Teruglezen - Frankrijk wint de eerste wedstrijd van Roemenië: 2-1

Frankrijk had het lastig tegen Roemenië, maar een laat - en wonderschoon - doelpunt van Dimitri Payet zorgde voor de zo gehoopte overwinning in de openingswedstrijd. Lees hieronder het liveblog terug. Het wedstrijdverslag vindt u hier.

Sagna en Rami lopen van het veld af in de rustBeeld anp

Frankrijk kon de rol van titelfavoriet maar moeilijk waarmaken. Tot de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd leek het duel onbeslist te eindigen. Dimitri Payet schoot in de 89e minuut echter alsnog prachtig raak. Olivier Giroud had de Fransen in de 58e minuut op voorsprong gekopt (1-0). Zeven minuten later benutte Bogdan Stancu een strafschop voor de Roemenen (1-1).

Frankrijk en Roemenië stuiten in groep A allebei nog op Zwitserland en Albanië.

Daar klinkt het verlossende fluitsignaal voor de Fransen. Afgelopen. Op de valreep maakte Payet de 2-1.

Daar was Sissoko nog dichtbij de 3-1. Roemenië was met negen man in de aanval, waarschijnlijk hun laatste. In de counter was Sissoko net niet attent genoeg.

89'- Goal Frankrijk. De beste man van het veld, Payet, schiet wonderschoon binnen vanaf de rand van het strafschopgebied. Met de gouden linker, waarmee hij ook alle vrije trappen en corners neemt, ramt de bal nagenoeg perfect in de linker kruising.

Payet wordt gelijk gewisseld. De man van de wedstrijd wordt vervangen door Sissoko.

Zien we daar de tranen al bij de aanvaller?

Daar leek Roemenië nog even heel dichtbij de voorsprong. Maar Grigore staat buitenspel.

Langzaam tikt de tijd weg. Nog vijf minuten. Wat verzinnen de Fransen nog? Gokken op de snelheid van Coman en Martial?

Combineren doen de Roemenen niet zo veel meer. Maar Hoban heeft wel nog een goed schot in de benen uit de tweede lijn. Zijn bal vliegt maar net over.

Aan de andere kant is het Martial die met een eerste schot voor gevaar zorgt. Maar zijn inzet mist kracht en overtuiging.

Nog tien minuten.

De Roemenen lijken het wel best te vinden zo, met die 1-1 op het scorebord. Ze zakken ver terug op de eigen helft en verzamelen zich rond het strafschopgebied.

De man waar de hoop op was gevestigd, Pogba, wordt nu zelfs van het veld gehaald. De vlugge Manchester United-spits Martial is zijn vervanger.

Nog 20 minuten voor Frankrijk om toch nog de drie punten binnen te slepen in deze wedstrijd waar zo veel van werd verwacht. Toernooi in eigen land, de druk is hoog. Die zal de komende 20 minuten alleen nog maar verder oplopen.

67' - Wordt Giroud daar naar de grond getrokken door Chiriche? De Fransen willen hier ook een penalty, maar krijgen nul op het rekest van scheidsrechter Viktor Kassa.

Giroud krijgt niet veel later wel een gele kaart na een lomp kopduel.

64'- Stanciu wordt neergehaald door Evra. Penalty, geen twijfel. De scheidsrechter reageert op wat hem in zijn oortje wordt toegefluisterd, zo lijkt het.

De goal wordt gemaakt door Stancu: 1-1. Hoe gaan de Fransen hier mee om?

Er is in ieder geval een wissel: Griezmann moet het veld verlaten en wordt vervangen door Coman.

60'- Andone, die het moeilijk had, wordt al vroeg naar de kant gehaald. Zijn vervanger is Alibec, ook een aanvaller.

De Fransen lijken ondertussen wat schroom van zich af geschud te hebben. Het is voor de Roemenen zaak om niet in paniek te raken na het tegendoelpunt.

56' - De Franse spits Oliver Giroud maakt de 1-0. Na een paar goede reddingen gaat de Roemeense keeper Tatarusanu nu toch echt in de fout. Giroud maakt zich sterk in de lucht en wint knap het duel. De keeper zit mis en de Fransman ziet zijn kopbal de touwen in vliegen.

Fijne opsteker voor Giroud, die niet helemaal zeker is van zijn positie in de aanvalslinie van de Fransen. Ook de vlugge Martial is een kandidaat om zich te bewijzen als aanvaller.

De twee uitblinkers laten zich gelden. Een knappe actie, strakke kapbeweging en de voorzet. Payet legt de bal op de voet van Pogba, maar zijn volley belandt recht op het lichaam van de keeper Tatarusanu.

52'- Knappe steekbal van Payet, de man van de voorzetten. De bal komt in de voeten van Giroud. Maar hij schiet de bal in de handen van Tatarusanu.

47'- Een grote kans in de beginfase van de eerrste helft, en nu een zeer grote kans in de beginfase van de tweede helft. Stancu loopt mooi weg achter de verdedigers van Frankrijk en neemt de bal aan op zijn borst. De halve omhaal raakt hij niet goed en de bal hobbelt langs het doel van Lloris.

Daar zijn de spelers weer, klaar voor de tweede helft. Roemenië trapt af. Hoe gaat Frankrijk door dat compacte middenveld van de Roemenen komen?

Heel Frankrijk hoopt op het doelpunt en daarmee de gedroomde start van het toernooi.

De Roemeen Andone was bijna direct dichtbij een doelpunt.

Is dit het lelijkste kapsel dat u ooit heeft gezien?, vraagt iemand op Twitter. Hij heeft het over het kapsel van Pogba, die altijd weer iets excentrieks doet met zijn haar. De ene keer is hij blond, dan weer donker en hij had zelfs ooit een roze pluk in zijn kuif. Bijna altijd heeft hij wel een figuur in zijn haar geschoren.

In dit blog schrijven we over de openingswedstrijd. Maar er gebeurt deze langes sportzomer nog zo veel meer. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar ons Sportzomer Live-blog.

Daarin onder andere berichten op de rellen in Marseille, het laatste nieuws over de affaire rond De Gea, de Spaanse keeper die verwikkeld zou zijn in een seksschandaal en een recensie van de nieuwe Nike-reclame met Cristiano Ronaldo in de hoofdrol (spoiler: ****).

Supporters van Frankrijk op de tribune in het Stade de FranceBeeld anp

Rust in Stade de France in Saint-Denis. Na een gevaarlijke kans in de openingsfase van Stancu waren het de Fransen die daarna de beste mogelijkheden kregen.

Griezmann was twee keer zeer dichtbij. Een kopbal eindige zelfs op de paal. Vlak voor rust kreeg ook Giroud nog een goede kopkans, maar hij had net te weinig tijd om goed te mikken.

45' - Een strakke corner van Payet komt op het hoofd van Giroud. Zijn kopbal vliegt een halve meter boven de lat de tribune in.

44' - Een hoog been van Rat wordt beoordeeld als gevaarlijk spel. Hij krijgt geel voor zijn actie.

Hoe gaat Roemenië om met de voorzetten die allemaal komen van Payet? Het loopt nu al een paar keer goed af.

43' - Een onzekere Tatarusanu blijft in zijn goal staan als de bal de lucht in gaat, waardoor Pogba bijna van dichtbij uit kan halen. De talentvolle Fransman maait over de bal heen.

Nog vijf minuten te spelen in de eerste helft. Roemenië staat compact op het middenveld en geeft weinig ruimte weg. De Fransen hebben moeite er doorheen te komen.

36' - Griezmann krijgt de bal hard ingespeeld, maar via de voeten van een Roemeense verdediger vliegt de bal net naast de paal. Payet is wederom de man met de dus harde, maar zorgvuldige voorzet.

De Fransen laten zien dat ze zeer gevaarlijk kunnen zijn met de snelle mannen op de flanken.

31'- Gele kaart is er voor de Roemeen Vlad Chiriches.

N'Golo Kanté, middenvelder, de beste balafpakker van de Premier League. Mali wilde hem als international, maar hij koos voor Frankrijk. Ook in deze openingswedstrijd al keurige statistieken voor Kanté, zo rekende de UEFA ons voor. Vier onderscheppingen en 22 goede passes na 30 minuten spelen.

De Fransen proberen het met afstandschoten, steekpassjes, diepe ballen. Het scheelt iedere keer niet heel veel, maar de echte scherpte ontbreekt.

Oppassen blijft het voor Les Bleus dat Roemenië niet toeslaat uit een onbewaakt moment. Maar op basis van de eerste 25 minuten heeft het Franse kijkerspubliek niet heel veel te vrezen. Nouja, op die levensgrote kans voor Stancu in het begin na.

Hieronder een foto van de kopbal op de paal van Griezmann.

Karim Benzema doet niet mee aan het EK voetbal, maar staat toch in het middelpunt van de belangstelling. Volgens de spits van Real Madrid heeft bondscoach Didier Deschamps 'toegegeven aan het racistische deel van Frankrijk' door hem niet te selecteren. Ook de voormalige sterspeler Eric Cantona gelooft dat Benzema niet meedoet vanwege diens afkomst.

Tegen Benzema loopt een rechtszaak omdat hij zou hebben meegewerkt aan het chanteren van een andere international, Mathieu Valbuena, met een sekstape. Omdat hij nog niet is veroordeeld, moet hij als onschuldig worden beschouwd, vond Cantona. 'Als hij wordt vrijgesproken, heeft hij toch de Euro gemist.'

Wat is Benzema nu aan het doen? De spits die door de bondscoach werd thuisgelaten is ook echt thuis, zo zien we op Instagram.

Alle ogen zijn gericht op Pogba, die zich in het eerste deel van de wedstrijd nadrukkelijk laat zien. Overal in Frankrijk is Pogba. Op covers van bladen, in interviews, in etalages. Pogba is de ultieme moderne voetballer: sterk, technisch, snel. Altijd een creatief kapsel, 1,92 lang, met die zwaaiende armen, soepel, elegant, daadkrachtig. Aanvaller, middenvelder en verdediger ineen, zoals dat hoort in de moderniteit van het voetbal.

Wie in twee woorden het verschil had moeten aangeven tussen Nederland en Frankrijk, op 25 maart in de Arena, had geantwoord: Sneijder - Pogba. Pogba, de beweeglijke reus, schudde het driftige kereltje als een horzel van zich af. Sneijder viel uit na een halfuur. Geblesseerd. Kapot.

En daar was bijna het openingsdoelpunt door Griezmann. Hij mist de voorzet maar krijgt de bal gelukkig terug voor een kopkans. De bal belandt op de paal. De voorzet kwam dit keer van Sagna.

De Fransen komen steeds beter in de wedstrijd. De zenuwen zullen wat gezakt zijn. Na 20 minuten spelen staat het nog steeds 0-0.

Saai is het niet, deze openingsfase. Mooie kopbal van Giroud, op een voorzet van Payet. Hij kopt beheerst naar de grond, maar een meter naast de goal.

Het balbezit is na tien minuten in het voordeel voor de Fransen.

Corner Roemenië. En dat scheelt niet veel. De Franse keeper Lloris heeft ook niet helemaal door hoe hij de bal uit het doel houdt.

Bogdan Stancu krijgt de bal bij de tweede paal op zo'n twee meter van het doel op de schoen, maar schiet recht op Lloris af.

De schrik zal er wel inzitten bij de Fransen, die nu onder de eerste druk uit moeten voetballen. Dit was niet waar het Franse volk op had gehoopt.

Indrukwekkende beelden van de overvliegende mirages over het Stade de France. In de Franse driekleur natuurlijk. Niks mis met een beetje Frans chauvinisme.

De wedstrijd, en daarmee het Europees Kampioenschap, is begonnen. Giroud en Griezmann trappen af. Maakt Frankrijk de verwachtingen waar? Of zorgt Roemenië direct op de openingsdag voor een verrassing?

Het veld staat vol. Er is nog net plaats voor de voetballers, ziet ook de Franse president Hollande die uit volle borst de Marseillaise meezing.

Neuriet u lever mee met de Marseillaise dan met het slaapverwekkende 'Ontwaak, Roemenië'?

Daar heb je ze, de straaljagers met het Franse rood-wit-blauw uit de straalmotoren. Geen gek gezicht. Ook de 24 vlaggen die over de hele tribune te zien zijn, zijn indrukwekkend.

Voila, daar is de openingsceremonie. De Franse dj David Guetta ('Davied Gwetta') en mooie plaatjes van Frankrijk. Een tuin-van-Versailles-achtig doek is over het veld uitgerold. Lang duurt die ceremonie niet, zo'n 10 minuten maar, geen uren, zoals bij de Olympische Spelen.

Leuk hoor, zo'n show, maar het wachten is toch op de echte hoofdrolspelers van vanavond.

Danseressen op de openingsceremonieBeeld anp

De laatste EK-organisator die het toernooi won? Frankrijk in 1984. Het laatste WK-gastland dat won? Frankrijk in 1998. Frankrijk voelt zich blijkbaar goed, als het de voetbalwereld ontvangt. Maar een gunstig gesternte is geen garantie voor succes, als Frankrijk vandaag Euro 2016 aftrapt tegen Roemenië.

De winnende lijn loopt van Michel Platini, via Zinédine Zidane naar Paul Pogba, de beoogde ster van het toernooi. Overal is Pogba. Op covers van bladen, in interviews, in etalages. Pogba is de ultieme moderne voetballer: sterk, technisch, snel. Altijd een creatief kapsel, 1,92 lang, met die zwaaiende armen, soepel, elegant, daadkrachtig. Aanvaller, middenvelder en verdediger ineen, zoals dat hoort in de moderniteit van het voetbal.

Nog een half uur. De opstelling van Frankrijk is bekend. In de goal: Lloris. Achterin: Evra, Koscelny, Rami, Sagna. Middenveld: Matuidi, Kanté en Pogba. Aanval: Payet, Giroud en Griezman.

De vlugge Martial van Manchester United wordt dus gepasseerd voor Payet in de aanval.

Opstelling Roemenië: Tatarusanu; Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat; Hoban, Pintilii, Stanciu; Popa, Stancu; Andone.

'Uiteindelijk zijn die voorspellingen allemaal gelul', aldus voetbalverslaggever Willem Vissers. Toch doen ook wij een duit in het zakje: de Roemenen moeten hopen op een zenuwinzinking van Pogba en de zijnen. Misschien wordt de uitbundige openingsceremonie de Fransen wel te veel? Vast niet, de Fransen zijn arrogant genoeg. Dat siert ze. Dus winnen ze: 3-0.

Lees hier de hele voorspelling.

Hij is pas 23 jaar. Toch zijn alle ogen dit EK gericht op Paul Pogba. In zijn jeugd kreeg de Fransman eens een wijze les mee van zijn vader: voetbal is geen spel, maar een levenstijl.

Pogba, het prototype van de 'nieuwe middenvelder', scoorde het afgelopen seizoen acht keer voor Juventus en gaf twaalf assists. Daarmee was hij, net als AS Roma-middenvelder Miralem Pjanic, de speler die de meeste doelpunten voorbereidde in de Serie A. Maar niet alleen aanvallend was hij van waarde voor de Italiaanse landskampioen. Pogba vocht in de Serie A na Franco Vázquez de meeste persoonlijke duels uit en maakte, afgezien van de Palermo-middenvelder, de meeste overtredingen.

Heel Frankrijk rekent op Pogba.

Paul PogbaBeeld anp

Het EK gaat beginnen, tijd om te bellen met onze specialist ter plaatse: Willem Vissers. Hij vertelt over zijn verwachtingen van dag een.

'Mensen zeggen vaak dat openingswedstrijden saai zijn, daar ben ik het niet zo mee eens. Ik kan me spectaculaire openingswedstrijden herinneren. Er kan zomaar iets geks gebeuren, al denk ik niet dat Roemenië in staat is van Frankrijk te winnen.'

Lees hier het hele interview terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden