Teruglezen - Knegt en Ter Mors door naar kwartfinales

Dag 11 van de winterspelen in Sotsji, een dag waar Nederland reikhalzend naar heeft uitgekeken, de dag van de 10 kilometer waarop Sven Kramer moet gaan vlammen.

Vanochtend streden de shorttrackers om plekken in de kwartfinales op de 500 meter (mannen) en 1.000 meter (vrouwen). Jorien ter Mors, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt gingen door, zij mogen vrijdag een gooi gaan doen naar een medaille. Yara van Kerkhof en Niels Kerstholt redden het niet. Voor Van Kerkhof is Sotsji voorbij. Kerstholt doet vrijdagavond nog mee aan de aflossing op 5.000 meter.

De Volkskrant doet live verslag van de sportieve prestaties en de feiten en feitjes rond het Olympisch spektakel. Hieronder het verslag van de dinsdagochtend. In een nieuw blog vanmiddag live verslag van het schaatsspektakel op de 10 kilometer.

Joost de Vries
Knegt na zijn race op de 500 meter. Beeld anp
Knegt na zijn race op de 500 meter.Beeld anp

13.30 uur - Einde ochtendblog
De ochtend van dag 11 stond voor Nederland in het teken van de kwalificaties voor de kwartfinales van het shorttrack op 500 meter (mannen) en 1.000 meter (vrouwen). Succes was er voor Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Jorien ter Mors.

In dit blog leest u de highlights van vanochtend terug. Lisette van der Geest (@lvdgeest) doet in een kersvers blog vanmiddag verslag van de 10 kilometer langebaan schaatsen.

Sven Kramer en Koen Verweij trainen in de Adler Arena. Beeld anp
Sven Kramer en Koen Verweij trainen in de Adler Arena.Beeld anp

13.24 uur - De wissel
Hoe zat het ook alweer met die wissel van Sven Kramer vier jaar geleden in Vancouver op de 10 kilometer? De NOS blikte enkele maanden later met de schaatser terug op het fatale moment.

13.06 uur - Aftellen naar de 10 kilometer langebaan
Nog een uur en dan is het zover: de 10 kilometer langebaanschaatsen. De Nederlanders komen echter pas in de laatste heats aan de beurt:
rit 5: Bob de Jong-Aleksej Baumgartner
rit 6: Bart Swings-Jorrit Bergsma
rit 7: Seung-Hoon Lee-Sven Kramer

13.01 uur - Pussy Riot-leden vast voor 'diefstal'
Twee leden van de Russische protestband Pussy Riot zijn in de olympische winterstad Sotsji door de politie aangehouden. Dat hebben ze zelf gemeld aan diverse media. Het gaat om Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina die onlangs hebben aangekondigd in Rusland de politiek in te zullen gaan.

Het is niet duidelijk of ze nog steeds vastzitten. Aljochina liet weten dat ze waren vastgenomen vanwege 'het plegen van een misdaad' maar ze gaf verder geen details. Volkskrantcorrespondent Olaf Koens meldt op Twitter dat het zou gaan om verdenking van een diefstal. De aanhouding zou te maken hebben met een clip die ze aan het opnemen waren. Het duo zou de afgelopen dagen ook al twee keer eerder zijn gearresteerd.

De twee waren eind vorige maand in Nederland. Zij openden in Amsterdam het Human Rights Weekend in debatcentrum De Balie. Eerder deze maand waren zij bij een benefietconcert voor Amnesty International in New York met onder anderen popster Madonna. Ze vroegen daar aandacht voor andere activisten in Rusland.

De twee kwamen in december vrij na ongeveer 1,5 jaar straf te hebben uitgezeten in een strafkamp. Ze waren veroordeeld voor het verstoren van een kerkdienst door daar een anti-Poetinlied te zingen.

Behalve de twee leden van Pussy Riot, nam de politie ook enkele andere activisten en journalisten mee. Het zou gaan om bij elkaar negen mensen.
Amnesty International riep de Russische autoriteiten op de arrestanten direct vrij te laten. Volgens de organisatie heeft de regering van Vladimir Poetin de olympische ringen als symbool veranderd in handboeien.

Aljochina en Tolokonnikova op 4 februari in New York bij Amnesty International. Beeld epa
Aljochina en Tolokonnikova op 4 februari in New York bij Amnesty International.Beeld epa

12.44 uur - 'Waar is het COC?'
Sportredacteur John Volkers van de Volkskrant is in Sotsji en was vanochtend bij een bijeenkomst over 'sport en mensenrechten'. Het thema homorechten werd nauwelijks besproken en van homobelangenorganisatie COC was niemand aanwezig, constateert Volkers in zijn weblog. 'Navraag leerde dat er wel een spreker van het COC was uitgenodigd, maar dat die niet naar Sotsji was gekomen. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: 'We hebben het COC gevraagd, maar ze zijn er niet.''

Vladimir Luxuria demonstreert in Sotsji voor transgender-rechten. Beeld ap
Vladimir Luxuria demonstreert in Sotsji voor transgender-rechten.Beeld ap

12.28 uur - Noors goud op biatlon
De Noor Emile Hegle Svendsen is als eerste geëindigd in de biatlon massastart mannen over 15 kilometer. Zijn landgenoot, de favoriet Ole Einar Bjørndalen, viel buiten de medailles. Hij raakte de koppositie kwijt doordat hij vier schoten miste. Het zilver is voor de Fransman Martin Fourcade, brons voor de Tsjech Ondrej Moravec.

De Noor Emile Hagl Svendsen komt als eerste over de finish. Beeld afp
De Noor Emile Hagl Svendsen komt als eerste over de finish.Beeld afp

12.21 uur - Met knikkende knieën bovenaan de skischans
Altijd al eens willen weten hoe het is om bovenaan een olympische skischans te staan? The New York Times biedt je de kans, op de site van de Amerikaanse krant staat een 3D-panorama van de afdaling van de vrouwen.

Screenshot van de panoramafoto van de NYT Beeld New York Times
Screenshot van de panoramafoto van de NYTBeeld New York Times

12.13 uur - Zuid-Koreaanse vrouwen pakken goud op relay shorttrack
De Zuid-Koreaanse shorttracksters veroveren het goud op de aflossing bij het shorttrackschaatsen over 3.000 meter. Zilver is voor Canada en brons, verrassend, voor de Italianen. De Chinese vrouwen krijgen een penalty voor hinderen en moeten genoegen nemen met een vierde plek.

De Zuid-Koreaanse shorttrack-ploeg. Beeld getty
De Zuid-Koreaanse shorttrack-ploeg.Beeld getty

12.04 - Biatlonmannen eindelijk vertrokken op 15 kilometer
Met nog steeds een grijze lucht boven het parcours, maar niet meer de heftige regen en sneeuw, zijn de biatlonmannen eindelijk vertrokken. Ze strijden over een afstand van 15 kilometer.

12.00 uur - Sloveense ijshockeyers naar kwartfinale
De Slovenen hebben in de play-off tegen Oostenrijk gewonnen met een overtuigende 4-0 en zijn door naar de kwartfinales. De Duitse vrouwen eindigen na een 3-2 zege op Japan op de zevende plek.

De Slovenen vieren hun overwinning op de Oostenrijkers. Beeld afp
De Slovenen vieren hun overwinning op de Oostenrijkers.Beeld afp

11.50 uur - Knegt: 'Hamelin voelde niet dat ijs niet juiste druk gaf'
Shorttracker Sjinkie Knegt zag de Canadees Charles Hamelin voor zich onderuitgaan en kon vervolgens naar de overwinning schaatsen in de kwalificatieheat 500 meter voor de kwartfinales. Knegt hield juist wat in omdat het ijs niet naar zijn zin was, Hamelin niet, dat werd hem fataal. Knegt: 'Ik wou wel harder, maar ik voelde in bocht drie al dat ik niet de druk had die ik wenste. Ik ben iets ingetogener doorgereden, maar toen viel Hamelin in de laatste bocht. Ik voelde dat het ijs niet de gewenste druk gaf, hij voelde dat waarschijnlijk niet. Ik zat erachter en zag dat hij zijn linker te ver doorsteekt, dan ga je onderuit.'

Knegt komt vrijdag weer in actie en gaat proberen een tweede olympische medaille te pakken. Eerder won hij brons op de 1.000 meter.

Knegt hier nog in derde positie tijdens de 500 meter. Op kop de Canadees Hamelin. Beeld getty
Knegt hier nog in derde positie tijdens de 500 meter. Op kop de Canadees Hamelin.Beeld getty
Hamelin schuift de baan uit en Knegt kan naar de overwinning schaatsen. Beeld ap
Hamelin schuift de baan uit en Knegt kan naar de overwinning schaatsen.Beeld ap

11.44 uur - Biatlon alsnog van start
Met een kwartier vertraging is de biatlon voor mannen over 15 kilometer alsnog van start gegaan. Door slecht weer kon de massastart om 11.30 uur nog niet plaatsvinden. Gisteren werd de race ook al gecanceld.

11.38 uur - Sjinkie Knegt door naar kwartfinales 500 meter shorttrack
Knegt is na een spannende race door naar de kwartfinales 500 meter shorttrack. Knegt lag al snel in derde positie, schoof vooruit naar tweede positie en zag toen voor zich de favoriet Charles Hamelin uit Canada onderuit gaan. Een deceptie voor de Canadees, maar vreugde bij Knegt. Vrijdag is de kwartfinale, waarin namens Nederland ook Freek van der Wart zal strijden.

Knegt in het Holland Heineken House Beeld anp
Knegt in het Holland Heineken HouseBeeld anp

11.37 uur - Start biatlon uitgesteld vanwege slecht weer
De massastart van de biatlon over 15 kilometer, die om 11.30 uur zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege hevige sneeuw en regen boven het parcours.

11.33 uur - Niels Kerstholt uitgeschakeld op 500 meter shorttrack
Een moeilijke start speelt Kerstholt parten. Hij ligt driekwart van de race op vierde positie. Op het laatste moment schuift hij nog één positie op, maar het is niet genoeg. Hij gaat niet door naar de kwartfinales die vrijdag worden gereden. Wel zal hij nog in actie komen bij de relay, de teamprestatie over 5.000 meter, vrijdagavond.

Kerstholt na de 1.000 meter shorttrack. Beeld anp
Kerstholt na de 1.000 meter shorttrack.Beeld anp

11.29 uur - Ook Russen Grigorev en An door
In twee opeenvolgende heats laten de Russen Grigorev en An zien waarom zij zilver en goud pakten op de 1.000 meter. Ze plaatsen zich beiden voor de kwartfinales van de 500 meter. Victor An is verreweg de favoriet om vrijdag een medaille te pakken.

Victor An met zijn gouden medaille voor de 1.000 meter shorttrack. Beeld getty
Victor An met zijn gouden medaille voor de 1.000 meter shorttrack.Beeld getty

11.19 uur - Freek van der Wart door op 500 meter shorttrack
Freek van der Wart zet een mooie kwalificatieronde neer in de 500 meter shorttrack, hij komt als tweede, een honderdste achter de Canadees Cournoyer, over de streep. Vrijdag mag hij gaan strijden in de kwartfinales.

Van der Wart in actie in de relay, afgelopen donderdag. Beeld getty
Van der Wart in actie in de relay, afgelopen donderdag.Beeld getty

11.17 uur - 'Leden Pussy Riot opgepakt'
Volkskrant-correspondent Olaf Koens bericht op twitter dat twee leden van de punkband Pussy Riot zijn opgepakt in Sotsji. De twee vrouwen kwamen eind vorig jaar vrij dankzij een amnestiewet van Poetin. Ze zaten vast in een Russische strafkamp omdat ze in de orthodoxe kathedraal van Moskou een 'punkprotest' ten gehore hadden gebracht.

11.09 uur - Van Kerkhof: 'De Japanse had ik moeten hebben'
Een teleurgestelde Yara van Kerkhof zegt na de uitschakeling op de 1.000 meter shorttrack dat ze strategisch niet goed heeft gereden. Ze werd geklopt door de Japanse Sakai. 'De Japanse had ik wel moeten hebben. Ik had me nooit door haar moeten laten inhalen. Daarna had ik moeten ontspannen en mijn moment afwachten, maar ik wilde te snel er voorbij. Dat was niet goed', zegt ze voor de camera van de NOS. Het olympisch toernooi is voor haar voorbij.

Van Kerkhof in actie op de 1.000 meter. Beeld anp
Van Kerkhof in actie op de 1.000 meter.Beeld anp

11.07 uur - Tina Maze wint reuzenslalom
De Sloveense skiester Tina Maze heeft bij de Olympische Spelen in Sotsji haar tweede gouden medaille veroverd. De kampioene op de afdaling zegevierde ook op de reuzenslalom.

Maze profiteerde optimaal van haar sterke eerste run, waarin ze zo veel voorsprong op haar concurrentes opbouwde, dat een mindere tweede manche volstond om toch het goud op te eisen.

De Oostenrijkse Anna Fenninger, de olympisch kampioene op de super-G, was na twee runs 0,07 seconde langzamer en greep het zilver. De Duitse titelverdediger Viktoria Rebensburg pakte dit keer het brons.

10.59 uur - Jorien ter Mors uit baan geschept, maar wel naar kwartfinale
Ter Mors wordt onderuit geschept in haar kwalificatieronde om de 1.000 meter shorttrack. Het was niet haar schuld, ze krijgt het voordeel van de jury en gaat alsnog naar de kwartfinales. Die worden op vrijdag gereden.

Ter Mors komt ten val door de Canadese Marianne St-Gelais. Beeld ap
Ter Mors komt ten val door de Canadese Marianne St-Gelais.Beeld ap
Jorien ter Mors, vooraan, in actie op de 1.500 meter. Ze eindigde in de finale als vierde. Beeld anp
Jorien ter Mors, vooraan, in actie op de 1.500 meter. Ze eindigde in de finale als vierde.Beeld anp

10.52 uur - Rebensburg eventjes aan leiding bij reuzenslalom
Bij de tweede run van het reuzenslalom gaat de Duitse Victoria Rebensburg aan de leiding. Ze pakt een voorsprong van 0,66 seconden. Maar de eerste plek behoudt ze niet lang, de Oostenrijkse Anna Fenninger is nog eens 0,22 seconden sneller. Nog drie skiesters te gaan.

10.40 uur - Van Kerkhof sneuvelt op 1.000 meter
Yara van Kerkhof gaat zonder medaille naar huis. Ze wordt in de kwalificatie voor de kwartfinale 1.000 meter shorttrack gepasseerd door de Japanse Yui Sakai en komt als derde over de streep. De Japanse gaat naar de kwartfinales. De Canadese Valerie Maltais was eerste en is ook door.

Over een kwartier mag Jorien ter Mors de Nederlandse eer verdedigen.

Van Kerkhof in actie op de 1.500 meter. Beeld anp
Van Kerkhof in actie op de 1.500 meter.Beeld anp

10.37 uur - Yara van Kerkhof in actie, 1.000 meter shorttrack
Van Kerkhof moet bij de eerste twee eindigen om vrijdag mee te kunnen doen in de kwartfinale. De start moet over omdat de Canadees Maltais te vroeg wegrijdt. Nu dan toch, een vinnige start van Van Kerkhof, ze pakt meteen de leiding.

10.30 uur - Reuzenslalom alsnog van start
De sneeuwbui boven de skipiste is voorbij getrokken. De vrouwen zijn alsnog gestart met deel twee van de reuzenslalom. De Sloveense Tina Maze is favoriet met vooralsnog de beste tijd.

Toeschouwers bij de snowboardcross voor mannen schuilen onder een paraplu voor de regen. Beeld afp
Toeschouwers bij de snowboardcross voor mannen schuilen onder een paraplu voor de regen.Beeld afp

10.22 uur - Tijd voor shorttrack
Over een kleine tien minuten strijden de vrouwen shorttrack voor kwalificatie in de 1.000 meter. Voor Nederland komen Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors in actie:
10.38 uur, heat 3: Yara van Kerkhof
10.58 uur, heat 8: Jorien ter Mors

Daarna zijn de mannen aan de beurt over 500 meter:
11.18 uur, heat 2: Freek van der Wart
11.30 uur, heat 6: Niels Kerstholt
11.36 uur, heat 8: Sjinkie Knegt

Vandaag worden nog niet de medailles verdeeld, de mannen en vrouwen strijden om een plek in de kwartfinales. Vrijdag wordt in drie races bepaald wie met een plak naar huis gaat, zowel bij de mannen 500 meter als de vrouwen 1.000 meter.

10.04 uur - Regen, regen, regen
Gisteren was Sotsji gehuld in een dikke deken van mist, vandaag krijgen de pistes regen en natte sneeuw te verwerken. Vooral de skisters die op de reuzenslalom strijden om de beste tijd hebben last van het weer. Deel twee van de reuzenslalom is uitgesteld totdat het weer bijtrekt.

De Britse sportverslaggever Philip Barker grapt op twitter: 'Hevige regen in Sotsji, om ons thuis te laten voelen.'

Ook de Nederlandse snowboardster Nicolien Sauerbreij wordt tijdens haar training gehinderd door het weer. Ze zoekt een droge plek op om haar pak te sparen voor morgen, wanneer ze in actie zal komen op de parallelreuzenslalom.

De Sloveense ijshockeyers hebben in het stadion geen last van het weer en staan in de tweede periode tegen de Oostenrijkers op een voorsprong van 3-0. Ze koersen af op een plek in de kwartfinales.

Vanessa-Mae in actie op de reuzenslalom. Beeld getty
Vanessa-Mae in actie op de reuzenslalom.Beeld getty

9.50 uur - Sneeuw boven biatlon-stadion
Om 11.15 uur moeten de mannen van start in de biatlon over 15 kilometer. Het weer boven het Laura Stadion ziet er vooralsnog goed uit, twittert @biathlonworld: 'some moderate snow'.

9.38 uur - Violiste skiet reuzenslalom
Dit is Vanessa-Mae, violiste. Vandaag toonde ze echter dat ze nog een ander talent heeft: skiën. Ze daalde namens Thailand af in de reuzenslalom. De 35-jarige Mae, die wereldwijd meer dan 10 miljoen albums verkocht, maakte haar rol als figurante met verve waar. Ze eindigde in de eerste manche als laatste (74e) met een tijd van 1.44,86. Dat was bijna 27 seconden langzamer dan de Sloveense Tina Maze, die de eerste run als snelste aflegde.

Vanessa-Mae is geboren in Singapore, heeft een Chinese moeder en een Thaise vader. Ze is opgegroeid in Groot-Brittannië, maar kon haar Thaise paspoort gebruiken om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De topvioliste onderbrak haar muzikale carrière zelfs voor een jaar om zich volledig toe te leggen op de Spelen in Sotsji.

Vanessa-Mae onderaan de piste na het voltooien van de reuzenslalom. Beeld ap
Vanessa-Mae onderaan de piste na het voltooien van de reuzenslalom.Beeld ap

9.30 uur - Hoe pakte Knegt het brons?
The New York Times heeft een prachtig overzicht gemaakt van de posities in de negen rondes van de shorttrack wedstrijd over 1.000 meter bij de mannen. In negen foto's is te zien hoe Sjinkie Knegt van vierde naar derde, naar vierde, naar vijfde positie schuift, om in de laatste ronde alsnog de derde plek te bemachtigen en niet meer los te laten.

Straks om 11.15 uur komt Knegt in actie op de 500 meter.

Knegt dolblij met brons op de 1.000 meter shorttrack. Beeld anp
Knegt dolblij met brons op de 1.000 meter shorttrack.Beeld anp

9.24 uur - Play-off ijshockey Slovenië tegen Oostenrijk
Bij de mannen strijden Slovenië en Oostenrijk in een play-off om een plek in de kwartfinale. In de eerste periode van twintig minuten (van de drie) nemen de Slovenen meteen een voorsprong van twee punten.

9.16 uur - Britten verslaan Noren in tiebreak curling
Met de laatste steen versloegen de Britse curlers de Noorse mannen in de tiebreak. De Britten treffen in de halve finale de Zweden. De andere halve finale is tussen Canada en China.

De Noorse curlingspelers in actie in de tiebreak tegen de Britten. Beeld getty
De Noorse curlingspelers in actie in de tiebreak tegen de Britten.Beeld getty
De Britten in actie tegen de Noren in de tiebreak van Curling, de Britten zijn door naar de halve finale. Beeld getty
De Britten in actie tegen de Noren in de tiebreak van Curling, de Britten zijn door naar de halve finale.Beeld getty

9.14 uur - Ventilatoren tegen de mist
Gisteren zag menig Olympiër geen steek voor ogen, de biatlon en de snowboardcross werden vanwege de mist een dag verzet. De Russen deden er alles aan de wedstrijden toch tot een succes te maken. Snowboarder Alex Deibold, die vanochtend brons pakte op snowboardcross, maakte gisteren in zijn ingelaste rustdag een foto van ventilatoren die het zicht moesten klaren boven de Olympische pistes. Deibold verklapt echter: het werkt niet. Hij kwam vandaag alsnog in actie en gaat met een plak naar huis.

9.11 uur - Geen medaille, wel een hond voor Jacobellis
De Amerikaanse snowboardster Lindsey Jacobellis was favoriet op de snowboardcross bij de vrouwen, maar zij ging zondag onderuit in de halve finale en moest genoegen nemen met de hoogste plek in de verliezersronder. Toch neemt ze iets moois mee naar huis uit Sotsji: een zwerfhond. De Russische organisatie was aanvankelijk van plan de honden uit het Olympisch dorp te verwijderen, maar na publiek protest mochten de honden toch blijven.

8.50 uur - Goud voor snowboarder Pierre Vaultier
In een waanzinnig spannende finale van de snowboardcross komt de Franse Pierre Vaultier als eerste over de streep, in zijn nek voelde hij de adem van de Rus Nikolay Olyunin. Het brons is er voor de Amerikaan Alex Deibold, die de Fransman Paul-Henri de le Rue achter zich weet te houden.

De Fransmannen Pierre Vaultier en Paul-Henri de le Rue in actie tijdens de halve finales van snowboardcross. Vaultier wint uiteindelijk goud in de finale. Beeld epa
De Fransmannen Pierre Vaultier en Paul-Henri de le Rue in actie tijdens de halve finales van snowboardcross. Vaultier wint uiteindelijk goud in de finale.Beeld epa

8.48 uur - Pakt Olyunin het snowboardgoud?
De finale van de snowboardcross, alle Russische ogen zijn gericht op Nikolay Olyunin. Hij heeft zich de afgelopen races ontpopt tot de favoriet. Weer pakt hij meteen de leiding, maar moet de Fransman Vaultier naast zich dulden. De twee wisselen telkens van eerste positie. Vaultier nu aan kop. Het is Pierre Vaultier! Goud voor de Fransman, zilver voor de Rus.

De Fransman De le Rue en de Duitser Berg in actie op snowboardcross. Beeld afp
De Fransman De le Rue en de Duitser Berg in actie op snowboardcross.Beeld afp
Paul Vaultier viert de winst in de snowboardcross. Beeld afp
Paul Vaultier viert de winst in de snowboardcross.Beeld afp

8.40 uur - Honderdste schaatsmedaille vandaag?
Vandaag kan een dag worden van nieuwe records, de statistieken:
De Nederlandse olympische ploeg gaat in Sotsji van mijlpaal naar mijlpaal. De honderdste medaille op de Winterspelen was zaterdag voor Koen Verweij. Vandaag gaan Sven Kramer, Bob de Jong en Jorrit Bergsma in de Adler Arena op zoek naar de honderdste schaatsmedaille bij de Winterspelen. Er ontbreken er nog twee, dus dat mag op de 10 kilometer geen probleem zijn.

Een dag later is het wachten op de vijftigste Nederlander die in de historie van het langebaanschaatsen bij de Winterspelen een olympische medaille verovert. Bij aanvang van het evenement in Sotsji telde Nederland 40 medaillewinnaars (13 vrouwen en 27 mannen); daar zijn 3 vrouwen (Boer, Ter Mors en Van Beek) en 6 mannen (Bergsma, Michel en Ronald Mulder, Smeekens, Groothuis en Verweij) bijgekomen. Woensdag kunnen Carien Kleibeuker of Yvonne Nauta zich daar ook nog bijvoegen. De derde Nederlandse deelnemer aan het laatste individuele schaatsnummer, Ireen Wüst, is al lid van het illustere gezelschap.
(Auteur: Alex Dumas).

Kramer traint in de Adler Arena. Beeld anp
Kramer traint in de Adler Arena.Beeld anp

8.29 uur - Tweede ronde halve finale boardercross
Een grote valpartij in de tweede ronde van de halve finale van de boardercross, drie boarders gaan onderuit. Twee Fransmannen boarden richting een plek in de finale: Vaultier en De le Rue. Wie komt als derde binnen? De Australiër Douschan, maar hij boarde door een vlag en wordt dus gediskwalificeerd. De derde finaleplek is er voor de Italiaan Luca Matteoti.

Aan de zijkant van de piste wordt de Italiaan Omar Visintin verzorgd na de heftige val eerder in de race. Hij wordt waarschijnlijk met een brancard afgevoerd.

8.18 uur - Russische snowboarder Olyunin naar finale boardercross
De Russen hebben de hoop gevestigd op snowboarder Olyunin die zich een weg geboard heeft naar de halve finale van de snowboardcross. Hij daalt in de eerste heat af. Ook de Amerikaan Trevor Jacob, een van de favorieten, racet mee in deze ronde.

De Rus neemt meteen de leiding en pakt een ruime voorsprong. Hij komt als eerste over de finish en plaatst zich voor de finale. Daarachter komt als tweede de Noor Stian Sivertzen over de streep. Het is wachten op de nummer drie vanwege een fotofinish tussen twee Amerikanen. De derde finaleplek is voor Alex Deibold, hij klopt met een halve voet eerder over de streep zijn landgenoot Trevor Jacob.

De Rus Olyunin in actie op de snowboardcross. Beeld afp
De Rus Olyunin in actie op de snowboardcross.Beeld afp

8.12 uur - Mulder ook zangtalent
Wat kunnen de broertjes Mulder niet? Samen pakten ze drie schaatsmedailles, iedere avond spelen ze op televisie spelletjes tegen elkaar en gisteravond liet Michel een verrassende kant van zichzelf zien in het Holland Heineken House. Hij zong een duet met Van Velzen en dat deed hij uitzonderlijk goed voor een schaatser.

8.02 uur - Het officiële schema van dag 11
Twitteraccount @Sochi2014 twitterde vanochtend het schema van vandaag. In Sotsji is het drie uur later dan in Nederland.

Sven Kramer traint in de Adler Arena in Sotsji. Beeld anp
Sven Kramer traint in de Adler Arena in Sotsji.Beeld anp

7.53 uur - Curling
Ook op het programma vandaag, vrijwel de gehele dag: curling. Momenteel gaan de Britten en Noren gelijk op. Engeland en Noorwegen strijden om een plek in de halve finale. Daar wacht Zweden. De andere halve finale is Canada-China.

De winterspelen kennen veel sporten die tot de verbeelding spreken, maar vooral curling is voor veel toeschouwers een raadsel. De sport is zodoende vaak onderwerp van grappen. Zo gaat op Twitter een gefotoshopte Anthony Lurling rond.

7.39 uur - Boardercross mannen
De mannen strijden in de achtste finale van de boardercross voor een plek in de volgende ronde. De beste drie van iedere ronde gaan door. De Rus Nikolay Olyunin heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de boardercross, tot groot genoegen van het thuispubliek. De race was gisteren vanwege mist afgelast, vandaag kampen de boarders met regen, maar de piste lijkt in goede staat.

null Beeld AFP
Beeld AFP

7.32 uur - Het programma
Vanaf 10.30 uur shorttrack, met Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof op de 1.000 meter en Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt op de 500 meter.

Ook om 10.30 uur de Noordse combinatie: skispringen en langlaufen.

vanaf 11.30 uur de biatlon, de mannen strijden op de 15 kilometer.

Om 14.00 uur is het tijd voor de 10 kilometer schaatsen met Sven Kramer, Bob de Jong en Jorrit Bergsma. De Jong in rit 5, Bergsma in rit 6 en Kramer in rit 7.

Om 14.45 uur komen de mannelijke freestyle skiërs in actie in de halfpipe.

vanaf 16.15 uur de tweemansbob met Nederlanders Esmé Kemphuis en Judith Vis.

Sjinkie Knegt in actie op de 1.000 meter shorttrack. Beeld anp
Sjinkie Knegt in actie op de 1.000 meter shorttrack.Beeld anp

7.22 uur - Tina Maze op kop in reuzenslalom
De Sloveense Tina Maze staat voorlopig aan de leiding in de reuzenslalom met een tijd van 1.77,88. Op twee de Zweedse Jessica Lindell-Vikarby en verrassend op drie de Italiaanse Nadia Fanchini.

De Sloveense Tina Maze in actie op de reuzenslalom. Beeld reuters
De Sloveense Tina Maze in actie op de reuzenslalom.Beeld reuters

7.15 uur - Wat kunnen we vandaag verwachten?
Lees hier de vooruitblik op dag 11 van chef sport van de Volkskrant Marije Randewijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden