Live

Teruglezen - Ondanks winst komt Oranje geen stap dichter bij EK

Het EK is voor het Nederlands elftal na zaterdagavond geen stap dichterbij gekomen. Oranje won zelf zijn wedstrijd tegen Kazachstan (1-2), maar Turkije won later op de avond ook van Tsjechië (0-2). Zo herstelt Turkije zijn voorsprong van twee punten op Nederland. Als Turkije in zijn laatste wedstrijd tegen IJsland op zijn minst één punt haalt, is die ploeg zeker van een plek in de play-offs.

De Turkse spelers vieren feest na het doelpunt van Selcuk Inan.Beeld getty

Het Europees Kampioenschap is voor het Nederlands elftal ver weg, zoveel is duidelijk na de wedstrijden Kazachstan - Nederland en Tsjechië - Turkije.

Oranje speelde al vroeg op de avond en voetbalde een goede wedstrijd, en won door doelpunten van Geoginio Wijnaldum en Wesley Sneijder met 1-2. Het team oogde verbeten en gaf het veel zwakkere Kazachstan geen kans om in de wedstrijd te komen.

Oranje begon de wedstrijd met drie debutanten: rechtsback Tete, centrale verdediger Virgil en spits Anwar El Ghazi. Later kwam er nog een debutant in het veld: Jeroen Zoet verving Tim Krul, die op zijn beurt speelde voor de uitgevallen Jasper Cillesen. De vier debutanten behaalden allemaal een voldoende. Lees hier het wedstrijdverslag.

Na de winst van Oranje, was het voor het Nederlands elftal hopen op een misstap van Turkije, dat tegen Tsjechië speelde. Turkije werd ver naar achteren gedrukt, maar het ontbrak bij de Tsjechen aan een eindpass. In het laatste half uur sloegen de Turken toe, maakten twee doelpunten en wonnen met 0-2. Turkije heeft in zijn laaste wedstrijd tegen IJsland genoeg aan een gelijkspel om de derde plek vast te houden en zo te mogen deelnemen aan de play-offs.

De Volkskrant hield een liveblog bij. Lees dat hieronder nog eens na.

Het commentaar van Jack van Gelder op Twitter.

Turkije wint met 0-2 van Tsjechië en herstelt zo zijn voorsprong van twee punten op Nederland. Turkije heeft aan een gelijkspel tegen IJsland genoeg om het EK te halen.

Turkije gaat deze zege normaal gesproken niet meer uit handen geven. Nu moet Nederland zijn hoop vestigen op IJsland. Dinsdag spelen de Turken tegen de IJslanders. Alleen als Turkije die wedstrijd verliest en Nederland wint, maakt Oranje nog kans op het EK.

Na een prachtige voorzet van Arda Turan komt Turkije op 0-2. Hakan Calhanoglu is de doelpuntenmaker.

Turkije komt op een 0-1 voorsprong tegen Tsjechië. Selcuk Inan scoort vanaf 11 meter. Zo klimt Turkije weer naar de derde plek, die recht geeft op de play-offs. Tsjechië zat juist in een fase dat het beter was dan de Turken.

Turkije krijgt een penalty nadat Serdar Aziz door Filip Novak aan zijn arm werd getrokken.

Het spelbeeld bij Tsjechië - Turkije is onveranderd. De Tsjechen zijn de bovenliggende partij en hebben het meeste balbezit. Het ontbreekt de thuisploeg echter aan een goede eindpass.

Tsjechië en Turkije zijn begonnen aan de tweede helft.

De Turken begonnen sterk tegen Tsjechië en leken zelfs op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Cenk Tosun werd afgekeurd. Na tien minuten nam Tsjechie het heft in handen. Dat kwam lange tijd niet tot grote kansen. Tot tien minuten voor tijd: Josef Sura stond volledig vrij, maar hij kopte naast.

Bondscoach Danny Blind liet Robin van Persie op de bank beginnen tegen Kazachstan.

Ondanks dat Tsjechië al is geplaatst voor het EK, dringt het Turkije ver terug op eigen helft. Dat levert voorlopig nog geen grote kansen op.

In Kazachstan kijken de meegereisde supporters naar Tsjechië - Turkije.

Turkije lijkt op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Cenk Tosun wordt afgekeurd door de scheidsrechter.

Ondertussen is Turkije begonnen aan zijn wedstrijd tegen Tsjechie. De Turken verdedigen een derde plek die recht geeft op de play-offs.

'We zitten in een fase waarin we nou niet alle geluk van de wereld mee hebben. Het begon dus wel even te kriebelen', bekende Sneijder na de 1-2 van Kazachstan. 'Ik was dan ook blij dat de scheidsrechter na de aftrap meteen de bal vroeg.'

De nummer tien van Oranje noemde de overwinning in Astana zwaar verdiend. 'We hebben goed gespeeld, al waren er op het einde wel wat slordige momenten. Maar die wijt ik aan het kunstgrasveld, net als de blessuregevallen. Die ondergrond was toch heel anders dan normaal. Maar dinsdag kan het alleen maar beter bij ons, dat vertrouwen nemen we mee. Nu gaan we kijken wat de Turken doen tegen Tsjechië. Op hoop van zegen.'

Bondscoach Danny Blind vreest een ernstige blessure voor Tim Krul. 'Dat kan er allemaal ook nog wel bij', zei Blind, die Krul onder de lat moest zetten omdat eerste keus Jasper Cillessen in de warming-up een rugblessure opliep.

'Jasper maakte een beweging waarbij het in zijn rug schoot. Tim landde op een verkeerde manier. Het zou kunnen dat het door het kunstgras kwam, maar dat durf ik niet te zeggen.'

Virgil van Dijk beleefde een prima voor het Nederlands elftal. 'Ik ben super trots dat ik mijn debuut heb mogen maken'', zei de speler van Southampton. 'Ik moest wel even wennen, maar dat kwam ook omdat het veld zo glad was. Het is belangrijk met vertrouwen te spelen, we weten dat we meer dan genoeg kwaliteit hebben om te winnen en dat hebben we gedaan.'

Bondscoach Danny Blind heeft doelman Kenneth Vermeer en verdediger Gregory van der Wiel opgeroepen voor de volgende wedstrijd tegen Tsjechië. Naar het zich laat aanzien heeft de uitgevallen keeper Tim Krul een zware knieblessure opgelopen.

Missie volbracht, concludeerde Georginio Wijnaldum. 'We hebben gedaan wat we moesten doen om in de race te blijven voor de play-offs. Niet meer en niet minder', aldus de middenvelder die Oranje op voorsprong schoot.

'Het kunstgras was glad, de bal gleed door. Ik schoot 'm met links precies in de hoek.'

Het Nederlands elftal moet nu wachten op het resultaat van Turkije tegen Tsjechië. 'We wachten vol spanning af, we hopen natuurlijk dat ze punten laten liggen zodat wij het zelf weer in eigen hand hebben', zei Wijnaldum bij de NOS. ,

Wijnaldum schiet de 0-1 binnen.Beeld anp

Na de winst van het Nederlands elftal mag de ploeg blijven hopen op deelname aan het EK. Oranje moet nu wachten op Turkije dat om 20:45 tegen Tsjechië speelt. Turkije behoudt zijn derde plek, die recht geeft op play-offs, als het ten minste vier punten haalt in de aankomende twee wedstrijden.

In blessuretijd maakt Islambek Kuat nog de 1-2 voor Kazachstan. Direct na de treffer fluit de scheidsrechter voor het eindsignaal. Nederland wint met 1-2 in Astana.

De scheidsrechter geeft vijf minuten aan blessuretijd. Beide ploegen lijken niet meer aan te dringen: Kazachstan is niet bij machte, Nederland neemt genoegen moet de 0-2.

Robin van Persie komt voor Klaas-Jan Huntelaar en speelt zo zijn honderdste interland.

Danny Blind wisselt Wesley Sneijder voor Ibrahim Afellay. Sneijder kan terugkijken op een verdienstelijke wedstrijd. Hij scoorde één keer, maar was door zijn ijverigheid eveneens aanjager van Oranje.

Na Jasper Cillessen is nu ook Tim Krul geblesseerd. Hij verstapte zich toen hij zijn doel uitkwam. Jeroen Zoet loopt zich warm en gaat zijn debuut maken voor het Nederlands elftal.

Enorme kans voor Kazachstan. Logvnineko krijgt na een voorzet van de rand van het strafschopgebied een kans om in te koppen op twee meter van Krul. De Kazach faalt.

Het blijft oppassen voor standaardsituaties. Na een corner, even paniek voor het doel van Krul, maar het loopt voor het Nederlands elftal goed af.

Het Nederlands elftal toont zich op iedere positie van het veld beter dan Kazachstan. El Ghazi en Depay proberen op de zijkanten voor gevaar te zorgen.

Tegen een zwak Kazachstan is het positiespel verzorgd. En als de tegenstander de bal heeft, verovert Oranje snel weer balbezit. Keeper Tim Krul is nog niet één keer serieus op de proef gesteld.

Het is nu de vraag of het Nederlands elftal doorzet om nog een doelpunt te maken, of dat het zich koest houdt om de krachten te sparen.

Met het doelpunt van Wesley Sneijder lijkt Oranje de wedstrijd te hebben beslist. Huntelaar gaf Sneijder een mooie steekbal, waarop de speler van Galatasaray de bal met zijn linkervoet in de kruising schoot.

Sneijder maakt op schitterende wijze de 0-2.

Het Nederlands elftal heeft afgetrapt voor de tweede helft.

Volkskrantverslaggever Mark Misérus vanuit het stadion:

'Oranje leidt verdiend, door een geplaatst schot van Wijnaldum. De drie debutanten vallen zeker niet uit de toon. Van Dijk wint vrijwel al zijn kopduels achterin, rechtsback Tete verdedigt beheerst.'

'El Ghazi bereidde de 0-1 voor en is ook via zijn voorzetten dreigend, als hij tenminste de bal bij zich houdt. De rust bewaren, dat staat Nederland te doen. Twee keer geel (Blind, Bruma) in de eerste dertig minuten tegen een ploeg als Kazachstan, zoiets is helemaal niet nodig.'

Nederland kwam in de eerste helft via Wijnaldum op voorsprong. Hier viert hij zijn doelpunt samen met El Ghazi en Sneijder.Beeld anp

Het Nederlands Elftal gaat met een voorsprong van 0-1 de rust in. Doelpuntenmaker voor Oranje was Georginio Wijnaldum. Hij scoorde met een schot van buiten het strafschopgebied.

Positieve statistieken voor Nederland.

Na de 0-1 van Wijnaldum schakelt, Oranje een tandje terug. De aanvallers jagen niet meer op de verdedigers van Kazachstan en laten de thuisploeg in balbezit. Dat levert geen dreiging op voor Nederland.

Geroginio Wijnaldum scoort met een afstandsschot. Eerste goal onder bondscoach Danny Blind. Gezien de kansenverhouding is de voorsprong terecht.

Het Nederlands Elftal doet zijn best om de Kazachse muur te slechten. Dat heeft heeft tot nu toe drie kansen opgeleverd. Die van Depay was het allergrootst, de aanvaller schudt nog steeds met zijn hoofd.

Oranje probeert via de zijkanten langs de Kazachse defensie te komen. De ploeg speculeert daarmee op de snelheid van El Ghazi en Depay.

De Kazakken beperken zich voorlopig tot veredigen. Het lukt de thuisploeg amper om balbezit te houden.

Depay gaat na een pass van Blind alleen op de keeper af, maar de linksbuiten schuift de bal naast.

De Nederlanders tonen zich technisch betere voetballers, maar de ploeg zal moeten oppassen voor standaardsituaties. Kazachstan beschikt over een behoorlijke luchtmacht, die al één keer gevaarlijk is geworden. Keeper Krul kon toen redden.

El Ghazi in duel met Berik Aitbayev van Kazachstan.Beeld anp

Bij Kazachstan gaat steunpilaar Bauyrzhan Islamkhan naar de kant na een overtreding van Daley Blind, waar de Nederlander geel voor kreeg.

In het eerste kwartie heeft het Nederlands Elftal het meeste balbezit, en dat levert één grote kans op voor El Ghazi. De rechtsbuiten krijgt de bal vaak aangespeeld en oogt dreigend.

Anwar El Ghazi krijgt in de eerste acht minuten twee kansen op rij. Hij lost eerst een schot dat door de keeper wordt gekeerd. En snel daarna krijgt hij een kopkans op aangeven van Depay. Die inzet is echter te slap.

De verdediging van het Nederlands Elftal is extreem onervaren. De laatste linie telt twee debutanten. Voor Riedewald is dit pas de tweede interland. Bruma is de meest ervaren speler van Oranje in de achterhoede. De vier verdedigers hebben samen 12 interlands gespeeld.

Dirk Kuyt zwaaide af voor Oranje en is nu supporter.

Kenny Tete maakt tegen Kazachstan zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Bij zijn club Ajax valt de verdediger op door zijn rake tackles. 'Ik wist het meteen toen ik begon met voetballen. Mij geeft het een kick als ik de bal afpak: een mooie onderschepping, lekker breken. Een doelpunt maken is helemaal top, maar ik voel me lekker bij verdedigen.'

Verdedigen zit in Tete's dna

Lees hier het interview met Kenny Tete.

Blind geeft in de spits de voorkeur aan Klaas-Jan Huntelaar en slaat ook op andere posities Van Persie over. 'De een is wat frisser dan de ander', zegt Blind bij de NOS. 'Het heeft ook met de situaties bij de clubs te maken.'

Van Persie is bij zijn club Fenerbahçe geen basiskracht. 'Ik heb wel overwogen om met Huntelaar als diepe spits te spelen en Robin daar achter. Dat kan hij ook', aldus Blind. 'Het vergt echter veel kracht en energie, want bij balbezit van de tegenstander zou hij dan veelal middenvelder zijn.'

Keeper Jasper Cillessen is in de warming-up geblesseerd geraakt en kan niet keepen. Krul is de vervanger van Cillessen.

Bondscoach Danny Blind verrast met zijn opstelling. De bondscoach heeft geen plaats voor Robin van Persie, die in Astana zijn honderdste interland hoopt te spelen.

Blind laat vleugelspits Anwar El Ghazi (Ajax) en de verdedigers Virgil van Dijk (Southampton) en Kenny Tete (Ajax) in de basisformatie debuteren.

Oranje start om 18.00 uur met een defensie bestaande uit doelman Jasper Cillessen, Tete, Jeffrey Bruma, Van Dijk en Jairo Riedewald. Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldum en Daley Blind zijn de middenvelders van Oranje. El Ghazi vormt een aanvalstrio met spits Klaas-Jan Huntelaar en Memphis Depay.

Haalt Oranje het Europees Kampioenschap 2016? De Volkskrant trok langs een keur van analisten. Volgens Kenneth Perez moeten de spelers worden aangesproken op hun eergevoel. Pierre van Hooijdonk roept op tot een mix van opportunisme en verzorgd voetbal.

Wat zijn de kansen van Oranje

Kenneth Perez, Pierre van Hooijdonk, Piet de Visser, Gerard Marsman, en Matty Verkamman over de kansen van het Nederlands Elftal. Lees hier het hele artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden