teruglezen

Teruglezen - Goud voor Wüst, Oranjefeest op Medal Plaza

Ireen Wüst heeft het felbegeerde goud op de 3 kilometer binnen, en op Medal Plaza werd een stukje Nederlandse sportgeschiedenis geschreven toen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma hun medailles overhandigd kregen voor hun prestaties van zaterdag. Lees hier nog eens terug hoe de tweede dag van de Olympische Winterspelen verliep. De gebeurtenissen van de zondagochtend leest u hier terug.

Thomas van der Kolk
Jan Blokhuijsen (zilver), Sven Kramer (goud) en Jorrit Bergsma (brons) hebben op Medal Plaza hun plakken overhandigd gekregen. Beeld getty
Jan Blokhuijsen (zilver), Sven Kramer (goud) en Jorrit Bergsma (brons) hebben op Medal Plaza hun plakken overhandigd gekregen.Beeld getty

19:07 uur - In beeld: de koning reikt uit
Sluiten we het liveblog voor vandaag af met de fotoreeks van de koning die op Medal Plaza de medailles uitreikt aan Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. De drie Nederlandse schaatsers eindigden zaterdag op de olympische 5000 meter als eerste, tweede en derde.
Bekijk hier de fotoreeks.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

18:55 uur - Veel felicitaties voor Van der Weijden
Anouk van der Weijden, die vanmiddag vijfde werd op de 3000 meter voor vrouwen, laat via Twitter weten dat ze nog bezig is met het lezen van 'de felicitaties en leuke berichten'.

18:42 uur - Beelden van de huldiging
Hier de beelden van de huldiging van Kramer, Blokhuijsen en Bergsma.

18:34 uur - Blokhuijsen verguld met zilver
'Zilver met een gouden rand!', twittert Jan Blokhuijsen nadat hij zijn zilveren plak overhandigd heeft gekregen.

18:15 uur - 15-jarige maakt grote indruk bij figuurschaatsen
Ondertussen bij het figuurschaatsen: De 15-jarige Russin Julia Lipnitskaia krijgt een staande ovatie van het hele stadion nadat zij een indrukwekkende kuur heeft getoond.

18:07 - Medailles voor Kramer, Bergsma en Blokhuijsen
Mooi beeld: drie Nederlanders op het podium, drie Nederlandse vlaggen en de koning die het goud uitreikt. De huldiging van Kramer, Bergsma en Blokhuijsen op Medal Plaza heeft zojuist plaatsgevonden.

18:02 - Voorbeschouwing 500 meter mannen
Morgen weer een spannende schaatsdag: de 500 meter voor mannen wordt gereden. Wie zijn de kanshebbers?

17:52 uur - Marathontoren aangestoken voor Wüst
Op de Marathontoren bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is na de zege van Ireen Wüst op de 3000 meter een vlam ontstoken. Dat gebeurde gisteren ook voor Sven Kramer, en zal ook gebeuren bij andere Nederlandse gouden plakken. In de Marathontoren brandde in 1928 voor de eerste keer in de geschiedenis het vuur tijdens de Olympische Spelen.

17:40 uur - Eurlings: 'Discussie mensenrechten moet niet ophouden na Spelen'
Het is ook voor de sportwereld een uitdaging dat de discussie over onder meer de mensenrechten in Rusland niet ophoudt na de Olympische Spelen in Sotsji. Dat zei Camiel Eurlings, Nederlands enige lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag in Sotsji. 'Het is een van de twee punten die ik heb aangekaart tijdens het Congres voorafgaand aan de Spelen. Het is de kracht van dit evenement dat zulke thema's op de kaart worden gezet, maar de uitdaging ligt erin de discussie gaande te houden', zei de oud-politicus en KLM-topman.

IOC-lid Camiel Eurlings klapte gisteren samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima voor Sven Kramer. Beeld anp
IOC-lid Camiel Eurlings klapte gisteren samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima voor Sven Kramer.Beeld anp

17:24 uur - Kramer krijgt medaille van koning
Zodadelijk om kwart voor zes begint de huldiging waarbij koning Willem Alexander de gouden medaille overhandigt aan Sven Kramer. Dat gebeurt op Medal Plaza. Ook Blokhuijsen en Bergsma krijgen daar hun medailles omgehangen. Eerst zijn er echter nog een aantal andere huldigingen op Medal Plaza.

17:17 uur - 'Superlief': premier Rutte belt met Ireen Wüst
Premier Rutte heeft Ireen Wüst gebeld om haar te feliciteren met haar overwinning op de 3000 meter, en om haar succes te wensen voor de komende wedstrijden op de Spelen. 'Bedankt. Superlief', aldus de drievoudig Olympisch kampioene.

17:05 uur - De beste Sotsji-apps voor tablet en smartphone
Er zijn veel verschillende apps rondom de Olympische Winterspelen verschenen. Voor wie niets wil missen van de gebeurtenissen in Sotsji en alles daaromheen heeft de Volkskrant de beste gratis apps op een rijtje gezet.

Bekijk hier de beste Sotsji-apps.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

16:52 uur - Biatlon: Kuzmina wint 7,5 kilometer sprint
Biatlete Anastasia Kuzmina is olympische kampioene geworden op het onderdeel 7,5 kilometer sprint. De Slowaakse liet de Russische Olga Viloechina en de Oekraïense Vita Semerenko ruim achter zich. Op de meet had Kuzmina een voorsprong van bijna 20 seconden op de nummer twee. Semerenko volgde op 1,8 seconden op een derde stek. Alle drie de biatletes waren foutloos bij het schieten.

Anastasia Kuzmina na het finishen. Beeld reuters
Anastasia Kuzmina na het finishen.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

16:44 uur - Wüst vandaag nog gehuldigd
Ireen Wüst laat zich vandaag direct huldigen voor de gouden medaille die ze op de 3 kilometer won. De komende 2 weken komt ze nog in actie op de 1500, 1000, 5000 meter en ploegachtervolging, maar desondanks heeft ze naar eigen zeggen voldoende tijd om haar derde olympische titel direct met de Nederlandse fans te vieren. Ze heeft dan ook nog wel een paar dagen de tijd voor haar volgende optreden: dondderdag staat haar favoriete afstand, de 1500 meter, op het programma. De huldiging in het Holland Heineken House in Sotsji, waar 500 mensen terecht kunnen, begint om 19.00 uur Nederlandse tijd.

null Beeld anp
Beeld anp

16:29 uur - Langebaanschaatsen is Nederlands feestje
Langebaanschaatsen is een klein Nederlands feest. Betekent het geringe aantal schaatsers dat de topprestaties van de Nederlanders weinig voorstellen, vraagt Mark van Driel zich af. 'Een voor de hand liggende, maar te simpele redenering.'
Lees hier het opiniestuk van Mark van Driel.

null Beeld epa
Beeld epa

16:22 uur - Ondertussen bij het ijshockey

16:15 uur - Kemkers is 'enorm trots' op Kramer en Wüst
Gerard Kemkers zei zondag vooral enorm trots te zijn op Sven Kramer en Ireen Wüst. De schaatscoach zag zijn pupillen in het eerste weekeinde van de Olympische Spelen allebei direct goud winnen. 'Iedereen denkt: dat doen we wel even'', aldus Kemkers tegenover het ANP. 'Die botsing met de publieke opinie is heel lastig. Als het dan lukt, is dat geweldig. Ik ben enorm trots.'

Assistent-coach Geert Kuiper denkt dat het in Sotsji nog niet klaar is met deze twee gouden medailles. 'Ireen wil graag meer gouden medailles dan Yvonne van Gennip', gaf hij aan. 'Twee Spelen achter elkaar goud winnen is al uniek, en drie keer goud is dat natuurlijk helemaal. En dit was nog niet eens haar favoriete afstand.'

Gerard Kemkers en Ireen Wüst na de 3000 meter Beeld anp
Gerard Kemkers en Ireen Wüst na de 3000 meterBeeld anp

16:08 uur - Loting 500 meter mannen
Inmiddels is de loting voor de 500 meter mannen (morgen om 14:00 uur) bekend. Stefan Groothuis bijt voor de Nederlanders het spits af tegen Brian Hansen (VS), en in rit 15 neemt Jan Smeekens het op tegen Mika Poutala (Finland). Michel Mulder komt op de eerste 500 meter in de voorlaatste rit in actie, zijn broer Ronald is daarna aan de beurt. Een gunstige loting dus voor de Mulders: in de laatste ritten weten ze precies hoe het ervoor staat.

15:57 uur - Wüst in beeld
Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: de zegetocht van Ireen Wüst nogmaals in beeld. Ditmaal in foto's.
Bekijk hier de fotoreeks.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

15:45 uur - 'Geen hoogmoed bij Wüst'
De drievoudige kampioene Ireen Wüst hoeft niet zo nodig 'legendarisch' genoemd te worden, twittert sportverslaggever John Volkers vanuit Sotsji.

15.31 uur - Cheryl Maas baalt, maar heeft nog wel plezier
Voor snowboardster Cheryl Maas zitten de Spelen er alweer op. Ze viel vanmorgen twee keer tijdens de halve finale, in haar tweede run zelfs al op de eerste rails. Ze baalt er nog steeds van, maar kan ook al weer plezier maken, zo laat ze op Instagram zien.

15.20 uur - Huldiging Kramer, Blokhuijsen en Bergsma
Om tien over half zes zal de huldiging van Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma plaatsvinden op het Medal Plaza in Sotsji.

15:12 uur - Kunstrijden teams
Wat staat er verder vandaag nog zoal op het programma?
Voor het eerst wordt Kunstrijden teams als Olympische sport uitgeoefend. Vanavond wordt bepaald wie de medailles verdienen.

14:49 uur: De Jong in tranen; achtste plaats wordt zevende
Antoinette de Jong had veel meer verwacht van haar debuut op de drie kilometer. Voor de camera's van de NOS kan zij haar tranen niet bedwingen. Ze hoopt over vier jaar weer een kans te krijgen.

Misschien een schrale troost: de Poolse Katarzyna Bachleda blijkt nu te zijn gediskwalificeerd. Daardoor schuift De Jong een plekje op en staat ze zevende in het klassement.

14:59 uur: Van der Weijden tevreden met vijfde plek
Annouk van der Weijden kan prima leven met haar vierde plek. 'Ik merk dat ik steeds dichterbij kom bij de rest. Ik had misschien derde kunnen worden, maar ik heb laten zien dat ik hier thuishoor', zegt ze tegenover de camera's van de NOS.

Annouk van der Weijden na haar race op de 3000 meter. Beeld reuters
Annouk van der Weijden na haar race op de 3000 meter.Beeld reuters

14:50 uur - Medaillespiegel: Nederland stijgt naar 2de plaats
De gouden race van Ireen Wüst op de 3000 meter heeft ook gevolgen voor de medaillespiegel: Nederland is van de derde naar de tweede plek gestegen, en moet nu alleen Noorwegen voor zich dulden.
Bekijk hier alle uitslagen en statistieken.

Ook koning Willem Alexander en koningin Màxima zijn blij met het goud van Wüst. Beeld epa
Ook koning Willem Alexander en koningin Màxima zijn blij met het goud van Wüst.Beeld epa

14:44 uur - Wüst hoopt in Sotsji geschiedenis te schrijven.
Ireen Wüst hoopt tijdens deze Winterspelen geschiedenis te schrijven, en ze is goed op weg. Ze won bij de Spelen van Turijn in 2006 ook al goud op de 3 kilometer. In Vancouver, 4 jaar terug, was de Nederlandse de snelste op de 1500 meter.

Ze is volgende week ook titelfavoriete op de 1500 meter. Verder ligt goud voor de Brabantse in het verschiet op het onderdeel ploegachtervolging. Wüst is eveneens medaillekandidate op de 1000 en 5000 meter.

Met haar derde gouden olympische medaille is Wüst op gelijke hoogte gekomen met Yvonne van Gennip, Marianne Timmer en Ard Schenk.

null Beeld getty
Beeld getty
Ireen Wüst viert het goud. Beeld afp
Ireen Wüst viert het goud.Beeld afp

14:35 uur - De sprong van Wüst
Bij de uitreiking van de medaille zagen we een zeer uitbundige Ireen Wüst op het podium. Met een enorme sprong vierde ze haar gouden plak:

De ontlading bij Ireen Wüst en haar coach Gerard Kemkers. Beeld reuters
De ontlading bij Ireen Wüst en haar coach Gerard Kemkers.Beeld reuters

14:22 uur - 'Wat een race!'
De eerste reactie van Ireen Wüst, bij de NOS:
'De spanning was immens. Wat een race, wat een spanning. Het hele seizoen loopt al goed. Dan is dit het moment dat je het wil doen. Ik ben blij dat het gelukt is.'

De gouden race van Wüst is hier nog eens terug te kijken.

14:15 uur- Goud voor Wüst!
Het is definitief: Ireen Wüst heeft het goud binnen. Zij is de eerste Nederlandse vrouw die bij drie verschillende Winterspelen een medaille heeft gewonnen.

De eindstand:
1. Wüst - 4.00,34
2. Sábliková - 4.01,95
3. Graf - 4.03,47
4. Pechstein - 4.05,26
5. Van der Weijden - 4.05,75

Het brons van Graf betekent dat de eerste Russische medaille van deze Winterspelen binnen is.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters

14:10 uur - Wüst rijdt Sabkliková er ruimschoots uit: 4.00,34
Een staande ovatie voor Ireen Wüst: met een tijd van 4.00,34 kan een medaille haar niet meer ontgaan. En het moet gek lopen wil het geen goud zijn. Nu is Antoinette de Jong aan de beurt in de laatste rit.

14:02 uur - Baanrecord voor Sabkliková
Titelhoudster Martina Sabkliková rijdt een baanrecord: 4.01,95. En dat ziet Ireen Wüst ook die nu aan de beurt is.

13:57 uur - Podiumkans Pechstein klein
Pechstein rijdt 04.05,47, en daarmee is brons dus nog mogelijk voor Van der Weijden.

Annouk van der Weijden in actie op de 3 kilometer. Beeld afp
Annouk van der Weijden in actie op de 3 kilometer.Beeld afp
Claudia Pechstein tijdens de training. Beeld ap
Claudia Pechstein tijdens de training.Beeld ap

13:49 uur - Beste rit van Graf ooit
Een persoonlijk record voor de Russin Olga Graf: 04.03,26. Van der Weijden dus naar een tweede plaats. De spanning stijgt in het stadion: Sábliková, Pechstein, Wüst en De Jong staan klaar. Nu eerst Claudia Pechstein aan de start.

13:38 uur - Van der Weijden schaatst 4:05:75
Een goede start voor Nederland: Van der Weijden schaatst een tijd van 4:05:75. Daarmee is ze veruit de snelste tot nu toe. Haar tegenstandster Bente Kraus klokt 4.10,17 en staat daarmee vooralsnog op de derde plaats. Straks nog Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

null Beeld ap
Beeld ap

13:34 uur - Annouk van der Weijden aan de start
Het is tijd voor de eerste Nederlandse bij de 3000 meter: Annouk van der Weijden is aan haar rit begonnen.

null Beeld ap
Beeld ap

13:20 uur - Holland Heineken Houtjse Heerenveen
Voor wie niet naar Sotsji kan afreizen: ook in Heerenveen hebben ze een 'Holland Heineken Houtsje'.

13:10 uur - Nieuw liveblog
Om ook bij dit liveblog de snelheid erin te houden, beginnen we hier een nieuw liveblog. Lees hier de gebeurtenissen van vanmorgen terug.

Ireen Wüst en Gerard Kemkers tijdens de training in de Adler Arena. Beeld anp
Ireen Wüst en Gerard Kemkers tijdens de training in de Adler Arena.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden