Teruglezen - Goud voor Ter Mors

De dag dat Jorien ter Mors goud won op de discipline die ze pas sinds een paar jaar beoefent: het langebaanschaatsen. Haar goud op de 1500 meter zou ze zo inruilen voor brons bij het shorttrack, zei ze. Het kwam haar op wat kritiek te staan. Ireen Wüst en Lotte van Beek completeren het podium. Edwin van Calker staat na 2 runs 21ste, Bell Berghuis strandde vanmorgen in de kwartfinale op het onderdeel snowboardcross.

Teruglezen? Dat kan hier!

Lisette van der Geest
null Beeld epa
Beeld epa

20.34 uur - Een dubbele tweeling in het Holland Heineken House:

20.15 uur - Geen 10.000 meter voor Skobrev
Ivan Skobrev, winnaar van de zilveren medaille op de 10.000 meter in Vancouver doet dinsdag niet mee aan deze afstand. Een reden heeft de Rus hier niet voor gegeven.

Skobrev is niet de enige schaatser die zich heeft afgemeld voor de langste schaatsafstand. Ook de Noren Havard Bokko, Sverre Lunde Pedersen en reserve Simen Spieler Nilsen doen niet mee.

Een woordvoerder van het Noorse team meldde dat zij zich willen concentreren op de ploegenachtervolging. Daar kunnen de Noren hun eerste schaatsmedaille van deze Spelen winnen.

Het is geen heel gekke gedachte van de Noren en de Rus. De grote favorieten voor de langste schaatsafstand zijn drie Nederlanders: Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Dit drietal domineert de laatste jaren de 10.000 meter.

undefined

Ivan Skobrev tijdens een training in de Adler Arena Beeld anp
Ivan Skobrev tijdens een training in de Adler ArenaBeeld anp

20.07 uur - Van Calker 21ste
Ook na de tweede run eindigt Edwin van Calker op plaats 21 met zijn tweemansbob. Morgen staan de derde en de vierde run op het programma.

20.02 uur - Als het aan Cinquanta ligt, blijft de 10 kilometer
Van Ottavio Cinquanta, voorzitter van de ISU, mogen de vijf en de tien kilometer op het olympisch programma blijven staan. Hij sprak hierover tegen de NOS:

19.56 uur - De reactie van Verweij na zijn prijsuitreiking:

19.53 uur - De prijsuitreiking van de 1500 meter op Medal Plaza met Koen Verweij:

19.35 uur - Teleurstellend optreden Amerikanen
Vóór deze Winterspelen was Amerika met een aantal van 29 het land met de meeste schaatsmedailes ooit op de Olympische Spelen. Inmiddels is die eer voor Nederland. Het totaal dat Amerika vooralsnog kan bijschrijven: nul.

En dat is opmerkelijk. Sinds het bestaan van de Winterspelen keerde Amerika slechts tweemaal terug naar huis zonder medailles. Dit was in 1984 en in 1956. Mogelijk komt 2014 daarbij.

Alle Amerikaanse troeven stellen in Sotsji teleur. In eerste instantie werd gedacht aan het verkeerde schaatspak. Sinds gisterochtend is toestemming gegeven in het oude pak te schaatsen, zonder resultaat.

Drie schaatsers leken vooraf vrijwel zeker van een medaille. Heather Richardson werd vandaag op de 1500 meter zevende, Brittany Bowe eindigde op de veertiende plaats. Op de 500 meter van vorige week werd het duo achtste en dertiende en op hun favoriete nummer, de 1000 meter eindigden ze respectievelijk op de zevende en achtste plaats.

De andere Amerikaanse troef, Shani Davis, werd achtste op de 1000 meter. Davis was de voorgaande twee edities van de Spelen juist goed voor twee gouden medailles op deze afstand. Op de 1500 meter werd hij elfde..

De kans dat er verandering komt in het totaal aan schaatsmedailles door de 5000 voor vrouwen of de 10.000 voor mannen is klein. Hooguit een goede ploegenachtervolging kan nog enig leed verzachten.

undefined

Shani Davis in zijn oude pak Beeld ap
Shani Davis in zijn oude pakBeeld ap
Richardson na haar 1500 meter Beeld ap
Richardson na haar 1500 meterBeeld ap

19.07 uur - Het dieët van kampioenen:
De BBC volgde eens de eetgewoonten van de meest succesvolle olympiër aller tijden: zwemlegende Michael Phelps.

Dankzij onder meer chocoladepannenkoeken, een pizza, een stuk of vijf eieren en nog veel meer kwam Phelps tot 10.000 calorieën, dat is voldoende om vijf mannen met gemiddeld energiebehoefte te onderhouden. Reden voor Canadees Denny Morrison, de man van het zilver op de 1000 meter en het brons op de 1500 meter, dit ook te proberen.

18.56 uur - Jochem Uytdehaage met de moeder en zus van Ter Mors:

18.39 uur - Moeizame lach bij Verweij
Zou hij kunnen lachen op het podium? Gisteravond gaf schaatser Koen Verweij, de man die een grondige hekel heeft aan verlies, nog aan dat hij dit niet wist. Zijn zilveren plak op de 1500 meter was immers een grote deceptie. En dan verloor hij ook nog eens op 3 duizendste van de Pool Brodka.

Zojuist zijn de schaatsers gehuldigd op Medal Plaza. Een grote lach, waar de man met de brede kaak normaliter probleemloos toe in staat is, werd het niet, maar de mondhoeken van Verweij gingen tóch een milimeter omhoog.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

18.28 uur - Van Calker 21ste na eerste run
Edwin van Calker is op plaats 21 geëindigd na zijn eerste run in de tweemansbob. Hij gaat in totaal vier keer naar beneden, straks nog een keer en morgen tweemaal.

undefined

De tweemansbob Beeld afp
De tweemansbobBeeld afp

18.21 uur - Van Beek blij met brons
Ireen Wüst zag haar zilveren medaille juist als tegenvaller, Lotte van Beek is opgetogen over haar resultaat op de 1500 meter.

'Het enige dat ik voor mijn race dacht was: ik wil een medaille. Gelukkig is dat gelukt, ik ben hartstikke blij', zei Van Beek. De 22-jarige schaatsster kwam in de laatste rit op de baan en wist daardoor precies welke tijd ze moest rijden om een medaille te halen.

'Als ik aan de start sta, ga ik altijd voor goud, ik wil er het maximale uithalen. Het is niet zo dat ik voor brons ga. Maar ik ben natuurlijk wel realistisch en wist dat er onwijs hard was gereden. Ik had niet gedacht dat ik nog zo dichtbij zou zitten. Mijn race was goed, ik was onwijs blij met mijn tijd. Ik wilde hier mijn eerste medaille halen op de Spelen en zou met elke kleur blij zijn. Gelukkig is het gelukt.'

null Beeld epa
Beeld epa
Lotte van Beek Beeld epa
Lotte van BeekBeeld epa

18.13 uur - Oranje op 17 medailles
Om de rust in het Nederlandse kamp terug te laten keren hierbij wat teamnieuws. Dankzij de 'clean sweep' van de Nederlandse schaatssters op de 1500 meter staat Oranje al op 17 medailles in Sotsji, het meeste van alle landen.

Nederland staat inmiddels tweede in de medaillespiegel, achter Duitsland dat meer gouden medailles heeft behaald.

De Duitse wintersporters pakten 12 medailles, aanzienlijk minder dan Oranje, maar liefst zeven daarvan zijn van goud. Daarnaast veroverde Duitsland drie keer zilver en twee keer brons. Nederland volgt met vijf gouden plakken, vijf zilveren en zeven bronzen medailles. Noorwegen staat derde in de medaillespiegel (vijf goud, drie zilver, zes brons).

De Nederlandse gouden medailles komen van Sven Kramer (5 kilometer), Ireen Wüst (3 kilometer), Michel Mulder (500 meter), Stefan Groothuis (1000 meter) en Jorien ter Mors (1500 meter). Al drie keer bezetten de Nederlandse schaatsers het volledige podium.

undefined

Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder, het podium op de 500 meter Beeld afp
Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder, het podium op de 500 meterBeeld afp

18.12 uur - Ter Mors, Otter en Ritsma voor de camera's van de NOS:

18.09 uur - Ondertussen skypt de thuisblijver:

17.57 uur - Ophef op Twitter om opmerking Otter en Ter Mors:
Ja, als je zegt dat je jouw gouden medaille zo inruilt voor een bronzen shorttrackplak, sta je nou eenmaal op wat lange tenen.

Rintje Ritsma twijfelt aan het verstand van coach Jeroen Otter en spreekt voor de camera van de NOS over 'een klap van de molen'. Sportmarketeer Frank van de Wall Bake heeft het over een 'merkwaardige opmerking'.

Jorien ter Mors en haar coach Jeroen Otter hebben wielrenner Laurens ten Dam wél aan hun kant. Een overzicht van diverse reacties op Twitter:

17.45 uur - Het ploeggevoel bij het Nederlandse shorttrackteam
Het langebaanschaatsen bestaat in Nederland uit meer dan 50 schaatsers in diverse commerciële teams, bondscoach Jeroen Otter heeft al moeite voldoende sterke aanwas te vinden voor zijn nationale selectie.

Het verschil tussen de kleine shorttrackwereld en het in Nederland veel grotere langebaanschaatsen wordt duidelijk in onderstaande foto. Otter beschikt over een hecht team:

17.39 uur - Ter Mors en haar twee banen:

17.32 uur - De kijkcijfers tot nu toe, aldus Jan de Jong, directeur van de NOS:

17.26 uur - Otter: 'Zou het goud zo inruilen voor shorttrackbrons'
Het is misschien vloeken in de kerk voor langebaanschaatsers, maar Jeroen Otter zou de gouden medaille van zijn pupil Jorien ter Mors zo inleveren voor een zilveren of zelfs bronzen shorttrackmedaille. 'Maar het is niet mijn medaille, het is die van Jorien.'

Is dat gek? Nee, Otter is niet voor niets bondscoach van het shorttrack. Dan gaat zijn voorkeur natuurlijk uit naar succes in de eigen discipline. En zoals Ter Mors al jaren zegt: haar hart ligt bij het shorttrack. Langebaanschaatsen vindt ze leuk voor erbij. En ze is er nou eenmaal uitzonderijk goed in.

Rintje Ritsma zegt vervolgens vanaf commentaarpositie: 'Dan moet je hier niet gaan staan.' Over de blijdschap van Ter Mors over haar winst op de 1500 meter valt niet te twijfelen. Desondanks is het niet vreemd dat een coach en wellicht dus ook een atlete uiteindelijk prioriteit legt bij de eigen discipline.

Gisteren werd Ter Mors vierde op de 1500 meter in het shorttrack. Het was een zware teleurstelling voor de lange schaatsster. Otter tegen de camera van de NOS: 'Normaal kijkt ze over me heen, toen ik haar gisteravond zag, was ze een klein hoopje mens. Toen zei ik: oké, we hebben het er niet meer over, ik zie je morgen.'

Een dag later de bondscoach de kamer van Ter Mors en haar ploeggenote Yara van Kerkhof binnen en zag de vrouwen rustig werken aan een puzzel. 'Ik vroeg: hoe gaat het dames? Wel prima hoor, antwoordden ze', aldus Otter.

Wat betekent dit voor de kansen van Ter Mors op de komende shorttracknummers? Otter weet het niet. 'In onze sport is het een stukje moeilijker te voorspellen dan hier. Ze is in vorm, finale zit er zeker weer in, maar er zijn heel veel kapers op de kust bij het shorttrack.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
Ter Mors Beeld ap
Ter MorsBeeld ap

17.03 uur - 'Ik gun het haar, maar mezelf iets meer'
Ja, Ireen Wüst houdt niet van verliezen, dus is ze teleurgesteld. Voor de camera van de NOS zegt de winnares van het zilver over haar opvolger, de nieuwe kampioene Jorien ter Mors: 'Ik gun het haar ook wel na alles wat ze heeft meegemaakt, ik gun het mezelf alleen iets meer.'

Wüst richt zich op de volgende wedstrijden. Ze heeft nog een 5000 meter op haar programma staan, maar Wüst verwacht dat winst op deze afstand te hoog gegrepen is voor haar. Ze heeft niet op de 5000 meter gertraind. 'Mijn pijlen lagen op de 3000 en 1500 meter. Vandaag reed ik een 1500 die goed was, maar niet de race van mijn leven. Daarom heb ik goud verloren.'

Ze hoeft zich niet te schamen, zegt ze. Op alle afstanden waarop Wüst startte won zij een medaille, op de 1000 meter won ze namelijk al het zilver en op de 3000 meter was ze met afstand de snelste van het veld. Overigens deed Ter Mors niet mee aan deze wedstrijd. Zij was na ziekte niet op tijd in vorm tijdens het kwalificatietoernooi. De 3000 meter werd destijds eerder gereden dan de 1500 meter die een paar dagen later aan bod kwam.

Volgens Wüst gaat het goedkomen met haar jacht op een gouden medaille. 'Er is een ding wat ik absoluut wil en dat is goud met deze dames op de ploegenachtervolging. Er zit voldoende uithoudingsvermogen, dus dat moet goedkomen', aldus Wüst.

Ze zegt 'wel een klein beetje trots' te zijn op zichzelf. Wüst: 'Ik ga proberen hiervan te genieten.'

undefined

Wüst feliciteert Ter Mors Beeld ap
Wüst feliciteert Ter MorsBeeld ap

16.55 uur - Wüst schrijft nog geen nieuw record
Ireen Wüst had vandaag de eerste Nederlandse deelnemer aan de Winterspelen kunnen worden met vier gouden medailles, maar ze werd tweede op de 1500 meter.

De Brabantse schreef deze Spelen wel de 3000 meter op haar naam. Haar andere twee gouden medailles behaalde Wüst in Vancouver (goud op 1500 meter) en Turijn (goud op 3000 meter).
De rijdster van TVM blijft nu op gelijke hoogte staan met oud-schaatsers Yvonne van Gennip, Marianne Timmer en Ard Schenk.

Ze heeft nog twee kansen om dit te veranderen. De schaatsster komt later deze week uit op de 5000 meter, al gaf ze vooraf aan dat ze dacht hierop geen titelkandidate te zijn en Wüst rijdt de ploegenachtervolging.

Een fan van Ireen Wüst Beeld ap
Een fan van Ireen WüstBeeld ap

16.40 uur - Tranen bij Ter Mors
Voor de camera van de NOS, meldt Ter Mors huilend dat ze vanaf het moment dat ze wist dat de titel voor haar is terugdacht aan het afgelopen anderhalf jaar. Ter Mors beleefde een hectische periode. 'Mooie dingen, maar ook mijn vader die ik heb verloren. Dat ik dit mag meemaken, had ik niet verwacht.'

In november werd Ter Mors Nederlands kampioene op dezelfde afstand, toch zegt ze nu: 'Op de baan waar ik het niet verwacht.'

undefined

Ter Mors in tranen Beeld ap
Ter Mors in tranenBeeld ap

16.34 uur - Ter Mors is olympisch kampioen
Gisteren teleurstelling op de 1500 meter in haar favoriete sport, het shorttrack, ze werd vierde. Nu is Jorien ter Mors eerste in die discipline die ze wel leuk vindt voor erbij, het langebaanschaatsen.

Ter Mors is in tranen. Het multitalent heeft het afgelopen jaar veel meegemaakt. Haar vader, haar grootste fan, overleed in 2013 na een lang ziektebed.

Ireen Wüst is tweede, op ruime afstand. Lotte van Beek vult het podium aan. Marrit Leenstra eindigt op de vierde plaats.

Ter Mors Beeld anp
Ter MorsBeeld anp

16.32 uur - Van Beek 1.54,54 brons

16.31 uur - Tweede volle ronde van Van Beek in 29,7 7 honderdsten achter brons, laatste ronde nu

16.31 uur - Eerste volle ronde van Van Beek in 28,3 gelijk aan Leenstra

16.30 uur - Van Beek gestart, ze opent in 25,4

16.28 uur - Jorien ter Mors nog steeds 1
Nog een rit te gaan, Jorien ter Mors staat nog steeds 1e. Wüst en Leenstra komen daarna. Nu de laatste Nederlandse in de baan, de koelbloedige Lotte van Beek.

16.24 uur - Nederlanders nog 1, 2 en 3
De Nederlandse vrouwen staan 1, 2 en 3. Er zijn nog twee ritten te gaan. Ter Mors staat eerste, met een uiterst sterke tijd van 1.53,51. Wüst was ruim een halve seconde langzamer in 1.54,08 en Marrit Leenstra bezet momenteel de derde plek met 1.56,40.

undefined

16.23 uur - Rusland voorkomt ijshockeyblamage
Tussen al het schaatsgeweld op de 1500 meter bij de vrouwen door, hebben de Russische ijshockeymannen zichzelf op het nippertje in leven gehouden op het olympisch ijshockeytoernooi.

Gisteren verloren de Russen nog van Amerika na shoot-outs, maar vandaag stond het team waar president Poetin zijn hoop op heeft gevestigd aan de goede kant van de medaille. Uitschakeling zou voor Rusland een ramp zijn: ijshockeysucces is voor Poetin de kers op de taart bij de Winterspelen in Sotsji.

Het was voor de Russen alles of niets tegen Slowakije en na drie periodes en verlenging was er nog geen een keer gescoord door beide teams. Alexander Radulov scoorde de beslissende shoot-out goal. Held voor de Russen was echter goalie Semyon Varlamov, die maar liefst 27 (!) reddingen verrichtte in de verlenging. Rusland is nu afhankelijk van de wedstrijden in de andere poules om zich als beste nummer twee direct voor de kwartfinale te plaatsen. Als dit niet het geval is, zal het team dinsdag een play-off duel spelen voor een plaats bij de laatste acht.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters

16.21 uur - Wüst prolongeert titel niet
Ireen Wüst prolongeert haar titel op de 1500 meter niet. Jorien ter Mors is ruim 0,50 sneller dan Wüst, die eindigde in 1.54,09

16.20 uur - Wüst verliest van Ter Mors, ze rijdt 1.54,09

16.20 uur - Wüst is nu 0,36 langzamer dan Ter Mors in de doorkomst

16.19 uur - Wüst rijdt eerste ronde in 28,2, geeft bijna 2 tienden toe op schema Ter Mors

16.19 uur - Wüst opent in 25.6, ongeveer gelijk aan Ter Mors

16.18 uur - Wüst aan de start.

16.16 uur - Ter Mors voorlopig 1ste, Leenstra 2de
1.53,51 is de te kloppen tijd van Jorien ter Mors. Leenstra staat tweede en Wüst verschijnt nu in de baan. Ze start in de binnenbaan tegen de Noorse Ida Njaatun, waar ze waarschijnlijk weinig tegenstand van zal krijgen.

16.12 uur - Eindtijd Leenstra 1.56,40
Marrit Leenstra staat voorlopig tweede met 1.56,40. Dat is ruim achter de tijd van Jorien ter Mors, die in 1.53,51 finishte.

16.11 uur - Tweede volle ronde in 29,8

16.11 uur - Eerste volle ronde Leenstra in 28,3

16.10 uur - Leenstra 25,4
Marrit Leenstra is gestart in de 13de rit in de binnenbaan. De Friezin opent in 25.4
Ter Mors opende in 25.6 en reed daarna een eerste ronde van 28.0.

null Beeld ap
Beeld ap

16.08 uur - Ter Mors ruim aan leiding, Leenstra aan de start
Marrit Leenstra staat nu aan de start. Zij rijdt in rit 13. Jorien ter Mors gaat nog steeds ruim aan de leiding op de 1500 meter met een tijd van 1.53.61.

16.05 uur Zweden en Canada in halve finales curling
De vrouwen van Canada en Zweden hebben zich verzekerd van een plaats in de halve finales van het curlingtoernooi. Beide landen zijn niet meer te achterhalen voor de concurrentie. Met nog één wedstrijd te gaan in de poulefase staat Canada op een score van acht overwinningen uit acht wedstrijden. Zweden leed één nederlaag, juist tegen Canada.

Groot-Brittannië en China moeten maandag nog twee keer aan de bak en lijken met elk vier uit zeven de beste papieren te hebben voor de resterende tickets voor de halve finales. De Zwitserse vrouwen hadden een duel meer nodig voor vier overwinningen. Japan heeft ook nog een kleine kans om bij de beste vier te eindigen, het heeft nu drie uit zeven.

Bij de mannen is alleen Zweden al zeker van de halve finales met een score van zeven uit acht. China en Canada staan respectievelijk twee en drie in de tussenstand, maar moeten later op zondag nog tegen elkaar.

16.59 uur - Ter Mors is niet gewend te wachten
Ter Mors is het niet gewend om te wachten. Nu zijn er nog negen ritten te gaan. Voor de camera van de NOS zei de schaatsster: 'Geen idee of iemand anders nog sneller gaat, dat moeten we afwachten.' Ze weet dat ze een snelle tijd heeft gereden en is tevreden over haar race.

'Maar het blijft lastig om uitbundig te juichen als je in de negende rit zit en er moeten hierna nog negen ritten. Ik kan er nu dus weinig over zeggen en moet afwachten.' In het shorttrack gaat het anders. 'Dan weet je als je over de finish komt al waar je aan toe bent. Nu heb ik het niet meer zelf in de hand', zegt Ter Mors.

Wat ze nu gaat doen? Uitfietsen, om het herstel in haar benen op gang te brengen en vervolgens omkleden. Daarna komt ze terug op het middenterrein om de ontknoping van de wedstrijd te zien.

Ter Mors Beeld anp
Ter MorsBeeld anp
Ter Mors tijdens de 1500 meter Beeld anp
Ter Mors tijdens de 1500 meterBeeld anp

15.54 uur - Het geheim van Ter Mors?
Jorien ter Mors gaat momenteel aan de leiding met een tijd van 1.53,51. Dit is een olympisch record. Ter Mors is misschien wel de grootste bedreiging voor Ireen Wüst, die haar titel op de 1500 meter wil prolongeren.

Maar wat doet Ter Mors nu zo goed? Het is niet zo gek, voor een shorttrackschaatsster, maar Ter Mors rijdt extreem goede bochten. In het schaatsen geldt: snelheid wordt gemaakt in de bocht, snelheid behouden gebeurt op het rechte eind.

Niet voor niets focussen alle schaatsers zich vaak op de bochten. Ook Ireen Wüst doet dit. Al haar aandacht is gericht op de bocht, elke bocht wil zij 'aanvallen', om op het rechte stuk vervolgens weer iets meer ontspanning te vinden.

15.36 uur - Uitstekende tijd voor Ter Mors
Jorien ter Mors rijdt een persoonlijk record en zeer snelle 1500 meter. 1.53,51 is haar eindtijd. Dit is tevens een baanrecord. Het zou zomaar een winnende tijd kunnen zijn, Ter Mors gaat ruim aan de leiding.

Landgenote Lotte van Beek kijkt ondertussen tijdens haar warming-up in de krachtruimte van de Adler Arena met bewondering toe naar de eindtijd van Ter Mors. Nu volgt een dweil.

Ter Mors wordt door haar ploeggenoten ook wel 'heut' genoemd en in het verleden ook wel 'Joris'. Het is gebaseerd op haar uitzonderlijke kracht. De lange Ter Mors legt tijdens een krachttraining probleemloos dezelfde gewichten op haar nek als Sjinkie Knegt, de bronzen medaille-winnaar op de 1000 meter van gisteren.

Topfavoriete Ireen Wüst Beeld anp
Topfavoriete Ireen WüstBeeld anp

15.35 uur - Eindtijd Ter Mors 1.53,51

15.34 uur - Ter Mors tweede ronde 29,2

15.33 uur - Ter Mors is gestart
Opening Ter Mors: 25,6
Eerste ronde 28,0

15.32 uur - Nesbitt wint de rit en eindigt in 1.58,67
Snelste tijd tot nu toe blijft op naam van Olga Fatkulina in 1.57,88.
Jorien ter Mors staat aan de start.

15.30 uur - Christine Nesbitt is gestart
Nesbitt opent in 25,6
Haar rondetijden:
29,0
30,7

undefined

15. 25 uur - Snelste tijd tot nu toe: 1.57,88
Rit 7 is zojuist gestart, de snelste tijd staat vooralsnog op naam van de Russin Olga Fatkulina. Zij schaatste naar 1.57,88. De kans dat dit voldoende is voor het podium is erg klein.

De eerste belangrijke rit is die van de Canadese Christine Nesbitt. Zij was in 2009 wereldkampioene op deze afstand, maar kampt dit seizoen met een vormcrisis. Nesbitt komt een rit eerder dan Jorien ter Mors aan de start, zij is de eerste Nederlandse en rijdt in rit 9.

15.23 uur - Ter Mors op het ijs
Jorien ter Mors staat op het ijs. Hier doet ze haar laatste warming-up voor haar 1500 meter. Waar dit uit bestaat? Een paar rondjes warm rijden, vervolgens een of twee steigerungs, dat zijn versnellingen van een meter of 200. En wellicht doet ze daarna nog een zogenaamde glijstart. Dat is een start waarbij een schaatser aan komt glijden.

undefined

15.12 uur - Ter Mors loopt het middenterrein op
Ze komt vandaag voor de negende keer in actie op de Spelen. Een shorttrackschaatser is nou eenmaal gewend veel wedstrijden te rijden en Jorien ter Mors maakt dat met haar uitstapje naar het langebaanschaatsen nog even erger.

De lange Ter Mors, die ook bekend staat als 'Heut', een bijnaam die ze dankt aan haar ploeggenoten en iets te maken heeft met haar kracht, heeft oordopjes in haar oren en oogt ontspannen.

Onder haar oksel haar langebaanschaatsen. Het grote verschil tussen langebaanschaatsen en de attributen die ze tijdens het shorttracken aan haar voeten trekt: het klapmechanisme en de ronding van de ijzers.

Een shorttrackijzer heeft geen klapmechanisme en zit dus altijd vast aan de schoen. Bovendien zijn shorttrackijzers ronder dan de messen waar langebaanschaatsers op staan. Dit omdat de bochten bij het shorttrack een stuk krapper zijn en schaatsers daar dus scherper moeten sturen.

Is die omschakeling van materiaal wennen? Ja, maar Ter Mors kan dit als geen ander. Dat is knap te noemen. Ter Mors wordt door insiders ook gezien als een groter langebaantalent, gezien haar lengte. Desondanks ligt haar hart bij het shorttrack, de sport waar de sterkste niet altijd wint, maar degene die het slimst weet te rijden. En degene die flexibel door de kleine ruimtes schiet die concurrenten open laten.

Ter Mors, hier op shorttrackschaatsen, na haar teleurstellende rit op de 1500 meter Beeld anp
Ter Mors, hier op shorttrackschaatsen, na haar teleurstellende rit op de 1500 meterBeeld anp

15.09 uur - Praten over het weer
En voor wie benieuwd is naar het weer in Sotsji: het is er inmiddels iets kouder:

14.58 uur - Kromowidjojo op bevroren water
Zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo stond ook ooit op het water. Ze noemt het haar shorttrackverleden, al lijkt het door de dubbele ijzers onder haar laarsjes meer op langebaanschaatsen.

14.54 uur - 1500 meter begint bijna!
De 1500 meter van de vrouwen staat op het punt van beginnen. Om 15.00 uur starten de eerste 9 ritten voor de dweil. De eerste Nederlandse die in actie komt is Jorien ter Mors. Zij start net voor de dweil in de negende rit tegen de Japanse Ayaka Kikuchi.

Marrit Leenstra komt uit in de 13de rit in actie. Ze rijdt tegen een Japanse: Maki Tabata

Ireen Wüst neemt het in de 15de rit op tegen de Noorse Ida Njatun. Als topfavoriet Wüst wint, pakt ze haar vierde gouden plak op de Winterspelen. In de 18de en laatste rit komt Lotte van Beek in actie tegen de Duitse Claudia Pechstein.

undefined

14.24 uur - Valpartijen niet door piste
Een gebroken rug, een ernstige knieblessure en een hersenschudding. Aan ongelukken ontbreekt het niet op de olympische piste. Aan het parcours ligt het echter niet, liet het IOC weten.

Woordvoerder Mark Adams: 'De federaties hebben het parcours goedgekeurd. Zij zijn er blij mee. Het parcours is niet veel anders dan dat van 4 jaar geleden in Vancouver en volgens mij zijn de atleten er wel blij mee.'

De Amerikaanse Faye Gulini, vierde in de finale bij het snowboardcross, beaamde dat. Dit is een geweldige piste, maar wel intimiderend. We hebben meestal geen pistes met zulke grote schansen, dus niet alle meiden hebben de vaardigheid om deze hoge sprongen te maken. Het is een mentale kwestie.'

Zaterdag brak de Russische freestyle-skiester Maria Komissarova haar rug bij een val tijdens de training en zondag moesten twee deelneemsters aan de snowboardcross per brancard worden afgevoerd. De Noorse Helena Olafsen liep een ernstige knieblessure op en de Amerikaanse Jacqueline Hernandez een hersenschudding.

Hernandez wordt op een stretcher weggedragen Beeld reuters
Hernandez wordt op een stretcher weggedragenBeeld reuters
Poetin bezoekt Komissarova Beeld epa
Poetin bezoekt KomissarovaBeeld epa

14.17 uur - Cijferfetisjisten in Sotsji
Sportverslaggever John Volkers schrijft zijn blog over cijferfetisjisten in Sotsji.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden