Teruglezen - Portugal overtuigt in tweede helft en is finalist

De eerste finalist van dit EK is bekend. Portugal versloeg Wales dankzij twee treffers vlak na rust van Ronaldo en Nani. Wales gaf niet op, maar bleek niet in staat de Portugezen van hun à propos te brengen. De wedstrijd gemist? Lees in dit liveblog alles terug.

Sanches en Bale in duel om de bal.Beeld reuters

En daar klinkt het laatste fluitsignaal. Portugal overklast Wales in de tweede helft en beslist met twee doelpunten binnen een bestek van vier minuten de wedstrijd: 2-0. Portugal is de eerste finalist die zondag in Parijs om de titel gaat strijden.

Een prachtige kopbal van Ronaldo en een ietwat gelukkige schuiver van Nani waren genoeg om Wales op de knieën te krijgen. De Welshmen, onder aanvoering van Bale, probeerden maar kwamen niet echt tot grote kansen. Aan de inzet lag het niet, vermoedelijk meer aan het ontbreken van Ramsey.

Portugal kan zich opmaken voor een finalestrijd tegen gastland Frankrijk of regerend wereldkampioen Duitsland. Die twee nemen het morgenavond tegen elkaar op.

Het Wales van Bale legt het af tegen het Portugal van Ronaldo.Beeld ap

Bale krijgt een gele kaart. De aanvaller van Wales springt hoog naar de bal en raakt met zijn schoen het hoofd van Cédric: gevaarlijk spel. De Portugees mankeert niks.

De Welshe supporters laten het er niet bij zitten. Nog één keer schalt het volkslied door het stadion van Lyon. Uitschakeling of niet, de sfeer blijft erin.

De keeper had hij al uitgekapt, maar de hoek was te moeilijk. Ronaldo raakt het zijnet en slaagt er niet in zijn tweede treffer van de avond te maken.

Wat zet Wales tegenover de kansen van Portugal? Daarstraks was een aardige volley van Bale, maar keeper Patrício liet zich niet verrassen. Zojuist weer een mooi afstandschot van Bale, maar de bal wil er niet in.

En weer heeft Portugal een grote kans op een derde doelpunt. Keeper Hennessey kan een laag schot pareren, maar de bal blijft onder hem liggen en rolt bijna over de achterlijn. Hennessey kan de bal nog niet vastpakken voordat een Portugees 'm over de lijn glijdt.

Met zijn treffer heeft Ronaldo nu op alle grote toernooien waarop hij actief was gescoord. Dat zijn er zeven. Van het EK in 2004 tot het huidige EK. Hij staat nu op negen EK-doelpunten. Dat zijn er net zoveel als Michel Platini maakte. De Portugees heeft nog één treffer nodig om alleen de EK-topscorer aller tijden te worden.

Met drie doelpunten is de sterspeler van Real Madrid ook nog in de race voor de topscorerstitel op dit EK. Hij jaagt op Griezmann, de Fransman heeft er vier gemaakt.

Wales geeft ruimte weg, daar kunnen de Portugezen van profiteren. De 18-jarige Sanches soleert vanaf de zijkant naar het centrum. Hij denkt niet aan afgeven, maar trapt de bal naast en over. Het is gelijk zijn laatste actie van de wedstrijd: Sanches wordt gewisseld voor André Gomez.

Portugal is wederom gevaarlijk uit een hoekschop. João Mário trapt, bij de tweede paal kopt Fonte de bal richting de linker bovenhoek. Dit keer zonder succes; Hennessey heeft de bal vast.

Bijna maakte Portugal de 3-0. Nani schiet hard en laag op de borst van keeper Hennessey. Die heeft de bal niet klem, en in de rebound valt de bal voor de voeten van João Mário. Die schiet net naast. Wales komt heel goed weg.

Ondertussen heeft Wales zijn derde en laatste wissel ingezet. Williams vervangt Collins. Een centrale verdediger eraf, een aanvallende middenvelder erin.

Weer een wissel aan de kant van Wales. Spits Robson-Kanu gaat eraf, Church komt erin.

Een goede vrije trap van Ronaldo. Eindelijk. Een mooie plek, Ronaldo legt op zijn gebruikelijke manier aan en ramt de bal hard richting het doel van Wales. Zijn schot vliegt net over.

Ronaldo viert zijn doelpunt.Beeld afp

Eerste balcontact voor Vokes. Bale geeft een bal door hoog richting de aanvaller, maar Vokes kan de bal net niet goed genoeg controleren om de bal te schieten richting het doel van Portugal. Alves verdedigt goed.

Wales moet wat wil het de achterstand ombuigen. Wisselen dus. Ledley gaat eraf, Sam Vokes komt erin. De aanvaller van het Engelse Burnley kopte de 3-1 binnen tegen de Belgen.

We schreven dat de wedstrijd snakte naar een doelpunt. Zo geschiedde. Binnen vijf minuten zetten de Portugezen de wedstrijd naar hun hand met twee treffers. Ditmaal is het Nani die namens Portugal de bal in het net legt. De nummer 17 van de Portugezen zet zijn voet tegen een mislukt schot (of briljante voorzet) van Ronaldo en schuift de bal langs de keeper. Wales is het even helemaal kwijt.

Daar is-ie dan. Cristiano Ronaldo kopt uit een hoekschop onverbiddelijk raak: 1-0. Wat komt de vedette van Real Madrid weer hoog uit boven zijn directe tegenstander.

Voorafgaande aan de hoekschop de vrije trap van João Mário. Een dreigende bal, door de Welshe verdediging verwerkt tot hoekschop.

Portugal heeft afgetrapt, de tweede helft is begonnen. Geen wissels aan beide zijden. Kunnen de Portugezen of Welshmen de wedstrijd binnen negentig minuten beslissen, of wordt het weer een slijtageslag?

Het is rust in Lyon. Weinig opwindende wedstrijd, dat mogen we wel zeggen. Kansjes zijn er geweest, het woord 'kansen' nemen we liever niet in de mond.

Voorzichtigheid van beide kanten. Twee stugge ploegen die achterin weinig weggeven, maar ook niet volop de aanval durven spelen. De wedstrijd snakt naar een doelpunt dat de boel opschudt. Het spel is er nog niet naar, maar vooruit, spannend is het wel.

Bale begint sterk aan de wedstrijd.Beeld afp

Op slag van rust de beste kans voor Ronaldo. Een goede voorzet vanaf links, de Portugese aanvoerder in positie, maar de bal gaat via zijn hoofd over het doel.

Nu ook bewegend beeld van de ballenjongen die op de foto wilde met Ronaldo. Het begint haast een vast ritueel te worden: eerst de selfie, dan de omhelzing, gevolgd door de ingreep van de beveiliging. Hoogtepunt: het vreugdesprongetje dat de knul maakt als zijn plan is geslaagd.

Na ruim 35 minuten gespeeld is het spelbeeld van de openingsfase weer terug. Portugal controleert, het tempo ligt laag. Even was Wales de bovenliggende partij, wat resulteerde in een hoger baltempo en een paar kansjes over en weer. Inmiddels staan de Welshmen weer op eigen helft.

Opvallend: zowel Wales als Portugal speelt in het uittenue. Beide landen treden normaliter aan in het rood; vanavond in een donker- en lichtgroen outfit.

Reden? Volgens de UEFA verschilt het donkerrode thuistenue van Portugal onvoldoende met het groengrijze shirt van de Welshmen. Voor kleurenblinden is het zo dus beter.

Weinig jongetjes kunnen hun enthousiasme onder controle houden als ze Ronaldo in het echt zien. Een van de ballenjongens van vanavond had daar ook last van en rende naar de sterspeler toe. Het jochie wilde zelfs op de Portugese teamfoto. Ronaldo kon er wel om lachen.

En weer een kans voor de Welshmen. Spits Robson-Kanu is even uitgeweken naar rechts en geeft een bal voor op King, de vervanger van Ramsey. Die kopt de bal via zijn directe tegenstander over de bal.

De wedstrijd komt langzaam los.

Wales kruipt uit zijn schulp. Aanjager is - natuurlijk - Gareth Bale. Twee goede acties van de aanvaller. Eerst passeert hij over rechts en legt hij de bal voor. De afmaker komt een ruime voetlengte tekort.

Even later, uit de counter, een mooie loopactie van Bale. Bal aan de voeten, stevige passen, even kappen naar binnen en dan vanaf 20 meter schieten. Weinig gevaar, keeper Patrício heeft de bal klem.

Een hoekschop voor de Welshmen. Verrassend: iedereen bij Portugal rekent op een hoge bal richting de kopsterke luchtbrigade van Wales, maar Ledley legt de bal laag in het strafschopgebied, Bale rent uit de dekking richting de bal en schiet in een keer. Over, en naast. Maar zo gek veel scheelt het niet.

Bale in duel om de bal.Beeld afp

Eerste kansje na een kwartier spelen. Na een prima schiet João Mário namens de Portugezen een lage bal voorlangs.

Daar liet hij zich even zien, de vedette van Portugal. Een voorzet vanaf rechts, Ronaldo springt, maar Collins houdt hem van de bal af. Daar zat een armpje bij.

Het vervolg: een voorzet vanaf links, Ronaldo probeert een omhaal. Hij komt niet aan de bal. Een hoekschop krijgt hij ook niet, al lijkt een Welshman de bal als laatste te hebben geraakt. Ronaldo verongelijkt.

Portugese supporters vooraf aan de wedstrijd in Lyon.Beeld reuters

De eerste gele kaart is voor Wales. Liverpool-middenvelder Allen, die in de tweede minuut al een stevige overtreding beging, wordt opgejaagd en herstelt zijn fout door Nani te vloeren. Aanval gesmoord, maar het kost hem wel een gele prent.

Vijf minuten gespeeld, Portugal heeft het meeste balbezit. Even leek het of Ronaldo voor het eerst kon aanleggen voor een vrije trap op een niet onaardige plek, maar de scheidsrechter keurde de ingreep van de Welshe aanvoerder Williams goed en liet doorspelen.

Ronaldo krijgt geen vrije trap.Beeld epa

En de eerste halve finale is onderweg. In Lyon heeft Wales afgetrapt. Toekijkers zijn Pepe en Aaron Ramsey. Zij worden zwaar gemist door hun ploegen.

Luister goed naar de Welshmen op de tribunes in Lyon. Natuurlijk zullen ze uit volle borst het volkslied Hen Wlad Fy Nhadau, het Land van mijn vaders, meezingen. Geregeld een aubade brengen aan Gareth Bale, Joe Ledley, Ashley Williams en alle andere helden van Y Dreigiau (De Draken). Maar heel af en toe zal plotseling een emotioneel 'Speedo, Speeeeedooo, Speedooo', there's only one Speedo' in het Parc Olympique Lyonnais klinken.

Speedo is Gary Speed, de voorganger van de huidige bondscoach van Wales Chris Coleman. De man die door velen wordt gezien als de grondlegger van het huidige succes van de EK-debutant. Totdat hij hangend aan een touw werd aangetroffen in zijn garage. Lees hier het verhaal van Gary Speed.

Gary Speed.Beeld afp

We gaan beginnen. Bijna dan. Eerst nog de gebruikelijke rituelen en egards. Te beginnen met twee volkslieden van bijzondere schoonheid. Vooral Hen Wlad Fy Nhadau (Land van mijn vaders) van Wales is een pareltje, temeer wanneer duizenden Welshe fans luidkeels meezingen.

Wie wilt meedoen maar het Welsh niet machtig is: BBC's Match of the Day (voor even Match of the 'Dydd', Welsh voor 'dag') schreef de tekst fonetisch uit voor Engelstaligen.

Mooi team, dat Wales. Ze spelen niet alleen verrassend leuk voetbal, het elftal op zich is al fascinerend genoeg. Wales kent een aantal niet-alledaagse spelers. Wat te denken van een kunstschilder, of een ex-ober? Lees hier over het geheim van team-Wales. (We pikten ook de opmerkelijkste spelers eruit.) (+)

Wordt het EK-debutant Wales? Of is de overwinningsroes onvoldoende om die taaie en ervaren Portugezen – die vier van de laatste vijf EK's in de halve finale stonden – te verrassen? Wij gokken het laatste. De Portugezen blijken gehaaider dan de Welshmen en bereiken via de achterdeur de finale. Lees hier de hele voorspelling.

Zowel Portugal als Wales begint vanavond niet op volle sterkte. Bij de Portugezen mist de o zo belangrijke Pepe in de as van de verdediging. Een dijbeenblessure houdt de routinier aan de kant. Bruno Alves vervangt hem.

Wales moet het stellen zonder Aaron Ramsey. De nummer tien van de Welshmen liep in de wedstrijd tegen België tegen zijn tweede kaart aan. Een ietwat ongelukkige handsbal. Een tegenvaller voor de Welshmen – Ramsey is dé creatieve man op het middenveld. Ook verdediger Ben Davies is geschorst. Respectievelijke vervangers: Andy King en James Collins.

Portugal: Patrício; Cédric, Alves, Fonte, Guerreiro; João Mário, Danilo, Sanches, Silva; Nani, Ronaldo

Wales: Hennessey; Gunter, Chester, Williams, Collins, Taylor; Allen, Ledley, King; Bale, Robson-Kanu

Smaakmaker Ramsey komt vanavond niet in actie.Beeld reuters

Op de dag af is het zeven jaar geleden dat Real Madrid Cristiano Ronaldo presenteerde als aanwinst. Een jonge knaap was het, 24 jaar, toen nog met een coupe die het midden hield tussen stekeltjes en een kuif. Inmiddels leven we dertien kapsels verder.

Hij kostte destijds 94 miljoen euro. Uiteraard geen cent te veel. In dienst van de Madrilenen speelde Ronaldo 348 duels en maakte hij 364 doelpunten. Ja echt, dat zijn de cijfers. Bij Madrid loopt Ronaldo - na zeven seizoenen - meer dan één-op-één. En tel daarbovenop 99 assists in het shirt van Real. Dan nemen we die irritante trekjes maar lief.

(Maar is-ie dan ook beter dan Lionel Messi? Deze website zet statistieken van de twee sterren tegenover elkaar.)

Ronaldo bij zijn presentatie in Madrid.Beeld epa

Portugal tegen Wales is natuurlijk ook een beetje Ronaldo versus Bale. De op één na duurste voetballer van de wereld tegen de duurste. Want de kroonprins van Real Madrid kostte meer dan de koning. Wie kroont zich vanavond tot keizer? Sportverslaggever Willem Vissers blikt vooruit op het treffen tussen de twee sterspelers van Real Madrid. (+)

Bale en Ronaldo, sterspelers van Real Madrid.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden