Teruglezen - Nibali wint tiende etappe, Contador breekt scheenbeen en stapt af

Etappe tien ging van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles, het was de zwaarste Vogezenrit van de drie. De grote vraag vooraf was simpel: wat kan favoriet Alberto Contador? Het antwoord was hard: niets. De Spanjaard moest na een val afstappen. Hij bleek bij zijn valpartij zijn rechterscheenbeen gebroken te hebben. Weer een favoriet minder. Vincenzo Nibali was degene die wél kon juichen. Hij won zijn tweede etappe, en doet goede zaken voor het klassement.

Teruglezen wat er vandaag tijdens de tiende etappe gebeurde? Dat kan hieronder.

null Beeld ap
Beeld ap

Het zou vandaag de dag van Alberto Contador zijn, voorspelden kenners. Het wérd de dag van Contador, hoewel in negatieve zin.

De derde en zwaarste Vogezenrit bood kansen voor klassementsrenners. Voor Nibali, of Gallapin wellicht, en voor Contador, de man die als geen ander weet hoe je de Tour moet winnen.

Maar Contador viel. Hij stond minuten langs de kant van de weg met een gehavende knie, een deels ontblote heup en een dokter voor zich die hem zo snel mogelijk verbond. Daar ging kostbare tijd.

Met behulp van zijn ploeggenoten probeerde de Spanjaard terug te komen bij het peloton, dat inmiddels op vier minuten afstand fietste, maar dit wilde niet lukken. Zijn lichamelijke problemen waren te groot, niet lang na zijn val stapte Contador de auto in.

Later bleek dat hij bij zijn valpartij zijn rechterscheenbeen heeft gebroken. De Spanjaard moet geopereerd worden. Hoe lang hij uit de roulatie is, is nog niet bekend.

Door dit vertrek blijft er geen Tourwinnaar meer over in het peloton. De Brit Chris Froome was eerder al afgestapt met een hand- en polsbreuk. Het maakt Nibali tot grote favoriet voor de eindoverwinning, iets waar zijn optreden van vandaag alleen maar meer bevestiging over geeft.

Gallapin verliest het geel, hij mocht er een dag in rijden. Nibali neemt het over en liet met zijn tweede etappe-overwinning zien dat dit meer dan terecht is. Bauke Mollema zat in de groep met volgers en verloor een ruime minuut op de dagwinnaar. Hij staat na vandaag tiende in het klassement, het gat met het podium lijkt overbrugbaar.

Maar dat is zaak voor woensdag. Morgen is het tijd voor de eerste rustdag in de Ronde van Frankrijk. En dat is door de Franse nationale feestdag van vandaag al een dag later dan gebruikelijk.

Mollema 13de
Mollema eindigt op de dertiende plaats, op ruim een minuut afstand van winnaar Nibali.

Laurens ten Dam kon vandaag niet met de allerbesten mee en eindigt daar ruim achter.

Nibali wint de tiende etappe
Het wordt toch Nibali. Hij is weg, rijdt alleen het laatste gedeelte tot de finish en legt hier het fundament voor de eindzege. Met deze overwinning is hij opnieuw de geletruidrager, pakt zijn tweede etappe-overwinning en pakt belangrijke tijd op zijn voornaamste concurrenten.

Nibali passeert Rodriguez
Nibali ziet de rode outfit van Rodriguez voor zich, gaat er langs en er overheen. Maar Rodriguez geeft zich niet zomaar gewonnen, hij klampt aan.

Rodriguez of Nibali?
Het laatste gedeelte van de klim is extreem steil. Dit maakt de finish nog interessanter.

Nibali nadert Rodriguez
Nibali gaat snel, zo snel dat zelfs Rodriguez nog mag vrezen voor zijn etappe-overwinning.

Nibali zet aan
Nibali gaat staan en zet aan. Hij knalt moeiteloos over het steile stuk wegdek en laat de groep met favorieten achter zich. Mollema is niet te zien.

Mollema naar voren
Mollema rijdt naar voren in de groep en begint beter te rijden. Hij rijdt in een select groepje met favorieten met onder andere Nibali.

Ten Dam heeft het moeilijk
Ondertussen heeft Laurens ten Dam het zwaar. Hij lijkt te moeten lossen met nog vier kilometer te gaan.

Rodriguez naar laatste vier kilometer
Rodriguez heeft nog vier kilometer te gaan en trapt in gestaag tempo door. Achter hem zit Kwiatowski op 28 seconden. Op anderhalve minuut zit Nibali, die het geel weer gaat pakken, want Gallopin verliest terrein.

Rodriguez springt weg bij Kwiatkowski
Rodriguez gaat voor de etappezege. Hij springt weg bij Kwiatkowski. Ondertussen begint ook geletruidrager Gallopin aan zijn laatste klim. Hij zit in de groep achter Bauke Mollema.

Laatste zes
Tijd voor de slotklim van zes kilometer. Bauke Mollema zit in de belangrijkste groep. Rodriguez en Kwiatkowski beginnen aan de laatste klim. Vlak daarachter Visconti.

Kwiatkowski komt terug
Kwiatkowski komt ondertussen terug in de afdaling en passeert vervolgens Visconti en Rodriguez. De verwachting is dat Rodriguez dit verschil straks weer goedmaakt in de klim.

Het peloton met klassementsrenners, met onder meer Bauke Mollema, zitten op anderhalve minuut.

Scarponi valt
Ook Scarponi gaat onderuit in de lastige afdaling. Nibali weet ternauwernood te blijven staan. Hij lijkt vandaag het geel te pakken, nu Kwiatkowski het laat afweten.

Rodriguez is boven
Rodriguez is als eerste boven en maakt zich op voor de afdaling die ook meteen de aanloop is naar de laatste klim van de dag.

Bauke Mollema zit nog in het peloton, Laurens ten Dam zit daar niet meer bij.

Rodriguez laat Kwiatkowski achter zich
De klimmer Rodriguez laat ook Kwiatkowski achter zich. Hij pakt vandaag de bolletjestrui en lijkt nu de voornaamste kandidaat voor het klassement van vandaag. Voor Kwiatkowski is het ondertussen belangrijk zo min mogelijk tijd te verliezen in verband met de gele trui.

Mollema zit in het peloton dat op een minuut en 52 seconden rijdt.

Kopgroep wordt kleiner
De kopgroep verandert in allerlei groepjes. Kwiatkowski rijdt samen met Rodriguez op kop.

Martin van kop
Tony Martin gaat van kop. Hij is leeg, komt bijna niet meer vooruit. Nu is de beurt aan zijn ploegmaat, Kwiatkowski. De voorsprong van de koplopers loopt terug tot twee minuten en zeventien seconden.

De grote vraag op de een-na-laatste klim voor de Nederlandse liefhebber is: kan Bauke Mollema mee?

Ondertussen regent het weer hard in de Vogezen.

Tweeënhalve minuut voorsprong
Nog 23 kilometer tot de finish, de kopgroep van negen renners heeft tweeënhalve minuut voorsprong op het peloton. Ondertussen wordt het peloton aangevoerd door Sky.

Contador zwaar geblesseerd
Philippe Mauduit, directeur sport bij Tinkoff - Saxo, meldt over zijn renner Alberto Contador: 'Contador heeft een zwaar geblesseerde knie.'

Speculaties over val Contador
Op Twitter wordt er druk gespeculeerd over de oorzaak van de val van Alberto Contador. De fiets zou gebroken zijn voor de val van de Spanjaard. John MacLeary, sportverslaggever van Telegraph Sport meldt: 'Het lijkt er niet op.' En voegt daar onderstaande foto bij:

Voorsprong kopgroep loopt terug
De voorsprong van de kopgroep loopt terug. 'Tony Martin blijkt gewoon een mens te zijn', wordt er geroepen door de commentatoren van de NOS.

Inmiddels is de voorsprong van de kopgroep drie minuten en 25 seconden. Dit betekent dat Kwiatkowski, de ploegmaat van Martin, het virtuele geel inmiddels niet meer om de schouders heeft.

Nog iets minder dan veertig kilometer te gaan tot de finish. Het peloton wordt aangevoerd door Lotto en Astana.

Profiel Contador
We zullen het later tijdens deze Ronde van Frankrijk niet meer doen, dus hierbij een profiel van de man die tot en met de start van vanmiddag in Mulhouse nog op de negende plaats in het tussenklassement stond, Alberto Contador:

Geboren: 06-12-1982, Madrid (Spa)
Ploeg: Tinkoff-Saxo
Belangrijkste prestaties:
2007: twee etappes en eindklassement Parijs-Nice, etappe en eindklassement Ronde van Frankrijk.
2008: twee etappes en eindklassement Ronde van Baskenland, eindklassement Ronde van Italië, twee etappes en eindklassement Ronde van Spanje.
2009: twee etappes Parijs-Nice, twee etappes en eindklassement Ronde van Baskenland, twee etappes en eindklassement Ronde van Frankrijk.
2010: etappe en eindklassement Parijs-Nice, 2 etappes Critérium du Dauphiné.
2012: etappe en eindklassement Ronde van Spanje.
2014: 2 etappes en eindklassement Tirreno-Adriatico, etappe en eindklassement Ronde van Baskenland, 2e in eindklassement Critérium du Dauphiné.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Martin tegen peloton
Er wordt hard gereden in het peloton, maar niet hard genoeg. De Duitser Tony Martin houdt continu druk op zijn pedalen en neemt de kopgroep van negen man in indrukwekkend tempo mee omhoog.

Het verschil tussen de koplopers en het peloton is vier minuten en twintig seconden. De gemiddelde snelheid staat momenteel op 36,5 kilometer.

De reden waarom Martin zo hard werkt is vanwege ploegmaat Kwiatkowski die momenteel virtueel in het geel rijdt.

De koplopers op een rijtje:
Visconti (Movistar),
Rodriguez (Katusha),
Kwiatkowski and Martin (OPQS),
Riblon (AG2R),
Taaramäe (Cofidis),
Wyss (IAM),
Voeckler (Europcar),
Moinard (BMC).

Deze negen renners hebben bijna vierenhalve minuut te pakken op het peloton.

Westra sluit aan bij peloton
Lieuwe Westra sluit aan bij het peloton.

null Beeld epa
Beeld epa

Martin onvermoeibaar
Opvallend is de inspanning van Tony Martin. Gisteren won hij met overmacht de etappe naar Mulhouse na een lange rit alleen. Vandaag heeft de Duitser een dienende rol, terwijl hij het groepje koplopers aanvoert omhoog. Het lijkt niet op te kunnen bij de man die vooral bekendstaat als tijdritspecialist.

De voorsprong op het peloton is vier minuten en twintig seconden. Ze hebben nog ruim zestig kilometer te gaan.

Westra uit kopgroep
En na alle commotie rondom het afstappen van Contador is er ook Nederlands nieuws: Lieuwe Westra zit niet meer bij de kopgroep. Met nog ruim zestig kilomter te gaan tot de finish bungelt de Fries samen met Jan Barta ergens tussen de groep van negen rijders die de wedstrijd aanvoeren en het peloton.

Westra is waarschijnlijk teruggeroepen door zijn ploegleiding om klassementsrenner Nibali bij te staan.

Contador stapt af
Een grote aderlating voor de Ronde van Frankrijk: Alberto Contador, topfavoriet voor de eindzege, moet afstappen na een val.

Het zou zijn dag worden, voorspelden velen. Het werd zijn dag, maar dan op negatieve wijze. Na een val op het natte wegdek in de Vogezen is de Ronde van Frankrijk voor Contador afgelopen.

Op televisie wordt momenteel gespeculeerd over de oorzaak van de val. De vraag is of de val veroorzaakt werd door een breuk in zijn fiets, of dat de gebroken fiets juist het gevolg is van de val. Hoe dan ook: Contador doet niet meer mee. Eerder deze Tour moest ook een andere favoriet het al laten afweten, de Brit Chris Froome stapte vijf dagen geleden af met een hand- en polsbreuk.

Door het afstappen van Contador zijn er ook geen Tourwinnaars meer in het peloton.

Overleg Contador en Riis
Contador is bij de ploegleidersauto en overlegt met ploegleider Bjarne Riis. De tourfavoriet heeft het moeilijk na zijn val.

Contador ook boven
Ook Contador is boven. Zijn achterstand op de laatste renner uit het peloton is bijna drieënhalve minuut.

Peloton is boven
Het peloton is nu ook boven op de Platzerwasel, het verschil met de koplopers bedraagt vier minuten en twintig seconden.

Het is mistig, een enkeling trekt een jasje aan, het wegdek is nat. Vooralsnog zijn er nog televisiebeelden beschikbaar, later vandaag, bij de slotklim, zijn helikopterbeelden wegens de weersomstandigheden waarschijnlijk niet mogelijk.

null Beeld ap
Beeld ap

Punten bolletjestrui weer voor Rodriguez
En terug naar de kopgroep: ook de punten op de Platzerwasel zijn een prooi voor Rodriguez. Voeckler is wederom als tweede boven.

Breukink: 'over en uit voor Contador'
Erik Breukink denkt dat topfavoriet Alberto Contador door zijn tijdverlies geen kans meer maakt tijdens deze Ronde. Op twitter meldt hij: 'Denk dat het over en uit is voor Contador. Er moet wel een wonder gebeuren. Heel jammer.'

Ondertussen wordt Contador bijgestaan door zijn ploegmaats in een poging terug te komen bij het peloton. Hij zit momenteel op twee minuten en 44 seconden achter het peloton.

Op Twitter wordt vooral de kalmte van Contador tijdens de vrij lange behandeling langs de kant van de weg geprezen.

Vier minuten verlies voor Contador
Contador zit weer op (een nieuwe) fiets en heeft vier minuten verloren op het peloton. Hij ligt in totaal negen minuten achter op de koplopers. Het peloton rijdt niet heel hard, maar rijdt wel door.

Val Contador
Contador is gevallen, naast hem een dokter. Er zit een groot gat in zijn rechterknie, de Spanjaard heeft last van zijn linkerheup en ook zijn rug is gehavend. Contador wil ondertussen verder, maar wacht in de berm tot de dokter klaar is met het behandelen van zijn been. Dit is zeer kostbare tijd voor Contador, die hier zeker een paar minuten mee verliest.

Ondertussen komt ook het nieuws dat Machado toch niet is afgestapt.

null Beeld belga
Beeld belga

Machado verlaat de Ronde
Tiago Machado, de Portugees die momenteel derde staat in het klassement, zou de Ronde van Frankrijk na een val hebben verlaten.

Grote kopgroep
Machado valt in het peloton en ondertussen dicht Kwiatkowski het gat met de voorste groep, waardoor er een grote kopgroep van dertien man ontstaat. De Nederlander Lieuwe Westra hoort daar ook bij. Het peloton rijdt op vier minuten en 22 seconden.

King stapt af
Overigens heeft Ted King (Cannondale) de Ronde van Frankrijk verlaten. Hij was de rode lantaarndrager bij de start van de tiende etappe in Mulhouse.

Punten voor Rodriguez
Rodriguez verrast Voeckler en sprint weg, bergop op de Petit Ballon, een col van de eerste categorie. Hij pakt hiermee tien punten voor de bolletjestrui en is hierdoor virtueel de nieuwe leider in het bergklassement.

Ondertussen regent het weer in de Vogezen.

Het verschil tussen de voorste renners en de groep daarna is momenteel 28 seconden.

Gallopin begon de dag lachend
Het belang van geel is groot voor een Fransman op 14 juli. Het is de reden waarom Tony Gallopin vandaag op Quatorze Juillet met een brede glimlach in zijn gele trui aan de start van de tiende etappe verscheen. 'Het is ongelooflijk en onbeschrijflijk. Dit wordt een fantastische nationale feestdag.'

Gallopin weet dat het gezien het pittige profiel van de etappe moeilijk wordt om zijn trui langer dan een dag te behouden. 'Ik had liever een vlakkere etappe gehad om de leiding te verdedigen, maar ik hoop dat ik een boost krijg van de gele trui. Maar ik moet realistisch blijven. Ik heb slechts anderhalve minuut voorsprong op Nibali. Dat is niet veel in een etappe als deze, maar ik ga er 200 procent voor vechten.'

Drie jaar geleden was Thomas Voeckler de laatste Franse geletruidrager. Ook hij mocht toen op de nationale feestdag in de leiderstrui starten. De kans dat Gallopin zijn marge behoudt is echter klein. Hij heeft al te horen gekregen dat zijn belangrijkste taak het ondersteunen van kopman Jurgen Van den Broeck zal zijn.

null Beeld afp
Beeld afp

Vijf man vooruit
Er zijn vijf mannen vooruit, waaronder de Fries Lieuwe Westra. Visconti haakte zojuist aan bij de groep van Westra, Rodriguez, Voeckler en Moinard. Westra oogt sterk, de regen lijkt te zijn opgehouden, het wegdek blijft nat.

De groep achter Westra bestaat uit drie, zij zitten op ruim een minuut achterstand.

De afstand naar de top is nog 1,5 kilometer. Dat betekent dat er zo een sprintje zal komen tussen Rodriguez en Voeckler om de punten van de bolletjestrui. De laatste keer was dit in het voordeel van laatstgenoemde.

Westra demarreert
Lieuwe Westra oogt sterk. De Fries demarreert, alleen Peter Sagan en Arnaud Gérard kunnen niet volgen. En ondertussen zijn Martin, Kwiatkowski, Wyss, Hollenstein en Taaramae weggereden uit het peloton.

undefined

Geen helikopterbeelden
Het slechte weer heeft niet alleen invloed op de renners zelf, maar ook de uitzending van de Ronde van Frankrijk wordt erdoor beïnvloed. Aangezien het niet verantwoord is de helikopters te laten vliegen, zijn de speciale helikopterbeelden uitgesloten bij de slotbeklimming.

Het regent niet alleen hard in de Vogezen, het is er ook zeer mistig. Hierdoor zijn er later vandaag alleen beelden van de finish mogelijk, geen beelden van onderweg, zo meldt de organisatie van de Ronde.

null Beeld epa
Beeld epa

De Firstplan is voor Voeckler
De top van de Firstplan, een col van de tweede categorie, is een prooi voor Voeckler. Rodriguez kwam ondanks zijn felle eindsprint net te kort. Hij moet hierdoor genoegen nemen met twee punten minder voor de bolletjestrui.

Voorsprong op peloton wordt kleiner
En ondertussen in het peloton is Sylvain Chavanel op kop aan het sleuren. Ploegmaat Pineau wordt ingehaald, de koplopers verliezen terrein, ze hebben een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton.

Het weer biedt geen positief beeld, toeschouwers staan met paraplu's voor enige bescherming tegen de harde regen. En dat terwijl de afdaling van de Firstplan wacht.

Sagan sluit aan bij kopgroep
Sagan, Rodriguez en Barta sluiten aan, dit maakt dat de kopgroep nu bestaat uit tien renners. Op drie minuten en veertig seconden rijdt Pineau, daarachter het peloton dat de koplopers vooralsnog laat rijden. Het peloton zit op vier minuten en dertig seconden van de kopgroep.

Kopgroep met Westra
Er zijn zeven koplopers, waaronder Lieuwe Westra, zij naderen -in de stromende regen- de eerste klim van de dag. Daarachter een groepje van drie met Sagan, Rodriguez en Barta. Zij rijden op ongeveer 50 seconden. Het peloton zit op bijna vier minuten afstand.

(Kopgroep: Moinard, Riblon, Westra, Voeckler, Irizar, Gérard en Visconti.)

Vos wenst Contador succes
Als 's werelds succesvolste wielrenster langskomt voor succeswensen, dan is dat niet niks. Een dag geleden won ze nog de Giro Rosa, vandaag bezocht Marianne Vos de Spanjaard Alberto Contador. En dat niet alleen, ze ging ook met hem op de foto.

'Ik heb even leuk gekletst met Contador voor de start. Het is een belangrijke dag voor hem, dus ik heb hem veel succes gewenst', twitterde Vos naderhand.

Ze komt volgende week zondag zelf in actie in Frankrijk in de eerste editie van de wedstrijd voor vrouwen tijdens de Tour. Op de slotdag, 27 juli, zullen de vrouwen 13 ronden over de prestigieuze Champs-Elysées in Parijs rijden.

De grote vraag blijft: waarom niet wat succeswensen voor Bau en Lau? Of Tom Dumoulin? Steven Kruijswijk anders, of Koen de Kort?

null Beeld afp
Beeld afp
Vos na haar winst in de Giro Rosa Beeld epa
Vos na haar winst in de Giro RosaBeeld epa

Kaartje
Het peloton gaat vandaag van Mulhouse naar de plaats met de mooie naam: La Planche des Belles Filles. Al gaat het vandaag om 'slechts' 161,5 kilometer, deze tiende etappe is op papier de zwaarste van de drie Vogezenritten. Met maar liefst zeven cols, waarvan vier van de eerste categorie.

Voor wie dit graag in beeld ziet, hieronder een kaartje van deze tiende etappe:

Een kaartje van de tiende etappe Beeld anp
Een kaartje van de tiende etappeBeeld anp

Contador of Nibali?
De rit naar La Planche des Belles Filles is de eerste serieuze gelegenheid voor Alberto Contador om tijd terug te winnen op zijn concurrent Vincenzo Nibali.

Met het wegvallen van Chris Froome lijken de Spanjaard en de Italiaan de renners die uit gaan maken wie dit jaar de Tour de France wint. 'Dit zijn de ritten dat de ploeg er moet staan. Er heerst gezonde spanning, Alberto heeft er zin in', meldde Steven de Jongh, Contadors ploegleider bij Tinkoff-Saxo, maandag voor de start van de tiende etappe bij de NOS.

Normaal is de tweede maandag van de Tour een rustdag, maar op de Franse nationale feestdag moet er worden gefietst. 'Dat is zeker een factor die gaat doorwegen', meende De Jongh. 'Er is ook geen proloog geweest en geen tijdrit. Het waren al een hoop etappes met veel stress.'

De fiets van geletruidrager Tony Gallopin Beeld epa
De fiets van geletruidrager Tony GallopinBeeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden