Teruglezen - Hoe Polen zijn eerste wereldkampioen wielrennen kreeg

In de Noord-Spaanse plaats Ponferrada werd Michal Kwiatkowski vandaag de allereerste Poolse wereldkampioen wielrennen. Lees hieronder het liveblog terug dat werd bijgehouden tijdens de wegrit van de WK wielrennen.

Beeld afp

Ze reden zich helemaal kapot op kop van het peloton tijdens de wegrit van de WK wielrennen in Ponferrada: Polen. En ruim 254 kilometer later wist iedereen waarom. De Polen hadden hun kopman Michal Kwiatkowski in een ideale positie gemanoeuvreerd de eerste Poolse wereldkampioen ooit in het wielrennen te worden en tegelijkertijd was de concurrentie uitgeput.

In een zware koers die veertien ronden telde, inclusief een pittige klim en stromende regen, hielden de favorieten zich lange tijd koest. Pas in de laatste kilometers ontbrandde het vuurwerk. Kwiatkowski schoot kort voor de streep weg uit het peloton en bleek niet meer te achterhalen door onder meer Gerrans (tweede) en Valverde (derde).

Kwiatkowski, die eerder dit jaar de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche won, neemt de regenboogtrui over van de Portugees Rui Costa. De Nederlanders reden anoniem rond in Noord-Spanje. Bauke Mollema eindige op plek achttien en was daarmee de beste Nederlander.

Beeld belga
Beeld afp
Beeld belga
Beeld afp

Nederlanders niet tevreden
Gedurende de koers waren de negen Nederlanders die aan de start verschenen onzichtbaar. Dat erkenden ook Bauke Mollema en Tom Dumoulin, de twee kopmannen van de Nederlandse ploeg, voor de camera's van de NOS.

Beide renners waren niet tevreden met hun optreden. Mollema baalde vooral van zijn lekke band in de slotfase van de wedstrijd, waardoor Wilco Kelderman uiteindelijk moest opgeven. 'Dan heb je toch weer renners minder in de finale', zei de Groninger.

Bauke MollemaBeeld anp

KWIATKOWSKI WERELDKAMPIOEN WIELRENNEN
Hij kijkt achterom in de straten van Ponferrada en weet dat hij de allereerste Poolse wereldkampioen wielrennen gaat worden. Michal Kwiatkowski is wereldkampioen. Hij slaat beide handen voor zijn mond, alsof hij het niet kan geloven, om vervolgens met een grote glimlach en beide armen in de lucht over de streep te rijden.

De Australiër Gerrans wordt tweede, Valverde eindigt op plaats drie. Bauke Mollema is op plaats achttien de beste Nederlander.

Beeld belga
Beeld belga

Nog een kilometer
Kwiatkowski dendert Ponferrada binnen. Hij heeft een kleine zes seconden voorsprong op de vijf achtervolgers, met onder hen Gilbert, Gallopin, Van Avermaet en Valverde. Het gaat spannend worden.

Vuurwerk
Achter Kwiatkowski is het vuurwerk losgebasten. Onder meer Valverde demarreert, maar is het te laat? Kwiatkowski rijdt inmiddels solo aan kop en daalt af naar de finish in Ponferrada.

Beeld afp
Beeld afp

Kwiatkowski springt weg
Kilometers reden de Polen vandaag op kop in het peloton. Nu blijkt waarom. Als een vuurpijl springt de Poolse kopman Kwiatkowski weg uit het peloton en rijdt in een zucht naar de vier koplopers. Kwiatkowski won dit seizoen de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche.

Beeld afp

Peloton dunt uit
Het peloton dunt uit door het opvoeren van het tempo door onder meer de Spanjaarden. Wout Poels zit voor Nederland nog in de staart van het peloton. Het peloton ziet inmiddels de ruggen van de vier koplopers. Het echt vuurwerk zal losbarsten in de laatste kilometers van de koers. Er zijn nog negen kilometers te rijden.

Spanje jaagt
De Spanjaarden voeren het peloton aan en jagen op de vier koplopers. Ze hopen hun troef, Alejandro Valverde, in stelling te kunnen brengen. Er zijn nog ruim twaalf kilometers te rijden. Het peloton is veranderd in een groot sliert door het hoge tempo dat de Spanjaarden handhaven.

Je m'excuse
De Fransman Gautier excuseert zich bij zijn drie medevluchters: hij kan geen kopwerk meer doen, omdat hij eigenlijk rijdt voor zijn kopman Bouhanni. Het zijn de wonderlijke afspraken in het wielrennen die te allen tijde gelden, zelfs op een WK. De inmiddels vier koplopers hebben nog altijd een halve minuut voorsprong op het peloton.

De laatste ronde is begonnen.

Beeld afp

Drie renners springen weg
Het houdt maar niet op met aanvallen in Ponferrada. Nu zijn alweer drie renners weggesprongen. De Marchi (Ita), Gautier (Fra) en Andersen (Den) hebben ruim een halve minuut voorsprong op het peloton te pakken. De Wit-Rus Kiryenka lijkt te gaan aansluiten bij het trio.

Beeld epa

Kittel gokt op Degenkolb
Het Duitse sprintkanon Marcel Kittel laat via Twitter weten dat hij inzet op een wereldtitel voor zijn land- en ploeggenoot John Degenkolb. Kittel en Degenkolb rijden beide bij de Nederlandse wielerformatie Giant-Shimano en Kittel zou graag tegen de kleurrijke regenboogtrui aankijken volgend seizoen.

Alle renners weer bij elkaar
De kopgroep is opgeslokt door het peloton, waardoor alle renners weer bij elkaar zijn. Het parcours, met een pittige klim elke ronde, blijkt voor de renners toch zwaarder dan gedacht. Er is nog anderhalve ronde te rijden.

Wielwissel wordt Kelderman fataal
En opnieuw stapt een Nederlander af. Wilco Kelderman stapt bij bondscoach Johan Lammerts in de auto. Kelderman stond zijn wiel af aan Mollema toen de Groninger lek reed op een klim. Dat kostte de Nederlanders zijn plek in het peloton. 'Liever zo, dan dat je er wordt afgereden', zei Kelderman nuchter voor de camera van de NOS.

Hij ziet eventueel nog kansen voor Mollema en Dumoulin, die volgens hem goed in de wedstrijd zaten. Nog vijf Nederlanders zijn in koers. Mollema, Dumoulin, Kruijswijk en Poels rijden in het peloton. Stef Clement rijdt voor spek en bonen in de bus.

Martin weer opgeslokt door kopgroep
Zoals verwacht is Tony Martin weer opgeslokt door de kopgroep. De elf koplopers hebben ruim een halve minuut voorsprong op het peloton. Elf, omdat de Belg Tim Wellens het tempo van de kopgroep niet kan volgen en moet lossen.

In dat peloton zitten nog vier Nederlanders: Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wout Poels. Achter het peloton heeft Wilco Kelderman het moeilijk. Hij heeft een band afgestaan aan Bauke Mollema toen hij lek reed en liep daardoor een flinke achterstand op. Er zijn nog twee ronden te rijden.

Beeld afp

Nederlanders stappen af
Tom-Jelte Slagter, Pieter Weening en Dylan van Baarle houden het voor gezien in Ponferrada. Zij zijn afgestapt.

Ondertussen vindt oud-profrenner Michael Boogerd dat er wel eens wat meer oranje mag worden getoond voorin het peloton.

'Der Panzerwagen' blijkt mens te zijn
Tony Martin, bijgenaamd 'Der Panzerwagen' omdat hij soms onvermoeibaar is tijdens een koers, lijkt toch een limiet te hebben. Met nog een kleine 45 kilometer op het menu tot de finish begint het te haperen bij de Duitser. Zijn voorsprong is geslonken naar 15 seconden. Toch is hij niet te bang om met 70 kilometer per uur naar beneden te vlieg tijdens de afdaling op het natte Spaanse wegdek.

Froome afgestapt
Hij kon al moeilijk meekomen met het peloton en zojuist werd bekendgemaakt dat Chris Froome is afgestapt. De Britse oud-Tourwinnaar zal vandaag dus geen wereldkampioen worden.

Voorsprong Martin groeit
Tony Martin zijn ontsnapping lijkt vooralsnog succesvol. De Duitser heeft een halve minuut voorsprong op de achtervolgers. Af en toe kijkt hij achterom, om te zien of hij nog kan samenwerken met een andere renner tot de streep. Maar hij ziet niemand. De achtervolgende groep rijdt onrustig. Van samenwerking lijkt geen sprake te zijn.

Tony Martin tijdens de tijdrit, afgelopen woensdag.Beeld epa

Martin springt weg
De Duitse tijdritspecialist Tony Martin is weggesprongen uit de kopgroep. Hij werd geen wereldkampioen op die discipline in Ponferrada, waardoor hij het nu op de weg gaat proberen met een minitijdrit in de finale van de wegrit.

Beeld afp

Vroeg begin van finale
Met nog ruim 62 kilometer koers voor de boeg is de finale van het WK op de weg wel heel vroeg begonnen dankzij de Italiaanse tempobeulen en de regen. Nu het stof een beetje aan het optrekken is, wordt duidelijk dat er een nieuwe kopgroep van twaalf renners is ontstaan. In de kopgroep zitten onder meer de Belg Tim Wellens, de Brit Kennaugh en de Noor Boasson-Hagen. Verder rijden er twee Italianen, een Zwitser, nog een Belg en Brit, twee Duitsers en een Rus in de kopgroep.

Opvallend afwezig zijn de oranje truien van de Nederlandse renners.

Chaos
De Italianen hebben voor chaos gezorgd in het peloton. Onder meer oud-Tourwinnaar Chris Froome kan het tempo niet aan en moet lossen. Twee Italianen, Aru en Visconti, rijden weg van het peloton met vier anderen.

Beeld afp

Plakboek
Het is een kwestie van minuten voordat de vier koplopers worden opgeslokt door het op hol geslagen peloton. De Colombiaan Quintero heeft een mooie plakboekfoto in gedachten en springt nog weg van zijn medevluchters.

Peloton scheurt
De Italiaanse tempoversnelling heeft het peloton op scherp gezet. Renners die het al zwaar hadden, vallen plots weg uit de groep. Ook grote namen als Froome, Sagan en de Nederlander Stef Clement kunnen niet meteen meekomen met de losegeslagen blauwe mannen aan kop.

Regen
Het begint weer te regenen in Ponferrada. Wat voor invloed zal dit hebben op de koers? De voorspellingen tonen dat het ook tot en met de aankomst wel eens nat kan blijven op het parcours. Voor renners als Cancellara kunnen de veranderende weersomstandigheden een voordeel zijn. Zij knijpen bij een afdaling niet snel in de rem, ook niet als het wegdek nat is.

In het peloton hebben de Italianen inmiddels het kopwerk overgenomen van de Polen. Het tempo gaat omhoog.

Update over gecrashte Noorse volgwagen
Er is meer nieuws over de Noorse volgwagen die eerder vandaag crashte tijdens de koers. Persbureau ANP meldt dat er drie gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. 'Ze hebben een bocht gemist. De auto was aan stukken, maar ik weet niet hoe het met de mensen is', zei Hennie Stamsnijder, marketingmanager bij Shimano en verantwoordelijk voor de neutrale materiaalwagens rond de koers.

Shimano heeft een auto met reservemateriaal ter beschikking gesteld waarmee de Noorse renners alsnog bij pech geholpen kunnen worden.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp

Polen blijven buffelen
Vooralsnog is het WK op de weg bij de mannen niet het WK van de spectaculaire gebeurtenissen. Al uren laten tv-beelden hetzelfde shot zien van de vier koplopers die hun rondjes rijden in Noord-Spanje.

In het peloton zijn het alleen de Polen die moeite doen het viertal terug te halen. Dat lukt goed, want de voorsprong van de kopgroep is geslonken tot een kleine zeven minuten. Het zal de favorieten tevreden stellen. Met nog 88 kilometer voor de boeg hebben zij nog geen enkele bovengemiddelde inspanning hoeven te doen dankzij de Poolse actie. De Polen hopen hun kopman Kwiatkowski in een goede positie te manoeuvreren.

Er zijn tot nu toe zes renners afgestapt: de Marokkanen Saadoune, Abelouache en Lahsaini, de Roemeen Berdos, de Venozolaan Quevedo en de Canadees Meier.

Beeld afp
Het peloton onderweg tijdens de WK wielrennen in Ponferrada, vandaag.Beeld epa

Nog zes ronden
De renners hebben zojuist hun achtste ronde voltooid, wat betekent dat er nog zes ronden op het menu staan. Ondertussen is de voorsprong van de vier koplopers geslonken tot onder de tien minuten. In het peloton zijn het de Polen die het tempo opschroeven.

Ongeluk met Noorse ploegleiderswagen
Terug naar Ponferrada, waar zich een ongeluk heeft voorgedaan met een Noorse ploegleiderswagen. Vier kilometer voor de streep kwam de auto in de berm, reed een toeschouwer aan en kwam tot stilstand tegen een boom. Hoe het met de aangereden toeschouwer gaat, is nog onduidelijk.

De auto heeft flink wat schade en de fietsen op de auto zijn ook beschadigd.

Boom is met andere dingen bezig
Terwijl zijn collega's zich in het zweet rijden in Noord-Spanje, is Belkin-renner Lars Boom vandaag met hele andere dingen bezig. Boom, afgelopen zomer de eerste winnaar van een Touretappe sinds Pieter Weening in 2005, meldde zich af voor het WK omdat hij te vermoeid was.

Vandaag was hij in Utrecht te vinden op zijn racefiets. Hij fietste een rondje over het tijdritparcours van de Grand Depart Utrecht, waar volgend jaar de Tour de France start. De rit van de Belkin-renner over de route van de proloog van de Tour de France 2015 werd gefilmd voor gebruik in een trainingsprogramma van fietstrainersbedrijf.

Beeld anp
Beeld anp

Nederlanders
Voor Nederland startten vandaag negen renners in het oranje in Ponferrada: Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Pieter Weening, Wout Poels, Tom-Jelte Slagter, Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan Van Baarle.

Dumoulin en Mollema zijn door bondscoach Johan Lammerts als kopmannen aangewezen.

Tom Dumoulin in actie bij de WK wielrennen in Ponferrada na zijn optreden op de individuele tijdrit.Beeld anp

Vier koplopers
Om 10.00 uur zijn de 204 renners begonnen aan hun WK op de weg. Na een klein half uur ontstond al de eerste kopgroep: De Kroaat Matija Kvasina, de Colombiaan Carlos Quintero, de Litouwer Zydrunas Savickas en Oleksandr Polivoda uit Oekraïne reden weg van het peloton. Dat deden ze met succes, want ze hebben nog altijd een ruime voorsprong op datzelfde peloton. Ruim twaalf minuten is het verschil.

Veel renners zijn vandaag opgestaan met het de hoop de regenboog om hun schouders te hebben aan het einde van de middag. Het parcours in Ponferrada is namelijk aantrekkelijk voor zowel klimmers als sprinters. Wat nog wel een factor kan spelen vandaag is het weer. Vanochtend regende het flink in Noord-Spanje, maar ondertussen is het droog. De voorspellingen laten zien dat die droge periode wel eens tijdelijk zou kunnen zijn.

Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden