Live

Teruglezen - Infantino moet als FIFA-voorzitter Blatter doen vergeten

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een verrassende nieuwe voorzitter. De Zwitser Gianni Infantino werd vrijdag in de tweede stemronde verkozen tot opvolger van Sepp Blatter. 'Ik wil het vertrouwen in de FIFA herstellen', zei hij in zijn overwinningsspeech. Lees hieronder het liveblog terug dat de Volkskrant bijhield op de dag van de verkiezing voor de nieuwe FIFA-voorzitter.

Sjeik Salman (links) feliciteert Infantino. Beeld reuters
Sjeik Salman (links) feliciteert Infantino.Beeld reuters

Het stof is gaan liggen in Zürich. De verliezer heeft gesproken, de winnaar en ook de oud-voorzitter heeft zijn zegje gedaan. Daarmee is het tijd dit liveblog te sluiten.

Gianni Infantino blijkt een FIFA-voorzitter met een talenknobbel. Hij begint zijn eerste persconferentie als voorzitter met een welkom in zeven verschillende talen, zo telde Volkskrantverslaggever Willem Feenstra.

De verliezer heeft gesproken. Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa gold voor het FIFA-congres als grootste favoriet om de voorzittershamer van Blatter over te nemen. Hij werd het niet. Vanavond toonde hij zich na de FIFA-verkiezing een waardig verliezer.

'De FIFA moet meer integer worden en de diversiteit in het voetbal laten zien. Ik vertrouw erop dat Gianni Infantino de kwaliteiten heeft om dat te bewerkstelligen en de benodigde hervormingen door te voeren', zei hij.

De sjeik uit Bahrein feliciteerde de Zwitser kort daarna, ook namens de hele Aziatische bond. 'De AFC verheugt zich erop met de nieuwe FIFA en de nieuwe president samen te werken, de voetbalbond te hervormen en de geloofwaardigheid van de sport te herstellen.'

Infantino (links) en Salman omhelzen elkaar. Beeld ap
Infantino (links) en Salman omhelzen elkaar.Beeld ap

De Britse minister van Economische Zaken Sajid Javid werd het afgelopen uur plots vanuit alle hoeken gefeliciteerd. Het was voor hem aanleiding naar Twitter te trekken en te benadrukken dat hij niet, hij herhaalt: niet, Gianni Infantino is. En dus ook niet de nieuwe FIFA-voorzitter. Het zal vast iets te maken hebben met hetzelfde kapsel.

Infantino heeft zojuist zijn eerste tweet als FIFA-voorzitter de wereld ingestuurd, hoewel hij in zijn biografie op het sociale platform nog kandidaat is. Het is een soort samenvatting van zijn overwinningsspeech. 'Ik ben oprecht vereerd door het besluit van vandaag. Laten we samen naar voren gaan met FIFA.'

null Beeld afp
Beeld afp

Het is waarschijnlijk de enige felicitatie waar Gianni Infantino niet op zat te wachten. Maar hij kreeg hem wel. Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter ziet Infantino namelijk als 'een waardig opvolger'.

'De nieuwe voorzitter heeft alle kwaliteiten mijn werk voort te zetten en de FIFA weer stabiel te maken', zei Blatter over de nieuwe leider van de wereldvoetbalbond. 'Hij onderscheidt zich met ervaring, kennis, diplomatie en strategische vaardigheden.'

De 79-jarige Blatter is voor zes jaar geschorst. In de aanloop naar de verkiezingen liet hij in het midden op wie de 207 stemgerechtigde bonden moesten kiezen.

Blatter. Beeld ap
Blatter.Beeld ap

Nu is Infantino wel net een uur president en druppelt de tweede weinig verheugde reactie binnen op het voorzitterschap van de Zwitser. De mondiale spelersbond FIFPro heeft er namelijk weinig vertrouwen in dat er veel gaat veranderen bij de FIFA

'Gianni Infantino zit nog altijd opgescheept met een organisatie die openstaat voor corruptie', aldus de bond kort na de verkiezing van Infantino.

'Er mogen dan hervormingen zijn aangenomen, de macht ligt nog meer bij de 209 lidstaten. Dat is het hart van het probleem. Die vertegenwoordigen het voetbal niet, maar hebben wel enorm veel invloed op spelers, fans, clubs en competities. Die zijn buiten beschouwing gelaten tijdens de hervormingen', aldus de bond.

Voorzitter Theo van Seggelen: 'De structuur van de FIFA biedt de belanghebbenden niet de mogelijkheid om bestuurders ter verantwoording te roepen.'

null Beeld getty
Beeld getty

Met Infantino als nieuwe baas hoopt de FIFA definitief afscheid te nemen van oud-voorzitter Sepp Blatter. Toch lukt dat niet helemaal, want Infantino is geboren in het Zwitserse plaatse Brig. Dat ligt op zo'n tien kilometer van Visp. Jawel, de woonplaats van Blatter.

Hij is nog geen uur voorzitter, maar Infantino krijgt nu al te maken met weerstand. De Europese topclubs, verzameld in de ECA, zijn tegen het plan van Infantino om het WK uit te breiden van 32 tot veertig deelnemers.

'We hebben een punt bereikt dat we spelers niet nog meer kunnen belasten', reageerde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de ECA. 'De FIFA moet verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van spelers.'

Rummenigge zei verder dat de ECA transparante, democratische en vruchtbare samenwerking met Infantino verlangt. De reactie van de Duitse voorzitter van Bayern München kwam even nadat Infantino de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA had gewonnen. Hij volgt zijn geschorste landgenoot Sepp Blatter op.

null Beeld afp
Beeld afp

Met de verkiezing van Gianni Infantino als FIFA-baas, komt er een einde aan het interim-voorzitterschap van Issa Hayatou. 'Gefeliciteerd en al het beste. Maak de toekomst van deze organisatie weer zonnig', richtte hij zich tot zijn opvolger.

De Kameroener Hayatou nam het roer over in oktober, toen Sepp Blatter werd geschorst. 'Bedankt voor de steun in die maanden. En geweldig dat we de hervormingen hebben aangenomen die noodzakelijk zijn voor de toekomst van de FIFA. Schaar je achter de nieuwe president, herstel het vertrouwen', zei hij tegen de 207 leden van de wereldvoetbalbond.

Ondertussen is Infantino klaar met zijn speech, en wordt hij in de zaal vanuit alle hoeken gefeliciteerd.

De overwinning in de tweede ronde van Infantino komt onverwacht. Omdat Jerome Champagne en prins Ali besloten niet uit de race te stappen na de eerste ronde, was er de verwachting dat de verkiezing tot diep in de avond zou duren.

Volkskrantverslaggever Mark Misérus denkt dat veel landen die op Ali stemden in de eerste ronde zijn overgestapt naar Infantino, om zo een derde ronde onnodig te maken.

De KNVB is blij met de verkiezing van Gianni Infantino als de nieuwe voorzitter van de FIFA. 'Dit is grandioos. Ik ben er emotioneel van, dat je in vier maanden de meerderheid van de wereld achter je krijgt. Met een goed verhaal ook nog. Ik verwacht heel veel van Gianni. We moeten blij zijn met hem als nieuwe president van de FIFA', aldus voorzitter Michael van Praag, direct na de verkiezing.

KNVB-directeur Bert van Oostveen is ook verheugd met de uitverkiezing van Infantino. 'Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat FIFA nodig heeft. Hier knokken we al een hele tijd voor. De campagne van Infantino was geweldig, zijn verhaal deugde. Maar nu begint het echte werk pas. Er is een berg werk te doen en daar gaat de KNVB waar nodig hem bij helpen.'

Gianni Infantino Beeld getty
Gianni InfantinoBeeld getty

Infantino is meteen begonnen aan zijn overwinningsspeech, een aantal minuten nadat hij is verkozen tot de nieuwe FIFA-voorzitter. 'Ik reis over de wereld, en zal dit als voorzitter blijven doen. Ik wil met jullie allemaal samenwerken om een nieuw FIFA-tijdperk op te bouwen.'

'En we gaan het respect voor de FIFA herstellen', beloofde hij verder in zijn speech. 'We gaan een nieuwe FIFA bouwen. We hebben treurige tijden achter de rug', verwees hij naar alle corruptieschandalen. 'Maar die tijden zijn voorbij. We kunnen ons binnenkort weer focussen op de mooie sport voetbal. Ik heb de afgelopen maanden fantastische mensen ontmoet die van voetbal houden. Ze verdienen een FIFA waar iedereen trots op is.'

Gianni Infantino is met 115 stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA. Daarmee heeft hij ruim meer dan de 104 die hij nodig had om voorzitter te worden. Zijn belangrijkste tegenstander, Sjeik Salman, kreeg 88 stemmen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Als het aan Diego Maradona had gelegen, hadden Sepp Blatter en Michel Platini zich nooit meer in het voetbal mogen vertonen.

'Als je zoveel bewijs hebt tegen deze mensen en als je ziet hoe zij jarenlang aan het roven waren, dan hadden ze een levenslange celstraf moeten krijgen', aldus de Argentijnse voetbalgrootheid, die vrijdag zeker niet voor Gianni Infantino zal juichen bij de FIFA-verkiezing.

Ook de tweede stemronde is afgelopen. Ook dat duurt lang omdat de stemmen handmatig worden geteld.

In de tweede ronde hoeft een kandidaat slechts meer dan de helft, oftewel 104 stemmen te krijgen. Mocht dat niet lukken, dan valt de slechtst presterende kandidaat af en volgt een derde ronde.

De tweede stemronde kruipt naar zijn einde. We zijn bij de S. Suriname gaat zo stemmen.

Gedelegeerden brengen stemmen uit Beeld afp
Gedelegeerden brengen stemmen uitBeeld afp

Nederland wordt naar het stemhokje geroepen.

De KNVB heeft verheugd gereageerd op de uitslag van de eerste ronde van de verkiezingen. 'Knap werk van Infantino. De eerste slag is binnen, Herbstmeister!', aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

'Alle media zagen Salman als grote kanshebber. Maar nu is het Infantino met de meeste stemmen', zei voorzitter Michael van Praag.

Van Oostveen betreurt dat Champagne en Prins Ali toch aan de tweede ronde deelnemen. 'Verrassend dat Champagne en Prins Ali in de race blijven. Hun stemmers moeten anders kiezen om tot een meerderheid van 104 stemmen te komen bij een van de koplopers.

We zijn bij de K aanbeland. Kenia gaat stemmen. Vertegenwoordigers moeten naar voren lopen en een stembiljet invullen. Voor elke ronde staat een uur en drie kwartier gepland.

'Er is een verrassing op komst', schrijft Volkskrantverslaggever Willem Feenstra. Infantino is nu favoriet omdat Ali's stemmen eerder naar hem gaan dan naar Salman.

Lees hier het profiel van Infantino en hier het profiel van Sjeik Salman.

De tweede stemronde is begonnen en Jerome Champagne gaat met zijn zeven stemmen door.

'Het komt nu op strategie aan', schrijft Volkskrantverslaggever Mark Misérus op Twitter. Als Prins Ali en Champagne zich terugtrekken, zou Infantino een meerderheid hebben.

Een verrassende uitslag in de eerste stemronde. Infantino is met 88 stemmen de winnaar. Salman krijgt 85 stemmen, Ali 27, Champagne 7.

Niemand haalde de benodigde tweederdemeerderheid in de eerste stemronde. Daarom is een tweede ronde noodzakelijk om de nieuwe FIFA-voorzitter te kiezen.

In de tweede ronde hoeft een kandidaat slechts meer dan de helft, oftewel 104 stemmen te krijgen. Mocht ook dat niet lukken, dan valt de slechts presterende kandidaat af en volgt een derde ronde.

Nu ook Zimbabwe heeft gestemd, is de eerste stemronde ten einde. Het tellen van de stemmen gaat handmatig, of zoals Iwan van Duren van Voetbal International opmerkte: 'Ook hier geen electronische hulpmiddelen, ze zijn wel consequent.'

Nederland is aan de beurt. KNVB-directeur Bert van Oostveen doet niet geheimzinnig over zijn stem, die gaat naar Gianni Infantino.

.

De Volkskrant maakte uitgebreide profielen van de twee grootste kanshebbers, hier het profiel over Infantino, hier het profiel van Sjeik Salman.

Voor uw beeld: we zijn nu bij de C. Costa Rica is aan de beurt.

Het stemmen is begonnen, dat gaat op alfabetisch volgorde. Afghanistan mag derhalve als eerste naar voren komen.

Tokyo Sexwale trekt zich na een geestige, bevlogen speech terug als kandidaat. Zelfs zijn 'eigen' Zuid-Afrikaanse bond steunt hem niet: 'Het was een moioe tijd, maar mijn campagne is nu ten einde.' Er zijn nog vier kandidaten over. Gianni Infantino, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein.

Tokyo Sexwale Beeld epa
Tokyo SexwaleBeeld epa

De Zuid-Afrikaanse kandidaat met de vermakelijke naam Tokyo Sexwale begint zijn speech met een grapje, hij vraagt met een grijns op zijn gezicht of hij de tijd mag gebruiken die de vorige sprekers niet hebben benut. Infantino gebruikte bijvoorbeeld zijn laatste twee minuten niet. Hij complimenteert de bonden van Palestina en Israël voor hun inzet in het vredesproces.

Infantino benadrukt in zijn speech dat hij de de UEFA de laatste jaren heeft gemanaged en in die tijd de omzet heeft verdrievoudigd. Verder ontvangt hij het eerste applaus van de avond voor zijn voorstel om het geld van de FIFA terug te laten vloeien naar de nationale bonden.

Sjeik Salman gaf een degelijke speech, hij benadrukte dat eenheid erg belangrijk is binnen het voetbal: 'I am one of you.'

FIFA-kandidaat Champagne claimt dat zijn kandidaatschap wordt gesteund door grote namen in het voetbal, zoals Pele en Marco van Basten.

Prins Ali tijdens zijn speech Beeld getty
Prins Ali tijdens zijn speechBeeld getty

.

Kandidaat-voorzitter Gianni Infantino stond tot vandaag toch vooral bekend als de man die op weergaloze wijze de balletjes uit kokers haalde tijdens de loting bij grote toernooien. Evenement waar de FIFA complete entertainment-spektakels van wenst te maken. De wereldvoetbalbond is daar klaarblijkelijk dermate trots op, dat het vorig jaar een video publiceerde over de WK-lotingen door de jaren heen. Genieten geblazen.

Infantino (L) en Patrick Kluivert tijdens een Europa League-loting Beeld ap
Infantino (L) en Patrick Kluivert tijdens een Europa League-lotingBeeld ap
FIFA-leden tijdens het congres Beeld afp
FIFA-leden tijdens het congresBeeld afp

Als we de Twitter van jou en collega Willem Feenstra lezen, krijgen we het idee dat jullie nogal sceptisch zijn over het hele gebeuren. Klopt dat?
Ach, dat valt wel mee hoor. Het is uiteraard een circus, en als je al twee keer bij zo’n congres bent geweest weet je hoe het eraan toe gaat. Wat viel op tot nu toe? Dat die hervormingen koste wat het kost moesten worden doorgedrukt. Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, heeft geen enkele rol bij de FIFA, maar kwam toch even opdraven om de bonden op het hart te drukken toch vooral voor de hervormingen te stemmen. Datzelfde deden FIFA-baas Hayatou , de tweede man Markus Kattner en hervormingschef Francois Carrard.

En dus haalde het hervormingsstel genoeg stemmen?
Ruimschoots. En het zijn ingrijpende hervormingen ten opzichte van hoe het nu geregeld is. Er komt een nieuwe raad die het huidige bestuur vervangt. Dat bestuur had veel te veel macht, ze besloten waar WK’s werden gehouden en verdienden daar flink aan. De commerciële kant en de bestuurlijke kant worden nu uit elkaar getrokken. Daarmee moet vriendjespolitiek worden voorkomen. Ook worden de salarissen

En er komt een vrouwenquotum?
Ja, er komt een nieuwe raad met 36 afgevaardigden, waarvan er ten minste zes vrouw moeten zijn.

De nieuwe voorzitter wordt toch gewoon Sjeik Salman?
Dat vermoed ik ook, maar het is zeker geen gelopen koers. Er zijn meerdere stemrondes, vanaf de tweede ronde kunnen kandidaten afvallen. De verwachting is dat het twee of drie rondes gaat duren voordat er een winnaar bekend is. Infantino, die ook door de KNVB wordt gesteund, is er bij gebaat dat Salman niet te vroeg wegloopt. Bonden stemmen namelijk nogal graag op de winnaar, dus als ronde één al een afgetekende meerderheid voor Salman oplevert, maakt Infantino weinig kans. Hij moet hopen dat het na de eerste ronde nog zo spannend is, dat de vrijgekomen stemmen op de afvallers bepalend zijn.

Dus dit gaat nog wel even duren?
Waarschijnlijk wel. Voor elke stemronde staat een uur en drie kwartier gepland. Alles moet met de hand geteld worden. Vertegenwoordigers moeten echt naar voren lopen en een stembiljet invullen.

Vind je dit nou eigenlijk leuk?
Ach, leuk is een vakantie naar de West Coast van Amerika, maar dit is ook vermakelijke poppenkast.

Het congres heeft een groot pakket aan hervormingen aangenomen: meer vrouwen in de top, het salaris van de voorzitter wordt openbaar. 179 bonden stemden vóór de ingrijpende veranderingen. Er waren toch nog 22 bonden die tegen het pakket maatregelen stemden. Zes stemmen waren ongeldig. De KNVB stemde voor.

Het congres wordt geleid door secretaris-generaal Markus Kattner, Willem Feenstra heeft daar zijn bedenkingen bij. Het interview met Sepp Blatter is hier terug te lezen [+].

null Beeld ap
Beeld ap

Opvallende spreker bij aanvang van het congres is voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité. Hij roept op tot hervormingen van de door corruptieschandalen geplaagde bond. 'De nieuwe voorzitter heeft dan een solide fundament om veranderingen in te zetten', zei Bach, die verwees naar zijn eigen comité, dat ook grote hervormingen onderging na omkopingsaffaires.

Officieel zijn er vijf kanshebbers voor de hoogste functie in de voetbalwereld. Maar in werkelijkheid is het een tweestrijd tussen Sjeik Salman en Gianni Infantino. Desalniettemin maakten Mark Misérus en Willem Feenstra profielen over alle vijf de kandidaten, hier terug te lezen [+].

Van de 209 aangesloten bonden mogen er 207 stemmen op het congres. Koeweit en Indonesië zijn geschorst. Vertegenwoordigers van beide landen zijn wel aanwezig, maar mogen vandaag niet stemmen.

Silhouetten van FIFA-leden tijdens de opening van het congres Beeld afp
Silhouetten van FIFA-leden tijdens de opening van het congresBeeld afp

Het congres is geopend door waarnemend voorzitter Issa Hayatou. De bondsvoorzitters krijgen via een flyer in verschillende talen een duidelijke boodschap mee: herstel het vertrouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden