noorwegen gewonnen met 6-1.

Ook Canada was met ruime cijfers sterker dan tegenstander Oostenrijk. De Canadezen wonnen met 6-0. Zondag staan Finland en Canada tegenover elkaar.

20.22 uur - Nieuwe schaatspakken Amerikanen? (2)
Rijden de Amerikanen morgen nou wel in een nieuwe schaatspak, of niet? Een van de leden van het team, Brian Hansen, schreef eerder van wel. Op Twitter meldde hij: 'Hopelijk brengt dat ons geluk'

Even later was de tweet verwijderd.

De pakken van de Amerikanen kregen de afgelopen dagen veel kritiek. Vooraf claimde de Amerikaanse equipe nog het snelste pak ooit te hebben, vliegtuigbouwer Lockheed Martin maakte het ontwerp, maar tijdens het toernooi vielen de resultaten van de schaatsers tegen.

Of dat aan de pakken ligt is natuurlijk altijd de vraag. Sportverslaggever Mark van Driel schreef in de krant van vandaag al over de pakken van de Amerikanen.

undefined

20.12 uur - Wüst stuurt olympische liefde:

20.04 uur - Goud vrije kür naar Hanyu
Het goud op de vrije kür gaat naar Japan. De grote favoriet 19-jarige Yuzuru Hanyu haalde ondanks een val een puntentotaal van 280.09.

De Canadees Patrick Chan pakte het zilver, hij kwam met evenmin met een foutloze rit tot 275,62 punten. Denis Ten uit Kazachstan won het brons.

Thuisfavoriet en publiekslieveling Ploesjenko moest zich gisteren met een rugblessure afmelden.

null Beeld afp
Beeld afp
Hanuy na zijn rit Beeld getty
Hanuy na zijn ritBeeld getty

19.57 uur - Amerikanen in nieuwe pakken?

19.47 uur - Jacht op nieuw record
Na alle positieve meldingen lijkt het haast omogelijk, maar er zijn nog meer records om te verbreken.

13 schaatsmedailles is het maximale aantal dat een land ooit haalde tijdens een Winterspelen. Het record dateert uit 1988 in Calgary en staat nog steeds op naam van Oost-Duitsland.

'Dankzij' de huidige teammanager van het Nederlands team, drievoudig olympisch kampioene Yvonne van Gennip, ligt dat aantal niet hoger.

Maar, let wel: het Oost-Duitse team bestond destijds uit 11 schaatsers, de Nederlandse equipe heeft er 20 in het olympisch dorp geherbergd.

undefined

Smeekens, Ronald Mulder en Laurine van Riessen, van het huidige Nederlandse team Beeld anp
Smeekens, Ronald Mulder en Laurine van Riessen, van het huidige Nederlandse teamBeeld anp

19.30 uur - Tsuper wint goud
De Wit-Russische Alla Tsuper wint goud in de aerials, een vorm van freestyle skiën. De Chinese Xu Mengtao pakt het zilver, de bronzen medaille is voor Lydia Lassila uit Australië.

Lassila was de regerend olympisch kampioene. Zij won in 2010 in Vancouver het goud.

19.24 uur - Joey Mantia, morgen tegenstander van Koen Verweij, ontvangt succeswensen per post:

19.04 uur - Nederland als curlingland
Als iemand denkt in mogelijkheden, is het Patrick Wouters van den Oudenweijer wel. De sportmarketeer en manager van schaatsploeg TVM is ook de initiatiefnemer van de Coolste baan van Nederland; een ijsbaan in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Dus waarom ook niet? Een curlingcase in Nederland!

De bondscoach is er alvast. Vandaag werd bekend dat de Nederlandse Curling Bond Shari Leibbrandt heeft aangesteld voor de mannenselectie. De uit Canada afkomstige Leibbrandt verhuisde in 2003 naar Nederland. en maakte tot en met 2010 deel uit van het Nederlandse vrouwenteam.

De Nederlandse Curling Bond denkt in Leibbrandt de ideale kandidaat gevonden te hebben om curling binnen Nederland naar een hoger niveau te brengen met als doel om de olympische ambitie op termijn waar te maken.

undefined

18.39 uur - Goud skeleton voor Yarnold
De Britse Elizabeth (Lizzy) Yarnold heeft het goud gewonnen bij het skeleton. Yarnold ging na drie runs al aan de leiding en wist deze positie tot en met de vierde en laatste run vast te houden.

Ook de nummer twee en drie zijn hetzelfde als tijdens het tussenklassement. De Amerikaanse Noelle Pikus-Pace is de winnares van het zilver, de Russische Elena Nikitina wint brons.

Vier jaar geleden was deze titel ook al voor de Britten. In Vancouver won Amy Williams.

Elizabeth (Lizzy) Yarnold Beeld getty
Elizabeth (Lizzy) YarnoldBeeld getty

18.34 uur - Annouk van der Weijden (5e op de 3000 meter) op Twitter:

18.28 uur - Nederland op weg naar honderdste
Nederland is op weg naar de honderste medaille op de Winterspelen. Dit aantal kan morgen al bereikt worden, zegt schaatsstatisticus Alex Dumas. Momenteel staat de teller op 98.

Daarvoor moeten wel twee Nederlanders het podium halen in de Adler Arena bij het langebaanschaatsen. Daar wordt zaterdag de 1500 verreden. Of het succes moet komen van de shorttrackers. De mannen rijden de 1000 meter, de vrouwen een 1500 meter.

Van die 98 medailles zijn er overigens twee niet bemachtigd door een schaatser. Het totaal aantal olympische schaatsmedailles staat namelijk op 94.

18.22 uur - Nederland vijfde in medailleklassement
Geen schaatsnummers, of andere wintersportdisciplines met Nederlanders vandaag en dus kwam er ook geen medaille bij.

Gisteren stond Nederland nog vierde in het medailleklassement, vandaag kwam Zwitserland daar voorbij. Nederland heeft momenteel vier gouden medailles, drie zilveren en vijf bronzen medailles in het bezit.

Morgen staat onder meer de 1500 meter bij de mannen op het programma. Kanshebbers voor eremetaal zijn Koen Verweij, Stefan Groothuis en Mark Tuitert.

Duitsland voert het medailleklassement aan met zeven keer goud, twee keer zilver en een bronzen medaille.

18.09 uur - Boer en Wüst gehuldigd
Ireen Wüst en Margot Boer hebben hun zilveren en bronzen medaille van de 1000 metre ontvangen. De twee Nederlanders zijn zojuist samen met de Chinese olympisch kampioene, de verrassing van gisteren, gehuldigd op Medal Plaza.

Door de toevoeging van het zilver en brons staat het aantal medailles voor Nederland inmiddels op twaalf. Dit is al een medaille meer dan bij het vorige record dat in 1998 in Nagano werd bereikt.

Wüst is met haar prestatie de meest succesvolle Nederlandse schaatsster op de Winterspelen, maar rijdt zondag nog de 1500 meter en komt volgende week ook uit op de 5000 meter en de ploegenachtervolging.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

17.58 uur - En de Belgen luisteren naar..
Voor wie benieuwd is naar de muziekkeuze van de Belgen plaatst Bart Swings een filmpje. De schaatser en skeeleraar start morgen op de 1500 meter.

17.53 uur - Huldiging 1000 meter vrouwen
De vrouwen van de 1000 meter worden nu gehuldigd op Medal Plaza. Ireen Wüst en Margot Boer lopen samen met de Chinese Hong Zhang naar het podium.

Het podium van de 1000 meter bij de vrouwen Beeld getty
Het podium van de 1000 meter bij de vrouwenBeeld getty

17.50 uur - Beslissende run bij het skeleton
De vierde en beslissende run van de vrouwen in het skeleton begint nu. Het tussenklassement wordt momenteel aangevoerd door de Britse Elizabeth Yarnold. De Amerikaanse Noelle Pikus-Pace staat tweede en de bronzen plek wordt momenteel bezet door de Russische Elena Nikitina.

undefined

Supporters van Yarnold Beeld afp
Supporters van YarnoldBeeld afp

17.33 uur - Te veel medailles voor Holland Heineken House
You win some, you lose some. Het is allemaal wel leuk, dat de Nederlanders zoveel winnen in Sotsji, maar het Holland Heineken House is daar niet op berekend. De Legendary Lane is te klein.

Het zogenoemde pad ligt op de route die de sporters afleggen voor hun huldiging op het podium. Na afloop mogen ze daar een tegel leggen waarop hun succes staat vermeld.

Inmiddels heeft Nederland 12 medailles gewonnen, een record. En de maximale bezetting is daarmee bereikt. Dat wordt uitbreiden.

undefined

17.22 uur - Wüst wacht op zilver
Ireen Wüst zit in de wachtkamer voor de prijzenceremonie op Medal Plaza. En wat doe je dan? Foto's maken, samen met olympisch kampioene van de 1000 meter Hong Zhang.

17.17 uur - En weer tijd voor een selfie
Deze Winterspelen staat inmiddels bekend als de selfie-olympics. Chris Mazdzer steekt zijn telefoon niet zomaar in de lucht, de Amerikaanse rodelaar stelt hoge eisen, hij maakte er een met Poetin.

17.05 uur - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven naar Paralympics
Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven gaan in maart naar Sotsji voor de Paralympics. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag gemeld.

De Paralympics beginnen op 7 maart. Het prinselijk paar is bij de openingsceremonie en blijft vervolgens nog vier dagen. In die periode bezoeken ze niet alleen diverse wedstrijden, maar brengen ook een bezoek aan het paralympisch dorp.

undefined

17.01 uur - Reactie kunstrijder Ploetsjenko
Een reactie van de Rus Ploetsjenko over zijn opgave voor zijn olympische wedstrijd:

16.50 uur - Tretjakov leidt
De Rus Aleksander Tretiakov, die ook wel bekend staat als de Russian Rocket, leidt na twee runs bij het skeleton. Trjetjakov, die in 2013 wereldkampioen werd, was in Sotsji twee keer de snelste van de dag.

De Let Martins Dukurs staat tweede, gevolgd door de Amerikaan John Daly. Zaterdag moeten de mannen nog twee keer naar beneden, het klassement over de vier runs bepaalt de einduitslag.

undefined

Alexander Tretjakov tijdens zijn start Beeld ap
Alexander Tretjakov tijdens zijn startBeeld ap

16.37 uur - 'Kans dat ik goud win is groot'
Bob de Jong durft gewaagde uitspraken te doen. De olympisch kampioen van acht jaar geleden in Turijn denkt dat hij in Sotsji wederom groot kanshebber is op de 10.000 meter.

Dat hij inmiddels 37 is, bijna 10 jaar ouder dan topfavoriet Sven Kramer, dat maakt daarbij niets uit, denkt hij.

Tegen schaatsen.nl zegt De Jong: 'Leeftijd zegt me verder niets. De kans dat ik goud win, is groot. Ik voelme goed. Ik weet wat ik kan. En op dat moment zal ik rijden voor wat ik waard ben.'

De tien kilometer staat dinsdag op het programma. De stayer bracht de afgelopen dagen door in de bergen en ontvluchtte zo de drukte van het olympisch dorp. Hij verbleef in het huis van de Nederlandse snowboarders en bobsleeërs. En deelde via Twitter al de nodige foto's over zijn alternatieve voorbereiding.

undefined

Bob de Jong tijdens een training in Sotsji Beeld anp
Bob de Jong tijdens een training in SotsjiBeeld anp

16.18 uur - Goud voor Domratsjeva
De Wit-Russische Darya Domracheva is olympisch kampioene op de 15 kilometer biatlon. Dit is haar tweede goud op de olympische spelen, ze won ook de achtervolging.

De Zwitserse Selina Gasparin pakte het zilver, een historische medaille voor haar land op dit onderdeel. Het brons was voor Nadezhda Skardino, de landgenote van Domracheva.

null Beeld reuters
Beeld reuters

16.15 uur - Sportverslaggever John Volkers blogt over Sotsji:

16.11 uur - Zweden naar kwartfinales
Door de 1-0 zege op Zwitserland heeft Zweden zich geplaatst voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi bij de mannen.

Zweden staat bovenaan in groep C, voor Tsjechië, Zwitserland en Letland.

undefined

16.10 uur - Gemser: 'TVM-familie in Vancouver moeilijk bereikbaar'
De sfeer in de olympische schaatsploeg in Sotsji is goed, in Vancouver was dit anders, zo gaf Henk Gemser vanmiddag aan tijdens een uitdzending van RadiOlympia.

Gemser was destijds in Vancouver Chef de Mission. Gemser: 'Toen was de hele TVM-familie, van begeleiding tot sporters, ook voor mij als Chef de Mission moeilijk bereikbaar. Ze isoleerden zich. Ze deden hun eigen ding.'

'Sven woonde in een Hilton-hotel, wat ik pas in tweede instantie vernam. Natuurlijk geef je dat dan rugdekking, maar toch is het ongezellig. Het was heel erg moeilijk om samenspraak met elkaar te hebben.'

undefined

Kramer tijdens een training in Sotsji Beeld anp
Kramer tijdens een training in SotsjiBeeld anp

16.08 uur - Domratsjeva olympisch kampioene biatlon
De Wit-Russische biatlete Darya Domracheva is olympisch kampioen op de 15 kilometer.

15.37 uur - Verweij in laatste rit
De loting voor de 1500 meter van morgen is bekend.
Een van de grote favorieten voor de titel, Koen Verweij, start in de laatste rit tegen Joey Mantia.

Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, komt al in de tweede rit aan de start. Hij schaatst tegen de Italiaan Mirko Nenzi. Ook Stefan Groothuis is voor de dweil aan de beurt. Hij rijdt in rit 7 tegen Zhigin uit Kazachstan.

Na rit 10 wordt er gedweild, Mark Tuitert, de huidige olympisch kampioen op deze afstand, rijdt in rit 13 tegen de Let Harald Silovs.

Let ook op de Canadees Denny Morrison en de Noor Havard Bokko in rit 15 en de Rus Denis Yuskov. De regerend wereldkampioen start in rit 19.

Regerend olympisch kampioen Mark Tuitert Beeld anp
Regerend olympisch kampioen Mark TuitertBeeld anp

15.30 uur - Zweden op voorsprong
In de ijshockeywedstrijd tussen Zweden en Zwitserland gaat Zweden momenteel aan de leiding. Het stond lange tijd 0-0, tot Daniel Alfredsson het punt eerste scoorde voor de Scandinaviërs.

Zweden speelt zonder aanvoerder Henrik Zetterberg. Hij heeft (weer) last van een hernia. Woensdag scoorde de 33-jarige Zetterberg eenmaal tegen Tsjechië tijdens het eerste ijshockeyduel van deze Spelen. Zweden verloor in de voorbereiding op de Spelen al Johan Franzen en Henrik Sedin, ook door blessures.

Eerder vandaag boekte Tsjechië zijn eerste overwinning van het toernooi tegen Letland.

undefined

Redding van Henrik Lundqvist Beeld reuters
Redding van Henrik LundqvistBeeld reuters

15.25 uur - Van Calker over tweede dag aan bobbaan
Bobsleeër Edwin van Calker beschrijft zijn tweede dag op de olympische baan in Sotsji.

Vier jaar geleden in Vancouver besloot Van Calker zich terug te trekken van de wedstrijd, hij durfde niet naar beneden in de viermansbob. Dit kwam hem op veel kritiek te staan.

De baan in Sotsji lijkt volgens Van Calker in niets op die van vier jaar geleden in Vancouver. Tegen Novum zei hij: 'De baan in Sotsji is minder technisch. De Russen hebben hier een geweldig bouwwerk neergezet.'

De bobsleeërs komen laat in actie. Op 17 februari begint de wedstrijd in de tweemansbob, de wedstrijd in de viermansbob komt pas in het laatste weekeinde aan bod. Van Calker en zijn team arriveerden daarom pas 10 februari in Sotsji.

undefined

15.09 uur - Neureuther alsnog naar Sotsji
De Duitse skiër Felix Neureuther die vanmorgen op weg naar het vliegveld betrokken was bij een auto-ongeval, gaat alsnog naar Sotjsi. Politie en justitie stelden wel een onderzoek in naar zijn gedrag, maar houden hem verder niet op.

Neureuther is de Duitse hoop op een medaille bij het alpineskiën. Op weg naar de luchthaven van München verloor hij door glad wegdek de controle over zijn auto en knalde tegen de vangrail.

Zijn vriendin, biatlete Miriam Gössner zat naast hem en bleef ongedeerd. Neureuther liep mogelijk een whiplash op. Hij reed direct na de crash door naar de teamarts van Bayern München om zich nader te laten onderzoeken en behandelen.

Politie en justitie spraken de 29-jarige slalomspecialist erop aan dat hij was doorgereden, terwijl hij volgens de wet op de plek van het ongeval had moeten wachten. Reden om hem in Duitsland te houden is er niet, omdat er geen ander voertuig bij het ongeluk was betrokken.

De skiër start woensdag op de reuzenslalom.

undefined

Neureuther voor de praktijk van de arts van Bayern München Beeld epa
Neureuther voor de praktijk van de arts van Bayern MünchenBeeld epa

15.04 uur - Mollema gaat nog even door
En alsof een finishfoto waarin hij Kramer verslaat nog niet voldoende is, twittert Bauke Mollema ook nog even een foto van het podium.

Aan zijn volgers de eer hier een onderschrift bij te plaatsen.

14.52 uur - Mollema treitert Kramer
'Ik ken maar 1 persoon die Sven Kramer nog zou kunnen kloppen', twittert wielrenner Bauke Mollema. Daarbij een jeugdfoto van een wedstrijd waarin hij Kramer verslaat.

14.44 uur - Eerste run gewonnen door Tretiakov
De eerste run bij skeleton is gewonnen door een Rus, Alexander Tretiakov, met een tijd van 55,59.

De Let Martins Dukurs, wiens broer toevallig Tomass ook meedoet, staat momenteel tweede, de Amerikaan Matthew Antoine derde. Om 15.05 uur begint de tweede run.

undefined

Alexander Tretiakov tijdens de eerste run Beeld reuters
Alexander Tretiakov tijdens de eerste runBeeld reuters

14.41 uur - Bell Berghuis komt zondag uit op het onderdeel snowboardcross

14.29 uur - Loting 1500 meter shorttrack
De grote Nederlandse troef op de 1500 meter komt zaterdag uit in rit 3. Jorien ter Mors heeft een gunstige loting, haar belangrijkste tegnestanders zijn de Hongaarse Heidum, de Italiaanse Peretti, Lockett uit Australië en Sereikaite uit Litouwen.

De andere Nederlandse deelneemster, Yara van Kerkhof, start in rit 4. Zij heeft een pittige loting, want Van Kerkhof treft regerend olympisch kampioene Zhou, St Gelais, Sakai, Novotna en Smith.

undefined

14.17 uur - Winterspelen op Facebook
En ook op Facebook is Sotsji populair. In de eerste week van de Winterspelen hebben 24 miljoen mensen iets gedeeld over het sportevenement. Het totaal van het aantal posts, reacties en likes is 48 miljoen.

De meest besproken sport in Nederland? Hoe kan het ook anders: schaatsen.

undefined

13.56 uur - Verweij enige Nederlandse schaatser zonder medaille
Van de tien Nederlandse mannen die deel uitmaken van de schaatsequipe in Sotsji is Koen Verweij de enige zonder olympische medaille achter zijn naam.

Sven Kramer won twee keer de vijf kilometer en bemachtigde op die afstand eerder ook het zilver. Daarnaast won hij twee keer brons op de ploegenachtervolging. Jan Blokhuijsen won zaterdag het zilver en behaalde brons op de ploegenachtervolging in Vancouver. Jorrit Bergsma eindigde zaterdag op de 5000 meter als derde.

Michel Mulder was in Sotsji succesvol succesvol op de 500 en 1000 meter: goud en brons. Zijn tweelingbroer Ronald Mulder finishte op de 500 meter als derde en Jan Smeekens werd tweede. Stefan Groothuis won woensdag de 1000 meter.

En dan zijn er nog de sporters die in Sotsji nog niet succesvol zijn, maar in het verleden wel. Mark Tuitert won vier jaar geleden het goud op de 1500 meter en Bob de Jong heeft drie olympische medailles in zijn bezit: goud, zilver en brons op de 10.000 meter.

Verweij, in Sotsji 's nachts door een dun schot gescheiden van kamergenoot van Ireen Wüst, schaatst zaterdag de 1500 meter.

undefined

Koen Verweij tijdens een training achter ploeggenoot Sven Kramer Beeld anp
Koen Verweij tijdens een training achter ploeggenoot Sven KramerBeeld anp

13.38 uur - Nog een record in Sotsji!
Zoals bekend: de temperaturen lopen op en records worden verbroken, maar dat geldt ook voor het aantal condooms in het atletendorp.

De organisatoren van deze Winterspelen hebben 100.000 condooms besteld, oftewel: 43 per deelnemer. Dat lijkt vrij veel, maar weet dit: tijdens de Spelen in Sydney in 2000 was de voorraad van 70.000 condooms niet voldoende.

Tijdens de Zomerspelen in Londen in 2012 werden er 50.000 condooms meer besteld, maar daar ligt het aantal deelnemers ook hoger. Dit kwam uit op zo'n 14 condooms per atleet.

De verdeling van condooms in het olympisch dorp maakt deel uit van het engagement van het IOC om de verspreiding van hiv en aids te voorkomen, zegt een woordvoerder van het IOC.

13.31 uur - Ongeluk Neureuther
Meer over het ongeluk dat de Duitse skiër Neureuther vanmorgen zijn toch naar Sotsji kostte. Hij was betrokken bij een auto-ongeluk op weg naar het vliegveld, en lijkt er af te zijn gekomen zonder al te veel ernstig letsel. Doktoren onderzoeken of hij misschien een whiplash heeft. Zijn vriendin, de biatleet Miriam Goessner, zei tegen een Duitse krant dat de weg plots glibberig werd. 'Het ijs kwam vanuit het niets. We hebben geluk gehad dat het zo vroeg was, en dat er geen andere auto's op de weg waren.'

De politie onderzoekt het ongeval. Neureuther gold als een kanshebber op een medaille bij de slalom dit weekend.

13.21 uur - Zwitser Viletta wint supercombinatie
De supercombinatie is gewonnen door de Zwitser Sandro Viletta, voor de Tsjech Kosteliv en de Italiaan Innerhofer.

Viletta tijdens zijn afdaling. Beeld reuters
Viletta tijdens zijn afdaling.Beeld reuters

12.58 uur - Zwitser op kop in supercombinatie
Ondanks de slechte omstandigheden bewijst de Zwitser Sandro Viletta dat het mogelijk is een goede tijd neer te zetten in de slalom. Hij duikt ruim een seconde onder de tijd van de Slowaak Zampa. Viletta is de nieuwe te kloppen man. De Amerikaan Bode Miller kan daar in elk gevaar niet aan tippen, hij wordt van het podium geskied.

De Zwitser Sandro Viletta. Beeld getty
De Zwitser Sandro Viletta.Beeld getty

12.51 uur - Warm weer speelt skiërs parten
De temperatuur in Sotsji neemt zorgelijke hoogten aan. Het eerste deel van de supercombinatie werd vanochtend een uur vroeger geskied zodat de sneeuw op de piste zo min mogelijk zou worden aangetast door de zon. Maar de slalom, het tweede deel, vindt plaats op het midden van de dag en de temperatuur is 13 graden boven nul. De piste is meer ijs dan sneeuw, menig skiër glijdt in een bocht het parcours uit.

null Beeld reuters
Beeld reuters

12.49 uur - Ook oud-kampioen kan Zampa niet verslaan
De Amerikaan Ted Ligety die in 2006 het goud pakte, kan in Sotsji geen winnende snelheid neerzetten op het slalomskiën. Met meer dan een seconde verschil op de beste tijd van de Slowaak Zampa komt Ligety beneden na de slalom, deel twee van de supercombinatie. Ligety staat voorlopig op een derde plek.

12.40 uur - Favoriete Rus Khorosjilov uit de bocht
De Rus Alexander Khorosjilov heeft de verwachtingen bij het slalomskiën niet kunnen waarmaken. Hij was op weg om een goede tijd neer te zetten, maar vloog halverwege het parcours uit de bocht en kon zodoende het podium wel vergeten. De Slowaak Adam Zampa is nog steeds de te kloppen man met een tijd van 2.46.34.

De Russische skiër Alexander Khoroshilov in actie vandaag. Beeld getty
De Russische skiër Alexander Khoroshilov in actie vandaag.Beeld getty
Botsing met een paaltje van de Italiaan Peter Fil. Beeld reuters
Botsing met een paaltje van de Italiaan Peter Fil.Beeld reuters

12.26 uur - Warm
Het is vaker onderwerp van gesprek geweest de afgelopen dagen: het is warm in Sotsji. Lente-achtig bijna soms. Op het moment dat het tweede onderdeel van de supercombinatie, de slalom, op het punt van beginnen staat, is het boven aan de start 11 graden. Dat betekent dat de sneeuw vrij zacht is.

12.08 - Langlaufgoud
Intussen wordt er gelanglaufd, en wel 15 kilometer klassieke stijl. De wedstrijd is gewonnen door de Zwitser Dario Cologna. Toch wel een verrassing, want Noorwegen is vanouds een sterk land in het langlaufen, en de Noren komen niet eens aan een medaille. De tweede en derde plek gingen allebei naar Zweden: Johan Olsson en Daniel Richardsson.

Langlaufer Dario Cologna, vandaag. Beeld afp
Langlaufer Dario Cologna, vandaag.Beeld afp

11.48 uur - Juichende koning(inne)n
Nog even over het tribunegdrag van ons koningspaar. Zag er niet uit, vond lezer Roelien Dekker, die deze week een veelgelezen brief aan de Volkskrant stuurde. En daarna kwamen de reacties. Prachtig dat onze koning en koningin zich zulke betrokken oranjesupporters tonen, of moeten ze zich wat waardiger gedragen, gezien hun functie?

The Huffington Post wijdt er vandaag een stukje aan, en is erg positief. Over koningin Máxima, vooral: Reden 4.245.230 waarom koningin Máxima te gek is: ze is niet bang om in olympische sferen te geraken, schrijft de site, die het juichen en meeleven van de koningin bezingt. het enthousiasme van koning Willem-Alexander komt overigens niet ten sprake.

Koninklijk enthousiasme bij het shorttrack, afgelopen week. Beeld getty
Koninklijk enthousiasme bij het shorttrack, afgelopen week.Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

11.35 uur - Waar zijn de Amerikanen?
Nu het schaatsen een dag rust heeft, probeert men een antwoord te vinden op de vraag waarom de Amerikanen geen deuk in een pakje boter lijken te schaatsen deze Spelen. Shani Davis was favoriet op de 1000 meter, maar kwam niet verder dan de achtste plaats. Bij de vrouwen domineerden Heather Richardson en Brittany Bowe de eerste maanden van dit seizoen op de kilometer, maar in de Adler Arena ging het helemaal mis. Richardson werd gisteren zevende en Bowe moest zichzelf met de achtste plek tevreden stellen.

Een oorzaak is gezocht in het pak dat de Amerikanen dragen, maar volgens Michel Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, is dat een te snelle conclusie. Nu rijden ze even wat minder en dan ligt het aan de pakken. 'Misschien zijn de Amerikanen hier wel gewoon overklast door ons'', zei hij vandaag tegen persbureau ANP. 'Het kan ook met andere zaken te maken hebben, hun voorbereiding bijvoorbeeld. Normaal gesproken pieken Amerikanen vaak op de juiste momenten. En misschien zit er wel een kern van waarheid in dat de pakken minder zijn, maar dit is wel een hele snelle conclusie.'

Sugar Todd op de 500 meter, namens de Verenigde Staten. Beeld afp
Sugar Todd op de 500 meter, namens de Verenigde Staten.Beeld afp
De Amerikaanse schaatster Heather Richardson tijdens de 500 meter. Beeld afp
De Amerikaanse schaatster Heather Richardson tijdens de 500 meter.Beeld afp

11.13 uur - Curling
Er wordt natuurlijk ook aan curling gedaan, jazeker. Mocht u het willen weten: Canada heeft Noorwegen met 10-4 verslagen, de grootste uitslag van het curlingtoernooi tot dusver. Zweden heeft de ongeslagen status van China weggenomen met een 6-5 overwinning. Canada lijkt in een zetel op weg te kunnen naar de halve finales.

10.34 uur - Star Wars en freestyle skiën
Bij beelden van het onderdeel moguls bij het freestyle skiën passen uitstekend beelden uit de Star Wars-filmreeks. Dat moet althans de maker van onderstaand filmpje hebben gedacht.

10.21 uur - Kijkcijfers
Ruim 2,9 miljoen mensen hebben gisteren gezien hoe Ireen Wüst een zilveren en Margot Boer een bronzen medaille in de wacht sleepten op de 1000 meter in Sotsji. De nabeschouwing en de huldiging trokken zelfs nog iets meer kijkers, zo tonen cijfers van de Stichting Kijkonderzoek vrijdag aan.

Ook voor de andere onderdelen op de Olympische Spelen zaten gisteren veel mensen voor de tv. De eerste vier programma's van de 25 meest bekeken uitzendingen speelden zich af in Sotsji, gevolgd door Goede Tijden Slechte Tijden (bijna 2 miljoen) en Floortje naar het einde van de wereld (bijna 1,9 miljoen).

Vandaag komen er geen Nederlandse sporters in actie in Sotsji.

Wüst en haar coach Gerard Kemkes gisteren voorafgaand aan de 1000 meter. Beeld anp
Wüst en haar coach Gerard Kemkes gisteren voorafgaand aan de 1000 meter.Beeld anp
Zonsondergang, eergisteren in Sotsji. Beeld ap
Zonsondergang, eergisteren in Sotsji.Beeld ap

10.16 - 'Recorddag'
Het is, schrijft AP-verslaggever Jon Krawczynski, recorddag in Sotsji. Een recordaantal van 106.000 mensen is aanwezig in het olympische park, tijdens de eerste vijf dagen van de Spelen waren dat 70 tot 75.000 bezoekers. De bezoekers zijn vooral gekomen voor het Russische ijshockeyteam, dat gisteren Slovenië versloeg met 5-2 en vandaag weer in actie komt.

10.07 uur - IOC haalt uit naar critici
Het IOC is blij met de sfeer in Sotsji, en haalt uit naar critici die, volgens een hoge vertegenwoordiger van het olympisch comité, verwachtten dat de Spelen in Rusland zouden mislukken. Gilbert Feli, directeur Olympische Spelen, zei vandaag tijdens een persconferentie dat atleten blij zijn met hoe ze zijn ontvangen in Sotsji, en zei met het applaus van de Russische fans. Feli deed kritiek af als zoeken naar fouten. Zijn gevoel is dat er mensen aanwezig zijn die gaan zitten wachten tot er iets mislukt, zei hij.

Sotsji, vanmorgen. Beeld ap
Sotsji, vanmorgen.Beeld ap

09.14 uur - Blessures
Meer blessureleed. De aanvoerder van het Zweedse ijshockeyteam, Henrik Zettenberg, is voor de rest van de Spelen uitgeschakeld. Hij heeft een blessure aan zijn rug. Zettenberg scoorde in de eerste wedstrijd tegen Tsjechië, Zweden won die wedstrijd.

De Russische onderhoudsmedewerker die gisteren door een bobslee werd geraakt op de bobsleebaan is bij kennis, zijn conditie is stabiel. Hij werd gisteren geraakt door een inspectieslee op de baan, bij dat ongeluk brak hij allebei zijn benen en is daar gisteren aan geopereeerd.

Henrik Zetterberg (links). Beeld reuters
Henrik Zetterberg (links).Beeld reuters

08.48 uur - Ongeluk Neureuther
Dramatisch nieuws voor de Duitse skiër Felix Neureuther. Op weg naar de luchthaven in München geraakte de 29-jarige skiër betrokken bij een auto-ongeval. Neureuther miste daardoor zijn vlucht naar Sotsji, maar liep mogelijk ook een whiplash op. Een onderzoek bij de befaamde Duitse sportarts Müller-Wohlfahrt moet daarover meer duidelijkheid brengen.

Neureuther won dit seizoen al acht Wereldbeker-wedstrijden en was in Sotsji één van de favorieten voor de olympische titel. Volgende woensdag zou hij normaliter van start gaan in de reuzenslalom.

Neureuther op archiefbeeld. Beeld getty
Neureuther op archiefbeeld.Beeld getty

08.41 uur - Afdaling
De uitslag van de afdaling als onderdeel van de supercombinatie had u nog te goed. De Noorse skiër Kjetil Jansrud gaat aan de leiding na het eerste onderdeel. Hij zette met 1.53,24 de beste tijd. Jansrud eindigde voor de Tsjech Ondrej Bank (op 0,14) en de Oostenrijker Matthias Mayer (op 0,37).

De Amerikaanse titelverdediger Bode Miller werd op de afdaling 12e met een achterstand van 1,43 op Jansrud.

Vanmiddag staat voor de skiërs de slalom op het programma.

08.00 uur - Het verdriet van Rusland
Nog even naar gisteravond. Naar Jevgeni Ploesjenko. Natuurlijk, schrijft Marije Randewijk in de Volkskrant van vandaag, de ijshockeyers, gisteren met een een zege begonnen, moeten goud winnen. 'Maar Ploesjenko vertegenwoordigt alles wat de Rus wil zijn. Hij heeft gratie, uitstraling, techniek en heel veel geld.'

Ploesjenko, voor wie de naam niet meteen herkent, is kunstrijder, en had in Sotsji afscheid moeten nemen met een gouden medaille. Helaas, hij kwam tijdens het inrijden ten val, en begon en eindigde zijn korte kür met een liefdesverklaring aan de tienduizend Russen in het stadion. Hij kon het niet. Ploesjenko zelf: 'Ik denk dat God tegen me wilde zeggen: Jevgeni, het is genoeg geweest.'

Hieronder de kür van Ploesjenko in Vancouver in 2010, toen hij tweede werd.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

07.41 uur - Schaatspakken
Veel te doen om de schaatspakken, zoals overigens bij vrijwel elk groot schaatstoernooi. Maar dit keer zouden de Amerikaanse schaatsers zeker voordeel hebben van het nieuwe pak, dat werd ontwikkeld door sponsor Under Armour in samenwerking met vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Volgens Nancy Swider-Peltz, een van de coaches, zullen de Amerikanen niet langer rijden in het nieuwe pak van Under Armour, maar in een alternatief, simpeler tenue.

Over het mogelijke aerodynamische nadeel van de nieuwe schaatspakken wilden de Amerikanen niet uitweiden. Geen commentaar, was driemaal de reactie van bondscoach Ryan Shimabukuro. Maar Swider-Peltz en Richardson gaven toe dat het ventilatiegat op de rug van de pakken, dat mogelijk lucht vangt, was gedicht na de slechte prestaties van Shani Davis en andere Amerikaanse mannen op de 1.000.

Kevin Haley, die bij Under Armour verantwoordelijk is voor innovatie, zegt tegen de Wall Street Journal dat hij er nog steeds van overtuigd is dat de pakken snel zijn. 'Maar we moeten ze beter gaan maken.'

Shani Davis in het nieuwe Amerikaanse schaatspak. Beeld epa
Shani Davis in het nieuwe Amerikaanse schaatspak.Beeld epa
Birttany Bowe, gisteren tijdens de 1000 meter. Beeld ap
Birttany Bowe, gisteren tijdens de 1000 meter.Beeld ap
De Oostenrijker Max Franz tijdens de afdaling als onderdeel van de supercombinatie, vandaag. Beeld getty
De Oostenrijker Max Franz tijdens de afdaling als onderdeel van de supercombinatie, vandaag.Beeld getty

07.35 uur - Was het geld soms op?
Marcel Besselink uit Uithoorn vraagt zich in de ingezonden brief van de dag van vandaag in de Volkskrant af: was het geld soms op?

'De Olympische Winterspelen in Sotsji schijnen ongeveer 40.000.000.000 euro te kosten.

Ik begrijp dat de pot met geld dan wel ongeveer leeg moet zijn.
Maar is er dan echt helemaal geen geld meer voor een iets fatsoenlijker bosje bloemen voor de medaillewinnaars dan het sneue tuiltje dat hen nu door de diverse hoogwaardigheidsbekleders in handen wordt gedrukt?'

undefined

Bloemen in de handen van de medaillewinnaars bij de 1000 meter schaatsen gisteren: Margot Boer, Hong Zhang en Ireen Wüst (van links naar rechts). Beeld anp
Bloemen in de handen van de medaillewinnaars bij de 1000 meter schaatsen gisteren: Margot Boer, Hong Zhang en Ireen Wüst (van links naar rechts).Beeld anp
Bloemen in de handen van de winnaars van de rodelen-estafette, gisteren. Beeld epa
Bloemen in de handen van de winnaars van de rodelen-estafette, gisteren.Beeld epa

07.15 uur - Geen Nederlanders
Veel sport te zien vandaag natuurlijk, maar geen Nederlanders in actie op andere disciplines dan het schaatsen. Morgen gaat het op het ijs weer verder met de 1500 meter voor de mannen, met tal van Nederlanders die aanspraak maken op het podium.

De mannenbobbers hebben vandaag hun tweede van drie trainingsdagen. Voor Edwin van Calker begint het toernooi met remmer Bror van der Zijde zondag in de tweemansbob. Ook de shorttrackers blijven in de trainingshal, zij gaan morgen verder met de 1000 meter bij de mannen en de 1500 meter bij de vrouwen.

07.07 uur - Supercombinatie
De Supercombinatie dus. Dat is een afdaling en een reuzenslalom, en wie het snelst beneden is in beide disciplines, wint goud. Favorieren? Ja, die zijn er wel. Neem Bode Miller, de Amerikaan die tot ieders verassing buiten het podium viel op de afdaling. Neem Aksel Lund Svindal. Maar favorieten noemen bij het skiën? Zelden winnen ze daadwerkelijk.

Overigens heette dit onderdeel voorheen gewoon de combinatie. Toen was het nog een keer afdalen, twee keer de slalom. Sinds 2010 is dat teruggebracht naar de huidige vorm: de supercombinatie.

null Beeld epa
Beeld epa
De Noor Aleksander Aamodt Kilde na zijn afdaling vandaag. Beeld epa
De Noor Aleksander Aamodt Kilde na zijn afdaling vandaag.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden