Live

Teruglezen- Teleurstelling en trots na uitschakeling PSV

120 minuten wist PSV dinsdag Atlético Madrid van scoren te houden. Maar in de strafschoppenserie ging het alsnog mis. Narsingh schoot de achtste penalty van PSV tegen de lat, waarna JuanFran namens Atlético geen fout maakte. PSV uitgeschakeld en Atlético door naar de kwartfinales van de Champions League. Lees hier het verslag terug.

Luciano Narsingh, wiens misser in de strafschoppenserie uiteindelijk beslissend bleek. PSV werd uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League.Beeld reuters

De teleurstelling bij PSV is groot na de uitschakeling dinsdag in de achtste finale van de Champions League, maar Marco van Ginkel concludeert al snel dat de Eindhovenaren ook trots mogen zijn. 'Dat we zo ver zijn gekomen, is al een hele prestatie', aldus de middenvelder. 'Heel zuur om te verliezen op penalty's, maar we kunnen natuurlijk ook trots zijn.'

PSV hield de Spaanse topclub Atlético Madrid twee keer op 0-0. Na ruim 210 minuten voetballen moesten strafschoppen de beslissing brengen. 'Die vlogen er bij ons steeds in, we kwamen tot de achtste. Heel jammer dat die mis ging', zei Van Ginkel over het schot op de lat van Luciano Narsingh.

'We hebben met z'n allen gestreden om door te gaan. Het was aanpoten, met ook de verlenging erbij. Ik ben teruggekeerd naar Nederland om zulke wedstrijden te spelen.'

Spits Fernando Torres, die een van de strafschoppen scoorde tegen PSV, is na afloop vol lof over PSV. 'Vooral doelman Zoet heeft zich onderscheden in beide wedstrijden.' El Niño oogt gelukkig nu zijn droom om eens in zijn leven een Europese prijs te winnen met Atlético nog altijd vervuld kan worden.

Aanvoerder Luuk de Jong heeft maar één woord voor de uitschakeling van PSV, dinsdag in de achtste finales van de Champions League tegen Atlético Madrid na strafschoppen. 'Zonde.'

De spits vindt dat zijn club goed voetbal heeft laten zien in Madrid. 'Jammer dat we niet scoorden, want we kregen wel kansen. De strafschoppen gingen lange tijd heel goed, dat is voor ons ook al heel wat. Bovendien stond Jeroen Zoet fantastisch te keepen', aldus De Jong, die zelf vlak voor het einde van de wedstrijd werd gewisseld. 'Ik kon niet meer. Mijn hamstrings zaten helemaal vast. Maar ik ben wel hartstikke trots op het team.'

Opmerkelijk dat twee uitstekende keepers als Zoet en Oblak geen enkele van de zestien strafschoppen heeft weten te keren. Uiteindelijk is het schot van Narsingh tegen het houtwerk dat voor de beslissing heeft gezorgd.

Juan Fran scoort de achtste. Atlético wint de strafschoppenserie. PSV is uitgeschakeld.

Narsingh mist namens PSV. Hij schiet tegen de lat.

Filipe Luis benut zijn strafschop: 7-7.

Ook Arias scoort. 7-6.

Josema, 6-6.

Lestienne scoort 6-5 voor PSV.

Rust bij El Niño. Torres maakt ook de vijfde van Atlético.

Moreno maakt geen fout. 5-4.

Saul, de jongeling van Atlético, is zijn zenuwen de baas en scoort. 4-4. Zoet zat er heel dichtbij.

Bruma maakt geen fout: 4-3.

Koke mist ook niet. 3-3.

Propper met een hard schot. Oblak kansloos. 3-2.

Aanvoerder Gabi maakt gelijk voor Atlético. 2-2.

Guardado faalt niet. 2-1 voor PSV.

Antoine Griezmann mist ook niet. 1-1.

Van Ginkel scoort de eerste strafschop. PSV op 1-0.

PSV kampte in het begin van het seizoen nog met een penaltysyndroom na gemiste strafschoppen van De Jong, Guardado en Locadia. Pereiro was vanaf dat moment de vaste strafschoppenennemer, maar de Uruguyaan speelt niet. Ook spits De Jong gaat geen penalty nemen, hij is al gewisseld.

Het wordt penaltyschieten in Madrid.

De scheidsrechter trekt één minuut bij.

De energie lijkt op te zijn bij beide ploegen. Nog anderhalve minuut en dan moeten penalty's beslissing brengen.

Beeld reuters

Luuk de Jong wordt gewisseld voor Luciano Narsingh. De Jong gaat dus zeker geen penalty nemen.

Een knappe aanval van PSV belandt uiteindelijk bij Guardado. Zijn schot gaat rakelings over. Eerder werd een schot van Arias gekraakt.

Een hachelijk moment voor het doel van PSV. Filipe Luis onderschept een bal en geeft een steekbal. Jefrrey Bruma voorkomt dat de bal bij Griezmann belandt. Het is nog zes minuten officiële speeltijd.

Spanning stijgt in Madrid, terwijl het spel er niet veel beter op wordt. Atlético probeert het met twee voorzetten van rechts, maar echt gevaarlijk wordt het niet.

Van veraf probeert Maxime Lestienne het voor PSV. De bal gaat hoog over. Voor PSV is het loeren op een dergelijk moment. Bij één doelpunt is de kans op de volgende ronde uiterst groot. Dat geldt natuurlijk ook voor Atlético.

De scheidsrechter fluit voor de tweede helft van de verlenging.

De eerste helft van de verlenging is afgelopen. Kan PSV het nog vijftien minuten volhouden? Dan draait het uit op penalty's.

Gabi schiet de bal hoog over. Het gevaar voor PSV is geweken.

Na een overtreding van Moreno krijgen de Madrilenen een gevaarlijke vrije trap.

Saul speelt twee spelers uit en bereikt Antoine Griezmann, maar hij schiet in de hannden van Zoet. Het is nu opletten geblazen voor PSV.

De eerste helft van de verlenging kabbelt voort zonder dat er iets noemenswaardig gebeurt. Torres toont zich momenteel het meest ijverig.

Moreno en Bruma spelen in het hart van de Eindhovense defensie een uiterst degelijke partij. De één duikt altijd op in de rug van de ander om dekking te geven. Zojuist weer: Torres leek Bruma uit te spelen, maar Moreno was al snel ter plaatse om zijn maat in de verdediging te helpen.

Atlético presst in de eerste vijf minuten, zonder dat dat gevaar oplevert. Beide ploegen hebben met hun krachten gesmeten.

Beeld ap

In Madrid zullen de gedachten naar het Champions Leagueseizoen van vorig jaar gaan. In de achtste finale kwam toen Bayer Leverkusen op bezoek. Ook toen liep het uit op een verlenging en daarna op strafschoppen. Toen kwamen de Madrilenen als winnaar uit de bus.

De verlenging is begonnen.

Natuurlijk, PSV schoot via Locadia op de paal. Maar het was toch vooral tegenhouden in de tweede helft. De defensie van de Eindhovenaren staat echter uitstekend.

De Madrilenen werden na de komst van Torres daadkrachterig voorin. Torres schoot zelf een keer op de paal. Jeroen Zoet heeft laten zien dat het het niveau van Champions League aankan. In de heenwedstrijd in Eindhoven was hij de man van de wedstrijd. Vandaag is hij dat opnieuw.

Beeld anp

PSV en Atlético Madrid gaan verlengen.

Zoet komt na een voorzet van Atlético, maar de PSV-doelman tast mis. Het levert een hachelijk moment op, maar PSV komt goed weg.

Als het zo doorgaat stevent PSV af op een verlenging. De ploeg lijkt de deur nu op slot te willen houden, terwijl Atlético het wil afmaken. De extra tijd bedraagt drie minuten.

Beeld afp

Torres speelt Bruma uit en dan schiet hij met zijn linkerbeen. De bal ploft op de vuisten van Zoet en gaat via de paal buiten. PSV ontsnapt hier.

Beeld reuters

Bij PSV gaat Maxime Lestienne komen. Kan hij wat bewerkstelligen met zijn snelheid? PSV kan in ieder geval wat vers bloed gebruiken.

Gevaarlijk schot van Antoine Griezmann, van net buiten de zestien. Zoet, natuurlijk, brengt redding. Nog acht minuten officiële speeltijd.

Beeld photo_news

Beide ploegen raken zichbaar vermoeid. Daar wordt het spel niet beter op. De teams hebben allebei veel balverlies.

De spanning is om te snijden in Madrid. Lukt het PSV om de nul te houden? En kan het zelf ergens een doelpunt stelen?

PSV krijgt een corner na een schot van Arias.

Jetro Willems wordt gewisseld voor Joshua Brenet. Willems kwam niet helemaal uit de PSV's vorige wedstrijd tegen Heerenveen.

Jeroen Zoet is dé uitblinker van avond. Verder springt er bij PSV niemand uit. In Eindhoven hoopte men op de kwaliteiten van De Jong. Zijn opdracht was om de ballen voorin vast te houden, maar de spits speelt onzichtbaar.

Middenvelders Pröpper, Guardado en Van Ginkel laten maar mondjesmaat hun klasse zien.

Opieuw een redding van Zoet. Filipe Luís, voormalig Ajacied, knalt op de vuisten van de PSV-doelman.

Beeld ap

Levensgrote kans voor PSV: Locadia schiet op de paal. Ook in de rebound kunnen De Jong en Van Ginkel niet scoren.

Torres komt er in voor Augusto Fernandez: een verdedigende middenvelder gaat en een spits komt.

Fernando Torres, kind van de club, gaat komen bij Atlético Madrid. Diego Simeone kan een extra spits goed gebruiken om de defensie van PSV stuk te spelen.

Beeld reuters

Twee minuten later zijn de Madrilenen opnieuw gevaarlijk: Jiménez kopt rakelings naast.

Beeld reuters

De tweede helft is twee minuten onderweg en Atlético brengt PSV in de problemen. Eerst via een kopbal van Koke en daarna, na een corner, volgt een kleine scrimmage voor de ogen van PSV-doelman Zoet.

De teams zijn begonnen aan de tweede helft. Geen wissels bij beide ploegen.

Cocu stelde vijf verdedigers op in Madrid en die tactiek heeft er tot nu voor gezorgd dat het nog geen doelpunt heeft moeten incasseren. Atlético is wel gevaarlijk voor het doel gekomen, Griezmann kreeg een levensgrote kans en PSV moet Zoet dankbaar zijn voor zijn reddingen. Zelf heeft PSV één goede uitbraak gehad.

PSV is zeker niet kansloos vanavond en zal moed putten uit de eerste helft. Één doelpunt van PSV kan genoeg zijn om de volgende ronde te halen. Hier drie scenario's die PSV in de volgende ronde brengen:

Ten eerst natuurlijk: winst. Ten tweede: 0-0, desnoods na 120 minuten, en vervolgens toeslaan met strafschoppen. Tenslotte: gelijkspelen, minimaal met 1-1.

Beeld afp
Beeld reuters

De eerste helft is afgelopen in Madrid en de teams gaan rusten met een 0-0 stand. PSV weet zich knap staande te houden en was gedurende 15 minuten de bovenliggende partij. Qua kansen ligt Atlético iets voor op de Eindhovenaren.

Beeld ap

De slotfase van de eerste helft is voor Atlético. PSV wordt ver naar achteren gedrukt en komt niet uit de verdrukking. Voor de Eindovenaren is het zaak zonder kleerscheuren de rust te halen.

Waarschuwing van de Madrilenen: voorzet van rechts, die bij Griezmann terecht komt. De Fransman blijkt buitenspel te staan dus zijn kopbal doet er niet meer toe. Wel maakt Zoet opnieuw een knappe redding. De doelman zit goed in de wedstrijd.

Beeld ap

De nul houden. Volgens Cocu was dat het devies voor PSV. Zijn tactiek betekent echter niet dat PSV het alleen maar houdt bij verdedigen. Waar het kan probeert PSV balbezit te houden en verzorgde aanvallen op te zetten. PSV kent een sterke fase met twee corners acher elkaar.

Beeld ap

Van Ginkel stoomt sterk op aan de rechterkant, en zoekt met zijn voorzet Locadia. Van Ginkels voorzet wordt gekraakt door de Madrileense keeper. Grote kans voor PSV.

Beeld epa

PSV lijkt de eerste Madrileense storm te hebben doorstaan. Het spel is nu meer in overwicht, maar de Atlético blijft een gevaarlijke ploeg met de behendige spits Griezmann.

Kansen voor PSV liggen er vanavond wel. In omschakeling kan het gevaarlijk worden. En met name Willems krijgt ruimte aan de linkerkant.

PSV begon de wedstrijd heel aardig, maar na de kans van Griezmann staan de Eindhovenaren onder druk. Voorin weet het moeilijk de bal vast te houden: De Jong heeft het zwaar tegen de verdediging van Madrid. PSV laat zich nu zakken.

Beeld afp

Griezmann staat oog in oog met Zoet, maar de doelman is scherp en brengt redding. Zoet speelde in Eindhoven ook al een weergaloze partij.

Het was een enorne afzwaaier, maar PSV heeft ook zijn eerste doelpoging op zijn naam staan. Locadia is weg aan de linkerkant en zijn voorzet komt via een Madrileen bij Moreno, die op de rand van het strafschopgebied staat. Zijn schot gaat echter ver over. PSV houdt er wel een hoekschop aan over.

Beeld ap

In de beginfase lijkt PSV zich niet in te gaan graven. De Eindhovenaren zijn veelvuldig aan de bal en proberen de backs Willems en Arias aan aan te spelen om zo een aanval op te zetten.

De fans van Atlético geven een fluitconcert om hun ongenoegen te uiten over het langdurige balbezit van PSV.

Beeld afp

Gelijk opletten voor PSV: Via een steekbal komt Atlético voor de goal van de Eindhovenaren. Maar PSV wordt gered door de scheidsrechter: buitenspel.

De bekende Champions Leaguehymne is gespeeld, de teams hebben zich opgesteld. De wedstrijd is begonnen in Madrid.

Jeffrey Bruma is uitgegroeid tot steunpilaar van PSV. 'Als ik iets moest verbeteren, was het mijn mentale weerbaarheid.' Lees hier een interview met de verdediger.

Jeffrey Bruma.Beeld reuters

‘We hebben gekozen voor een echte verdediger’, zegt Philip Cocu bij SBS over zijn tactiek. ‘De backs (Willen en Arias red.) moeten via de zijkant doorkomen. Dat kunnen ze beiden goed. Locadia en De Jong moeten het voorin doen. De Jong is het aanspeelpunt.’

‘Ik verwacht dat Atlético gaat komen. Wij moeten voorbereid zijn op hun druk. Het is voor ons de kunst om zo lang mogelijk de nul te houden. Het is geweldig dat we hier staan, dan moeten we ook alles eruit halen.’

Philip Cocu tijdens de training in het stadion van Atlético, maandagavond.Beeld epa

Scoren in Vicente Calderón, dat is moeilijk. De kans is relatief het grootst via de flanken, wijzen de cijfers van dit seizoen uit. Lees hier de analyse van Willem Vissers.

Trainer PSV kiest voor vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. De Fransman Nicolas Isimat komt de achterhoede versterken.
Voorin kiest Cocu naast aanvoerder Luuk de Jong voor Jürgen Locadia, die de voorkeur krijgt boven Luciano Narsingh.

Atlético Madrid start met slechts één echte aanvaller, Antoine Griezmann. De Franse topschutter heeft een sterk middenveld van vijf man achter zich staan, met de Belg Yannick Carrasco als meest vooruit geschoven pion. De Spaanse spits Fernando Torres zit op de bank.

Opstelling Atlético Madrid: Oblak; Juanfran, Giménez, Godin en Filipe Luis; Augusto Fernández, Gabi, Saúl Ñiguez, Koke en Carrasco; Griezmann.
PSV: Zoet; Arias, Bruma, Isimat, Moreno en Willems; Guardado, Pröpper en Van Ginkel; De Jong en Locadia.

Matias Kranevitter van AtléticoBeeld getty

Grofweg zijn drie scenario's denkbaar die PSV ten koste van Atlético in de kwartfinale brengen. Winst natuurlijk, na de 0-0 twee weken geleden in Eindhoven. Ten tweede: 0-0, desnoods na 120 minuten, en vervolgens toeslaan met strafschoppen. Ten slotte: gelijkspelen, minimaal met 1-1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden