Teruglezen NK Schaatsen - Bergsma: 'deze titel is heel welkom'

De laatste dag van het NK Afstanden in het Nieuwe Thialf in Heerenveen is voorbij. Op de laatste dag troefde Jorrit Bergsma zijn grote rivaal Sven Kramer af op de 10 kilometer.

null Beeld anp
Beeld anp

Sven Kramer had graag de 10 kilometer gewonnen. Maar zijn kwelgeest Jorrit Bergsma, die zijn zelfvertrouwen heeft herwonnen, was hem te snel af. Lees hier het stuk van schaatsverslaggever John Volkers, waarmee we dit liveblog afsluiten.

Was Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen op de 10.00 meter, nog wel in staat om de Sven Kramer op de lange afstanden te verslaan? Vorig seizoen verloor Bergsma de mondiale en nationale titel op 'zijn' 10 kilometer.

Vrijdag kwam het antwoord door zijn overwinning op Sven Kramer. 'Deze overwinning is heel welkom', zei Bergsma na de race. 'Nu de wereldtitel nog, in februari in Zuid-Korea.'

'Als ik goed ben, kan Sven mij op de 10.000 meter niet aan. Dat vindt mijn coach Jillert Anema ook. Vorig jaar heb ik op beslissende momenten echter een paar flutraces gereden. Mede daardoor kon ik mijn wereldtitel niet verdedigen. Dat was een behoorlijke tik.'

null Beeld anp
Beeld anp

Kai Verbij heeft Kjeld Nuis verrassend onttroond als kampioen op de 1000 meter. De sprinter van Team Plantina reed in de elfde en laatste rit de beste tijd: 1.08,22. Viervoudig titelhouder Nuis moest genoegen nemen met zilver (1.08,54). Ronald Mulder pakte brons met een tijd van 1.09,40.

De top drie van het klassement verdiende een ticket op dit onderdeel voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Op basis van het fictieve klassement over de 500 en 1000 meter plaatsten Verbij, Nuis en Mulder zich eveneens voor het EK sprint volgend weekeinde in Thialf. Dai Dai Ntab, de winnaar van de 500 meter, eindigde op de 1000 meter als tiende (1.09,94) en greep daardoor naast een EK-ticket.

Koen Verweij belandde op de 1000 meter op de vierde plek (1.09,48). Een dag eerder had hij als nummer vier op de 1500 meter ook al net kwalificatie voor de WK afstanden gemist.

Nuis was vooraf de grote favoriet op de 1000 meter. De prijsvechter van Team LottoNL-Jumbo schreef dit seizoen al drie wereldbekerwedstrijden op deze afstand op zijn naam. Bijna drie weken geleden verbeterde hij nog bijna het baanrecord van de Rus Pavel Koelizjnikov (1.08,16) met een tijd van 1.08,21.

Zo snel was Nuis, die donderdag ook al zijn titel op de 1500 meter verloor (zilver), vrijdag in Thialf niet en Verbij na hem evenmin. De Nederlandse kampioen op de sprintvierkamp veroverde niettemin zijn eerste nationale titel op de 1000 meter. Dat succes kon Verbij goed gebruiken na zijn matige 500 meter op woensdag, waarin hij zijn titel en een WK-ticket op deze afstand verspeelde (vijfde in 34,9

null Beeld anp
Beeld anp

Jorien ter Mors heeft haar titel op de 1000 meter geprolongeerd. De Twentse schaatsster zegevierde in Thialf in een tijd van 1.15,15. Haar tegenstander Marrit Leenstra kwam in de achtste rit net iets tekort. De tijd van de viervoudig kampioene (1.15,25) was goed voor zilver. Ireen Wüst pakte brons met 1.15,98.

De eerste drie van het klassement verdienden op dit onderdeel een ticket voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Op basis van het fictieve klassement over de 500 en 1000 meter kwalificeerden Ter Mors, Leenstra en Suzanne Schulting zich voor de EK sprint volgend weekeinde in Thialf. Voor Schulting staan dan echter ook de NK shorttrack op het programma. Het jeugdige talent zal derhalve een keuze moeten maken.

Ter Mors, die eerder deze maand twaalf dagen rust moest houden wegens ziekte, pakte donderdag al de titel op de 500 meter. De kopvrouw van Team AfterPay kwalificeerde zich op de 1500 meter met zilver eveneens voor de WK afstanden. 'Ik ben heel tevreden', sprak Ter Mors glunderend. 'Ik ben gegroeid in het toernooi. Mijn lichaam had een prikkel nodig na die gedwongen pauze. Mijn lijf is nu weer wakker. Nu eerst nog wat trainingsarbeid verrichten en dan volgend weekeinde vlammen op het EK sprint.'

Wüst beleefde met twee titels (1500 meter en 3000 meter), drie WK-tickets (ook op de 1000 meter) en een startbewijs voor de EK allround volgend weekeinde in Thialf ook een succesvolle driedaagse.

De eerste drie van het klassement verdienden op dit onderdeel een ticket voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea.

Jorien ter Mors in Thialf. Beeld anp
Jorien ter Mors in Thialf.Beeld anp

Jorrit Bergsma is de nieuwe Nederlands kampioen op de 10 kilometer. Geen hattrick dus voor Sven Kramer, die knap de 1.500 meter won en ook de snelste was op de 5.000 meter.

'Doet me goed om Kramer te verslaan. Weet van mezelf dat ik beter ben op de 10 kilometer', zei Bergsma direct na de finish voor de camera's van de NOS.

In de laatste rit ging Bob de Vries hard van start, maar zijn rondetijden zakte snel terug. Hij werd uiteindelijk wel derde.

De overwinning van Bergsma, zijn derde Nederlandse titel op deze afstand, is een opsteker voor de Clafis-ploeg van Jillert Anema, die moeizame dagen achter de rug heeft.

Kramer en Bergsma plaatsen zich met deze uitslag ook voor het WK in Zuid-Korea. 'Dat is de echte hoofdprijs, daar probeer ik het nog een keer te doen', aldus Bergsma.

Quote

Weet van mezelf dat ik de beter dan Sven Kramer ben op de 10 kilometer

Jorrit Bergsma
Jorrit Bergsma in actie op het NK Beeld anp
Jorrit Bergsma in actie op het NKBeeld anp

De Nederlandse titel op de 5000 meter is opnieuw voor de 38-jarige Carien Kleibeuker, Antoinette de Jong wordt tweede. Zij gaan naar het WK afstanden in Zuid-Korea. De Jong en Kleibeuker schaatsten beiden een tijd onder de zeven minuten.

Kleibeuker kijkt naar haar tijd Beeld anp
Kleibeuker kijkt naar haar tijdBeeld anp

Michel Mulder heeft zich vrijdag afgemeld voor de 1000 meter bij de NK afstanden in Heerenveen. De dertigjarige sprinter van Team Victorie moet door een liesblessure aan de kant blijven. Daardoor kan de regerend olympisch kampioen op de 500 meter onder meer deelname aan de EK sprint (volgend weekeinde in Heerenveen) en de WK afstanden in februari in Zuid-Korea vergeten.

Mulder, die bij Sotsji 2014 tevens olympisch brons pakte op de 1000 meter, begon na enig blessureleed al met een trainingsachterstand aan dit seizoen. Hij wist zich bij de KNSB Cup niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. Dankzij een aantal afzeggingen mocht hij eerder deze maand in Astana en Heerenveen nog wel in actie komen. Succes bleef echter uit.

Mulder hoopte bij de NK afstanden alsnog zijn seizoen te redden. Met de zesde plek op de 500 meter (35,23) greep hij woensdag echter al naast het eerste ticket voor de WK afstanden. Bij de NK sprint (20-22 januari in Thialf) kan Mulder zich nog wel kwalificeren voor de WK sprint in Calgary (27-28 februari).

Michel Mulder na de 500 meter tijdens het NK Afstanden. Beeld anp
Michel Mulder na de 500 meter tijdens het NK Afstanden.Beeld anp

De laatste dag van het NK afstanden in Heerenveen. We beschouwen voor met Volkskrant-schaatsverslaggever Erik van Lakerveld.

Ha Erik, de laatste dag. Wordt het nog spannend vandaag?
‘Jazeker. De 1000 meters zijn het interessantst vandaag. Zowel bij de heren als de vrouwen. De 1000 meter wordt bepalend wie er naar het EK sprint gaan.’

Laten we beginnen bij de vrouwen: wie is de favoriet voor de Nederlandse titel?
‘Ik denk Jorien ter Mors. Maar ook Marrit Leenstra is een specialist op de 1000 meter. Meer nog dan op de 500 meter, waar ze dit jaar ook ineens mee kon met de top. Maar Ter Mors is in principe altijd beter dan Leenstra op deze afstand.’

En moeten we ook nog op Ireen Wüst letten?
‘Altijd. Ze heeft een hele goede 1.500 en 3000 meter gereden, dus dan is het altijd interessant om te zien hoe ze de 1000 schaatst.

‘Voor het EK sprint staan Leenstra en Ter Mors goed. Daar achter maken bijvoorbeeld Floor van den Brandt en Anice Das, respectievelijk tweede en derde op de 500 meter nog een kans. Maar dat zijn wel echte 500-meterspecialisten.’

Kjeld Nuis kwam er gisteren niet aan op de 1.5000 meter. Gaat hij zich revancheren op de 1000?
‘Dat lijkt me wel. Maar let ook op Dai Dai Ntab, de verrassende winnaar op de 500. Hij zegt zelf een goede kilometer in de benen te hebben, dus ik ben benieuwd wat hij vandaag nog kan in Heerenveen.’

Moeten we het nog over de 10 kilometer hebben?
‘De belangrijkste concurrenten van Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman, schaatsen in de Clafis-ploeg van Jillert Anema. En de schaatsers uit die ploeg vallen tegen op dit NK. Het moet dus heel raar lopen wil Kramer de 10 kilometer niet winnen.’

En dan lijkt na de winst op de 1.500 en 5000 meter nog steeds geen maat te staan op de Fries.
‘Laat me dan nog een naam geven voor de 5000 meter voor de vrouwen: Yvonne Nauta, gisteren verrassend derde op de drie kilometer. Zij was de nummer zes van de olympische 5 kilometer in Sotsji. Ze is inmiddels geen prof meer, maar schaatst voor het Gewest Friesland. Zij zou goede zaken kunnen doen.’

Dai Dai Ntab reageert na het winnen van de 500 meter tijdens het NK Afstanden. Beeld anp
Dai Dai Ntab reageert na het winnen van de 500 meter tijdens het NK Afstanden.Beeld anp

Nauta wil vooral hard schaatsen

Ze was op sites en in de krant gaan kijken naar advertenties voor een baantje. En anders ging ze 'serieus werk maken van een studie'. Maar Yvonne Nauta, 25, dochter van een befaamd zeezeiler, wist in haar hart wat ze nog leuker vond: hard schaatsen.

Yvonne Nauta Beeld anp
Yvonne NautaBeeld anp
Quote

Dai Dai Ntab zegt zelf een goede kilometer in de benen te hebben, dus ik ben benieuwd wat hij vandaag nog kan in Heerenveen

Volkskrant-schaatsverslaggever Erik van Lakerveld

Sven Kramer reed ongeveer dezelfde tijden op de 1.500 meter als acht, negen jaar geleden. Dat verbaast hem zelf ook. 'Ja, het is ook de afstand waar ik eigenlijk het minst op train. Misschien is dat ook wel de reden dat het zo goed gaat.'

Dat hij nu ook favoriet wordt voor de 1.500 meter op een WK 'maakt het alleen maar leuk'. 'Maar de 5 en 10 kilometer blijven het belangrijkst. Ik ga ook niks veranderen aan mijn trainingsschema's. Ik zou wel gek zijn: nu het goed gaat, mijn focus verleggen.'

Over de terugkeer van zijn oude ploegmaatje Koen Verweij: 'Ik hoop dat hij er staat op de Spelen volgend jaar. Ik ben fan van hem'. Samen schaatsten de twee bij de TVM-ploeg. Met een ondeugend lachje: 'Daar heb ik 'm ook wel eens uitgeschopt.'

Quote

het is ook de afstand waar ik eigenlijk het minst op train. Misschien is dat ook wel de reden dat het zo goed gaat

Sven Kramer over de 1.500 meter
Sven Kramer na zijn 1500 meter Beeld anp
Sven Kramer na zijn 1500 meterBeeld anp

Profiel Koen Verweij

In oktober dit jaar stond dit profiel van Koen Verweij in de Volkskrant: De schaatser profileerde zich vaker als feestnummer dan als trainingsbeest. Na twee mislukte jaren waagt hij zich aan een rentree. 'Ik denk dat ik bewuster met mijn sport bezig ben.'

Jorien ter Mors wint de 500 meter, met achter haar Floor van den Brandt en Anice Das. Marrit Leenstra viel tegen met een vierde plek.

Suzanne Schulting werd vorig jaar derde op het EK shorttrack en nu zesde op de 500 meter. Dus de shorttrackers doen het dus goed, want ook Ter Mors komt van het shorttracken.

Voor Ter Mors, Van den Brandt en Das betekent dit ook directe plaatsing voor de WK afstanden.

Jorien ter Mors in actie op de 500 meter tijdens het NK Afstanden Beeld anp
Jorien ter Mors in actie op de 500 meter tijdens het NK AfstandenBeeld anp

Ze was op sites en in de krant gaan kijken naar een baantje, ‘of serieus werk maken van een studie’. Maar Yvonne Nauta, 25, dochter van een zeezeilende vader, wist wat ze nog leuker vond: hard schaatsen. Donderdagavond keerde de Friezin terug in de Nederlandse top. Ze werd, bij de NK afstanden, verrassend genoeg derde op de 3 kilometer en plaatste zich, door een klassementje over de afstanden 1.500 en 3.000 meter, voor de Europese titelstrijd allround van volgende week en voor de WK afstanden van half februari in Zuid-Korea.

‘Superblij’ was Nauta die dit seizoen terugkeerde in de schoot van het gewest Friesland. De trainers Jeroen van der Lee, Henk Hospes, Simon Kuipers en Jan Ykema namen haar bij de hand. ‘Een kwestie van vertrouwen teruggeven. Want schaatsen kon Yvonne nog altijd’, zo analyseerde Ykema, de man van het olympische sprintzilver uit 1988, de aanpak van de vrouw die de laatste twee seizoenen alle fiducie in eigen kunnen was verloren.

Zelf noemde ze haar schaatsen ‘robotachtig’. Ze bedoelde sloom, stijf, niet diep genoeg door de knieën. In twee dagen schaatsen in het vernieuwde Thialf (‘dat inspireert ook’) kwam ze terug in de Nederlandse top. Nauta moest slechts Ireen Wüst en Antoinette de Jong voor zich dulden. Dat drietal vertegenwoordigt Nederland volgende week bij de EK allround, opnieuw in Thialf.

Yvonne Nauta Beeld anp
Yvonne NautaBeeld anp

Na de Nederlandse titel op de 5000 meter pakt Sven Kramer nu ook de 1500 meter. Kjeld Nuis, zijn belangrijkste concurrent op deze afstand, lag een rondje voor het einde nog bijna 2 seconden voor, maar zakte volledig weg in de slotfase. Hij pakte wel de tweede plek en de belangrijke EK-tickets.

Naar het WK afstanden mogen Kramer, Nuis en Patrick Roest, die vandaag derde werd op de 1500 meter.

Gisteren was er in Thialf sprake van 'zware omstandigheden'. Het ijs was langzaam, de luchtdruk aan de hoge kant. De tijden op de vijf kilometer voor de mannen vielen dan ook tegen.

IJsmeester Beert Boomsma heeft zijn best gedaan: vandaag wordt er beduidend sneller gereden.

Eerder zei Boomsma dat het voor hem ook zoeken is naar de juiste preparatie. 'Het is geen ijskastje waar je de thermostaat even hoger zet. Programmeurs zijn al anderhalf jaar bezig. Vergelijk het met een nieuw meisje hebt, dat moet je ook leren kennen.’

Quote

Vergelijk het met een nieuw meisje, dat moet je ook leren kennen

Thialf-ijsmeester Beert Boomsma

Nederlands kampioen op de drie kilometer, geplaatst voor het WK afstanden en het EK allround: Ireen Wüst sloeg een mooie slag tijdens de NK afstanden.

Ook Yvonne Nauta en Antoinette de Jong zijn geplaatst voor de WK afstanden en het EK allround.

Wüst haalt het net, voor haar ploeggetnoten. De verrassing is Nauta, die in 2014 nog op de Spelen uitkwam voor Nederland en zesde werd op de 5 kilometer.

De jaren daarna was ze niet meer te zien op de internationale toernooien. Maar nu dus wel. Opvallend: Nauta rijdt voor het gewest Friesland en niet voor een professionele ploeg.

Ireen Wüst in actie Beeld anp
Ireen Wüst in actieBeeld anp

Dag twee van het NK afstanden in Heerenveen. We beschouwen voor met Erik van Lakerveld.

Erik, de belangrijkste afstand vandaag?
‘De 1500 meter voor de mannen is zeker het spannendste vandaag.’

Opnieuw een prooi voor Sven Kramer?
‘Ik zou zeggen: Kjeld Nuis. Hij is de favoriet. Het is in principe zijn afstand. Dat Kramer eerder dit seizoen won in Groningen was een verrassing.’

En Koen Verweij, komt die nog op niveau?
‘Daar heb ik mijn twijfels over. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je na 1,5 jaar er tussenuit te zijn geweest weer mee kan doen in de wereldtop. Misschien dat-ie wel top-3 rijdt, dat kan. Mensen die hem goed kennen en er ook verstand van hebben zeggen dat zijn talent zo groot is dat hij het zou moeten kunnen.’

De omstandigheden waren zwaar gisteren.
‘Dat is in principe in het voordeel van de allrounders. Nuis rijdt zijn 1500 vanuit zijn 1000. Vertrekt heel snel en kijkt hoe lang hij het vol kan houden. Zet Kramer daar tegenover: die doet het op zijn uithoudingsvermogen.’

En de 3000 meter voor vrouwen: prooi voor Ireen Wüst?
‘Nou, haar teamgenoten Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, waren dit seizoen al sneller. Dus die gaat niet zomaar winnen. Haar basisafstand is de 1500 meter. Als die goed loopt dan is ze ook goed op de 3000 en de 1000. Ze was ook niet tevreden over haar rit gisteren. Die won ze wel overigens.'

Oké, dan hebben we nog de 500 meter: doe een gok.
‘Dat wordt een strijd tussen Marrit Leenstra en Jorien ter Mors. Eigenlijk een aparte strijd.’

Waarom?
‘Leenstra is nooit echt een sprintster geweest, heeft zelfs nog allroundtoernooien geschaatst. En Jorien ter Mors komt van het shorttrack, dan is ook een andere discipline.’

Waar zijn de Nederlandse sprintsters heen?
‘Er is een hele generatie gestopt: Margot Boer, Annette Gerritsen. Laurine van Riessen is gaan baanwielrennen, Thijsje Oenema werd ziek. Er is eigenlijk niemand in dat gat gesprongen. Alleen Sanneke de Neeling zou nog iets kunnen betekenen. Maar dan moet ze wel haar vorm hervinden.’

Quote

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je na 1,5 jaar er tussenuit te zijn geweest weer mee kan doen in de wereldtop

Volkskrant-schaatsverslaggever Erik van Lakerveld over Koen Verweij
Koen Verweij Beeld anp
Koen VerweijBeeld anp

Met zijn winst op de 500 meter plaatst Ntab zich voor de WK afstanden in Pyeongchang. Ntab wordt een succesverhaal in de maak genoemd. Zelf probeert hij rustig te blijven: 'Je moet oppassen niet in de put van ambities en doelstellingen te verdrinken.'

De Nederlandse titel van Ntab van woensdagavond was alleen al daarom van een andere allure. Winnen voor een vol Thialf, het is de droom van iedere Nederlandse schaatser. Dat de race van Ntab, zoon van een Senegalese vader en een Nederlandse moeder, misschien niet de perfectie benaderde, was hij het na de finish direct kwijt.

'Ik zag 34,80 op het scorebord staan. Ik was meteen al die mindere dingen vergeten', sprak hij na een technische analyse van de race die hij eigenlijk helemaal niet had willen doen. Een eerste valse start, een misser bij een van zijn eerste slagen en een raar slotstuk, waarbij hij half overeind kwam, het waren mindere stukjes in een matige race, 'waarin ook heel veel goede stukken zaten' aldus Ntab.

Quote

Je moet oppassen niet in de put van ambities en doelstellingen te verdrinken

Dai Dai Ntab, Nederlands kampioen op de 500 meter

Het lukte Jorien ter Mors niet om bij de NK afstanden voor de derde keer nationaal kampioen 1.500 meter te worden. De regerend olympisch kampioene verloor in Heerenveen van Ireen Wüst, maar was desondanks dik tevreden met het resultaat. 'Ik ben heel blij dat ik me voor de WK heb geplaatst.'

De griep die Ter Mors te verstouwen kreeg, bleek voor Wüst de kans om voor de zevende keer in haar carrière een gouden medaille op de 1.500 meter in ontvangst nemen. Dat deed haar deugd, maar ook voor haar draait het NK om de startbewijzen voor de WK afstanden en het EK allround. Nationale afstandstitels zijn voor haar, na vijftien in totaal, bijzaak.

Jorien ter Mors na haar race op de 1500 meter Beeld anp
Jorien ter Mors na haar race op de 1500 meterBeeld anp

Kramer komt, Kramer wint. Zo ook de 5000 meter op het NK. Alweer zijn negende nationale schaatstitel. De tijd, 6.14,17, was verre van historisch, het ijs van het vernieuwde Thialf beoordeelde hij als matig.

Toen hem werd gevraagd of hij bij zijn trainingskamp in de Italiaanse bergen lekker van de zon had genoten was Kramer 'er klaar mee'. Hij schoot uit zijn stoel en verdween in de catacomben. 'Eenderde van het werk zit erop', zei de 30-jarige Fries die nog de 1.500 meter en 10 kilometer gaat schaatsen.

De winnaar op de 500 meter: Dai Dai Ntab. Ronald Mulder en Jan Smeekens worden twee en drie. Ze gaan alledrie naar het WK in Zuid-Korea.

Ntab had eerst nog een valse start om hij zijn zenuwen niet in bedwang kon houden. 'Het was zo spannend. Ik kon echt niet stilstaan. Ik was zo zenuwachtig. De spanning was echt om te snijden.'

'Eindelijk naar het WK', aldus Ntab voor de camera's van de NOS. 'En ook nog Nederlands kampioen, dat is echt het kersje op de ijstaart.'

Profiel schaatser Dai Dai Ntab

Iedereen kent ineens Daidai Ntab, de nieuwe ster van het Nederlandse sprinten. We schreven eerder dit profiel van Ntab.

Daidai Ntab, zoon van Senegalese vader en Nederlandse moeder debuteerde in 2014 in de wereldbeker. Mark van Driel schreef toen een profiel.


Kjeld Nuis verrast met een hele goede tijd op de 500 meter. Hij rijdt 34.93.

Er zijn maar drie plekken te vergeven voor de WK in Zuid-Korea.

Sfeerbeeld in Thialf Beeld anp
Sfeerbeeld in ThialfBeeld anp

Het laatste onderdeel van vandaag is begonnen: de 500 meter voor de mannen. Vorig jaar was de top-drie als volgt: Kai Verbij, Jan Smeekens en Ronald Mulder.

Een teleurgestelde Jorrit Bergsma kon er niet precies de vinger op leggen waar het aan ontbrak. 'Ik leek iets te gespannen. Kwam gewoon niet helemaal in mijn slag. Dat is het vreemde met schaatsen: de ene dag raak je de slagen precies zoals je wil, de andere raak je niks.'

Hij maakte zich geen zorgen om zijn eigen vorm. 'Ik heb al goed gereden dit seizoen. In Inzel, ook in Groningen. Dat er een paar jongen doorheen zakten vandaag is wel balen.'

Bergsma keek uit naar vrijdag. Dan staat de 10 kilometer op het programma.

Quote

De ene dag raak je de slagen precies zoals je wil, de andere raak je niks

Jorrit Bergsma

Jorien ter Mors, drie jaar geleden olympisch kampioen op dit onderdeel, redt het net niet. Wüst pakt de Nederlandse titel. Ter Mors, die ziek terugkwam uit Astana, wordt nog wel tweede. 1.57,19 tegen 1.57,47. Ook Marrit Leenstra, die als derde eindigde, gaf weinig op de winnares toe: 1.57,75.

De eerste drie van het klassement plaatsten zich op dit onderdeel tevens voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea.

Het zijn zware omstandigheden in Thialf vandaag. Hoge luchtdruk, langzaam ijs. Ook Ireen Wüst heeft het lastig. Ze staat wel eerste.

Voorlopig staat Marrit Leenstra op de eerste plek, maar favorieten Ireen Wüst en Jorien ter Mors moeten nog starten.

Nu is het de beurt aan de vrouwen: zij rijden de 1500 meter. Jorien ter Mors is ziek teruggekomen uit Astana, waar ze niet goed reed tijdens de wereldbekerwedstrijden. Is ze wel fit genoeg om bijvoorbeeld Ireen Wüst voor te blijven? Of Antoinette de Jong in een rechtstreeks duel.

Zijn hoeveelste Nederlandse titel dit was. 'Negen?', gokte Sven Kramer voorzichtig voor de camera's van de NOS.

Echt spannend werd het niet op de vijf kilometer. Concurrent Jorrit Bergsma viel tegen en ook andere schaatsers kwamen niet in de buurt van de tijd van Kramer.

'Het was een pittige rit. In zware omstandigheden. De luchtdruk is behoorlijk hoog', verklaarde Kramer zijn tegenvallende tijd. Dat hij recordhouder is op deze afstand deed hem weinig. 'Een leuke bijzaak. Maar ik schaats voor de eer. Omdat ik zo van deze sport hou.'

De top drie van het klassement kwalificeerde zich op dit onderdeel tevens voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea.

Quote

Ik schaats voor de eer. Omdat ik zo van deze sport hou

Sven Kramer

Sven Kramer pakt zijn vijfde titel, met overmacht dus. Hij is uiteindelijk bijna vier seconden sneller dan Bergsma.

Even leek zelfs de derde plek in gevaar te komen voor Jorrit Bergsma, vooraf opgeschreven als de belangrijkste concurrent voor Sven Kramer. Uiteindelijik pakt Bergsma met 06:18:08 alsnog de tweede plek. Douwe de Vries wordt uiteindelijk derde.

Het is Douwe de Vries die op plek 2 terecht komt. Vorig jaar was hij derde. Vorig jaar was de top-3: Kramer, Bergsma, De Vries. Dit jaar weer?

Schreven we eerder dat de tijden van de Clafis-ploeg tegenvielen. Eigenlijk vallen alle tijden een beetje tegen. Volkskrant-schaatsverslaggever John Volkers gokt op slecht ijs en mogelijk iets met de luchtdruk.

Sven Kramer rijdt de snelste tijd, dat was te verwachten. Het is geen supertijd. Maar is het goed genoeg voor zijn vijfde opeenvolgende titel?

Of gaat Jorrit Bergsma er nog overheen? En wat doet Jan Blokhuijsen?

Er zijn drie plekken te verdelen voor het WK in Zuid-Korea.

De baan wordt gedweild. Alle schaatsers van Clafis, de ploeg van trainer Jillert Anema, vallen tegen. Erik Jan Kooiman, een concurrent op de 10 kilometer voor Jorrit Bergsma, reed vorig jaar 06:20:54. Nu staat er 06:26:89 op het bord.

Na twee jaar is de grondige verbouwing van Thialf voltooid. Wat is er veranderd voor de schaatsers die vanaf vrijdag meedoen aan de wereldbekerwedstrijd? De vijf voornaamste veranderingen leest u hier in de dit stuk.

'De atmosfeer in Thialf is enorm verbeterd. De altijd zo donkere en vaak koude hal, waarover veel schaatsers jarenlang klaagden, heeft glazen wanden gekregen en laat daglicht binnen.'

De vijf kilometer is bezig. De top-3 kwalificeert zich automatisch voor het WK in Zuid-Korea, in Gangneung. Dat is precies een jaar voor de Olympische Spelen, ook in Zuid-Korea.

Een belangrijke startplaats dus. Sven Kramer zal zich niet alleen willen plaatsen voor het WK, maar ook zijn vijfde opeenvolgende Nederlandses titel willen opeisen.

'Ireen laat nog steeds zien dat ze bij de allerbesten hoort. En hoe vaker ze dat doet in het aankomende jaar, hoe groter de kans is op goud. Al moet het daar wel allemaal op zijn plek vallen. Dat is het enige.'

Lees het interview met schaatscoach Rutger Tijssen: 'Schaatsen is ook voor Wüst geen abc'tje'

Rutger Tijssen en Ireen Wüst Beeld anp
Rutger Tijssen en Ireen WüstBeeld anp

Met de NK afstanden breken beslissende weken aan voor ambitieuze schaatsers. Wat staat er in Thialf op het spel? Welke olympisch kampioenen zijn voorgoed over hun hoogtepunt heen?

De NK afstanden van woensdag, donderdag en vrijdag zijn hoe dan ook een scharnierpunt in dit schaatsseizoen dat tot nu vier wereldbekerwedstrijden telde.

Lees hier de analyse van John Volkers.

Sven Kramer gaat woensdag op de eerste schaatsdag van de NK afstanden in Thialf op jacht naar zijn vijfde opeenvolgende titel op de 5.000 meter. De kopman van Team LottoNL-Jumbo is deze winter nog ongeslagen op zijn favoriete afstand.

De dertigjarige Fries ontbrak wel bij de wereldbekers eerder deze maand in Astana en Heerenveen, omdat hij zich tijdens een trainingskamp in Collalbo fysiek en mentaal wilde opladen voor de komende periode waarin zijn wereldtitels bij de WK afstanden en de WK allround op het spel staan. Ook mikt Kramer over anderhalve week in Thialf op prolongatie van zijn Europese titel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden