Teruglezen - Philippe Gilbert wint 49ste Amstel Gold Race

De Belg Philippe Gilbert won zondag de enige wielerklassieker die Nederland rijk is: de Amstel Gold Race. Met een machtige demarrage in de finale van de koers op de Cauberg was Gilbert alle andere favorieten de baas. Hij reed solo over de finish in Zuid-Limburg.

Lees hieronder het liveblog van de 49ste Amstel Gold Race terug.

Philippe Gilbert wint de Amstel Gold Race Beeld getty
Philippe Gilbert wint de Amstel Gold RaceBeeld getty

Vergeleken met het voortdurende spektakel van een week geleden tijdens Parijs-Roubaix, mag de 49ste Amstel Gold Race van zondag als relatief 'saai' worden bestempeld.

De eerste zes uren van de koers werden vooral gekenmerkt door een aantal prominente uitvallers. Zo ging topfavoriet Joaquim Rodriguez al na een kleine 90 kilometer tegen het asfalt, waarna de Spanjaard moest afstappen. Ook renners als Andy Schleck, Daniel Martin en Thomas Dekker verlieten vroegtijdig de koers.

Het peloton moest zondag in totaal 34 Zuid-Limburgse hellingen beklimmen. Vier keer stond de Cauberg op het menu. Tijdens de laatste beklimming van de bekendste wielerheuvel van Nederland, op ruim twee kilometer van de streep, gingen de favorieten elkaar pas echt te lijf. Dat was alleen geen strijd waarin Nederlanders zoals Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter zich konden megen.

De onopvallendheid van de Nederlanders in de Amstel Gold Race was een ander contrast met Parijs-Roubaix. In het velodroom van Roubaix stond namelijk een Nederlander met de felbegeerde kassei voor de winnaar op het podium: Niki Terpstra was de eerste Nederlandse wielrenner in dertien jaar die de Hel van het Noorden wist te winnen.

Op het podium in het Zuid-Limburgse Vilt stond geen Nederlander op de hoogste tree. De Belg Philippe Gilbert liet, na het winnen van de Brabantse Pijl op woensdag, zien zijn oude vorm terug te hebben gevonden. Tijdens de laatste beklimming van de Cauberg sprong hij als een bliksemschicht weg van het groepje favorieten en reed solo over de finish. Gilbert won daarmee zijn derde Amstel Gold Race.

Bauke Mollema was met een zevende plaats de beste Nederlander.

undefined

null Beeld getty
Beeld getty
Joaquim Rodriguez wordt onderzocht door een arts na zijn val in de Amstel Gold Race Beeld epa
Joaquim Rodriguez wordt onderzocht door een arts na zijn val in de Amstel Gold RaceBeeld epa
Bauke Mollema Beeld anp
Bauke MollemaBeeld anp
Philippe Gilbert rijdt weg van de concurrentie tijdens de finale van de Amstel Gold Race Beeld epa
Philippe Gilbert rijdt weg van de concurrentie tijdens de finale van de Amstel Gold RaceBeeld epa
Philippe Gilbert wint de Amstel Gold Race Beeld ap
Philippe Gilbert wint de Amstel Gold RaceBeeld ap

Einde rampvoorjaar BMC
De zege van Philippe Gilbert in de Amstel Gold Race betekent voor het team van BMC dat een rampvoorjaar plots een positieve draai krijgt.

In de voorgaande klassiekers Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kwam het team vooral in het nieuws vanwege renners die in de lappenmand terechtkwamen vanwege ongelukkige valpartijen.

Mollema beste Nederlander
Bauke Mollema is de beste Nederlander. Hij eindigde op de zevende plaats.

Twaalfde Belg
Philippe Gilbert is de twaalfde Belg die de Amstel Gold Race wint. Achter Gilbert eindigde de Belg Jelle Vanendert als tweede. De Australiër Simon Gerrans werd derde.

'Gelukkig was het idee perfect'
'Het is heel mooi om zo'n klassieker te winnen', zei Philippe Gilbert direct na zijn zege in de Amstel Gold Race. Daarna complimenteerde hij zijn teamgenoten, die de achtervolgers terughaalden door vooral veel kopwerk te verrichten.

'Daarna was het een perfecte situatie voor ons met de kopgroep van mijn teamgenoot Van Avermaet. Het was voor ons toen vooral wachten achteraan. Aan de voet van de Bemelerberg heb ik tegen mijn teamgenoten gezegd: 'We moeten als eerste de Cauberg opdraaien'. Dat was onze tactiek en dat lukte. Gelukkig was dat het perfecte idee.'

Machtsvertoon
Het lukte de achtervolgers niet eens meer om in het spoor van Gilbert te komen. De Belg wint voor de derde keer de Amstel Gold Race. Hij steekt drie vingers in de lucht terwijl hij over de finish rijdt.

Met zijn beslissende demarrage op de Cauberg liet Gilbert zien dat de onverslaanbare alleskunner, die hij een paar jaar geleden was, nog niet verdwenen is uit zijn wielerlijf.

PHILIPPE GILBERT WINT 49STE AMSTEL GOLD RACE

Beslissing?
Als een pijl afgeschoten uit een boog stoomt Gilbert de Cauberg op. De demarrage van Gilbert vertoont grote gelijkenissen met het WK in 2012, toen Gilbert ook wegsprong op de Cauberg en ongenaakbaar naar de finish reed.

null Beeld getty
Beeld getty

Gilbert slaat gat
Philippe Gilbert springt weg. Hij krijgt onder meer Gerrans mee, maar de renner van Orica-GreenEdge kan de ontketende Belg niet volgen.

Cauberg nr. 4
De renners zijn begonnen aan de vierde en laatste beklimming van de Cauberg. Meteen springen aan alle kanten renners weg uit het peloton.

Mollema, Slagter present
In het peloton dat zich opmaakt voor de finale van de Amstel Gold Race zitten voor Nederland onder anderen nog Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter.

Favorieten schouder aan schouder
De koplopers zijn opgeraapt. De favorieten rijden schouder aan schouder. Het vuurwerk zal losbarsten op de Cauberg. Over vier kilometer wacht de voet van de bekendste wielerheuvel van Nederland.

Hergroepering in de maak
Het is Van Avermaet en Fuglsang gelukt om aan te sluiten bij Riblon en Van Hecke. Alleen het peloton volgt op 100 meter achter hen. Een hergroepering lijkt in de maak.

Van Avermaet en Fuglsang springen (opnieuw) weg
Vlak voordat ze opgraapt zouden worden door het peloton, demarreren Van Avermaet en Fuglsang. Het lijkt een laatste stuiptrekking van de twee renners. De ruggen van koplopers Riblon en Van Hecke op de horizon motiveren het duo.

Samensmelting, voorsprong koplopers slinkt tot onder minuut
Het lukt het groepje Voeckler niet om weg te blijven van het peloton. Op 13 kilometer van de streep schuift het veld weer in elkaar. Ook Riblon en Van Hecke komen in het vizier van het ontketende peloton. De twee koplopers hebben nog een halve minuut voorsprong.

Riblon en Van Hecke houden knap stand
In hun hoofden hadden de achtervolgers de kopgroep op 17 kilometer voor de streep allang ingerekend. Maar Riblon en Van Hecke blijken taai. Voorsprong op het groepje Voeckler/Weening is nog 1 minuut en 18 seconden. Het peloton volgt op ruim 2 minuten.

Nog 24 kilometer
Riblon en Van Hecke koesteren een voorsprong van 1 minuut en 44 seconden op het groepje Voeckler. Het peloton volgt op 2 minuten en 4 seconden.

Cauberg nr. 3
Riblon en Van Hecke draaien voor de derde keer vandaag de Cauberg op. Hun gezichten vertonen nog relatief weinig grimassen.

Nog twee koplopers
Vooraan zijn er van de originele kopgroep van tien, nog twee renners over: Riblon en Van Hecke. De twee hebben 1 minuut en 44 seconden voorsprong op de achtervolgers.

Groepje Voeckler breidt uit
Martens, Leukemans en Kolobnev springen van het peloton naar het groepje Voeckler, waarin ook Pieter Weening rijdt. De voorsprong op het peloton is niet groot.

Lossen
In het peloton gaat het tempo omhoog. Favorieten melden zich voorin, achterin vallen de eerste slachtoffers. Onder die slachtoffers de Nederlanders Wout Poels en Sebastian Langeveld.

Troon van de winnaar staat klaar

Voeckler zet aan
Thomas Voeckler bewijst niet alleen tijdens de Tour de France strijdlustig te zijn. Het peloton leek de vijf renners die wegsprongen na de Koppenberg weer op te slokken, maar de venijnige Fransman trapt op dat moment flink op zijn pedalen.

null Beeld anp
Beeld anp

Martin terug in peloton

Kopgroep dunt verder uit
Vooraan lukt het de Nederlander Pim Ligthart niet om de koplopers te volgen. Nog drie renners voeren de koers aan: Boem, Riblon en Van Hecke. Hun voorsprong? 2 minuten en 40 seconden.

Vuurtje ontbrandt
Net na de Kruisberg zijn een vijftal renners weggesprongen uit het peloton. Onder hen Voeckler, Fuglsang, Weening, Van Avermaet, Wellens en Stybar.

Martin valt weg uit peloton
Tony Martin moet het peloton laten gaan na een valpartij, waarbij hij in bossage naast de weg terechtkomt. De Duitser houdt fysiek geen gevolgen over aan zijn tuimelpartij, maar zijn ketting ligt eraf. Ondertussen rijdt het peloton van hem weg.

De kopgroep van het peloton passeert de Sint Hubertusmolen in Beek tijdens de Amstel Gold Race Beeld anp
De kopgroep van het peloton passeert de Sint Hubertusmolen in Beek tijdens de Amstel Gold RaceBeeld anp

Kopgroep kraakt
Om zo lang mogelijk uit de klauwen van het jagende peloton te blijven, zetten de renners in de kopgroep een tandje bij. Voor sommigen is dat een tandje te zwaar. Op de Kruisberg vallen vier van de tien koplopers weg.

Rodriguez twittert vanuit het ziekenhuis
Favoriet Joaquim Rodriguez moest eerder vandaag opgeven na een val. Zojuist liet hij vanuit het ziekenhuis weten iedereen te 'bedanken voor de steun'. Hij wacht nu in het ziekenhuis in Maastricht op de resultaten van de foto's die zijn gemaakt van zijn ribbenkast. 'Ik hoop dat het goed nieuws is', laat Rodriguez via het sociale netwerk weten.

Stilte voor de storm
Het is wachten op het moment wanneer het peloton de kopgroep opraapt, waarna de strijd tussen de favorieten kan losbarsten. Voorin het peloton werken de ploegen samen om het gat, dat nog 4 minuten en 5 seconden is, vlot dicht te rijden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Shirt Rodriguez
Het beschadigde wielershirt van Joaquim Rodriguez bewijst dat de Spanjaard vandaag hard tegen het asfalt is gegaan. Zijn team Katoesja deelt mee dat Rodriguez nu in het ziekenhuis ligt, waar foto's van zijn ribbenkast worden gemaakt.

Voorsprong slinkt
Het jagende peloton eet in rap tempo de voorsprong van de kopgroep op. Nog 5 minuten en 4 seconden voorsprong koesteren de tien koplopers op het peloton vol favorieten met nog 65 kilometer te gaan.

Kazachstaanse barbecue
Voor de bus van de Kazachstaanse ploeg Astana wordt de gemiste paasbrunch ingehaald. Op een barbecue worden onder meer kippenpoten gegaard. Ongetwijfeld zullen daar ook alcoholische versnaperingen bijkomen, mocht Vincenzo Nibali over anderhalf uur als eerste over de eindstreep rijden.

Nog tien
Van de 34 beklimmingen, hebben de renners er nu 24 in hun benen. Er staan nog tien beklimmingen op het menu met nog zeventig kilometer te gaan.

Nog meer uitvallers:

Drukte op Gulpenerberg

Paashaas pauzeert

Movistar bepaalt tempo
In het peloton zijn het de renners van Movistar die het tempo bepalen. De Spaanse ploeg verkleint de voorsprong van de tien koplopers tot 6 minuten en 23 seconden. Movistar heeft met Alejandro Valverde een topfavoriet in de gelederen.

Weer een opgave
Daniel Martin, een van de outsiders op de zege vandaag, is afgestapt en voegt zich bij het steeds langer wordende rijtje prominente uitvallers. De kopman van Garmin won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik.

Stand Cauberg: 2/4
De kopgroep beklimt voor de tweede keer de Cauberg. In totaal zullen de renners vandaag vier keer de Zuid-Limburgse heuvel bedwingen. Laatste beklimming is op ruim een kilometer voor de eindstreep.

De finish ligt op 1,8 kilometer van de top van de Cauberg. In het verleden lag de finish van de Amstel Gold Race op de top, maar onder meer vanwege de spectaculaire finale van het WK wielrennen in 2012 werd het parcours aangepast. Nu hebben renners ook na de Cauberg nog een kans om weg te springen, waardoor een breder palet aan renners de klassieker kan winnen.

Mollema verliest knecht, Trek heeft pech
Belkin-rijder David Tanner is afgestapt na een valpartij. Daarmee verliest Belkin-kopman Bauke Mollema een belangrijke knecht.

Voor Trek is de 49ste Amstel Gold Race vooralsnog geen plezierige editie. De ploeg zag eerder Andy Schleck opgeven. Zojuist heeft Trek-renner Haimar Zubeldia in de remmen geknepen. De Spanjaard kon niet herstellen van een valpartij, eerder vandaag.

Schade bij Rodriguez onduidelijk
Er sijpelt informatie binnen over de valpartij van Joaquim Rodriguez, waardoor de topfavoriet vroeg in de koers moest opgeven. Zijn ploeg, Katoesja, koestert de hoop dat Spaanse wielrenner geen zware blessure(s) heeft opgelopen. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Heuvelachtig

Cancellara toont nieuwe fiets
Het is duidelijk een rustdag voor veel renners die vorige week zondag nog afzagen in Parijs-Roubaix.

Niki Terpstra liet vandaag weten de Amstel Gold Race via de televisie te volgen en ook Fabian Cancellara, winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de nummer drie van Parijs-Roubaix, maakt zich vandaag niet heel erg druk om de Nederlandse wielerklassieker. Hij viert de paaszondag met zijn familie en deelde een foto van zijn nieuwe fiets:

Onder de tien minuten
Ondertussen loopt de voorsprong van de tien koplopers op het peloton terug. Het gat, dat maximaal een kwartier was, is op dit moment 8 minuten en 15 seconden.

Gezellig druk
Het is gezellig druk in Valkenburg vandaag. Vooral in de bocht waar de renners vandaag vier keer de Cauberg opdraaien.

Zitcomfort
Ja, een bekend biermerk is hoofdsponsor van de wielerklassieker, dus onderstaande tribune zou niet mogen verbazen. Maar of het wielerfans ook echt zitcomfort biedt, is de vraag.

Mollema vol vertrouwen
Tegenover de NOS liet Bauke Mollema voor de start weten vertrouwen te hebben in een goede klassering vandaag. 'Het is een koers die me ligt', zei hij. 'En het gevoel is goed.' De Groninger mikt op een plek bij de eerste vijf.

Zijn teamgenoot Laurens ten Dam zei dat Mollema de Nederlandse heuvelklassieker wel eens kan winnen.

Andy Schleck geeft op
Wat dreigde, is werkelijkheid. Andy Schleck is afgestapt. De Luxemburger ondervond te veel hinder van zijn valpartij, eerder in de koers.

De kopgroep tijdens de Amstel Gold Race Beeld reuters
De kopgroep tijdens de Amstel Gold RaceBeeld reuters

Eerste Nederlandse uitvaller
Thomas Dekker is afgestapt. De Nederlander van Garmin-Sharp kon het peloton niet meer volgen en kiest (paas)eieren voor zijn geld.

Andy Schleck heeft het zwaar
Alweer dreigt een opgave, na het afstappen van Rodriguez en Sorensen na valpartijen. Andy Schleck ging ook al tegen het asfalt en heeft het sindsdien zwaar. Zojuist moest de Luxemburger lossen uit het peloton.

Kans voor de gelukzoekers?

Het bewijs: Amstel Gold Race is voor de klimtalenten

Fline voorsprong
De tien koplopers blijven ruim 12 minuten voor het peloton uitrijden. Er is 100 kilometer afgelegd. Voor de volledigheid, hierbij de namen van de tien koplopers:

- Pim Ligthart (Ned)
- Pirmin Lang (Zwi)
- Alexey Lutsenko (Kaz)
- James Vanlandschoot (Bel)
- Nicola Boem (Ita)
- Jaroslaw Marycz (Pol)
- Preben Van Hecke (Bel)
- Manuel Belletti (Ita)
- Matej Mohoric (Slo)
- Christophe Riblon (Fra)

De kopgroep in actie tijdens de Amstel Gold Race Beeld getty
De kopgroep in actie tijdens de Amstel Gold RaceBeeld getty

Amstel Gold Wind
Het waait flink in Zuid-Limburg en dat zal zijn effect hebben op de race, voorspelde Philippe Gilbert kort voor de start. Voornamelijk in de finale. 'Het wordt lastig', zei de winnaar van de Brabantse Pijl.

Peloton op dreef
De eerste twee uur koers werden afgelegd met een gemiddelde snelheid van 41,5 kilometer per uur. Dat is anderhalve kilometer per uur langzamer dan het snelste tijdschema. Wanneer het peloton deze gemiddelde snelheid vasthoudt, zal de 49ste winnaar van de Amstel Gold Race rond 16.30 uur over de streep rijden.

Ook Sorensen uit koers na val

Rodriguez stapt af
Vooraf werd Joaquim Rodriguez als een van de favorieten bestempeld om de Amstel Gold Race te winnen. Maar na ruim tachtig kilometer koers moet de Spanjaard van Katoesja al opgeven. Een val dwong Rodriguez tot opgave.

Kopgroep
Om 10.15 uur zijn de renners gestart aan de 49ste editie van de Amstel Gold Race en ruim een half uur later was de eerste kopgroep van de koers al gevormd. Tien renners sprongen weg uit het peloton, met daarbij een Nederlander: Pim Ligthart. De tien hebben momenteel ruim 12 minuten voorsprong op het peloton.

Niki doet het rustig aan
De winnaar van Parijs-Roubaix, Niki Terpstra, doet het rustig aan vandaag. Ontspannen wacht de wielrenner thuis voor zijn televisie op livebeelden van de Amstel Gold Race. Terpstra besloot na het winnen van de Hel van het Noorden een punt te zetten achter zijn voorjaar. De Noord-Hollander wil uitrusten en fris aan de start van de Tour de France verschijnen:

'Afgelopen week heb ik besloten om niet te starten. De Amstel Gold Race gaat over een compleet ander parcours als de klassiekers van de afgelopen weken. Ook staat er een ander, fris peloton aan de start. Ik neem nu eerst wat rust', aldus Terpstra.

Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix Beeld getty
Niki Terpstra wint Parijs-RoubaixBeeld getty

Heuvelklassieker
De Amstel Gold Race is de vierde wielerklassieker van dit seizoen na Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In tegenstelling tot in die drie klassiekers moeten de renners in de Amstel Gold Race over behoorlijk klimtalent beschikken, willen ze als eerste over de streep komen in Berg en Terblijt.

Voor de editie van 2014 moeten de renners maar liefst 34 hellingen beklimen. De Cauberg, met een maximaal stijgingspercentage van 12 procent, wordt vier keer beklommen. Favorieten zijn de Spaanse renners Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez, de Portugese wereldkampioen Rui Costa en de Belgische alleskunner Philippe Gilbert. Nederlandse outsiders? Bauke Mollema, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter.

Wielrenner Laurens ten Dam kiest een stuk vlaai uit bij de Bisschopsmolen na de training voor de Amstel Gold Race. Beeld anp
Wielrenner Laurens ten Dam kiest een stuk vlaai uit bij de Bisschopsmolen na de training voor de Amstel Gold Race.Beeld anp
Een paaskip deelt chocolade-eieren uit op de Markt, daags voordat de Amstel Gold Race er van start zal gaan. Beeld anp
Een paaskip deelt chocolade-eieren uit op de Markt, daags voordat de Amstel Gold Race er van start zal gaan.Beeld anp
Parcours 49e editie Amstel Gold Race zondag 20 april. Beeld anp
Parcours 49e editie Amstel Gold Race zondag 20 april.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden