Teruglezen Tour - Froome: 'Ik was even bang dat ik niet terug zou keren bij concurrenten'

Bauke Mollema heeft zondag de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo ontsnapte op een kleine 30 kilometer van de streep in Le-Puy-en-Velay uit een kopgroep. Lees hier het liveblog terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Froome: 'Was even stressen'

  Geletruidrager Chris Froome beleefde vandaag benauwde momenten. De Brit voelde kort voor de beklimming van de Col de Peyra Taillade zijn achterband slap worden en moest van de fiets. 'Het was even stressen, ik was even bang dat ik niet meer terug zou keren bij mijn concurrenten', keek Froome, die met de schrik vrij kwam, terug.

  De drievoudig Tourwinnaar werd gered door zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski, de Pool stond zijn achterwiel af. 'De ploegleiderswagen was niet in de buurt, ik had geen andere keuze', vertelde Froome, die aan de voet van de klim 35 seconden achterstand had op de groep waar de Fransman Romain Bardet en zijn ploeggenoten van AG2R het tempo flink opvoerden. Froome keerde uiteindelijk terug en finishte tussen zijn concurrenten op iets meer dan zes minuten van ritwinnaar Bauke Mollema.

  Froome mag op maandag gaan rusten met 18 seconden voorsprong op Fabio Aru en 23 op Bardet. 'Het is aan de anderen om aan te vallen in de Alpen en in de tijdrit in Marseille tijd op mij terug te winnen. Ik ben blij dat ik het geel nog heb', aldus de kopman van Team Sky.

 2. Mollema: 'Mooiste zege'

  Met pretoogjes verscheen Bauke Mollema direct na de etappe voor de camera's van de organisatie. De mooiste zege uit zijn carrière? 'Zeker. Een etappezege in de Tour de France daar heb ik altijd van gedroomd. En de afgelopen jaren hard voor gewerkt.'

  'Ik ben al een paar keer dichtbij geweest. Dit jaar wilde ik heel graag voor een etappe gaan. Dat was echt een uitgesproken doel. Ik wist dat er vandaag een kans was. Maar dan moet je er nog wel bij zitten.'

  Mollema vertelde hoe het heel druk was in de kop van het peloton in het begin van de etappe. Hij kon met hulp van teamgenoten Koen de Kort en Michael Gogl uiteindelijk toch vooraan komen.

  'Op die eerste klim heb ik alles gegeven om bij de koplopers te komen. Dat scheelde niet veel.'

 3. Mollema wint!

  En daar is de overwinning van Bauke Mollema. De mooiste uit zijn carrière. Na een knappe solo van zo'n 30 kilometer.

 4. nog 1,5 kilometer

  Houdt hij het vol? Bauke Mollema, mee als knecht van Contador. Maar hij mag ook voor eigen kansen rijden. Vandaag was zo'n dag.

 5. Nog 3 kilometer

  Hij heeft niet heel veel voorsprong meer over. Nog 3 kilometer.

 6. Nog 5 kilometer

  De achtervolgers komen heel dichtbij Mollema nu. Onder de vlag van de laatste 5 kilometer is zijn voorsrpong 10 seconden.

  Gaan de vier man achter hem naar elkaar kijken?

 7. Aanval Martin

  Dan Martin valt aan op het vlakke. Wie gaat dat gat dichtrijden? Landa? Of een knecht van Bardet?

 8. Rode rugnummers

  Als-ie niet wint, zal hij morgen met tegenzin de rode rugnummers opspelden. Hij is de meest aanvalslustige renner van vandaag.

 9. Mollema op 20 seconden

  Vooralsnog houdt Mollema stand. Nog minder dan 8 kilometer voor de Groninger. Zou het...?

 10. Nog 10 kilometer

  Tien kilometer nog. Geeft dat Mollema vertrouwen? Met de hand geklokt: 19 seconden voorsprong.