Teruglezen etappe 11 - Groenewegen tweede: 'Gewoon op waarde geklopt'

Marcel Kittel is onverslaanbaar. Wel mooi: de tweede plek van Dylan Groenewegen, die gisteren al derde werd. Volg het laatste nieuws en de etappe in ons liveblog. Het etappeverslag vindt u hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Groenewegen: hij viel niet stil

  Dylan Groenewegen was nooit eerder zo dicht bij een ritzege in de Tour als woensdag in Pau. Maar de Duitser Marcel Kittel bleek opnieuw de sterkste en hield de sprinter van LottoNL-Jumbo net achter zich. 'Ik zat goed, in het wiel van Kittel, maar ik kwam er niet langs. Ik ben op waarde geklopt', zei Groenewegen bij de NOS nadat hij als tweede was gefinisht.

  'Als ploeg hebben we vandaag heel sterk gereden, ik ben ver gekomen', vertelde Groenewegen die op 350 meter voor de streep de sprint wilde inzetten vanuit het wiel van Kittel. 'Helaas ging hij precies op hetzelfde moment aan en viel hij niet stil. Normaal gebeurt dat wel, maar hij is gewoon de beste. Ik heb in ieder geval vrij kunnen sprinten. Als iemand dan beter is, heb ik daar vrede mee. Je moet hopen op een foutje en nu tevreden zijn met het maximaal haalbare vandaag.'

 2. Kittel: spelletje tetris

  Voor de vijfde keer in deze Tour de France ging Marcel Kittel woensdag in Pau als winnaar over de meet. 'Ongelooflijk, dit maakt mij sprakeloos', liet de Duitse topsprinter in een eerste reactie weten.

  'Alles valt in deze Ronde van Frankrijk voor mij op zijn plaats. Fysiek en mentaal ben ik op mijn best. Het gaat werkelijk perfect in alle opzichten. En de Tour is voor mij nog niet voorbij. Voorlopig heb ik al mijn kansen benut. Het kan nu niet meer slechter voor mij. Ik ben supertrots.'

  Kittel vergeleek zijn manier van sprinten in Pau lachend met het computerspelletje Tetris. 'Het was steeds een gaatje zoeken om er doorheen te komen. En dat lukte geweldig. Ik kon steeds van wiel naar wiel springen. Ik heb opnieuw niets laten liggen in de eindsprint. Ik ben ontzettend blij, ook voor mijn teamgenoten die weer ongekend werk voor mij hebben verricht.'

 3. De sprint van Groenewegen

  Het was een welhaast perfecte sprint van Dylan Groenewegen. Want waar kun je beter zitten dan in het wiel van de beste sprinter van allemaal? Maar zelfs uit de wind, achter de brede schouders van Kittel, kon Groenewegen niet genoeg snelheid maken om de Duitser te kloppen in de laatste meters.

  We wachten op de reactie van Groenewegen.

 4. Weer Marcel Kittel?

  En toch weer Marcel Kittel? Ja. Weer Kittel.

  Wel een tweede plek nu voor Groenewegen. Die een uitstekende sprint reed.

 5. Nog 1,5 kilometer

  Maciej Bodnar, bedankt voor de moeite. Zo lijkt het. Nog een paar seconden. Maar het is nu aan de sprintersploegen. Zij gaan hun kopmannen lanceren.

  Het gaat nu heel erg hard. We geven u zo de winnaar.

 6. Nog 5 kilometer

  Oké, het gat slinkt nu wel vrij hard. We noemen het ijdele hoop wat we hieronder schreven. Want met nog 5 kilometer te rijden is de voorsprong zo'n 20 seconden. Dat lijkt niet genoeg.

  We zien inmiddels Dylan Groenewegen zich melden aan de kop van het peloton.

 7. Nog 7,5 kilometer

  Een halve minuut nog is de voorsprong van Bodnar. En nog maar 7,5 kilometer te fietsen.

  O, wat zou het mooi zijn als de Pool wint. Een vluchter. Eenzame vluchter zelfs. In een Tour waarin het veel gaat over de saaiheid. De voorspelbaarheid van de sprintetappes.

  Wie is er sterk genoeg in het peloton om dat gat ineens te dichten? Vast iemand van Quick Step, of zelfs van Sunweb. Maar we blijven hopen.

 8. Nog 10 kilometer

  We geven u nog maar een update: Bodnar in zijn eentje, vecht tegen een jagend peloton.

  Zijn voorsprong nog steeds rond de 40 seconden. Met nog 10 kilometer te rijden. Moet de ploeg van Marcel Kittel het alleen opknappen? Of gaan ook andere sprintersploegen zich bemoeien met de achtervolging?

 9. Nog 15 kilometer

  Bodnar houdt knap stand. Zijn voorsprong nog steeds: 45 seconden.

  Philippe Gilbert, Quick Step-renner en deze Tour een van de knechten van Marcel Kittel, leidt de achtervolging. Maar dat gaat niet vanzelf dus.

 10. Nog 20 kilometer

  Op de kop van het peloton is het de ploeg van Andrré Greipel die het tempo bepaalt. De mannen in het rood voeren het tempo op. Met opnieuw een grote rol voor Lars Bak.

  En ook Julien Vermote doet wat kopwerk voor Quick Step-sprinter. Dat doet hij eigenlijk al de hele Tour.

  En koploper Bodnar: die geeft onophoudelijk gas. Zijn voorsprong blijft nog steeds rond de 50 seconden.