Column

Teruglezen: 'Spuit epo is snel gezet, als de NOS niet oplet'

Het toelaten van de NOS is een poging van Blanco om te laten zien dat de wielerploeg heeft afgerekend met het dopingverleden van Rabobank, schreef Volkskrantredacteur Mark van Driel op 10 april in de Volkskrant.

Renners van team Blanco in het peloton tijdens de Amstel Gold Race.Beeld anp

De NOS mag wielerploeg Blanco, voorheen Rabobank, tijdens de Tour de France drie weken lang van binnenuit volgen. Het persbericht meldt: van opstaan tot naar bed gaan, van maaltijd tot teambespreking, van medische verzorging tot in de koers. In het persbericht staat ook: 'vrijwel alles kan en mag in beeld'.

Vrijwel alles? Wat niet?

Het toelaten van de NOS is een poging van Blanco om te laten zien dat de wielerploeg heeft afgerekend met het dopingverleden van Rabobank. Het is een trend. In februari bood Team Sky, de werkgever van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins, de Ierse journalist David Walsh volledige toegang tot de wielerploeg, wanneer, waar en zo lang hij maar wil. Zelfs tot in 'de slaapkamer van de dokter', schreef Walsh.

Team Sky deed Walsh, een ervaren journalist die Lance Armstrong voor diens dopingbekentenis jarenlang kritisch bejegende, het aanbod omdat het bewijzen wil dat de ploeg niets te verbergen heeft. Daarover bestaat twijfel door de opmerkelijk goede prestaties van de ploeg en de rol van Geert Leinders, de Vlaamse arts die voor verschillende ex-Rabobankrenners is aangewezen als een dopingverstrekker. Sky nam vorig jaar oktober afscheid van Leinders nadat er publicitaire ophef ontstond over zijn rol.

Zou die (vrijwel) ongelimiteerde toegang van journalisten dopinggebruik kunnen voorkomen? De NOS en Walsh zijn niet de eersten die dit doen. De auteur Daniel Coyle mocht tijdens de hoogtijdagen van Lance Armstrong meelopen met diens ploeg, maar wist niets van de dopingpraktijken bloot te leggen. De Texaan was te sluw, te meedogenloos en te bedreven in het liegen en bedriegen.

Amusement
De NOS heeft geen reputatie te verliezen als kritisch volger van de wielersport. Wielrennen is door de omroep jarenlang hoofdzakelijk benaderd als amusement, niet als bedrog. David Walsh zet zijn reputatie wel op het spel. Hij heeft zich in zijn artikelen voor The Sunday Times lang niet zo sceptisch opgesteld tegenover over Team Sky of Bradley Wiggins als eerder tegenover Armstrong. Hij wil geloven dat de ploeg schoon is, schreef hij vorige maand, maar hij is er niet zeker van.

Die houding is Walsh op kritiek komen te staan van de Ier Paul Kimmage, een voormalige Sunday Times-collega van Walsh die Lance Armstrong eveneens vroegtijdig van doping beschuldigde. Op Twitter onthulde Kimmage dat Team Sky hem in 2010 al onbeperkte toegang beloofde. Maar zodra hij zich kritisch opstelde, werd de belofte ingetrokken. Sterker nog: een scherp stuk van zijn hand over het snelle ontslag van de teamarts die interne dopingcontroles moest verrichten, werd door de krant nooit geplaatst.

Walsh moet van dat alles hebben geweten, maar de ervaringen van Kimmage met Sky heeft hij niet vermeld in het artikel over de onbeperkte toegang die hem is geboden.

Ook over de betrokkenheid van Geert Leinders heeft The Sunday Times volgens Kimmage opmerkelijk lang gezwegen. In 2010 kwam de omstreden arts bij Sky, stelt hij, in oktober 2012 werd zijn contract niet verlengd. Pas in december 2012 maakte de krant voor het eerst melding van de rol van Leinders in de ploeg die altijd heeft beweerd dopingvrij te koersen.

Risico
Als de scherpe kritiek van Kimmage iets duidelijk maakt, is het dat Walsh en de NOS een risico nemen door zich te verbinden aan Team Sky en Blanco. Hun werk zal met argusogen worden bekeken.

Misschien verdienen ze lof voor hun moed. Immers, alleen als ze een dopingschandaal blootleggen staat vast dat ze hun werk goed hebben gedaan. Als ze niets vinden, is het allerminst zeker dat er bij Blanco of Team Sky geen doping is gebruikt.

Een spuitje epo is snel gezet. Een crème met testosteron vlot gesmeerd. En is het uiterst onwaarschijnlijk dat Walsh of de NOS op de avond voor een beslissende Touretappe permanent in de buurt van Bradley Wiggins of Robert Gesink kunnen verblijven. Het valt dus nooit uit te sluiten dat er een zak bloed is ingebracht.

Mark van Driel is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden