Teruglezen etappe 4 - Peter Sagan uit Tour de France gezet om elleboogstoot

De Franse kampioen Arnaud Démare heeft de vierde etappe gewonnen. De finale werd ontsierd door twee zware valpartijen. De laatste reacties en het liveblog leest u hieronder. Het etappeverslag leest u hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Sagan uit Tour gezet

  Peter Sagan is na protest uit de Tour de France gezet. In de slotfase van de vierde etappe kwam Mark Cavendish zwaar ten val na een elleboogstoot van de wereldkampioen. Sagan verklaarde vlak na de etappe dat hij de Britse renner niet met opzet in de hekken had gereden: 'Ik wist niet dat Mark achter me zat.'

 2. Cavendish: Sagan is te ver gegaan

  Mark Cavendish heeft weinig begrip voor de actie van Peter Sagan. De Britse renner kwam zwaar ten val toen hij door de wereldkampioen de hekken in werd gereden. ‘Ik kan normaal goed opschieten met Peter, maar hier snap ik niks van', zei de gehavende Cavendish. ‘Dat hij wat van zijn lijn afwijkt, daar zou ik nog mee kunnen leven, maar met die elleboog is hij te ver gegaan.’

 3. Sagan: geen opzet

  Ik wist niet dat Mark achter me zat

  Peter Sagan

  Peter Sagan duwde Mark Cavendish volgens eigen zeggen zeker niet met opzet in de hekken in de slotfase van de vierde etappe, ‘Ik wist niet dat Mark achter me zat’, zei de Slowaakse wereldkampioen. ‘Hij kwam van rechts, toen ik naar het wiel van Kristoff of Démare wou springen. Mark kwam er heel snel tussen, ik had niet genoeg tijd meer om naar links te sturen. Ik ging daarom in de verdediging’. Na afloop heeft Sagan zijn excuses aan Cavendish aangeboden.

 4. Tijdstraf Sagan

  De jury durft het niet aan om de wereldkampioen en publiekslieveling Sagan naar huis te sturen. Na kort beraad is de straf: 30 seconden tijdstraf en teruggeplaatst naar de laatste positie van de groep (115de).

  Update: Sagan krijgt ook nog eens 80 punten straf in de strijd om de groene trui. Dat maakt de strijd om de puntentrui een stuk spannender dan voorgaande jaren.

 5. Groenewegen: 'Ben er goed vanaf gekomen'

  Ik ben er goed vanaf gekomen: sprong van mijn fiets en landde op mijn voeten

  Zo eindigde een saaie etappe in totale chaos. Want de eerste 190 kilometer waren allesbehalve reclame voor het wielrennen. Een eenzame Belg genaamd Guillaume Van Keirsbulck reed in zijn eentje urenlang op kop.

  Op zo'n 15 kilometer van de streep begon de etappe pas echt. De ploegen van de klassementsrenners en de sprinters wilden allemaal voorin zitten in de bochtige, snelle laatste kilometers.

  Daar kwam Lotto-Jumbo-sprinter Dylan Groenewegen uiteindelijk in een aardige positie, maar moest van zijn fiets springen toen een renner van Quick Step voor hem viel.

  'Dan kun je remmen wat je wil, maar je vliegt er toch met z'n allen overheen. Ik ben er goed vanaf gekomen: sprong van mijn fiets en landde op mijn voeten. Cavendish en Degenkolb zijn er slechter afgekomen.'

  Hij baalde wel dat er weer een kans minder was. 'Dat is zonde.' Over de elleboogstoot van Sagan: 'Of hij naar huis moet? Dat is aan de jury. Maar het is wel al een soort Wilde Westen in de sprint, met twee valpartijen nu.'

 6. Sagan bij bus Cavendish

  Peter Sagan is zich in ieder geval wél van kwaad bewust: hij staat bij de bus van Dimension Data, de ploeg van Mark Cavendish.

  Is hij daar om zijn excuses aan te bieden?

  We wachten het oordeel van de jury af.

 7. Top-10

  Hieronder nog een keer de uitslag van de sprint.

 8. Elleboog Sagan

  Wat zien we daar in de herhaling? Is het Peter Sagan die met een elleboogstoot Mark Cavendish de hekken in duwt? Dat is op geen enkele wijze goed te praten.

  We wachten op de reacties.

 9. Twee valpartijen in finale

  De sprint in de finale van de vierde etappe werd ontsierd door zware valpartijen. De winst ging uiteindelijk naar Arnaud Démare, de Franse kampioen, die in de sprint Peter Sagan en Nacer Bouhanni voorbleef.

  Het hardst gingen John Degenkolb en Mark Cavendish tegen de vlakte in de laatste honderd meter. Ook Sonny Colbrelli lag erbij.

 10. Nog 5 kilometer

  Eerlijk: we kunnen er niet zoveel over zeggen. Het gaat hard, boven de 50 kilometer per uur. En de topsprinters wurmen zich met hun ploegen naar voren. Maar wie zit er het best gepositioneerd? Dat weten we in de laatste kilometer.

  We geven u zo de winnaar. Nog 5 kilometer.