Teruglezen - Dag tien in Sotsji, mist en weinig oranje

Nu alle medailles van de tiende dag in Sotsji verdeeld zijn, sluiten wij dit liveblog. Hieronder kunt u teruglezen wat er op deze tiende dag van de Winterspelen allemaal in Sotsji is gebeurd. Het was een dag die begon met dichte mist waardoor de 15 kilometer massastart voor de biatleten en snowboardcross bij de mannen werd doorgeschoven. Maar vooral voor Duitsland eindigde de dag zonnig met goud op het schansspringen voor landenteams.

Voor Nederland was het een sportluwe dag. Dinsdag richten alle ogen zich weer op het schaatsen. De 10 kilometer voor mannen staat op het programma en Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong gaan voor een medaille. Ook komen de shorttrackers in actie en mag bobsleester Esmé Kamphuis in de tweemansbob eindelijk aan haar Winterspelen beginnen.

Lennart Bloemhof en Pieter Sabel
Het Duitse schansspringteam viert feest Beeld ap
Het Duitse schansspringteam viert feestBeeld ap

20.37 uur - Multitalent Michel Mulder

20.29 uur - Olympisch succes plundert bankrekening van NOC*NSF
De nu al ongekende medaille-oogst in Sotsji van de Nederlandse equipe (17 medailles) is voor NOC*NSF een rib uit het lijf. Per gouden medaille keert de sportkoepel 30 duizend euro uit. Zilver is 22.5 duizend euro waard en voor brons krijgt een atleet 15 duizend euro.

Daardoor is NOC*NSF nu al 330 duizend euro kwijt aan bonussen voor de atleten. 'Die atleten legen wel de kas van het NOC, maar het is wel op een manier die ons buitengewoon goed bevalt', zegt NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis vanuit Sotsji tegen de NOS.

'Het gaat heel hard, ja', vervolgt Bolhuis. 'Maar het zal niet ten koste van andere sporten gaan. We hebben daar absoluut een potje voor, en anders zorgen we er wel voor dat er zo'n potje er komt. Want niets is mooier dan op deze manier mensen te kunnen belonen.'

undefined

Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts) Beeld epa
Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts)Beeld epa
Jan Blokhuijsen (links), Sven Kramer en Jorrit Bergsma (rechts) Beeld epa
Jan Blokhuijsen (links), Sven Kramer en Jorrit Bergsma (rechts)Beeld epa
Jan Smeekens (rechts), Michel Mulder en Ronald Mulder (rechts) Beeld reuters
Jan Smeekens (rechts), Michel Mulder en Ronald Mulder (rechts)Beeld reuters

20.20 uur - Canadese vrouwen naar ijshockeyfinale
Net als op de Winterspelen in Vancouver staan in Sotsji opnieuw Amerika en Canada tegenover elkaar in de finale van het vrouwenijshockeytoernooi.

Canada - Zwitserland werd niet de slachtpartij zoals Amerika - Zweden (6-1) eerder vandaag was, maar het woord spannend paste ook in dit duel geen moment in het wedstrijdverslag.

In Vancouver waren het de Candese dames die met een 2-0 zege in de finale voor eigen publiek goud pakten. De Amerikaanse vrouwen zullen gebrand zijn op revanche, zeker omdat ze eerder dit toernooi al met 3-2 door Canada zijn verslagen .

Canada viert een goal tegen Zwitserland in de halve finale Beeld getty
Canada viert een goal tegen Zwitserland in de halve finaleBeeld getty

20.06 uur - Duitsland wint schansspringen voor landenteams
Vier jaar lang mag Duitsland zich weer de kampioen van het schansspringen voor landenteams noemen, en dat zal buurland Oostenrijker gaan merken de komende jaren. In de spannende tweede ronde bij het schansspringen voor landenteams eindigde Duitsland 2.7 punten voor Oostenrijk (1041.1 tegenover 1038.4). Japan won brons.

In Vancouver was het nog Oostenrijk dat het goud op het laatste moment van Duitsland afsnoepte.

De Duitsers pakten op de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 voor het laatst goud op het onderdeel.

De Duitser Andreas Wellinger na de winnende sprong bij het schansspringen voor landenteams Beeld ap
De Duitser Andreas Wellinger na de winnende sprong bij het schansspringen voor landenteamsBeeld ap
Euforie bij de Duitsers tijdens het schansspringen voor landenteams Beeld ap
Euforie bij de Duitsers tijdens het schansspringen voor landenteamsBeeld ap

19.54 uur - Duitsland leidt bij schansspringen
Bij het schansspringen voor landenteams leidt Duitsland in de tweede ronde met een puntentotaal van 910.4. Het verschil met nummer twee Oostenrijk is miniem: slechts 3.4 punten. Japan volgt met 887.6 punten op gepaste afstand.

Duitsland won vanmiddag de eerste ronde.

Vier jaar geleden in Vancouver vochten Duitsland en Oostenrijk ook al een felle strijd uit om het goud. Uiteindelijk werden de Oostenrijkers in Canada olympisch kampioen.

In de tweede ronde zijn nu voor elk land drie van de vier schansspringers de schans afgegaan.

De Duitser Andreas Wank tijdens het schansspringen voor landenteams Beeld ap
De Duitser Andreas Wank tijdens het schansspringen voor landenteamsBeeld ap

19.44 uur - Zo'n schans is best hoog
Vanavond worden er alleen nog medailles verdeeld bij het schansspringen voor landenteams. En om een indruk te krijgen hoe hoog zo'n schans eigenlijk is, plaatste de Amerikaanse krant The New York Times een panoramafoto op haar website van de schans in Sotsji. Kijk, en huiver.

19.33 uur - Kushnir wint goud aerials
Anton Kushnir uit Wit-Rusland heeft de gouden medaille bij het onderdeel aerials van het freestyle skiën gewonnen. Met een monsterscore van 134.50 punten stak zijn sprong met kop en schouders boven de andere sprongen in de derde finale uit.

Het zilver ging naar de Australiër Davis Morris. De gedoodverfde favoriet kwam uit China, maar Jia Zongyang moest genoegen nemen met brons.

Bij de vrouwen ging het goud op de aerials ook al naar Wit-Rusland, naar de veterane Alla Tsuper op haar allerlaatste Winterpselen. Wit-Rusland mag zich in Sotsji daarom met recht de koning van de aerials noemen gezien de twee gouden plakken op het onderdeel voor het land.

Anton Kushnir Beeld getty
Anton KushnirBeeld getty
Anton Kushnir tijdens zijn winnende sprong in de aerials-finale Beeld reuters
Anton Kushnir tijdens zijn winnende sprong in de aerials-finaleBeeld reuters

19.20 uur - Amerikanen pakken ijsdansgoud
Het Amerikaanse ijsdanspaar Meryl Davis en Charlie White hebben het ijsdansgoud gewonnen. Met een totaalscore van 195.52 op de korte kür en de vrije kür bleef het koppel het Canadese ijsdanspaar Tessa Virtue en Scott Moir ruim voor. Zij scoorden 190.99 punten. Het Russische paar Elena Ilinykh en Nikita Katsalapov pakte brons met 183.48 punten.

Voor Virtue en Moir betekent het Amerikaanse goud dat het koppel onttroond is als olympisch kampioen. Vier jaar geleden won het paar in Vancouver nog goud bij het ijsdansen en toen barstte het Pacific Coliseum bijna uit zijn voegen vanwege het dolenthousiaste thuispubliek. Davis en White pakten toen het zilver en hebben nu de ultieme revanche.

undefined

Meryl Davis en Charlie White Beeld afp
Meryl Davis en Charlie WhiteBeeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meryl Davis en Charlie White Beeld getty
Meryl Davis en Charlie WhiteBeeld getty

19.08 uur - Helaas: einde Winterspelen voor Gerrits
Het is Travis Gerrits niet gelukt om tot de laatste finale bij de aerials door te dringen. Wanneer de Nederlandse Canadees een medaille zou pakken op het onderdeel van het freestyle skiën had hij een voor Nederland relatief sportluw dagje een oranje tintje kunnen geven.

De Oekraïner Oleksandr Abramenko scoorde 113.12 punten en stootte daarmee Gerrits defintief buiten de top-vier.

De Chinezen Jia Zongyang en Qi Guangpu, de Wit-Rus Anton Kushnir en de Australiër Davis Morris gaan in de laatste finale strijden om de medailles bij de aerials

19.03 uur - Nederlandse Canadees voorlopig derde
Travis Gerrits scoort 111.95 punten en dat is voorlopig goed voor een derde plaats. Om tot de derde, en laatste, finale van het onderdeel door te dringen moet hij bij de eerste vier eindigen.

Er moeten nog vier skiërs springen.


Travis Gerrits tijdens de finale van de aerials Beeld afp
Travis Gerrits tijdens de finale van de aerialsBeeld afp

18.59 uur - Gerrits in tweede finale
Ja, we blijven hem nauwlettend volgen: Travis Gerrtis, de Nederlandse Canadees. Zijn puntentotaal in de eerste finale was goed genoeg om bij de aerials door te dringen tot de tweede finale van het onderdeel, waarin nog maar acht mannen hun opwachting maken.

18.53 uur - Kramer blikt terug en vooruit
Om alvast warm te worden voor de 10 kilometer van morgen bij de mannen: een interview van Kramer met de NOS waarin hij terugkijkt op de dramatische 10 kilometer in Vancouver van vier jaar geleden en zijn drang om morgen te winnen benadrukt. Kramer start morgen in de zevende, en laatste, rit.

undefined

Sven Kramer tijdens een training Beeld anp
Sven Kramer tijdens een trainingBeeld anp

18.45 uur - Getting Dutched
De Amerikaanse schaatser Shani Davis heeft inmiddels een omschrijving bedacht voor het feit wanneer er weer eens een Nederlandse schaatser zijn buitenlandse concurrenten verslaat in de strijd om een medaille bij het langebaanschaatsen in Sotsji. Iets dat in tien dagen Winterspelen meer dan regelmatig is gebeurd: 'Ge-dutched worden', noemde Davis het in een interview met RTL.

Het zou een handige zin zijn geweest voor de Noorse schaatsers bij het invullen van het afzegformulier voor de 10 kilometer die morgen op het programma staat: 'Afraid of getting Dutched'.

undefined

Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts) Beeld afp
Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts)Beeld afp

18.34 uur - Gerrits scoort hoog
De Nederlandse Canadees Travis Gerrits heeft zojuist zijn finalesprong gemaakt tijdens bij de aerials voor mannen. Gerrits was als derde aan de beurt en scoorde 107.29 punten.

Er volgen nog negen skiërs die hem voorbij kunnen streven, waaronder de Chinese topfavoriet Jia Zongyang.

Travis Gerrits tijdens een sprong bij de aerials Beeld afp
Travis Gerrits tijdens een sprong bij de aerialsBeeld afp

18.27 uur - Zwitsers wonder blijft uit
En zodra het vorige bericht in dit liveblog was geplaatst, zo snel stond Canada al met 3-0 voor tegen Zwitserland in de eerste periode. Daarmee is het over en uit voor de Zwiterse ijshockeydames en mogen ze zich opmaken voor een wedstrijd om de bronzen medaille tegen Zweden.

18.16 uur - Wie vergezelt Amerika?
De tweede halve finale van het ijshockeytoernooi bij de vrouwen tussen Canada en Zwitserland is gestart. Een van de twee landen mag met Amerika, dat eerder vandaag Zweden probleemloos van het ijs veegde, de strijd aangaan om goud.

Alleen een wonder lijkt Canada uit die olympische finale te kunnen houden. De Canadese en Zwitserse vrouwen speelden eerder op het olympisch toernooi al tegen elkaar. Canada was toen met 5-0 veel te sterk voor Zwitserland.

De ongeslagen Canadese dames versloegen ook al de Amerikaanse dames in het toernooi en zijn daarmee de topfavoriet voor ijshockeygoud.

De Canadese vrouwen peppen elkaar op voor de halve finale tegen Zwitserland Beeld ap
De Canadese vrouwen peppen elkaar op voor de halve finale tegen ZwitserlandBeeld ap
De Zwitserse vrouwen peppen elkaar op voor de halve finale tegen Canada Beeld afp
De Zwitserse vrouwen peppen elkaar op voor de halve finale tegen CanadaBeeld afp
Travis Gerrits tijdens de aerials voor mannen Beeld reuters
Travis Gerrits tijdens de aerials voor mannenBeeld reuters

17.58 uur - Nederlands tintje
Mocht u vanavond nog voor iemand willen juichen nu Edwin van Calker als enige actieve Nederlandse olympiër van vandaag zojuist zijn laatste heat finishte: geen zorgen, dat kan.

Bij het onderdeel aerials van het freestyleskiën voor mannen staat de Canadees Travis Gerrits op de deelnemerlijst en zoals zijn achternaam al doet vermoeden, heeft Gerrits Nederlandse roots. De opa van Gerrits emigreerde vanuit het Overijsselse Den Ham naar Canada.

De 22-jarige kwalificeerde zich vanmiddag als tiende voor de finale van het onderdeel.

17.50 uur - Russisch goud in tweemansbob
Poetin was niet langs de baan gespot - in tegenstelling tot bij het ijshockey op zaterdag en de langlaufestafette op zondag - maar dat hoeft niet te betekenen dat de Russen dan niet succesvol kunnen zijn.

Bobsleeër Alexander Zubkov en zijn remmer Alexey Voevoda pakten zojuist met overmacht het goud in de tweemansbob. Ze hielden de Zwitserse bob van Beat Hefti (+0.66) en de Amerikaanse bob van Steven Holcomb (+0.88) ruim achter zich.

Nederlander Edwin van Calker eindigde dankzij een sterke vierde heat uiteindelijk als negentiende: twee plaatsen hoger dan het eindresultaat na de eerste twee heats op zondag.

Alexander Zubkov en zijn remmer Alexey Voevoda feliciteren elkaar Beeld epa
Alexander Zubkov en zijn remmer Alexey Voevoda feliciteren elkaarBeeld epa
Alexander Zubkov balt zijn vuist na een heat in de tweemansbob Beeld ap
Alexander Zubkov balt zijn vuist na een heat in de tweemansbobBeeld ap
Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts) Beeld ap
Ireen Wüst (links), Jorien ter Mors en Lotte van Beek (rechts)Beeld ap

17.21 uur - Ter Mors, Wüst en Van Beek krijgen medailles
Zojuist hebben Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek respectievelijk het goud, zilver en brons van de 1500 meter van zondag omgehangen gekregen op Medals Plaza.

De Russische oud-schaatser Alexander Kibalko, tegenwoordig in dienst van internationale schaatsunie ISU, reikte de Nederlandse vrouwen de medailles uit.

Het is alweer het derde een-twee-drietje voor Nederland op het medaillepodium in Sotsji. Na de 5000 meter en 500 meter bij de mannen was het podium ook volledig oranje.

Jorien ter Mors tijdens de medailleceremonie op Medals Plaza Beeld getty
Jorien ter Mors tijdens de medailleceremonie op Medals PlazaBeeld getty

17.13 uur - Van Calker klaar in tweemansbob
Edwin van Calker is zojuist zijn vierde en laatste heat in de tweemansbob gefinisht met een tijd van 56.95 seconden.

Dat is de snelste van de vier heats die Van Calker in zijn tweemansbob van de baan raasde. De overige heats van de Nederlander eindigden allemaal boven de 57 seconden. Misschien stijgt Van Calker met de scherpe tijd in zijn laatste heat nog een paar plekken op de ranglijst. Vooralsnog staat hij twintigste.

Edwin van Calker en Bror van der Zijde zwaaien naar het publiek na hun laatste heat in de tweemansbob Beeld ap
Edwin van Calker en Bror van der Zijde zwaaien naar het publiek na hun laatste heat in de tweemansbobBeeld ap

17.04 uur - Mistig Sotsji
Heeft u vanochtend ook zo weinig gezien van de Winterspelen? Dat probleem hadden ze in Sotsji zelf ook. Maar de dikke mist van vandaag in de Russische badplaats, en waardoor verschillende wedstrijden verplaatst moesten worden naar dinsdag, leverde wel mooie foto's op.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

16.56 uur - Als je goud wint, mag je dat laten zien
En daarom veranderde de Britse skeltonster Elizabeth Yarnold haar twitternaam in YarGold. Op vrijdag won ze het skeleton bij de vrouwen.

Olympisch kampioene skeleton Elizabeth Yarnold Beeld getty
Olympisch kampioene skeleton Elizabeth YarnoldBeeld getty

16.53 uur - Voorspelling: medailleregen
Het zal de komende uren medailles gaan regenen in Sotsji. Bij het ijsdansen zijn de paren op dit moment begonnen aan de finale vrije kür en bij het bobsleeën start over tien minuten de laatste heat voor de tweemansbobs. De Nederlander Edwin van Calker zal daarin als eerste starten.

Vanavond worden er nog medailles verdeeld bij de aerials voor de mannen en het schansspringen voor teams

Gouden medaille Beeld ap
Gouden medailleBeeld ap

16.36 uur - Domratsjeva wint 12.5 kilometer massastart
Darja Domratsjeva heeft haar derde goud van deze Winterspelen gewonnen. Met overmacht won de Wit-Russische biatlete de 12.5 kilometer massastart bij de vrouwen. Ze finishte ruim 20 seconden voor de Poolse Gabriela Soukalova en ruim 27 seconden voor de Noorse Tiril Eckhoff.

Domratsjeva won eerder goud in Sotsji op de biatlon-onderdelen 15 kilometer individueel en 10 kilometer achtervolging.

De Noorse Eckhoff redt overigens met haar bronzen plak wel de Noorse eer in de sneeuw. Ze wist op het nippertje, met een seconde voorsprong, de Duitse Evi Sachenbacher-Stehle van het podium te houden.

undefined

Darja Domratsjeva Beeld getty
Darja DomratsjevaBeeld getty
Darja Domratsjeva Beeld afp
Darja DomratsjevaBeeld afp
Darja Domratsjeva wint de massastart Beeld afp
Darja Domratsjeva wint de massastartBeeld afp
Darja Domratsjeva viert haar winst bij de massastart Beeld afp
Darja Domratsjeva viert haar winst bij de massastartBeeld afp

16.27 uur - Noors sneeuwvirus blijkt besmettelijk
Ook de Noorse biatlonvrouwen lijken niet aan de recente malheur van Noorwegen in de sneeuw te ontkomen, nadat het land geen medailles wist te winnen bij de mannen en vrouwen op het koningsnummer, de langlaufestafette.

Tora Berger gold als een van de favorieten bij de 12.5 kilometer massastart, maar ze ging al vroeg onderuit tijdens de wedstrijd en inmiddels heeft ze twee tijdstraffen achter haar naam vanwege gemiste schoten. Een medaille lijkt daardoor uitgesloten voor Berger. Wel won Berger in Sotsji al zilver op het onderdeel achtervolging.

Na ruim twee derde wedstrijd leidt de Wit-Russische Darja Domratsjeva. Domratsjeva won in Sotsji al goud op de biaton bij de achtervolging en op het individuele onderdeel.

16.16 uur - Van Calker in actie
En eindelijk is vandaag dan de eerste, en enige, Nederlander op de tiende dag van de Winterspelen in Sotsji in actie gekomen. In de derde heat bij het onderdeel tweemansbob noteerde Van Calker de 18e tijd. Hij stijgt daarmee een plaats (van 21 naar 20) in het algemeen klassement.

Later vandaag wordt de vierde en laatste heat bij de tweemansbobs afgewerkt. Na die heat worden de medailles verdeeld.

De Russische tweemansbob van Alexander Zubkov koerst momenteel af op goud met een totaaltijd na drie heats van 2:48.90. Zubkov staat een halve seconde voor op de Zwitserse bob van Beat Hefti en 0.69 seconde op de Amerikaanse bob van Steven Holcomb.

Alexander Zubkov Beeld getty
Alexander ZubkovBeeld getty
Edwin van Calker en Bror van der Zijde Beeld getty
Edwin van Calker en Bror van der ZijdeBeeld getty

16.08 uur - Vrouwen begonnen aan 12.5 kilometer massastart
Waar bij de mannen de 15 kilometer massastart bij de biatlon vanochtend nog werd verplaatst naar dinsdag vanwege de mist die sotsji teisterde, zijn de vrouwen zojuist wel begonnen aan hun 12.5 kilometer massastart.

16.01 uur - 'Slapen ging niet van harte'
Nee, Jorien ter Mors heeft na haar gouden 1500 meter gisteren niet lang geslapen. 'Slapen ging niet van harte', bekende ze tegenover de camera van de NOS. 'Ik heb mijn slechtse nacht tot dusverre gedraaid. Je bent toch nog een beetje hyper en om alles nog even te kunnen bevatten, herhaal je de dag nog even in je hoofd.'

Wel straalt ze vandaag nog steeds wanneer ze praat over haar gouden race en de huldiging die daarop volgde in het Holland Heineken House. 'Je wordt daarna eigenlijk geleefd. Uiteindelijk kom je laat in de avond thuis in je appartement en dan is het eigenlijk één rollercoaster van mooie momenten.'

Ook sprak de NOS met Jeroen Otter, de coach van Ter Mors die gisteren prikkelend opmerkte de gouden plak op de schaatsmijl graag in te ruilen voor een shorttrackmedaille. Hij staat nog steeds achter zijn woorden.

Jorien ter Mors viert feest in het Holland Heineken House Beeld anp
Jorien ter Mors viert feest in het Holland Heineken HouseBeeld anp
Amerikaanse ijshockeysters vieren een goal tegen Zweden in de halve finale op maandag Beeld getty
Amerikaanse ijshockeysters vieren een goal tegen Zweden in de halve finale op maandagBeeld getty

15.46 uur - Amerikaanse ijshockeyvrouwen naar finale
De Amerikaanse ijshockeyvrouwen hebben de Zweedse dames met 6-1 afgedroogd in de halve finale van het ijshockeytoernooi in Sotsji. De wedstrijd was geen minuut spannend: al na een periode stonden de Amerikanen op een 3-0 voorsprong.

Misschien konden bovenstaande woorden u niet overtuigen, daarom maar een statistiek uit de wedstrijd: Amerika schoot zeventig keer op het Zweedse doel, terwijl de Zweedse dames slechts negen keer een schot op het Amerikaanse doel afvuurden. De Zweedse dames zijn daarmee wel effectiever dan hun tegenstandsters. Dat dan weer wel.

Een Amerikaanse fan moedigt haar land aan tijdens de halve finale tegen Zweden Beeld ap
Een Amerikaanse fan moedigt haar land aan tijdens de halve finale tegen ZwedenBeeld ap
Amerikaanse ijshockeysters vieren een goal tegen Zweden in de halve finale op maandag Beeld getty
Amerikaanse ijshockeysters vieren een goal tegen Zweden in de halve finale op maandagBeeld getty

15.40 uur - Heat drie tweemansbob (met Van Calker) van start
In het Sanki Sliding Center is de derde heat voor het bobslee-onderdeel tweemansbob bij de mannen gestart. Op dat onderdeel komt ook de Nederlander Edwin van Calker in actie, die na de eerste twee heats op een 21ste plaats staat.

Ondanks lichtjaren afstand op een medailleplek, was Van Calker gisteren tevreden na zijn eerste twee heats. 'We hebben startnummer 23, dat is ook onze positie in de wereldbekerstand. Dan weet je natuurlijk dat je niet mee gaat doen om de medailles. Dit is op dit moment onze plek, ik krijg er in de tweemansbob niet meer uit', zei hij.

Van Calker gisteren tijdens de tweede heat in de tweemansbob Beeld afp
Van Calker gisteren tijdens de tweede heat in de tweemansbobBeeld afp
Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde in actie tijdens de eerste run in de tweemansbob Beeld anp
Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde in actie tijdens de eerste run in de tweemansbobBeeld anp

15.36 uur - Volledige loting 10 kilometer
Hieronder de volledige loting voor de 10 kilometer van morgen. De start van de eerste rit staat gepland op twee uur (Nederlandse tijd).

1. Druszkiewicz (Polen) - Meek (VS)
2. Geisreiter (Duitsland) - Dobbin (Nieuw-Zeeland)
3. Serjajev (Rusland) - Lehman (VS)
4. Babenko (Kazachstan) - Beckert (Duitsland)
5. De Jong - Baumgärtner (Duitsland)
6. Bergsma - Swings (België)
7. Kramer - Lee (Zuid-Korea)

15.18 uur - Kramer in rit 7 tegen Lee op 10 kilometer
Er mag dan wel geen schaatsen zijn vandaag. Toch kijkt heel Nederland alweer reikhalzend uit naar de 10 kilometer voor de mannen die morgen op het programma staat. Op die afstand neemt Sven Kramer met niets minder dan goud genoegen.

Beelden van een euforische Kramer in Sotsji moeten de woeste Fries van vier jaar geleden na de verkeerde baanwissel in Vancouver op diezelfde afstand uit het publieke geheugen verdringen.

Zojuist heeft de loting voor de 10 kilometer plaatsgevonden. De Nederlanders komen in de laatste drie ritten van de langste afstand van het langebaanschaatsen in actie.

Rit 5: Bob de Jong - Alexej Baumgärtner (Dui)
Rit 6: Jorrit Bergsma - Bart Swings (Bel)
Rit 7: Sven Kramer - Seung-Hoon Lee (Z-Kor)

Voor Kramer is de loting alvast de start van een perfect scenario. In de laatste rit kan hij tegen Seung-Hoon Lee goud pakken. Lee is de man die in Vancouver profiteerde van de verkeerde baanwissel en er met het goud vandoor ging op de 10 kilometer in 2010.

De afstand wordt geteisterd door een bataljon afzeggers. Zo zal de gehele Noorse ploeg niet aan de start verschijnen en hebben ook Ivan Skobrev (Rusland) en Alexis Contin (Frankrijk) zich afgemeld.

Jorrit Bergsma (links) en Sven Kramer (rechts) tijdens een training voor de ploegenachtervolging met Koen Verweij (midden) Beeld anp
Jorrit Bergsma (links) en Sven Kramer (rechts) tijdens een training voor de ploegenachtervolging met Koen Verweij (midden)Beeld anp
Bob de Jong tijdens een training in Sotsji Beeld anp
Bob de Jong tijdens een training in SotsjiBeeld anp

15.00 uur - Spanning weg bij Amerika-Zweden
Kondigden we eerder in dit liveblog al aan dat een finaleplaats lonkt voor de Amerikaanse ijshockeydames in Sotsij na de vroege 3-0 voorsprong tegen Zweden in de halve finale, dan bestaat daar nu geen twijfel meer over.

De Amerikaanse dames zijn na twee periodes inmiddels uitgelopen naar 5-0 en daarmee lijkt - met nog een periode te spelen - de finaleplaats een zekerheid.

Het Amerikaanse team viert de goal van Alex Carpenter in de halve finale tegen Zweden Beeld ap
Het Amerikaanse team viert de goal van Alex Carpenter in de halve finale tegen ZwedenBeeld ap

14.45 uur - Pechstein geeft alvast het ijs de schuld
Sporters die verliezen hebben, zeker op Olympische Spelen, nog wel eens de neiging om de reden van hun falen op externe factoren of te schuiven. Zo hebben de Noren het na het missen van medailles op de langlaufestafettes bij zowel de mannen als de vrouwen het helemaal gehad met hun ski's, de wax en de waxers van hun ski's.

In Amerika is er een nationale rel ontstaan rond de splinternieuwe schaatspakken van de Amerikaanse ploeg - ontwikkeld door vliegtuigbouwer Lockheed Martin - nadat onder anderen Shani Davis, Heather Richardson and Brittany Bowe niet in staat bleken een medaille binnen te hengelen bij het langebaanschaatsen.

Vandaag doet de Duitse schaatsdino Claudia Pechstein een duit in het zakje. Het lukte de 41-jarige schaatsster niet om op het podium te eindigen van de 1500 en 3000 meter. Maar dat ligt volgens Pechstein niet aan haar schaatskwaliteiten, maar aan het ijs in de Adler Arena.

'Het ijs ligt mij niet', aldus de vijfvoudig olympisch kampioene. 'Voor de Spelen was ik ervan overtuigd dat ik op de 5000 meter een medaille zou pakken, maar het ijs heeft alles veranderd. Misschien wordt dit gezien als een excuus, maar het is zoals het is', dekt ze zich alvast in voor een eventuele nieuw falen op woensdag in Sotsji, wanneer de 5000 meter voor vrouwen op het programma staat.

undefined

Claudia Pechstein Beeld getty
Claudia PechsteinBeeld getty
Het schaatspak van Brittany Bowe Beeld ap
Het schaatspak van Brittany BoweBeeld ap
Balende Noor Eldar Roenning tijdens de langlaufestafette op zondag Beeld afp
Balende Noor Eldar Roenning tijdens de langlaufestafette op zondagBeeld afp
Gouden medaille-winnaar Jorien ter Mors (R) en bronzen medaille-winnaar Lotte van Beek (M) onderweg naar het podium na de 1500m in de Adler Arena Beeld anp
Gouden medaille-winnaar Jorien ter Mors (R) en bronzen medaille-winnaar Lotte van Beek (M) onderweg naar het podium na de 1500m in de Adler ArenaBeeld anp

14.36 uur - Verweij kan weer lachen
Dat tijd wonden kan helen, blijkt uit de tweets van Koen Verweij. Langzaam begint de man die het goud op de 1500 meter in Sotsji op drie duizendsten van een seconde verloor te genieten van het zilver dat hij won.

14.31 uur - Svindal naar huis
Een opvallend vertrekbericht vanuit Sotsji: de Noorse skiër Aksel Lund Svindal heeft besloten om terug te keren naar Noorwegen en beëindigt daarmee per direct zijn olympisch toernooi.

Svindal gold voor als medaillekandidaat bij meerdere onderdelen van het alpineskiën, maar stelde in Sotsji teleur op de afdaling en de Super G. Vandaag heeft Svindal besloten om de reuzenslalom en de slalom te laten schieten.

'Hij is niet 100 procent in vorm. Het is beter voor hem om terug te gaan naar Noorwegen en zich voor te bereiden op de rest van het seizoen in de wereldbeker', zei de woordvoerder van de Noorse skifederatie over de afzeggingen van Svindal.

Op de Winterspelen van Vancouver won Svindal vier jaar geleden goud op de Super G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom.

Aksel Lund Svindal Beeld afp
Aksel Lund SvindalBeeld afp
Svindal tijdens de Super G in Sotsji Beeld ap
Svindal tijdens de Super G in SotsjiBeeld ap

14.19 uur - 'Geen leuke beslissing, maar niet een moeilijke'
Wedstrijdleider Stephan de Wit legt aan de NOS uit waarom de snowboardcross voor de mannen vandaag een dag is uitgesteld:

14.12 uur - Amerika loopt weg van Zweden
De spanning ebt weg uit de halve finale tussen de vrouwenijshockeyers van Amerika en Zweden. Het staat al 3-0 voor Amerika na slechts een periode spelen.

De finale, en daarmee een zekere medaille, lonkt voor de Amerikaanse dames.

De tweede halve finale staat later vanmiddag op het programma. Daarin vechten de vrouwen van Canada en Zweden het met elkaar uit wie er als tweede land naar de finale van het olympisch ijshockeytoernooi in Sotsji mag.

Kacey Bellamy (R) viert een goal met Megan Bozek tijdens de halve finale tegen Zweden Beeld afp
Kacey Bellamy (R) viert een goal met Megan Bozek tijdens de halve finale tegen ZwedenBeeld afp
Valentina Lizana Wallner van Zweden tijdens de halve finale tegen Amerika Beeld getty
Valentina Lizana Wallner van Zweden tijdens de halve finale tegen AmerikaBeeld getty

14.02 uur -Steek je hand in de lucht als je de Nederlandse schaatsdominantie zat bent
'Iedereen die het zat is om te zien dat Nederlandse schaatsers medailles winnen bij het schaatsen, steek je hand in de lucht.' Zo begon de Amerikaan Matt Futterman van de gerenommeerde Amerikaanse krant The Wall Street Journal zijn column zondag. Hij is het helemaal zat dat de Nederlandse equipe het langebaanschaatsen, en daarmee de medaillespiegel in Sotsji, domineert.

'Hmm. Het lijkt erop dat iedereen die geen oranje ondergoed draagt op dit moment zijn hand in de lucht heeft', vervolgt hij zijn pleidooi tegen de Nederlandse schaatsdominantie. Dat Futterman overigens geen kenner van ons land is blijkt uit zijn schatting van het aantal inwoners dat Nederland telt: 15 miljoen.

Wel geeft zijn column een inkijkje in hoe er vanuit het buitenland naar de ongekende medailleoogst van Nederland wordt gekeken bij het schaatsen (tussenstand: 16 plakken bij het langebaanschaatsen).

Een geruststelling: Futterman denkt niet dat Nederland het medailleklassement in Sotsji zal winnen. Daarin zullen volgens hem uiteindelijk zijn eigen land en Rusland wel orde op zaken stellen.

Een tip voor Futterman: zet rond rond 17.30 uur (Nederlandse tijd) vandaag de tv een tijdje uit. Dan krijgen Jorien ter Mors (goud), Ireen Wüst (zilver) en Lotte van Beek (brons) hun medailles van de 1.500 meter omgehangen.

Ireen Wüst (zilver, links), Jorien ter Mors (goud, midden) en Lotte van Beek (rechts, brons) gisteren tijdens de huldiging in het Holland Heineken House Beeld anp
Ireen Wüst (zilver, links), Jorien ter Mors (goud, midden) en Lotte van Beek (rechts, brons) gisteren tijdens de huldiging in het Holland Heineken HouseBeeld anp
Een atleet traint maandag op het Laura Cross-Country Ski en Biathlon Center Beeld afp
Een atleet traint maandag op het Laura Cross-Country Ski en Biathlon CenterBeeld afp

13.47 uur - IJshockeysters Amerika op voorsprong tegen Zweden
Gelukkig kan de mist niet het programma binnen de muren van ijshockeystadion Bolshoi Ice Dome teisteren. Daardoor komt dag tien op de Winterspelen in Sotsji nu eindelijk langzaam op gang.

De halve finale tussen de vrouwenijshockeyteams van Amerika en Zweden is begonnen. Amerika staat na zes minuten spelen al met 1-0 voor.

13.38 uur - Sauerbreij traint niet
Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft niet de ideale voorbereiding op de strijd van woensdag om de medailles op de parallelreuzenslalom, waarop ze haar olympische titel verdedigt. Trainde ze gisteren niet vanwege de erbarmelijke sneeuwkwaliteit op de piste. Vandaag verstoort de mist in Sotsji haar trainingsprogramma.

'Gisteren was de sneeuw zo slecht dat ik de training zelf heb geskipt. Met deze kwaliteit sneeuw heeft het niet zo veel zin. En vandaag was er dertig meter zicht en werd de course afgesloten. Misschien kunnen we later nog trainen, maar ik ga geen risico nemen', aldus Sauerbreij tegen persbureau ANP, die aan de vooravond van deelname aan haar vierde Winterspelen staat.

Wat ze nu gaat doen? Rust bewaren. 'Dat lukt uit ervaring wel', zegt ze optimistisch. 'Ik moet niet denken dat ik deze twee dagen nog moet leren snowboarden. Ik wil nu terugvallen op het gevoel dat ik in de laatste trainingsweken had.'

13.20 uur - Activia stopt sponsoring schaatsploeg
Schaatsnieuws, maar niet per se uit Sotsji. Activia stopt na dit seizoen met de sponsoring van de vrouwenploeg van schaatscoach Jac Orie. Zuivelproducent Danone, de maker van Activia, maakte dat vandaag bekend.

Het team bestaat uit Laurine van Riessen, Annette Gerritsen, Diane Valkenburg, Roxanne van Hemert en Pien Keulstra. Alleen Van Riessen wist zich te kwalificeren voor de Spelen in Sotsji, zij eindigde als 11de op de 500 meter. Danone wil met Activia een andere weg inslaan, met een internationale campagne buiten de sport. Het huidige contract loopt nog door tot september van dit jaar.

Nicolien Sauerbreij toont in Sotsji de gouden ring die ze heeft laten maken van het goud van haar gouden medaille die ze won in Vancouver Beeld anp
Nicolien Sauerbreij toont in Sotsji de gouden ring die ze heeft laten maken van het goud van haar gouden medaille die ze won in VancouverBeeld anp
De presentatie van de Activia-schaatsploeg in september vorig jaar. Beeld anp
De presentatie van de Activia-schaatsploeg in september vorig jaar.Beeld anp

13.10 uur - 'Gokken is net als doping'
Het internationale olympisch comité IOC maakt serieus werk van gokken op sporten in Sotsji, beschrijft AP-verslaggever Jon Krawczynski. Het IOC werkt samen met Interpol om het aantal illegale gokinzetten op sporten tijdens de Winterspelen tegen te gaan. Gokken wordt net zo ernstig genomen als doping, zei woordvoerder Mark Adams. 'De integriteit van de Spelen is het belangrijkst, en gokken is een van de dingen die de integriteit op sommige vlakken misschien nog wel meer bedreigt dan doping', aldus Adams.

Het IOC heeft met Interpol een systeem ontwikkeld dat patronen van illegaal gokken moet herkennen. Tot dusver is er geen bewijs gevonden dat er daadwerkelijk illegaal wordt ingezet op uitslagen en sporten.

undefined

Een bord op een van de dopingcontrolecentra in Sotsji. Beeld epa
Een bord op een van de dopingcontrolecentra in Sotsji.Beeld epa
Mist in Sotsji. Beeld afp
Mist in Sotsji.Beeld afp

12.26 uur - 10 kilometer
Een vooruitblik, terwijl we wachten tot de lucht in Sotsji letterlijk wat geklaard is, of tot vanmiddag de sporten beginnen die niet zo gehinderd worden door de mist. Morgen is de 10 kilometer bij de mannen, er zijn alleen nogal wat afmeldingen. De Noren bijvoorbeeld schaatsen niet mee.

Sven Kramer denkt dat de schaatsfans in Noorwegen weinig begrip hebben voor de afmelding van Havard Bökko en Sverre Lunde Pedersen. 'Dat zal wel voor de nodige opschudding zorgen', zei Kramer tegen persbureau ANP. 'De 10 kilometer is een afstand met veel historische waarde.'

Aan de andere kant zegt de Fries de keuze wel te begrijpen. 'Het is meer onmacht. Ze zijn op dit moment gewoon niet goed genoeg. Ik had ook geen rekening met ze gehouden. Dus voor mij maakt het niet zoveel uit.'

Kramer denkt dat er vijf kanshebbers op een medaille zijn op de 10 kilometer. De TVM'er verwacht concurrentie van Jorrit Bergsma, Bob de Jong, de Belg Bart Swings en de Zuid-Koreaanse titelverdediger Lee Seung-hoon.

Eerder in het toernooi besloot Kramer zelf af te zien van deelname op de 1500 meter, omdat hij zich volledig wilde concentreren op de 10 kilometer en de ploegachtervolging. 'Dus wie ben ik om hier wat van te zeggen', aldus Kramer.

Van de kanshebbers komt Bob de Jong als eerste de baan op. Kramer: 'Dan hebben we een indicatie van wat nodig is om hier te rijden. Het gaat erg spannend worden.'

Kramer, Bergsma, Swings en Lee Seung-hoon zijn verzekerd van een plek in de laatste twee ritten. De loting is vanmiddag om 15.30 uur.

Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Sven Kramer (van links naar rechts) tijdens de training vandaag. Beeld anp
Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Sven Kramer (van links naar rechts) tijdens de training vandaag.Beeld anp
Kramer tijdens een training vandaag. Beeld anp
Kramer tijdens een training vandaag.Beeld anp

11.19 uur - Ook geen snowboardcross
Slecht nieuws ook voor de snowboardcrossers: de kwalificaties worden tot nader order uitgesteld. In elk geval zal er vandaag niet gesnowboard worden.

null Beeld ap
Beeld ap

11.06 uur - Geen biatlon
De massastartwedstrijd voor mannen bij de biatlon gaat helemaal niet meer van start vandaag. De wedstrijd werd al twee keer uitgesteld vanwege de mist, dat is nogmaals gebeurd. Morgen hopen op beter weer.

09.53 uur - Ahn, 'de keizer'
Viktor Ahn won afgelopen weekend goud bij de 1000 meter shorttracken voor mannen. Dat is misschien geen enorme verrassing, Ahn gold als topfavoriet. Maar hij won de medaille voor Rusland, het land waarvoor hij sinds 2011 uitkomt. Hij veranderde zijn naam overigens van Hyun-soo in Viktor, en zong dit weekend het Russische volkslied mee.

In zijn geboorteland heeft de gouden medaille voor wat rumoer gezorgd, schrijft persbureau AP vandaag. President Park Geun-hye van Zuid-Korea heeft een onderzoek gelast naar de vraag hoe het kan dat een van de topatleten van het land uit kan komen voor een rivaliserende shorttrackmacht. De website van de Zuid-Koreaanse schaatsunie KSU ging op zwart vanwege de vele woedende reacties. De kranten zijn vandaag positief over Ahn ('De terugkeer van de keizer', en 'Ahn schrijft zijn eigen geschiedenis'), maar zijn boos op de Zuid-Koreaanse bond. Een conflict met de KSU zou de oorzaak zijn van de overstap van Ahn. Weinig woede richt zich op de schaatser zelf, die na zijn gouden medaille zaterdag zei dat het een goed idee was om Zuid-Korea te verlaten vanwege zijn carrière.

Ahn met zijn medaille, gisteren. Beeld ap
Ahn met zijn medaille, gisteren.Beeld ap
Ahn op kop in de finale van de 100 meter shorttrack, terwijl Sjinkie Knegt namens Nederland de derde plek weet te veroveren. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Ahn op kop in de finale van de 100 meter shorttrack, terwijl Sjinkie Knegt namens Nederland de derde plek weet te veroveren.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

09.02 uur - Praten over sport
Iets om u in de tussentijd mee te vermaken: waar praat men op Facebook over welke sport? De Facebookpagina Sports on Facebook stelde een kaart samen.

Nederland is op die kaart een beetje een buitenbeentje, zoals de medailles ook verdeeld zijn overigens. Bij ons gaat het vooral over langebaanschaatsen. In de rest van Europa gaat het grofweg vooral over biatlon, in Zwitserland weer over rodelen en in Portugal over bobsleeën. Meer opvallende - of juist niet - gespreksonderwerpen op deze kaart.

Waar praat men over welke sport? Beeld Sports on Facebook
Waar praat men over welke sport?Beeld Sports on Facebook

08.30 uur - Mist legt liveblog stil
Het mist nogal in Sotsji, waardoor een aantal onderdelen zijn geschrapt. Tot er vanmiddag weer gesport wordt, draaien we het vuur onder dit liveblog naar een wat lager pitje.

Mist op de plek waar de kwalificaties in het snowboardcross zouden zijn vandaag. Beeld reuters
Mist op de plek waar de kwalificaties in het snowboardcross zouden zijn vandaag.Beeld reuters
Mist in het biatlonstadion. Beeld ap
Mist in het biatlonstadion.Beeld ap

08.08 - Het goud van Ter Mors
Ruimte genoeg, het zal niet verbazen, in de kranten van vandaag over het goud van Jories ter Mors (en het zilver van Wüst en het borns van Lotte van Beek) bij de 1500 meter gisteren.

Een historisch staatsweekeinde, schrijft Trouw, ook vanwege de eerste medaille ooit bij het shorttrack (het brons van Sjinkie Knegt) en het zilver van Koen Verweij op de 1500 meter zaterdag. Antal Crielaard schrijft dat juist de instelling dat Ter Mors het langebaanschaatsen 'erbij doet', ze is shorttrackster, haar de hoogste plek op het podium opleverde. Het AD schrijft over de in mei vorig jaar overleden vader van Ter Mors, metaalarbeider Henk uit Enschede. 'Misschien keek hij van boven af wel stiekem toe.' De Telegraaf op de voorpagina: 'Podium te klein voor oranje', refererend ook aan de vierde plek van Marrit Leenstra. NRC Next noemt het goud van Ter Mors 'een van de merkwaardigste medailles uit de Nederlandse sportgeschiedenis', omdat Ter Mors in de eerste plaats shorttrackster is. Volgens de Volkskrant leek het alsof Ter Mors, die slechts twee keer had getraind op het ijs van de Adler Arena, door de wind werd voortgeblazen.

De voorpagina van het sportkatern van de Volkskrant vandaag. Beeld de Volkskrant
De voorpagina van het sportkatern van de Volkskrant vandaag.Beeld de Volkskrant
Jorien ter Mors heeft plezier met Ireen Wüst en Lotte van Beek na de huldiging van de 1500 meter. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Jorien ter Mors heeft plezier met Ireen Wüst en Lotte van Beek na de huldiging van de 1500 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

07.50 uur - Ook snowboardcorss uitgesteld
De mist speelt ook de snowboardcrossers parten. De kwalificatieronde, die om 08.00 uur van start zouden gaan, zijn uitgesteld vanwege de dikke mist.

07.36 uur - Wat als...
Uitgebreide terugblikken op dit weekend in de kranten vandaag, in de Volkskrant bijvoorbeeld aandacht voor de zilveren medaille van Koen Verweij. Het verhaal is bekend: hij miste het goud op 3 duizendste. Wat als Verweij op het laatste rechte eind niet die ene wankele slag had gehad, of als hij zijn linkerarm had gebruikt om meer snelheid te maken?, vraagt John Volkers zich af.

Mark van Driel schreef een verhaal over de tijdmeting in het schaatsen. In aanloop naar de Winterspelen van 2010, in Vancouver, paste de Internationale schaatsunie de regels rondom tijdmeting aan. Vanaf die Spelen wordt er in duizendsten gemeten bij gelijke tijden. Het kwam, volgens Tron Espeli van de schaatsfederatie, daarvoor te vaak voor dat schaatsers in honderdsten gelijk eindigden. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur staat 3 duizendsten overigens gelijk aan 4 centimeter.

Koen Verweij na afloop van zijn zilveren race. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Koen Verweij na afloop van zijn zilveren race.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

07.09 - Mist
Het zit de olympische biatleten niet mee. Vanwege de mist is de 15 kilometer massastart voor mannen opnieuw uitgesteld. De olympische wedstrijd zou eigenlijk gisteravond worden gehouden, maar werd toen vanwege het slechte zicht op de schietbanen al uitgesteld naar maandagochtend. De mist blijkt echter nog steeds te dik om van start te gaan.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de biatleten mogen beginnen aan hun olympische wedstrijd. De Fransman Martin Fourcade, die al twee keer goud pakte in Sotsji, en de Noorse vedette Ole Einar Björndalen (40) zijn de favorieten voor het goud. Maandagavond staat voor de vrouwen de 12,5 kilometer massastart op het programma in het Laura Center nabij Krasnaja Poljana.

Mist in het biatlonstadion. Beeld ap
Mist in het biatlonstadion.Beeld ap

07.07 uur - Eremetaal
Het was wederom een zeer succesvolle dag voor Nederland gisteren - terugblikken volgen ongetwijfeld nog. Maar de Spelen gaan door, zij het niet op de schaats op de lange baan. Misschien is het tijd voor de eerste bobsleemedaille? Zo'n feest wordt het niet, denkt Marije Randewijk. Haar vooruitblik is hier te lezen.

Mist in het biatlonstadion. Beeld reuters
Mist in het biatlonstadion.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden