Teruglezen - Franse sweep, oranje rust en Noors geluk

Teruglezen hoe de Fransen het onderdeel skicross sweepten? Of hoe Noorwegen met een miniem verschil de Noordse combinatie voor landenteams won? En wie er voor Nederland vrijdag allemaal de ploegenachtervolging rijden? Lees hieronder alles terug wat er gebeurde op de ochtend en vroege middag van de dertiende dag van de Winterspelen in Sotsji.

Havard BøkkoBeeld epa

13.34 uur - Switch naar nieuw liveblog
Om ook alles rond de Winterspelen vanmiddag nauwlettend en zo snel mogelijk te volgen, sluiten wij dit liveblog. In het nieuwe liveblog krijgt u alles mee over de ontknoping van de ijshockey- en curlingtoernooien bij de vrouwen, staat vanavond de prestigieuze vrije kür bij het kunstrijden voor vrouwen op het programma en leest u alles over de medailles bij het onderdeel halfpipe bij de freestyle skiesters.

De Russische sterspeler Yevgeni Malkin kijkt naar het scorebordBeeld ap

13.28 uur - Harde maatregelen
De inmiddels uitgeschakelde Russische ijshockeyers en teleurstellende biatleten uit het gastland van de Winterspelen zullen na vandaag toch iets onrustiger op de bank zitten.

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, is teleurgesteld over de prestaties van Rusland bij de Spelen in Sotsji en heeft harde maatregelen aangekondigd. 'IJshockey en biatlon zijn de lievelingssporten in ons land en in beide onderdelen zijn we nu al uitgeschakeld voor de medailles. Na de Spelen gaan we het werk van de coaches en sporters nauwkeurig bekijken en dan zullen er beslissingen worden genomen', zegt Moetko in de Russische krant Sport Express.

13.23 uur - Nederlandse schaatsers skicrossers in spe?
De Nederlandse schaatsers zijn gecharmeerd van de skicross. Ze twitteren enthousiast over het spectaculaire onderdeel dat valt onder het freestyle skiën.

En aangezien Michel Mulder zijn zangtalenten ook al heeft getoond tijdens deze Winterspelen naast uiteraard zijn uitmuntende schaatskwaliteiten zou het onderbinden van twee lange latten geen verrassing zijn in de paar dagen die nog resteren op de kalender van de Winterspelen.

13.14 uur - Sotsji komt op gang
We komen op gang in Sotsji. Nadat er op deze dertiende dag van de Winterspelen medailles zijn uitgereikt bij curling (vrouwen), skicross (mannen) en de Noordse combinatie voor landenteams (mannen) is zojuist de strijd om een bronzen medaille bij het vrouwenijshockeytoernooi op begonnen.

De vrouwen van Zweden en Zwitserland gaan in drie keer twintig minuten (exclusief eventuele extra tijd) uitmaken wie het eremetaal mee naar huis mag nemen. De finale tussen Canada en Amerika staat later vanmiddag op het programma.

Lina Backlin (Zweden) racet tegen Anja Stiefel (Zwitserland) naar de puckBeeld ap

13.05 uur - Arie Koops licht zijn keuze voor de teams van de ploegenachtervolging toe

12.50 uur - Noorwegen pakt goud Noordse combinatie voor landenteams
Bruin brood bewijst het wondervoedsel voor Noorwegen te zijn. Stond eerder de Noor Magnus Krog al prominent in dit liveblog met een plak brood tussen zijn kiezen tijdens het schansspringen vanochtend, straks mag hij een gouden plak tussen zijn tanden klemmen.

Noorwegen maakte tijdens de langlaufestafette de ruim 25 seconden voorsprong die Duitsland had vanwege het winnen van het schansspringen goed. In een zinderende finale lieten de Noren de Duitsers op drie tiende van een seconde achter zich.

Oostenrijk volgde op ruim drie seconden van Noorwegen en pakt de bronzen medaille.

Joergen Graabak viert het winnen van de Noordse combinatie voor landenteams namens NoorwegenBeeld ap

12.43 uur - Bøkko gaat los op Koss
De Noorse schaatser Havard Bøkko heeft voor het eerst gereageerd op de opmerkingen van zijn landgenoot en viervoudig goud medaillewinnaar Johann Olav Koss. De oud-schaatser schaamde zich voor het afzeggen van de Noorse schaatsers op de 10 kilometer.

De Noren zagen geen kans op een medaille en focusten zich liever op de ploegenachtervolging.

Bøkko zei donderdag tegen persbureau AP dat Koss 'al twintig jaar niet meer op het ijs heeft gestaan' en dat hij 'gewoon met zijn hoofd in de krant wil'.

Het Noorse mannenteam voor de ploegenachtervolging in trainingBeeld epa

12.36 - Laatste wissel 4 x 5 kilometer langlaufestafette Noordse combinatie
De Noordse combinatie voor landenteams zit in de beslissende wedstrijdfase. Zojuist hebben de atleten voor het laatst gewisseld tijdens de langlaufestafette.

Duitsland won vanochtend het schansspringen, maar is inmiddels ingehaald door Noorwegen tijdens de estafette. Oostenrijk ligt derde.

Atleten onderweg tijdens de langlaufestafette van de Noordse combinatie voor landenteamsBeeld getty

12.30 uur - 'Ik schreef nog braaf twee velletjes A4 vol'
Uiteraard schreef onze razende reporter ter plaatse in Sotsji, sportverslaggever John Volkers, vandaag weer een nieuwe aflevering voor zijn weblog.

Vandaag was hij aanwezig bij de persconferentie over de ploegenachtervolging en daar zag hij een cabaretesk schouwspel van een heer en vier dames. En journalisten die er net zo goed niet hadden kunnen zijn.

Jean Frederic Chapuis (links) tijdens de finale van de skicross voor zijn landgenoot Jonathan MidolBeeld getty

12.20 uur - Sweepen is synoniem voor Nederland
Althans, als we de New York Times moeten geloven. Meteen nadat Frankrijk het goud, zilver en brons op de skicross pakte, legt de Amerikaanse krant een link met Nederland getuige onderstaande tweet.

De schaatsdominantie van Nederland is een open wond in de VS. Eerder schreef een columnist van de Wall Street Journal een column waarvan de jaloezie op het Nederlandse schaatsucces afdroop.

Jean Frederic Chapuis (goud, midden), Arnaud Bovolenta (zilver, links) en Jonathan Midol (brons, rechts)Beeld getty

12.07 uur - Britse curlingvrouwen winnen brons
Groot-Brittannië heeft het brons gepakt op het curlingtoernooi bij de vrouwen. De Britse dames waren met 6-5 te sterk voor Zwitserland in een spannend duel dat in de negende end nog 5-5 stond.

De laatste steen van Eve Muirhead in de tiende end leverde het beslissende punt op.

De Britse curlingdames in actieBeeld reuters

11.58 uur - Tijd dat vrouwen ook in 'het beest' gaan zitten
Gisteren werd de Canadese Kaillie Humphries olympisch kampioen in de tweemansbob. Vandaag kijkt ze al naar de toekomst. Ze vindt het tijd dat vrouwen ook tegen elkaar gaan strijden in de viermansbob, of 'het beest', zoals ze de slee noemt. Nu verdelen alleen de mannen nog medailles in de viermansbob.

Humphries: 'Ik heb heel wat pilotes gesproken en er is animo voor. Het wordt tijd dat we de internationale bobsleefederatie gaan overtuigen en ik wil de boel wel aan de gang brengen'.

Humphries staat bekend als een uitgesproken type en doet dat imago nu ook eer aan. 'Ze zijn nog wat ouderwets bij de bond (FIBT), want we praten er al jaren over. De sporters willen het wel. Natuurlijk is veiligheid een zorg bij de bond. De viermansslee is een beest die je moet temmen en niet iedere vrouw kan dat al. De bob is zwaarder, sneller en moeilijker te besturen, maar ik vind dat vrouwen de mogelijkheid moeten krijgen', zegt ze onomwonden.

Kaillie Humphries (L)Beeld afp

11.48 uur - Sweep voor Frankrijk op skicross
Nederland is er goed in tijdens deze Winterspelen, maar Frankrijk kan het ook. Sweepen. Oftewel: goud, zilver en brons winnen als land op een onderdeel.

De skicross bij de mannen was een prooi voor Frankrijk. Met drie Fransen in de finale was eremetaal al een zekerheid, maar toen de enige niet-Fransman, de Canadees Brady Leman, onderuit ging was het een-twee-drietje een feit.

Het goud ging naar Frederic Chapuis. Arnaud Bovolenta pakte zilver en het brons was voor Jonathan Midol.

Jean Frederic ChapuisBeeld ap

11.43 uur - Miller niet op slalom
De Amerikaanse alpineskiër Bode Miller (36) komt zaterdag niet in actie op de slalom. Miller heeft pijn aan zijn linkerknie en acht het niet verantwoord om het gewricht te belasten op de slalom. 'Ik vind het rot dat ik de slalom niet kan doen, ik wou een mirakel', liet hij weten.

Sinds hij brons pakte op de Super G in Sotsji is Miller de oudste alpineskiër ooit met eremetaal.

Beeld ap

11.37 uur - Finale skicross
Het gaat hard bij de skicross: we zaten net nog in de kwartfinales bij het onderdeel van het freestyle skiën, maar inmiddels zijn de finale-deelnemers bekend. Daarin zitten geen mannen die de tumultueuze eerste kwartfinale overleefden: Armin Niederer en Egor Korotkov strandden in de kwartfinale. Zij mogen hun eer redden in de zogenaamde kleine finale.

In de grote finale neemt Frankrijk drie van de vier plaatsen in met Frederic Chapuis, Arnaud Bovolenta en Jonathan Midol. Alleen de Canadees Brady Leman het Franse feestje op de skicross verpesten. De finale start over enkele minuten. Daarna is het eerste goud van de dertiende dag van de Winterspelen in Sotsji vergeven.

Beeld afp

11.07 - Spektakel bij skicross
De eerste heat van de kwartfinale van de skicross eindigde op zijn zachtst gezegd spectaculair. De Rus Egor Korotkov leek samen met topfavoriet Victor Öhling-Norberg ongehinderd af te koersen op de zege in de heat, tot Korotkov enkele meters voor de streep onderuit ging na een sprong en twee skiërs, waaronder Öhling-Norberg, in zijn val meenam.

De Zwitser Armin Niederer was de enige skiër die bleef staan en profiteerde dankbaar van de massale valpartij. De eerste twee skiërs gaan door naar de halve finale en uiteindelijk gleden er drie skiërs tegelijkertijd liggend over de streep. Korotkov stak al glijdend als eerste zijn hand over de streep plaatste zich zo voor de halve finale. Wel was er een fotofinish nodig om te bepalen wie van de glijdende atleten verder mocht.

Öhling-Norberg bleek het kind van de rekening.

Öhling-Norberg en Korotkov crashenBeeld afp

10.55 uur - Sponsoring en de Spelen: het blijft een opvallende combinatie

10.50 uur - Gelijke stand bij Zwitserland - Groot-Brittannië
De wedstrijd om de bronzen medaille bij het curling voor vrouwen staat na vijf ends 3-3. In de vijfde end maakten de Britse dames een achterstand van twee punten goed.

10.43 uur - Rugblessure Kramer geen probleem
Volgens Sven Kramer zal zijn pijnlijke rug hem vrijdag niet hinderen op de ploegachtervolging. 'Ik heb mijn rug goed onder controle en denk nog steeds van meerwaarde te zijn', zegt Kramer, die in Sotsji al een gouden (5 kilometer) en zilveren medaille (10 kilometer) won.

Kramer begint vrijdag op kop. Daarna is het de beurt aan Koen Verweij die wordt afgelost door Blokhuijsen, waarna Kramer het laatste deel van de race weer voorop moet rijden.

Beeld anp

10.29 uur - Noors supervoedsel: bruin brood
Vanochtend won Duitsland het eerste onderdeel van de Noordse combinatie voor landenteams. Noorwegen staat op dit moment op een derde plaats en zal op de 4 x 5 kilometer langlaufen - het favoriete onderdeel van het land - vanmiddag als topfavoriet het goud willen binnenhengelen. Maar wat is het geheim voor eventueel Noors succes? Bruin brood. Altijd, overal.

Zie de foto hieronder, waarop de Noor Magnus Krog nog snel even een broodje naar binnenwerkt tijdens het schansspringen vanochtend.

Magnus KrogBeeld ap

10.20 uur - 'Ik denk dat het goed te combineren is'
Arie Koops heeft zijn keuze om de drukbezette Jorien ter Mors op te nemen in het team voor de ploegenachtervolging op vrijdag verklaard. 'Bij het olympisch kwalificatietoernooi was het programma voor Jorien zwaarder', zei Koops. 'En in het wereldbekercircuit bij het shorttrack rijdt ze wel eens vijf, zes of zeven races op één dag. Ik denk dat het goed te combineren is.'

Dat bij de mannen Jorrit Bergsma als reserve is aangesteld, is geen verrassing . Kramer, Blokhuijsen en Verweij rijden al gelange tijd in deze samenstelling de ploegenachtervolging voor Nederland. Bergsma heeft wel het gevoel op termijn zijn plek te kunnen claimen. 'Ik heb minder vaak met deze jongens gereden. Maar ik denk wel dat ik steeds dichter bij deze jongens kom', aldus de Fries.

Bondscoach Arie KoopsBeeld anp

10.04 uur - Teams ploegenachtervolging bekend
Bondscoach Arie Koops heeft zojuist bekendgemaakt welke schaatsers vrijdag voor Nederland op de ploegenachtervolging uit zullen komen.

Mannenteam: Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Reserve: Jorrit Bergsma.

Vrouwenteam: Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek. Reserve: Marrit Leenstra.

De namen van Jorrit Bergsma (als reserve) en Jorien ter Mors zijn het opvallendste in de selectie van Koops. Bergsma troefde Kramer maandag nog af op de 10 kilometer en werd olympisch kampioen, terwijl Kramer toegaf te sukkelen met een blessure aan zijn rug. Jorien ter Mors komt op vrijdag, wanneer ook de kwartfinale van de ploegenachtervolging op het programma staat, nog in actie op het shorttracktoernooi.

Beeld anp
Bondscoach Arie Koops met Marrit Leenstra (L) en Jorien ter Mors in de Adler Arena tijdens een trainingBeeld anp

9.59 uur - Zweed snelste bij plaatsing skicross
Victor Öhling-Norberg uit Zweden gaat met de snelste tijd door naar de achtste finales van de skicross. Hij mag zijn startpositie in de heats als eerste kiezen. Winnende tijd: 1.15,59. Öhling-Norberg eindigde voor de Canadezen Christopher Del Bosco (+0,32) en Brady Leman (+0,84).

Beeld anp
Victor Öhling-Norberg tijdens de skicrossBeeld afp

9.52 uur - IOC: 'Aanval op Pussy Riot zeer verontrustend'
De gewelddadige beelden van de aanval op bandleden van punkgroep Pussy Riot van woensdag in Sotsji zijn zeer verontrustend. Dat heeft woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité Mark Adams donderdag gezegd.

Adams zei dat de gouverneur van Krasnodar, de regio waarin Sotsji ligt, zijn excuses heeft aangeboden en het incident onderzoekt. Hoewel het IOC meer informatie over de aanval wil, noemde Adams het incident 'grotendeels een zaak voor' de Russische regering. Hij keurde het af om de Winterspelen als politiek platform te gebruiken.

Leden van Pussy Riot tijdens een persconferentie in SotsjiBeeld getty

9.43 uur - Duitsland wint schansspringen Noordse combinatie
De Duitse mannen hebben bij de Noordse combinatie voor landenteams het eerste onderdeel van de Noordse combinatie, het schansspringen, gewonnen. Op de schans blinken de Duitsers deze Winterspelen uit: maandag won Duitsland het schansspringen voor landenteams.

Met het winnen van het schansspringen starten de Duitsers met een voorsprong van 7 seconden op het onderdeel 4 x 5 kilometer langlaufen ten opzichte van de nummer twee bij het schansspringen, Oostenrijk. Noorwegen mag vanmiddag als derde starten, 25 seconden nadat het startschot voor Duitsland heeft geklonken.

Duitse fans bij het schansspringen tijdens de landenwedstrijd van de Noordse combinatieBeeld ap

9.33 uur - 'We dachten er te makkelijk over'
Volgens Ireen Wüst zullen de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging niet dezelfde fout maken als op de Winterspelen van Turijn (2006) en Vancouver (2010).

Daar stelden de dames teleur en wisten ze op geen van beide Spelen medailles te winnen. 'Toen dachten we er te makkelijk over. Zo van: dat doen we wel even. Nu is dat anders', zegt Wüst vandaag, terugblikkend op die mislukte ploegenachtervolgingen.

Welke schaatssters vrijdag de kwartfinale van de ploegenachtervolging gaan rijden, maakt bondscoach Arie Koops vanmiddag bekend. Wüst rijdt sowieso alles en ook Jorien ter Mors is een zekerheidje op de deelnemerslijst. Wel moet Ter Mors vrijdag ook shorttracken. 'Ik maak er genoeg tijd voor', zei de kersverse olympisch kampioene op de 1500 meter over de achtervolging. 'Als ik vrijdag moet rijden, dan doe ik dat.'

Beeld anp
Beeld anp

9.32 uur - Nauta baalt

De Oekraïense biatleet Andriy Deryzemlya in actie op woensdag in SotsjiBeeld afp

9.20 uur - Oekraïense atleten verlaten Sotsji
Enkele Oekraïense sporters hebben besloten de Winterspelen in Sotsji te verlaten. Ze maken zich zorgen over de onrustige situatie in hun land. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag laten weten.

'We hebben begrepen dat sommige sporters terug naar huis willen. Ieder individu heeft het recht zijn eigen beslissing te nemen', zegt een woordvoerder van het IOC.

Oud-atleet Sergej Boebka, voorzitter van het olympisch comité in Oekraïne, heeft gezegd dat hij de beslissing van zijn sporters absoluut respecteert. Het is nog niet duidelijk hoeveel Oekraïense sporters er precies naar huis gaan. Het Oekraïense team in Sotsji telt 43 atleten.

Sergej BoebkaBeeld ap

9.01 uur - Noordse combinatie en skicross van start
Ondertussen is in Sotsji de sportdag in volle gang. Bij de mannen is het schansspringen bij de Noordse combinatie voor landenteams begonnen. Om 12.00 uur volgt het tweede onderdeel: 4 x 5 kilometer langlaufen. Noorwegen is de grote favoriet voor goud.

Bij de skicross voor mannen zijn de plaatsingraces voor de heats gestart.

8.55 uur - 'Eet me maar op'
Het zal de boeken ingaan als een van de grootste verrassingen op de Winterspelen van Sotsji: de uitschakeling van het Russische ijshockeyteam gisteren in de kwartfinale na de 3-1 nederlaag tegen Finland.

Het met sterren overladen team, bijna allemaal afkomstig uit de Amerikaanse topcompetitie NHL, werd vooraf hoogstpersoonlijk door de Russische President Poetin bestempeld als topfavoriet voor goud. Een andere medaillekleur zou een schande zijn.

Meteen na de wedstrijd beschermde bondscoach Zinetula Biljaletdinov van Rusland zijn spelers en was zo vriendelijk om het ijshockeyfiasco volledig op zijn conto te schrijven. Maar de Russische pers was daar niet tevreden mee en fileerden de coach op de persconferentie na de wedstrijd. Dat leverde vermakelijke quotes op. De journalisten confronteerden Biljaletdinov met het lot van de vorige bondscoach van Rusland, na het missen van een medaille op de Winterspelen van Vancouver in 2010. Die werd volgens hen levend opgegeten.

'Eet me maar levend op dan, nu meteen', was de droge reactie van de Biljaletdinov. Toen de journalisten hem informeerden dat er ook nog een wereldkampioenschap op de agenda staat, antwoordde de bondscoach: 'Nou, dan zal er dus een andere coach zijn, want ik zal dan niet meer bestaan omdat jullie mij op hebben gegeten'.

De Russische spelers hebben na de nederlaag tegen de Finnen nog nauwelijks van zich laten horen. Waarschijnlijk vanwege de vrees voor een enkeltje Siberisch strafkamp, gezien het prestige dat Poetin aan ijshockeysucces in Sotsji had verbonden. 'Van binnen ben ik helemaal leeg', was de eerste reactie van aanvoerder Pavel Datsjoek, direct na de wedstrijd.

Een Russische ijshockeyfan treurt na de nederlaag tegen FinlandBeeld reuters
Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Rusland-coach Zinetula Biljaletdinov kijkt naar het scorebordBeeld reuters

8.37 uur - Zachte sneeuw
Nicolien Sauerbreij klaagde gisteren - na haar uitschakeling op de parallelreuzenslalom - al over zachte sneeuw tijdens haar races op de pistes van het Rosa Khutor Alpine Center in Sotsji. Onderstaande foto bewijst dat de piste ook niet hard en ijzig was tijdens de superslalom bij de mannen.

Vincenzo Romano Michelotti valt tijdens de reuzenslalom op woensdagBeeld afp

8.15 uur - 'Het woord Ajax wil ik hier wel even noemen'
Ajax en de Nederlandse equipe in Sotsji lijken op het eerste oog mijlenver uit elkaar te liggen. Toch werd de Amsterdamse club, vanavond spelend tegen Red Bull Salzburg in de Europa League, vandaag genoemd door bondscoach Arie Koops op de persconferentie over de ploegenachtervolging bij de vrouwen.

Koops gebruikte Ajax en de manier waarop Ajax-coach Frank de Boer zijn ploeg aanstuurt als voorbeeld van de instelling die zijn vrouwen hebben: 'De taken zijn bij ons heel helder. Ik wil in dezen het woord Ajax hier wel even noemen. Het gaat om taken. Wie die goed uitvoert, wint bij de ploegachtervolging. Iedereen weet van elkaar wat ie doet en wat er verwacht wordt. De afspraken zijn helder.'

Het onderdeel ploegachtervolging moet voor Nederland de kers op de kaart worden op het ongekend succesvolle schaatstoernooi voor Nederland in Sotsji. De schaatsequipe harkte 21 medailles binnen op de individuele afstanden. De ploegenachtervolging liep bij de vorige twee Spelen uit op een fiasco voor de Nederlandse vrouwenploeg. Zowel in Turijn (2006) als in Vancouver (2010) eindigde Nederland als zesde.

'Deze meiden gaan ervoor en willen niets laten lopen', benadrukt Koops in de zoektocht naar revanche op die mislukte ploegenachtervolgingen. De eventuele halve finale en finale staan zaterdag op het programma voor de vrouwen.

(VLNR) Jorien ter Mors, bondscoach Arie Koops, Ireen Wust, Marrit Leenstra en Lotte van BeekBeeld anp

8.06 uur - 'Blokkie' populair in Rusland

7.50 - Persconferentie kondigt persconferentie aan
Als er zelfs via een persconferentie wordt aangekondigd dat de namen van de vrouwen die namens Nederland op het onderdeel ploegachtervolging na een andere persconferentie van vanmiddag worden bekendgemaakt, weet je dat het een rustige dag is vandaag in het Nederlandse kamp.

7.44 uur - Pow
Wie denkt dat snowboardster Cheryl Maas een fervent jaagster is na het lezen van haar tweet van gisteravond - zoals uw liveblogger van dienst dacht - komt bedrogen uit. Na diepgravend onderzoek blijkt 'pow' snowboardjargon voor 'snow powder', dus verse sneeuw. Maas is dus op zoek naar een mooie plek om te snowboarden in de tweede week van maart.

Het olympische avontuur van Maas in Sotsji eindigde al vroeg, op zondag 9 februari in de halve finale van het onderdeel slopestyle.

7.29 uur - Live curling
Met het einde van het individuele schaatstoernooi na de 5000 meter bij de vrouwen van gisteren en de daaropvolgende sportluwe dag van vadaag op de Winterspelen voor Nederland, komt er zendtijd vrij voor een sport die u waarschijnlijk niet vaak live heeft gezien in uw leven.

Welke sport dat is? Curling! De finale van het curling bij de vrouwen tussen Zweden en Canada staat vanaf 14.30 uur op het programma en zal (gedeeltelijk) live worden uitgezonden door de NOS.

Eve Muirhead van het Canadese curlingteamBeeld getty

7.16 - Toch oranje tintje
Schreven wij in ons vorige bericht in dit liveblog nog dat de kleur oranje afwezig zal zijn vandaag in Sotsji: bij deze al een rectificatie. Bobsleeër Edwin van Calker mag vandaag trainen in zijn viermansbob op de bobbaan van het Sanki Sliding Center. Dat is dezelfde baan waarop Esmé Kamphuis gisteren - samen met haar remster Judith Vis - knap vierde werd in haar tweemansbob.

Van Calker zal zaterdag in actie komen en mag vandaag trainen op de baan in zijn feloranje bob om alvast het goede gevoel te krijgen.

Drie Nederlandse vlaggen worden gehesen tijdens de medaille-uitreiking van de 10 kilometer bij de mannenBeeld epa
De schoen van een Nederlandse schaatsfan in de Adler Arena in SotsjiBeeld ap
Edwin van Calker tijdens een training in de viermansbobBeeld epa

7.01 uur - Kijk en bewonder
Er zal geen oranje te zien zijn vandaag op en rondom de ijsbanen en sneeuwpistes in Sotsji. Een mooie dag om eens een dagje afstand te nemen van de Winterspelen en eens na te genieten van alle tot nu toe 22 Nederlandse medailles?

Nee, zet juist de tv aan, schrijft chef sport Marije Randewijk van de Volkskrant vandaag in haar voorbeschouwing op de dertiende dag van de Winterspelen. Bewonder vanavond het 15-jarige Russische kunstschaatstalent Julia Lipnitskaja. Zij komt vanavond in actie op de vrije kür bij het kunstrijden voor vrouwen en maakt kans op een gouden medaille.

Julia LipnitskajaBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden