Live

Teruglezen - de rug van Federer en een bizarre beenbreuk in Frankrijk

Polen won van Zwitserland, Wales versloeg Noord-Ierland en Portugal was te sterk voor Kroatië. Maar het waren allemaal treurige wedstrijden.  Er was gelukkig meer sportnieuws. Over de rug van Federer bijvoorbeeld. En in Frankrijk liep een hinkstapspringer een bizarre breuk op. Lees in dit liveblog het sportnieuws terug.

Beeld epa

Federer speelde 65 grandslamtoernooien op rij totdat hij dit jaar zich moest afmelden met een blessure. Voorafgaan aan Wimbledon zegt hij zich geen zorgen te maken over zijn fysieke toestand.

Hij is naar eigen zeggen fit genoeg om op jacht te gaan naar zijn achtste titel in Londen. 'Met deze rug heb ik 88 titels gepakt, dus ik ben er best tevreden mee', aldus Federer. 'Soms geeft mijn rug wat problemen, maar dat zij zo. De beslissing om niet in Parijs te spelen, was heel makkelijk te nemen. Het was voor Wimbledon, voor de rest van het seizoen, voor de rest van mijn carrière en de rest van mijn leven.'
De rug van de Zwitserse meester had rust nodig, maar voelt nu goed genoeg aan om met ambities aan Wimbledon te beginnen. ,,Met al het succes dat ik hier heb gehad, zit ik vol motivatie om goed tennis te laten zien'', aldus Federer, die dit jaar ook al een tijdje aan de kant stond vanwege een knieblessure.

Beeld epa

De Jamaicaanse sprinter Kemar Bailey-Cole, die vier jaar geleden een aandeel had in de gouden medaille van de Jamaicaanse estafetteploeg, heeft het zikavirus opgelopen.

'Ik dacht eerst dat het kwam door het harde trainen. Maar toen ik bij de kapper was geweest, ontdekte mijn vriendin een bultje in mijn nek', zegt de sprinter zaterdag in de krant Jamaica Gleaner.

Dat bultje bleek veroorzaakt door een mug die het zikavirus bij zich droeg. 'Herstellen is lastig, ik heb vlekken op mijn lichaam en last van mijn oog. Maar ik heb in ieder geval geen spierpijn meer.'

Bailey-Cole, die twee jaar geleden goud pakte op de 100 meter bij de Commonwealth Games in Glasgow, strijdt met onder anderen Usain Bolt, Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade om een plek in de Jamaicaanse selectie voor de Spelen. Bij Londen 2012 kwam hij in actie tijdens de voorronde van de 4x100 meter. Bailey-Cole maakte toen in de finale plaats voor Usain Bolt, die Jamaica naar het goud en een nieuw wereldrecord leidde (36,84). De sprinter miste vorig jaar de WK in Peking vanwege een hamstringblessure.

Kemar Bailey-Cole loopt hier tweede van rechts. Beeld getty

Veel hinkstapspringers voelen al bij afzet of het een goede sprong gaat worden. Het gevoel bij de Franse atleet Teddy Tamgo moet heel dubbel zijn geweest. Hij sprong een afstand 17,15 meter die hem de Franse titel en een ticket naar de Olympische Spelen oplevert. Maar tijdens de afzet brak hij zijn linkerbovenbeen. Al in de lucht greep hij naar zijn bovenbeen. Na de sprong bleef hij liggen in het zand en schreeuwde het uit van de pijn.

Het was niet de eerste keer dat het noodlot toesloeg bij Tamgho, de wereldkampioen indoor van 2010 en outdoor van Moskou 2013. Vier jaar geleden hield een enkelblessure de Franse atleet van de Spelen in Londen.

Beeld afp
Beeld afp

Nog even terugkomen op het onwaarschijnlijke doelpunt van de Zwiter Shaqiri. Met een fantastische omhaal bracht hij zijn ploeg op gelijk tegen Polen. De Colombiaanse zangeres, vrouw van Spaanse verdediger Pique, heeft de wedstrijd ook bekeken.

De omhaal van Shaqiri mocht uiteindelijk niet baten. Polen schakelde Zwitserland uit na strafschoppen.

Met nog 41 dagen te gaan voordat de Olympische Spelen beginnen, lijkt Kromowidjojo in vorm te raken. Bij het internationale zwemgala Sette Colli in Rome won ze niet alleen de 100 meter vrije slag, ze zwom ook haar beste tijd van het seizoen in 53,14 seconden. 'Kromo' won vrijdag ook al de 50 meter vrij.

Die tijd is goed, maar daarmee komt ze nog niet in de buurt van de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell, die aanzienlijk snellere tijden hebben geklokt. Ook de Zweedse Sarah Sjöström en Emma McKeon uit Australië doken al ruim onder de 53 seconden.

Inge Dekker, die in Rome haar rentree maakt na een zware operatie begin dit jaar, miste op de 100 meter de eindstrijd. Dekker kwam wel uit in de B-finale, waarin ze als zevende aantikte (55,79). Op de 100 vlinder greep de dertigjarige zwemster naast een medaille. Dekker tikte als vierde aan in 59,26, bijna een seconde na winnares Ilaria Bianchi uit Italië.

Sebastiaan Verschuren eindigde op de 200 vrij als zevende in 1.49,58, ruim drie seconden langzamer dan de tijd waarmee hij eerder dit jaar in Londen de Europese titel bemachtigde. De zege in Rome ging naar de Italiaanse zwemmer Gabriele Detti (1.46,78).

Beeld photo_news
Beeld photo_news

Ondanks de schorsing van de Russische atletiekbond, willen een groep groep atleten uit dat land toch naar de Olympische Spelen. Volgens sportminister Vitali Moetko hebben 67 atleten een aanvraag ingediend om naar Rio de Janeiro te mogen.

De IAAF handhaafde vorige week de schorsing van atletiekgrootmacht Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam.
Atleten die kunnen aantonen dat ze nooit verboden middelen hebben gebruikt en door landen met een erkend antidopingbeleid zijn getest, mogen van de IAAF en het Internationaal Olympisch Comité wel naar de Spelen. 67 Russen hopen dus dankzij die mogelijkheid alsnog naar Rio te kunnen gaan, al lijkt voor een groot deel daarvan de kans niet zo groot.

De Russen stappen komende week ook naar het internationaal sporttribunaal CAS om de schorsing aan te vechten.

Beeld ap
Beeld ap

In augustus beginnen de Olympische Spelen al, maar de Nederlandse ploeg heeft zich vandaag nog verder uitgebreid. Beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel hebben zich geplaatst voor Rio.

Daar hadden ze wel de hulp van een andere landgenoten voor nodig. Het duo Van der Vlist/Van Gestel speelde samen met het team van Jolien Sinnema en Rimke Braakman als team Nederland. Samen wonnen ze het toernooi.

In de finale versloegen de twee Nederlandse ploegen Oekraïne met 2-1. Van der Vlist en Van Gestel brachten de eerste partij op hun naam door het duo Machno/Machno met 2-0 te verslaan (21-13 21-12).

Oekraïne kwam langszij door een zege van 21-19 21-17 van Sjtsjipkova/Davidova op Sinnema en Braakman. In de beslissende partij trokken Van der Vlist en Van Gestel tegen Sjtsjipkova/Davidova aan het langste eind: 16-21 21-15 15-9.

Van der Vlist en Van Gestel mogen naar Rio, omdat ze op de wereldranglijst hoger staan dan Sinnema en Braakman. Marleen van Iersel en Madelein Meppelink hebben zich al geplaatst voor de Spelen, en ook bij de mannen hebben twee teams zich geplaatst: Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst.

Van der Vlist en Van Gestel naar Rio. Beeld FIVB
Van Gestel en van der Vlist naar Rio. Beeld anp

Dit EK werd een afgang voor de Russen, zowel op als buiten het veld. Bondscoach Leonid Sloetski stopt nu definitief bij de Russische voetbalploeg. De trainer had al eerder zijn ontslag aangeboden, maar Vitali Moetko, de minister van Sport en voorzitter van de nationale voetbalbond, ging daar niet direct mee akkoord.

'Ik heb hem niet op andere gedachten kunnen brengen', aldus Moetko zaterdag. Sloetski wil zich concentreren op zijn baan als trainer van CSKA Moskou. Hij was nog geen jaar bondscoach. Sloetski werd in de zomer van 2015 aangesteld als opvolger van de Italiaan Fabio Capello, die moest vertrekken wegens matige resultaten in de kwalificatiereeks voor het EK. Sloetski leidde Rusland toch naar de Europese eindronde, maar boekte daar weinig succes. Alleen tegen Engeland (1-1) werd een puntje gepakt.

Guus to the rescue? Hiddink, die van 2006 tot 2010 bondscoach was van Rusland, zei eerder deze week het gastland van het WK 2018 in aanloop naar dat toernooi graag te willen helpen. 'Als ik een bijdrage kan leveren, dan doe ik dat', vertelde de oud-bondscoach van Oranje aan de NOS.

Leonid Sloetski, bondscoach van Rusland Beeld anp

En de eerste kwartfinalist van het EK is bekend: Polen, met Ajax-spits Milik (die overigens een zeer zwakke wedstrijd speelde). Zwitserland maakte de meeste aanspraak op de overwinning, maar in de strafschoppenserie ramde Granit Xhaka de bal hard naast.

Hier leest u het wedstrijdverslag terug.

Dan win je dus het olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe, maar ben je voor het NOC*NSF een 'bespreekgeval' voor de Olympische Spelen in Rio. Dat is het lot van de 22-jarige lichtgewicht Enrico Lacruz uit Huissen. Hij versloeg Anvar Joenoesov uit Tadzjikistan op punten: 3-0.

Lacruz voldeed donderdag met zijn zege in de kwartfinales al aan de internationale kwalificatie-eis voor Rio 2016. In deze gewichtsklasse verdienden de eerste vijf boksers van het eindklassement in Bakoe een olympisch startbewijs.

Zijn eindzege in Bakoe kan de ontluikende Lacruz mogelijk nog helpen in de olympische discussie op Papendal. De Nederlandse kampioen maakte in Azerbeidzjan sowieso indruk met vijf overwinningen op rij. Max van der Pas (-75 kg) en Roy Korving (-91 kg) zagen in Bakoe hun olympische missie stranden.

Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn kwalificeerden zich eerder al voor Rio 2016. Zij zijn de eerste Nederlandse boksers sinds Barcelona 1992 die op het olympisch bokstoernooi uitkomen. Tijdens de algemene vergadering van de Nederlandse boksbond zaterdag in Utrecht werden beiden voor hun geslaagde kwalificatiecampagne benoemd tot bondsridder. Deze eer viel eerder te beurt aan Arnold Vanderlyde, Pedro van Raamsdonk en Orhan Delibas.

Enrico Lacruz Beeld anp

Zwitserland-Polen is nog bezig. Maakt niets uit. De goal van het toernooi is al gemaakt. Kijkt u maar mee, een prachtige halve omhaal. Uit het boekje.

Een keurige aanname met de linkerhand van Thierry Henry in de kwalificatiewedstrijd tegen Ierland in 2009. Maar de scheids zag het niet. Het spel mocht door en Frankrijk scoorde. Daarmee schakelde het de Ieren uit in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika.

'Revanche of wraak nemen gebeurt niet in topvoetbal, helemaal niet na zoveel jaar', aldus de Franse bondcoach Deschamps. 'Beide teams zijn bezig aan een nieuw hoofdstuk.'

Nou, Didier, weet je dat zeker? Morgen zullen we het zien als om 15:00 uur het gastland de boys in green ontvangt.

De handsbal van Henry Beeld anp

De Nederlandse hockeysters hebben ook de vijfde en laatste groepswedstrijd op de Champions Trophy gewonnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan klopte in Londen titelverdediger Argentinië met 2-0.

Lidewij Welten opende in de 29e minuut de score. Kelly Jonker besliste de krachtmeting in de slotfase definitief. Ze trof doel op het moment dat Argentinië erg aandrong. Beide landen wisten voor de wedstrijd al dat ze elkaar zondag in de finale opnieuw treffen. Oranje won de poule met de maximale score van vijftien punten, Argentinië eindigde als tweede met tien punten.

De geschiedenis leert de winnaar van de Champions Trophy geen olympisch kampioen wordt. Maar de hockeysters willen in Londen meer dan het toernooi winnen. De titel zal een statement zijn voor de concurrentie. Of zoals Paumen het verwoordde: `We willen ons aureool van onoverwinnelijkheid niet verliezen. De andere teams mogen niet denken dat Nederland te pakken is.'

Lidewij Welten tijdens de halve finale tussen de dames van Nederland en Duitsland bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen 2015 Beeld anp

Vitali Moetko, Russische minister van Sport, heeft zijn lot verbonden aan de Olympische Spelen. Mogen de atleten van zijn land definitief niet meedoen aan het toernooi, dan stapt hij op. 'Dat zou een mislukking zijn waarvoor ik verantwoordelijk ben', zei Moetko vandaag.

Het lijkt erop dat Moetko deze zomer afzwaait. Vorige week handhaafde de internationale atletiekfederatie IAAF handhaafde de schorsing van de Russische atleten, sinds november 2015 van kracht wegens een omvangrijk dopingschandaal. Atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio.

Een aantal Russische atleten laat het er niet bij zitten. Zij die nooit zijn betrapt op doping stappen naar het hof van sportarbitrage CAS in Lausanne om hun schorsing aan te vechten. 'Dat recht hebben ze, want ze zijn zuiver', benadrukte Moetko.

De minister van Sport geldt als vertrouweling van president Vladimir Poetin. Toch kreeg hij onlangs veel kritiek na de snelle uitschakeling van zijn nationale ploeg op het EK in Frankrijk, waar supporters van Rusland zich ook ernstig misdroegen. Moetko is behalve minister van Sport ook voorzitter van de nationale voetbalbond. 'Ik sluit niet uit dat ik die functie neerleg als er in september tijdens een algemene vergadering een goede opvolger opstaat.'

Moetko sluit ook niet uit zijn functie als voorzitter van de nationale voetbalbond neer te leggen. Beeld ap
Moetko (L) loopt naast president Vladimir Poetin. Beeld ap

Leonardo is terug op het oude nest. Na vijf keert het enfant terrible terug naar Nederland, in Eindhoven ditmaal.

PSV? Nee, Leonardo traint mee met die andere club uit de stad: FC Eindhoven. De man die ooit zei dat hij alleen nog kon leren bij Real Madrid heeft zich gevoegd bij de selectie uit de Jupiler League. Of de 33-jarige aanvaller in aanmerking komt voor een contract bij Eindhoven is onduidelijk.

Willekeurig is zijn keuze voor de club niet. Ricardo Moniz, de nieuwe trainer van Eindhoven, is een goede bekende van Leonardo. Bij het Oostenrijkse Salzburg en het Hongaarse Ferencvaros speelde hij onder Moniz.

Leonardo werd ooit door de Nederlandse documentairemaker Jos de Putter ontdekt in Brazilië. Op z'n twaalfde haalde Feyenoord hem binnen als wonderkind. Hoewel bij vlagen uitstekend, lukte het Leonardo niet echt te slagen in Rotterdam, later bij Ajax evenmin. Bovendien bleek hij een lastige jongen te zijn in de omgang. Na wat jaartjes NAC Breda verliet hij Nederland in 2011, deed nog vier clubs aan, om dus nu terug te keren.

Leonardo in het shirt van Feyenoord. Beeld anp
Leonardo maakt de 1-0 voor Ajax in een duel met HSV. Beeld anp

Het blijft een clown, die Éric Cantona. De Franse voetballegende van Manchester United heeft met Eurosport een filmpje opgenomen over… tja, waarover eigenlijk? De slechte velden in de stadions, Will Grigg die 'on fire' is, Brexit, de kansen van IJsland en gescheurde condooms. Dit alles afgewisseld met vluchtige beelden van Cantona in een stoel met ontbloot bovenlijf.

Afijn, Cantona in zijn element. Dat verveelt niet.

Ondertussen wordt er natuurlijk ook gewoon getafeltennist. Goed ook. De Nederlandse Li Jie (spreek uit: Sjè) heeft bij de dames de halve finale bereikt van de Korea Open. Li versloeg in de kwartfinale de Chinese Wen met 4-0.

Li moet nog afwachten wie ze in de halve finale treft. Haar opponent is de winnares van het duel tussen de Japanse Hina Hayata en tweevoudig wereldkampioen Ning Ding uit China.

We zien haar ook terug op de Olympische Spelen. In april stelde haar ticket veilig voor het individuele toernooi. In Londen, vier jaar geleden, haalde ze de achtste finales.

Li Jie. Beeld afp

Ook Zuid-Amerikaanse voetbalbonden hebben geen smetteloze reputatie. In Argentinië maakt de AFA het zelfs zo bont dat de FIFA – zelf ook niet vreemd van schimmige zaakjes – haar vandaag onder curatele heeft gesteld. Een jaar lang gaat de wereldvoetbalbond de AFA controleren. Over een jaar moeten verkiezingen een nieuwe voorzitter aanwijzen.

Een nieuwe voorzitter, inderdaad, want de FIFA heeft de huidige de deur gewezen. Luis Segura werd eerder deze week aangeklaagd op verdenking van fraude bij de verkoop van televisierechten. Symptomatisch voor de AFA, die al jaren bestuurlijk en financieel in de knel zit.

Ook typerend was de wijze waarop Segura vorig jaar het voorzitterschap verkreeg. Bij de verkiezing werden 76 stemmen uitgebracht, waar er maar 75 stemgerechtigden waren. Die stemming eindigde in 38 tegen 38. Uiteindelijk kreeg Segura de functie.

'Het is tijd dat de zaken gaan veranderen', vindt Lionel Messi. Zijn nationale team treft morgen Chili in de finale van de Copa America, de Zuid-Amerikaanse variant van het EK.

Luis Segura moest vertrekken van de FIFA. Beeld reuters
Op het veld gerende fan gaat op de knieën voor Messi. Beeld afp

De soap van Enschede gaat verder. Vorige week leek even de ellende passé, toen FC Twente werd gered door de KNVB-beroepscommissie. Geen degradatie, een acceptabele boete, jubelstemming in Twente.

Maar nu de confetti is neergedaald speelt opnieuw een conflict op binnen de club, aldus het regionale blad Tubantia. Een groepje geldschieters zou in de clinch liggen met de clubleiding. Volgens de Twentse krant sturen zij aan op het vertrek van interim-directeur Onno Jacobs en twee commissarissen, onder wie Ton Heerts, die over een week afzwaait als voorzitter van vakbond FNV.

De geldschieters zouden hen verwijten akkoord te zijn gegaan met een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro aan andere eredivisieclubs. Dat zal best, maar FC Twente heeft laten weten dat het principe 'wie betaalt bepaalt' niet meer opgaat in Enschede.

Niet helemaal naar de smaak van financier Dik Wessels. 'Ik haak niet af als het om geld gaat, absoluut niet. Maar ik wil wel plezier hebben en niet nog meer ellende aan de kop, want dat heb ik al genoeg gehad.'

Lees hier het nieuwsbericht.

Supporters verwelkomen spelers met fakkels op eerste training. Beeld anp

Donderdag heeft hij voor een Bremain gestemd. Maar FA-voorzitter Greg Dyke ziet ook voordelen in een Brexit. Althans, voor het Engelse voetbal.

'Eén van de dingen waar ik mij zorgen over heb gemaakt tijdens mijn voorzitterschap is het slinkend aantal kansen dat jonge kinderen krijgen om door te groeien tot het eerste elftal bij grote clubs. Maar heel weinig slagen daarin', aldus Dyke tegen Sky Sports.

Nu zijn de dragende spelers bij Engelse clubs veelal buitenlanders. 'Als er iets gebeurt dat kinderen meer kansen geeft, kan ik dat alleen maar verwelkomen. Mijn persoonlijke visie, ondanks dat ik had gehoopt dat we erin zouden blijven, is dat het jammer is dat het aantal Engelse spelers bij Premier League-clubs steeds verder afneemt.'

Dat maakt zo'n Brexit dubbel en dwars waard.

Greg Dyke poseert met de EK-trofee. Beeld epa

We hebben 'm, de foto waar zoveel om te doen was. U weet wel. Een Portugese fan betreedt het veld om een selfie te maken met Cristiano Ronaldo. Die toont zich van zijn charmante kant en wuift de beveiliging even weg om op de foto te gaan. Klik. Fan blij, Ronaldo tevreden. Ongestraft gaat dat niet: de UEFA beboet Portugal om het incident.

Tot dusver kenden we alleen het plaatje rechts. Nu weten we hoe Ronaldo en fan écht op de foto stonden. Fraai kiekje, duur grapje.

Fan en Ronaldo gaan op de foto. Beeld epa

Thiemo de Bakker was hét talent van Nederland, won ook de juniorentitel op Wimbledon. Tien jaar later gaat de tennisser gebukt onder een trits foute keuzen. De Bakker vergokte een vermogen en vluchtte in de drank. 'Ik kon mijn drankgebruik aardig camoufleren.' Lees hier het interview met De Bakker. (+)

Bij Hongarije staat Gabor Kiraly onder de lat. De 40-jarige cultkeeper treedt standaard aan in een joggingbroek. Niets voor Courtois. 'Je kunt wel een lange broek aan doen als het heel koud is of het veld slecht, maar dan doe ik een stretchbroek aan met een korte broek erover. Een joggingbroek kan ik niet mee spelen, dat trekt, dat zit niet lekker en als het regent wordt-ie zwaar. Maar misschien heeft hij een ander type broek.'

Tot zover Courtois over de broek van Kiraly. Gelukkig blikte hij ook vooruit op de komende wedstrijd(en) van België.

Gabor Kiraly op de training met Hongarije (en zijn joggingsbroek). Beeld afp

Na twee dagen kunnen we ons weer opmaken voor EK-voetbal. En, eerlijk is eerlijk, tot nu toe was het vaak niet spetterend om te zien. 'Dit is het toernooi van Will Grigg', constateert Paul Onkenhout in zijn column. 'Dat is geen toeval. Wegens een chronisch gebrek aan vertier is de aanvaller van Wigan Athletic via de sociale media omhooggestuwd tot smaakmaker.'

'Van filmpjes met zingende en juichende Noord-Ieren (of gewone Ieren, Welshmen, Engelsen of IJslanders) kan ik ook geen genoeg krijgen, maar we kunnen er niet omheen dat het EK tot nu toe geestdodend saai is, behalve als de geweldige Cristiano Ronaldo speelt.'

Lees hier zijn hele column. (+)

Wales - Noord-Ierland. Na ruim een dag Brexit ontkom je niet aan de politieke bijklank, schrijft voetbalverslaggever Willem Vissers in zijn column. (+)

'Hoewel politiek en voetbal in dit geval niet zo heel veel met elkaar te maken hebben, is de samenloop van omstandigheden grappig. Eens zien hoe snel de Brexit in Frankrijk zich voltrekt.'

Goed nieuws voor Kroatië. Sterspelers Modric en Mandžukic fit voor wedstrijd tegen Portugal zijn beiden hersteld van hun blessures. Het is zo goed als zeker dat de twee Kroaten vanavond beginnen in de wedstrijd tegen Portugal. Eerder deze week lieten ze de ontmoeting met Spanje verstek gaan. Overigens geen probleem voor Kroatië, dat met 2-1 won van de titelverdediger.

'Ik durf niet te zeggen of ze het de hele wedstrijd vol gaan houden, maar het ziet er goed uit voor ze', zei bondscoach Ante Cacic.

U kunt vanavond dus weer gaan zitten voor dat heerlijke duo op het Kroatische middenveld, Modric en Rakitic, het loopwonder en de technicus. Lees hier het profiel van de twee spel- en smaakmakers van de Kroaten. (+)

Modric (R) en Mandzukic hebben onderonsje in wedstrijd tegen Turkije. Beeld afp
Modric op de training bij Kroatië. Beeld afp

Twee dagen geen voetbal, wel een Brexit. 'Een soort bezoek aan McDonald's maar dan met geopolitieke gevolgen', aldus de Successupporters. En dan vanmiddag ook nog op het programma Wales - Noord-Ierland. 'Oprotten met die lui. Nu even niet gewoon.' Dus het advies luidt: 'Vandaag bent u maar voor Schotland.'

Lees hier de hele column van de Successupporters. (+)

Gareth Bale neemt het met Wales vanavond op tegen Noord-Ierland. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden