Teruglezen - Portugal in verlenging door na dramatisch slechte wedstrijd

Polen wint via strafschoppen van Zwitserland is een ronde verder. Ook Wales is door na een eigen doelpunt van Noord-Ierland in een draak van een wedstrijd. Kroatië - Portugal was een belediging voor de kijker, zoals Willem Vissers schreef. Lees hier de liveblogs van de wedstrijden terug.

Modric en Rakatic Beeld anp

Dat was de laatste kans van de wedstrijd. Voor Kroatië, maar de bal van Vida mist het doel op een meter.

Einde wedstrijd. We wensen u een goede nachtrust.

117' - In de laatste vijf minuten is het toch Portugal dat scoort. En dat nadat Kroatië met Peresic een minuut daarvoor de paal raakt.

Couteren dus. Dat kunnen ze. Met Sanches, en Ronaldo natuurlijk. Die schiet slap in, maar via de keeper komt de bal zo op het bolletje van Quaresma, die de bal makkelijk binnen kan lopen.

Penalty's zijn altijd spannend toch? Of zou dat bij deze wedstrijd zelfs tegenvallen?

Vooruit, nog een update: Kroatië is in de verlenging wel iets beter. Iets.

En dan penalty's. Want ook de kopkans van Vida mist het doel.

De tweede helft van de verlenging is begonnen. U mag van ons ook naar bed.

We weten niet wie Mister Chip is. Maar als hij zegt dat dit de eerste wedstrijd ooit iets zonder schoten op doel, geloven we het meteen.

We zijn alweer tien minuten onderweg in de verlenging. Is er nog iets gebeurd? Nee.

En de verlenging is begonnen. En we houden de moed erin. Misschien wordt het wel een episch slot van een extreem saaie pot.

Wij volgen onze eigen Willem Vissers.

Een wissel bij Kroatië met het oog op de verlenging. N. Kalinic komt er in, Mandžukic gaat van het veld.

Komt er nog een schot op doel? Zou toch op z'n minst moeten lukken. De extra tijd bedraagt 3 minuten.

Nog vijf minuten. Daarvan zal Kroatië er zo'n drie aan de bal zijn, afgaande op de statistieken.

U bent niet aan het kijken? Nou, maakt u zich geen zorgen. Dit moest het klapstuk van de avond worden, maar vooralsnog is het nogal saai. Beide ploegen weten geen kansen te creeëren en mooi combinatiespel hebben we ook nog niet gezien.

Geen Modric, geen Ronaldo. Zij hebben nog een kwartier in de reguliere speeltijd om zich te laten zien.

62' - Daar is Vida dichtbij een doelpunt. Uit een vrije trap van Srna vanaf de rechterkant kan hij op doel koppen, maar hij schampt de bal, die voorlangs vliegt.

Maar om nou te zeggen dat het een spannende wedstrijd is? Nee. Wij sluiten ons aan bij Gary Lineker.

57' - Dat zou wat zijn geweest, een goal van 18-jarige Sanches. Hij staat koud in het veld en krijgt vanaf de rand van het strafschopgebied de kans om te schieten. Een slap schot. De bal rolt een paar meter naast het doel over de achterlijn.

52' - Daar was eindelijk een fatsoenlijke aanval van de Kroaten. De strakke voorzet vanaf de linkerkant wordt gemist door Marcelo Brozovic.

Kroatië voert het tempo iets op en de Portugezen hebben even geen antwoord. Ze zakken ver terug.

49' - Wissel aan Portugese zijde: Renato Sanches (in) - André Gomes (uit).

Sanches is pas 18 jaar oud, krijgt veel vertrouwen van Fernando Santos.

Voila, nog 45 minuten (of iets meer) en dan weten we of het Kroatië of Portugal is dat doorgaat naar de kwartfinales.

Een goal zou mooi zijn.

Saaie wedstrijd, meer kunnen we er niet van maken. Laten we hopen dat de tweede helft meer spektakel brengt.

Nog vijf minuten en dan is het rust. Hier en daar worden venijnige overtredingen gemaakt. Dat kan frustratie zijn, want aan beide kanten loopt het niet zoals vooraf bedacht zal zijn.

Tja, je moet als Oranje-supporter iets. Denk je kaartjes te hebben voor een kraker, blijkt ook Portugal-Kroatië tegen te vallen.

Maar over twee jaar zijn we er weer bij.

Daar is dan ook een kansje voor Kroatië. Peresic kapt en schiet de bal onder zijn directe verdediger door in het zijnet van de korte hoek.

26' - Schreven we net: weinig kansen. De eerste echte kans van de wedstrijd is voor Pepe, de verdediger van Portugal kan met veel ruimte koppen maar de bal vliegt over het doel.

De wedstrijd is al iets meer dan 20 minuten oud, maar flitsend is het spel van beide landen niet te noemen. Er worden veel foutjes gemaakt en een lopende aanval hebben we nog niet gezien.

Zouden het de zenuwen zijn? Want als zelfs Modric stomme fouten gaat maken.

Tien minuten gespeeld en het zijn de Kroaten die aandringen. Portugal zakt wat in en lijkt te gokken op de counter.


Ondertussen krijgt Nani verzorging nadat hij de hand van Peresic in zijn gezicht kreeg.

Mooie mijlpaal voor Nani, die vandaag voor de 100ste keer in het veld staat voor Portugal.

Kroatië of Portugal? We hopen vooral op een mooie wedstrijd na de draak van een pot die Wales en Noord-Ierland op de mat legden vanmiddag.

Wij zijn best wat gewend hoor. En geen modepolitie. Maar dit kapsel, tja, Perresic...

Heerlijke voetballer. Maar voor de volgende keer zouden we zeggen: laat maar even. Tel tot tien. Bel even met je moeder en leg het voor. Enfin. Genoeg over het Kroatische vlaggetje op zijn opgeschoren koppie. We gaan gewoon genieten van de beste man. En, hij valt wel op.

We doen iedere dag een voorspelling. Vandaag Portugal - Kroatië.

'Het is een verlies voor het toernooi, want het blijft leuk om naar Ronaldo te kijken. Maar na vanavond is het toernooi gedaan voor hem. Kroatië heeft een beter team en speelt al heel het EK met enorm veel zelfvertrouwen. Het wordt 2-1 voor Kroatië. Rakitic maakt de winnende goal.'

Lees hier de hele voorspelling.

Opstelling Portugal: Patrício; Cédric, Fonte, Pepe, Guerreiro; Mário, Carvalho, Gomes, Adrien; Ronaldo, Nani

Opstelling Kroatië: Subasic; Srna, Vida, Corluka, Strinic; Modric, Badelj; Brozovic, Rakitic, Perisic; Mandzukic.

Nog een uur en dan begint de kraker: Portugal-Kroatië. Met bij die laatste op het middenveld: Rakitic en Modric, het loopwonder en de technicus.

Ze vormen het kloppend hart van het Kroatische elftal, dat al wordt vergeleken met het team dat in 1998 derde werd bij het WK. Lees hier een profiel van de twee sterspelers.

Wales heeft zich na Polen als tweede land geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal. Het elftal van bondscoach Chris Coleman was Noord-Ierland zaterdag met 1-0 de baas. Het enige doelpunt in Parijs kwam een kwartier voor tijd op naam van Gareth McAuley. De Noord-Ierse verdediger werkte de bal, na een voorzet vanaf de linkerkant van Gareth Bale, achter zijn eigen doelman.

Lees hier het wedstrijdverslag.

90' - Krijgt Noord-Ierland dan nog een kans? Vier minuten extra tijd geeft de scheidsrechter.

Ach, laten we Guus Meeuwis maar even citeren. 'Het is 'pompen of verzuipen' voor de Noord-Ieren. Die kiezen voor die beproefde tactiek: naar voren pompen die bal.

Vreemd tafereel: aanvoerder Ashely Williams kan eigenlijk niet verder, maar de bondscoach vraagt hem toch op het veld te blijven.

Beeld reuters

80' - Wales-spelers Jonathan en Ashley Williams botsen frontaal op elkaar in een ultieme poging de bal te redden. De scheidsrechter kan niet anders dan het spel even stil leggen, tot ongenoegen van de Noord-Ieren.

Beide spelers hebben verzorging nodig.

McAuley wordt naar de kant gehaald. Een zeer ongelukkig eigen doelpunt was het voor de Noord-Ier. Nog zo'n tien minuten te spelen.

75' - Wales komt op voorsprong na een eigen doelpunt van McAuley. De voorzet van Bal is hard en McAuley probeert de bal weg te pikken voor Robson-Kanu. Dat lukt, maar de bal vliegt achter McGovern het doel in.

We hoopten op een betere tweede helft, maar de twee ploegen grossieren nog steeds in fouten. Een vloeiende aanval hebben we nog niet gezien in de tweede helft.

Op deze manier lijkt ook deze wedstrijd richting een verlenging te gaan.

62' - Williams vervangt Ledley op het middenveld van Wales. Het gevaar kwam tot nu toe alleen uit een dood spelmoment.

55'- Dan is Bale natuurlijk altijd gevaarlijk: als hij aan mag leggen voor een vrije trap met zijn linker. Maar Wales-keeper McGovern zit er goed bij en duikt de bal uit de rechteronderhoek.

52' - Mooie lange bal van Ramsey, die op het hoofd landt van Vokes. Maar de bal vliegt naast het doel.

Voks wordt vrijwel direct erna gewisseld en vervangen door Robson-Kanu.

50' - Altijd leuk, zo'n variant bij een vrije trap. Bijna komen de Noord-Ieren goed voor de goal.

Hopen op een betere tweede helft. Komt Bale in zijn spel? Of zijn het de Noord-Ieren die met hun vechtvoetbal de winst afdwingen?

Het is rust bij Noord-Ierland - Wales, een van de slechtste wedstrijden van het toernooi is. Ballen en voorzetten komen niet aan en we hebben amper aanvalscombinaties gezien. Noord-Ierse fans proberen er nog wat van te maken met hun onvermoeibare 'Will Griggs on fire.'

Enige lichtpuntje is Gareht Bale die aardig speelt. Hij kan zijn ploeg echter nog niet op sleeptouw nemen.

Wales mag dan favoriet zijn en het meeste balbezet hebben, ze creëren nog maar weinig. Wat dat betreft doet Noord-Ierland het beter. Vooral met vrije trappen en corners worden ze gevaarlijk.

Van Gareth Bale wordt zoals altijd heel veel verwacht. Hij heeft zich voorlopig nog niet echt kunnen laten zien. Hij is nog geen enkele keer in het strafschopgebied geweest.

Noord-Ierland - Wales is halverwege en het ziet er niet naar uit dat we een sprankelende wedstrijd tegemoet gaan. De ploegen gebruiken veel lange ballen en hopen dat de bal goed valt. Het is tot nu toe een slordige wedstrijd.

Wales heeft zicht aardig herpakt na een weifelend begin. De ploeg van Gareth Bale heeft meer balebezit, terwijl de Noord-Ieren inzakken.

Ramsey lijkt hier te scoren, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Wales speelt nerveus in de beginfase. De ploeg is vooraf als favoriet bestempeld. Dat is een rol waar het niet vaak in zal zitten. Hoe gaat de ploeg daarmee om?

Eerste kans voor de wedstrijd is voor Noord-Ierland. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied belandt op de Welshe keeper Hennesy.

Beeld afp

'Will Grigg's on fire.' Hét nummer van dit EK hebben de Noord-Ierse fans vanaf minuut één ingezet. De Welshe fans counteren op eigen wijze.

De bal rolt bij Wales - Noord Ierland.

Nog even over de keeper van de Noord-Ieren. Hij stond in het Volkskrant sterrenelftal tot nu toe. Waarom is de keuze op hem gevallen?

'Geen Neuer, geen De Gea en ook geen Hart: op doel in het elftal van de eerste EK-ronde staat Michael McGovern. Tegenstanders schoten zeventien keer op zijn doel, vijftien keer redde hij. Symboliseert ook de stunt van Noord-Ierland, dat als debutant de volgende ronde bereikte.'

Bekijk hier het sterrenelftal en lees hier de motivatie bij de spelers.

Beeld de Volkskrant

Natuurlijk speelt Bale bij Wales. Ramsey is de tweede ster van The Welshmen. Beste man van Noord-Ierland is keeper McGovern. Belangrijkste afwezige bij Noord-Ierland? Will Grigg, de cultheld van dit EK. Hij ziet opnieuw op de bank.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen.

Beeld afp

We schakelen direct over naar de volgende wedstrijd: Noord-Ierland tegen Wales. De ogen zullen vooral gericht zijn op Gareth Bale. Kan hij zijn team naar de kwartfinale schieten.

Beeld afp

Het is Polen dat de kwartfinale van het EK bereikt. Of het terecht was? Op basis van de eerste helft misschien wel. Daarna was Zwitserland de betere ploeg en maakte het de meeste aanspraak op de overwinning.

Polen zal veel beter moeten gaan spelen om een rol van betekenis te spelen in dit toernooi. Lewandowski wordt bijvoorbeeld amper bereikt. Lees hier het wedstrijdverslag.

Grigoriak scoort en Polen is door naar de kwartfinale.

Rodrigues van Zwitserland scoort: 4-4. Volgende penalty voor Polen is beslissend.

Polen komt op 4-3. Blascykowski scoort.

Schärr schiet raak voor Zwitserland: 3-3.

Glik schiet hard binnen. 3-2 voor Polen.

Shaqiri maakt geen fout. Zwitserland weer op gelijke hoogte: 2-2

Milik scoort. 2-1 voor Polen.

Zwitserland mist. Xhaka faalt en schiet naast. Kan Polen op voorsprong komen?

Beeld ap

Lewandowski scoort voor Polen. 1-1 na zijn schot in de kruising

Liechteiner maakt de eerste strafschop voor Zwitserland. 1-0 voor de Zwitsers

De scheidsrechter fluit af. Strafschoppen moeten de beslissing gaan brengen.

Beeld afp

Niet verdiend, maar Polen scoorde via Piscek bijna. Via wat geluk belandde de bal bij Piscek die niet tot een echte doelpoging kwam.

Derdiyok krijgt dé kans om te scoren. Xhaka geeft voor op Derdiyok die eigenlijk moet scoren. De Zwitser komt een teenlengte te kort om te scoren in twee instanties.

Beeld reuters

Het woord is duidelijk aan de Zwitsers momenteel. Derdiyok krijgt een flinke kans, maar stuit op de Poolse keeper Fabianski. Haalt Polen de strafschoppenserie?

Zwitserland krijgt derde corner op rij. Polen staat onder druk.

Beeld afp

Nu de penalty's dichterbij komen is het ook de vraag of de teams nog wel durven door te drukken of dat ze willen gokken op de strafschoppen. Polen lijkt momenteel te hopen op de penaltyserie. Het is Zwitserland dat nog aandringt.

Tweede helft van de verlenging is begonnen.

De eerste helft van de verlenging is afgelopen. De teams gaan wisselen, maar eerst water drinken.

Beeld epa

In de hitte van Sain-Etienne wordt de verlenging ook een uitputtingsslag. De vraag is welke ploeg nog een vuist kan maken. Voorlopig gebeurt er weinig. De ploegen komen amper voor de goal van de tegenstander. Van mooi samenspel is al een tijd geen sprake meer.

De eerste helft van de verlenging is halverwege. Zwitserland blijft de bovenliggende partij. Dat komt ook door Polen dat nu zwak speelt. Het lukt Polen amper om de bal langdurig in de ploeg te houden.

Zwitserland kreeg tot nu toe beste kans. Shaqiri had een mooie stif in gedachten. Maar niet álles lukt bij hem. De bal ging hoog over.

Beeld ap

De verlenging is begonnen. Het is de vraag of Zwitserland het karwei kan afmaken in het komende half uur.

Zwitserland en Polen gaan verlengen. Dat heeft Zwitserland te denken aan de omhaal van Shaqiri. Zwitserland heeft de beste papieren om de wedstrijd naar zich toe te trekken uitgaande van de tweede helft. Daarin had Zwitserland het betere van het spel, zonder geweldige kansen te creëren. Het valt wel op dat het de Zwitsers veel beter lukt om Polen vast te zetten.

Beeld reuters

Het doelpunt van Shaqiri is ongeëvenaard, zonder de twijfel de mooiste goal van dit toernooi. De vleugelaanvaller krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied. Eigenlijk te ver achter zich. Hij ziet maar één mogelijkheid en dat is de omhaal. Hij zweeft door de lucht en knal dan binnen. Dit soort doelpunten is normaal gesproken voorbehouden aan de Zlatans, Messi's en Ronaldo's van deze wereld.

Shaqiri maakt de gelijkmaker voor Zwitserland met een omhaal.

Polen ontsnapt als Seferovic op de paal schiet. Is dit het begin van een Zwitsers slotoffensief?

Beeld ap

Er is nog een kwartier te spelen. De vraag is of het Zwitserland lukt om de defensie van Polen te breken in de slotfase. Tot nu toe is het onvoldoende wat de Zwitsers laten zien.

Prachtige trap van Rodrigues voor Zwitserland. De bal zeilt richting kruising maar keeper Fabianski tikt de bal nog over. Zwitserland is nog niet dichter bij een goal gekomen dan met deze vrije trap.

Beeld afp

Zwitserland heeft nog een half uur de tijd om gelijk te maken. Het zal overtuigender moeten. De ploeg heeft dan wel de bal, maar tot aanvallen komt het niet. Dat is ook een compliment aan Polen dat de verdediging op orde heeft.

Beeld epa

In de tweede helft is het Zwitserland dat de bal heeft. De ploeg passt en probeert al combineren door de verdediging van Polen heen te komen. Daarmee lijkt het Polen in de kaart te spelen. Met hun snelle aanvallers proberen ze hun counters op te zetten. Dat levert een grote kans op voor opnieuw Blascykowski. Zijn schot wordt gekeerd door de Zwitserse keeper Sommer.

Beeld epa

Hoopvol begin van de tweede helft voor Zwitserland. Vanaf de rand van het strafschop gebied schiet Shaqiri op de vuisten van de Poolse doelman Fabianski.

De tweede helft is begonnen. Kan Zwitserland de achterstand wegpoetsen? Het zal meer zijn eigen spel moeten spelen: met verzorgd voetbal en aanvalscombinaties.

Beeld epa

Mats Hummels en Blascykowski speelden jarenlang samen bij Borussia Dortmund. De Duitse verdediger is vanavond voor Polen.

We schreven al eerder over het aangrijpende levensverhaal van doelpuntenmaker Blascykowski. In de rust heeft u voldoende tijd om het terug te lezen.

Blaszczykowski was elf jaar oud toen hij zijn moeder Anna in zijn armen zag doodbloeden. Even daarvoor had zijn vader Zygmunt haar meerdere malen met een mes gestoken. Vader werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Blaszczykowski ging met zijn oudere broer bij zijn grootmoeder wonen.

Het verdriet en de woede waren groot, herinnerde Blaszczykowski's grootmoeder in diens autobiografie 'Kuba'. Jarenlang zou Blaszczykowski aan tafel, vork en mes in de hand, hebben geroepen dat 'het mes voor mijn vader is wanneer die uit de gevangenis komt.'

Vader is inmiddels dood. Gestorven aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en een levercirrose. Blaszczykowski bezocht zijn begrafenis. Dankzij zijn grootmoeder en zijn geloof heeft hij leren vergeven. Dankzij zijn oom Jerzy Brzczek, zelf oud Pools international, zag hij in het voetbal een kans om aan zijn traumatisch verleden te ontsnappen.

Het leidde hem naar Wisla Krakow, Borussia Dortmund en Fiorentina. De aanvoedersband van het Pools nationaal team tijdens het EK van 2012 in eigen land.

Blaszczykowski schiet op doel. Beeld reuters

Polen staat bij rust voor in de achtste finale tegen Zwitserland. We zien tot nu toe geen bijzonderere wedstrijd. Polen is de bovenliggende ploeg en staat verdiend op voorsprong. Zwitserland heeft ook een aantal kansjes gehad en hoeft zich bepaald niet kansloos te voelen tegen dit Polen.

Zwitserland zal dan wel minder fouten moeten maken. Daar heeft het met bijvoorbeeld Granit Xhaka best de spelers voor. Xhaka die bekendstaat als een speler die met mooie passes strooit, heeft tot nu toe niet veel laten zien.

In Zwitserlands wedstrijd tegen Albanie gaf meer dan honderd passes, hetgeen zeer veel is voor een voetballer. Normaliter is dat aantal voorbehouden aan types als Iniesta. En de meeste ballen waren goed.

Beeld ap

Net op het moment dat Zwiterland aan een offensief begon, komt Polen met een vlijmscherpe counter. De aanval begint bij keeper Fabianski. Met een uitgooi komt de bal bij Grosicki. Met een beetje geluk frommelt hij zich voorbij de Zwitserse verdedigers waarna de bal terecht komt bij Blascykowski. Met een lage bal schiet hij binnen.

Blaszczykowski zet Polen op voorsprong. Na een fraaie counter van Polen komt hij oog in oog met doelman Sommer en faalt niet.

Beeld epa

De grootste kans voor Zwitserland: kopbal van Schärr gaat in de handen van de Poolse keeper Fabianski.

Toegegeven de hoek is moeilijk, maar Milik krijgt zijn tweede mogelijkheid. Aan de linkerkant krijgt hij de bal maar hij schiet opnieuw over.

De wedstrijd is een half uur onderweg en beide ploegen hebben nog niet gescoord. De ploeg die daar het meest aanspraak op maakt is Polen. Het lukt de ploeg echt er nog niet om een uitgespeelde kans te creeeren, na die enorme mogelijkheid van Milik in de eerste minuut.

Het valt vooral op dat Lewandowski nauwelijks in een scoringspositie komt. Hij heeft niet gescoord dit toernooi. Dat zal de Poolse ploeg toch zorgen moeten maken.

Beeld afp

Na ruim een kwartier voetbal worden de tactieken van beide ploegen duidelijk. Zwitserland zakt in en Polen zet druk.

De Zwitsers lijken te hopen op een snelle uitbraak, terwijl de Polen met goed voetbal de Zwitserse verdediging willen kapot spelen.

Na het onrustige begin lijkt Zwitserland zich redelijk herpakt te hebben. Voor de tweede keer in korte tijd lukt het om een aanval op te zetten. Het levert allemaal nog geen groot gevaar op.

Eerste mogelijk voor Zwitserland dat via de linkerkant doorkomt. Schot van Dzemaili gaat in het zijnet.

Wat is er aan de hand met de Zwitsers in de openingsfase? Zwitserland speelt onrustig, ballen springen van de voet, en de ploeg kan amper de bal in de ploeg houden. De Polen ogen agressief en zijn vol in de aanval. Kopbal van de keeper gaat in de handen van de Zwitserse doelman Sommer.

Beeld reuters

Enorme kans voor Milik in de eerste minuut. Djourou knungelt waarna Lewandowski kan onderscheppen. De Pool stuit op de Zwitserse keeper, waarna Milik kan inschieten vanaf de rand van het strafschogebied. Het schot met de het favoriete been van de Ajacied gaat hoog over.

Na twee rustdagen rolt de bal weer op het EK. Zwitserland - Polen is begonnen.

De opstellingen zijn bekend. Polen begint met zijn gebruikelijke aanvalsduo Milik - Lewandowski.

Bij Zwitserland is het vooral opletten op Xhaka. Hij is de spelmaker van de Zwitsers. De opstellingen:

Polen: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk; Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski, Grosicki; Lewandowski, Milik.
Zwitserland: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Shaqiri, Behrami, Dzemaili, Xhaka, Mehmedi; Seferovic

Beeld afp
Beeld getty

We zijn aanbeland bij de achtste finales, en voor het eerst gaan de kaarten tellen. Zo kan Polen niet beschikken over Bartosz Kapustka, die in de belangstelling staat van Ajax.

Bij de Zwitsers kan iedereen meedoen, maar vier spelers staan op scherp. Bij een volgende gele kaart missen Embolo, Behrami, Schar en Xhaka een eventuele kwartfinale. Als ze komende twee wedstrijden niet geboekt worden, scheldt de UEFA de openstaande kaarten kwijt.

Xhaka krijgt een gele kaart. Beeld reuters

Gaat de Poolse sterspeler Robert Lewandowski, altijd zo op dreef bij zijn club Bayern München, eindelijk ook scoren op dit EK? Heeft Arek Milik, die nog wel de winnende maakte tegen Noord-Ierland, geleerd van zijn vele missers tegen Duitsland en Oekraïne? Of moeten de Polen het toch weer hebben van een geniale ingeving van Jakub Blaszczykowski?

Eerlijk gezegd, hopen we op dat laatste. En niet alleen omdat de 30-jarige middenvelder tegen Oekraïne zijn tegenstander knap op het verkeerde been zette en prachtig in de verre hoek trapte. Blaszczykowski is een voetballer met een verhaal. Een dramatisch verhaal bovendien.

Blaszczykowski was elf jaar oud toen hij zijn moeder Anna in zijn armen zag doodbloeden. Even daarvoor had zijn vader Zygmunt haar meerdere malen met een mes gestoken. Vader werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Blaszczykowski ging met zijn oudere broer bij zijn grootmoeder wonen.

Het verdriet en de woede waren groot, herinnerde Blaszczykowski's grootmoeder in diens autobiografie 'Kuba'. Jarenlang zou Blaszczykowski aan tafel, vork en mes in de hand, hebben geroepen dat 'het mes voor mijn vader is wanneer die uit de gevangenis komt.'

Vader is inmiddels dood. Gestorven aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en een levercirrose. Blaszczykowski bezocht zijn begrafenis. Dankzij zijn grootmoeder en zijn geloof heeft hij leren vergeven. Dankzij zijn oom Jerzy Brzczek, zelf oud Pools international, zag hij in het voetbal een kans om aan zijn traumatisch verleden te ontsnappen.

Het leidde hem naar Wisla Krakow, Borussia Dortmund en Fiorentina. De aanvoedersband van het Pools nationaal team tijdens het EK van 2012 in eigen land. En vanmiddag naar de achtste finale tegen Zwitserland.

Mocht Blaszczykowski tegen de Zwitsers scoren, zullen zijn blik en zijn handen net als na zijn goal tegen Oekraïne richting hemel gaan. Als eerbetoon aan zijn vermoorde moeder Anna.

Blaszczykowski na zijn doelpunt. Beeld getty
Zwitserse supporters in Saint-Étienne. Beeld reuters
B¿aszczykowski na zijn goal tegen Oekraïne. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden