Teruglezen - Boze Bergsma, Noorse langlaufsweep

Teruglezen hoe snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker al vroeg in de ochtend strandden op de parallelslalom en hoe Jorrit Bergsma een bom legde onder de ploegenachtervolging bij de mannen met zijn afmelding als reserve voor het team? En hoe Marit Bjørgen de succesvolste vrouwelijke atlete in de historie van de Winterspelen werd? Er gebeurde van alles op de ochtend van de vijftiende dag op de Winterspelen in Sotsji. Lees het hieronder terug.

Lennart Bloemhof
Jorrit Bergsma Beeld anp
Jorrit BergsmaBeeld anp

13.38 uur - Switch naar nieuw liveblog
Om alles rond de vijftiende dag van de Winterspelen op de voet te kunnen blijven volgen, openen wij een nieuw liveblog.

13.07 uur - Bjørgen vooral enthousiast over sweep
De Noorse langlaufster Marit Bjørgen mag zich nu al ruim een uur de succesvolste vrouwelijke atlete op de Winterspelen noemen, na haar gouden medaille van vandaag op het onderdeel 30 kilometer vrije stijl.

Bjørgen herhaalde vandaag het kunstje dat haar landgenoot, biatleet Ole Einar Bjørndalen, vorige week flikte. Bjørndalen passeerde zijn landgenoot Bjørn Daehlie als succesvolste olympische sporter aller tijden met zijn achtste gouden medaille. Na het bereiken van de mijlpaal reageerde Bjørndalen bescheiden en nuchter: 'We hebben nu meer wedstrijden, dus zijn er ook meer medailles te winnen. Maar het is leuk om hem te overtreffen, want we willen allebei de beste zijn', zei hij.

Bjørgen was vandaag vooral enthousiast over het volledig Noorse podium. 'Het is ongelofelijk, we komen allemaal uit Noorwegen', stamelde ze. 'Het winnen van de 30 kilometer was al lange tijd een doel van mij. Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ik voelde me de afgelopen dagen erg goed. Ik wist dat ik sterker was in de sprint, dus ik wachtte tot ze gingen aanvallen tijdens de klim. Ik volgde ze gewoon, en daarna ging ik ze voorbij.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

12.52 uur - Tuitert is helder (tussen de regels)
Mark Tuitert reed op de Winterspelen van 2006 en 2010 mee op de ploegenachtervolging en won in die hoedanigeid twee keer brons.

Nu laat hij via een tweet tussen de regels door zijn licht schijnen op het afzeggen van Jorrit Bergsma als reserve voor het ploegenachtervolgingsteam: 'Geen plek voor ego's'.

12.44 uur - 'Goud is steunbetuiging aan het Oekraïense volk'

Sergei Boebka, oud-atleet en voorzitter van het Oekraïens Olympisch Comité, heeft de gouden medaille van de Oekraïense vrouwen op de 4 x 6 kilometer estafette biatlon voor landenteams een 'heldendaad en een steunbetuiging aan het Oekraïense volk' genoemd. De medaille moet het land hoop bieden, aldus Boebka.

Oekraïne verkeert in een diepe crisis met als epicentrum hoofdstad Kiev, waar een strijd om de politieke macht woedt. Enkele Oekraïense atleten hebben vanwege de ellende in hun thuisland de afgelopen dagen Sotsji verlaten.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

12.37 uur - Gezonde jongens, die ijshockeyers
Althans, als we het onderstaande inkijkje in de kleedkamer van het Amerikaanse ijshockeyteam mogen geloven. Het gemiddelde fruitschap in de buurtsuper verbleekt bij de fruitschaal in het midden van de Amerikaanse kleedkamer.

Vanmiddag spelen de Amerikanen het duel om de bronzen medaille tegen Finland.

12.26 uur - Wild wint parallelslalom bij mannen
Vic Wild is bij de mannen de eerste olympisch kampioen op de parallelslalom. De Sloveen Kosir kwam nog wel dichtbij de Amerikaanse Rus in de tweede run, maar de voorsprong die Wild genoot na zijn gewonnen eerste run gaf hij niet meer weg.

De Oostenrijker Benjamin Karl won brons.

Op de Winterspelen in Sotsji staat de parallelslalom voor het eerst op het olympisch programma.

Vic Wild Beeld reuters
Vic WildBeeld reuters

12.21 uur - Oostenrijks goud bij parralelslalom
Julia Dujmovits mag zich de eerste olympische kampioene op de parralelslalom in de geschiedenis van de Winterspelen noemen. Ze versloeg de Duitse Anke Karstens in de finale.

Vol risico vloog Dujmovits naar beneden vanwege haar achterstand van 0.72 seconde na de verloren eerste run. Op het laatste moment schoot de Oostenrijkse de Duitse voorbij.

Brons is voor de Duitse Amelie Kober. Zij won de kleine finale.

Julia Dujmovits Beeld getty
Julia DujmovitsBeeld getty

12.17 uur - Wild wint eerste run finale
Vic Wild verslaat Zan Kosir met 0.12 seconde in de eerste run van de finale. Dat verschil levert Wild voordeel op bij de start van de tweede, beslissende, run.

Vic Wild Beeld reuters
Vic WildBeeld reuters

12.12 uur - Schaatsgoud meets shorttrackgoud
Twee van de succesvolste gouddelvers uit de recente historie van hun sport kwamen elkaar tegen in Sotsji. Ireen Wüst (tot nu toe goed drie keer olympisch goud) en levende shorttracklegende Victor An (goed voor acht keer olympisch goud) en gingen gezellig met elkaar op de foto.

12.09 uur - Duitse Karstens flirt met goud
Bij de vrouwen heeft Anke Karstens de eerste run van de finale op de parallelslalom gewonnen. De Oostenrijkse Julia Dujmovits werd door Karsten op een achterstand van 0.72 seconde gezet voor de start van de tweede run.

undefined

12.03 uur - Wild dankzij vingertoppen naar finale
Vic Wild mag dankzij het uitsteken van zijn hand naar de finale op de parallelslalom. In de eerste run tegen de Oostenrijker Benjamin Karl eindigde Wild ruim een seconde achter Karl. Dat verschil maakte hij in de laatste meters van de tweede run op een spectaculaire manier, en met miniem verschil, goed.

De finale, en dus het verdelen van goud en zilver, gaat tussen Wild en de Sloveen Zan Kosir.

Marit Bjørgen Beeld afp
Marit BjørgenBeeld afp

12.00 uur - Bjørgen schrijft geschiedenis
Met haar gouden plak op de 30 kilometer vrije stijl langlaufen heeft Marit Bjørgen olympische geschiedenis geschreven: ze passeert de Russische langlaufster Ljoebov Jegorova op de ranglijst als beste vrouwelijke atlete op de Winterspelen.

Beide vrouwen hebben zes keer goud en drie keer zilver in hun prijzenkast hangen, maar de bronzen medaille van Bjørgen op de 10 kilometer vrije stijl op de Winterspelen van Vancouver in 2010 zet haar net een treetje hoger.

null Beeld reuters
Beeld reuters

11.51 uur - Sweep voor Noorwegen
Het een-twee-drietje voor Noorwegen op het onderdeel 30 kilometer vrije stijl langlaufen voor vrouwen is bewaarheid. Marit Bjørgen pakt goud, Therese Johaug zilver en Kristin Stoermer brons.

De sweep verzachten het langlaufleed voor de Noren tijdens deze Winterspelen. Voornamelijk na de langlaufestafettes bij de mannen en vrouwen, het koningsnummer en normaliter een prooi voor de Noren, was het crisis in het Scandinavische land nadat er geen enkele medaille werd binnegeharkt op die onderdelen.

null Beeld ap
Beeld ap

11.40 uur - Amerikaanse Rus Vic Wild ongenaakbaar op parallelslalom
Wie Vic Wild binnen nu en een half uur van een gouden medaille op de parallelslalom wil houden, moet van goede huize komen. Met grote overmacht plaatste Wild zich zojuist voor de halve finale van het onderdeel.

Wild, geboren in White Salmon in de Amerikaanse staat Washington, komt op de Winterspelen uit voor Rusland. Vanwege zijn huwelijk met de Russische snowboardster Alena Zavarzina wisselde de 27-jarige snowboarder in 2012 van nationaliteit.

Wild werd woensdag al olympisch kampioen op de reuzenslalom.

Vic Wild Beeld getty
Vic WildBeeld getty

11.32 uur - NSkiV: 'Resultaten vallen tegen'
Met de uitschakeling van Michelle Dekker en Nicolien Sauerbreij vanochtend op de parralelslalom verdween ook defintief de hoop op een medaille voor de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) in Sotsji. Wopke de Vegt is technisch directeur van de skibond en zegt tegen persbureau ANP dat hij vooraf op betere resultaten had gerekend.

'Ik ben 15 maanden geleden in deze functie begonnen en zag veel potentieel. Je mag je doelstellingen hoog zetten en ik weet zeker dat we er alles aan hebben gedaan om onze sporters een ideale voorbereiding te bieden. Maar de resultaten vallen tegen', aldus De Vegt.

De Vegt had vooral zijn hoop gevestigd op Nicolien Sauerbreij. 'Ze heeft de afgelopen jaren haar eigen ding gedaan, wij hebben haar alleen gefaciliteerd. Ik weet niet of die steun stopt. Daarover gaan we met NOC*NSF praten. Maar het gaat daarbij verder dan wat hier gebeurt. Het gaat er ook om of de sporters die hier zijn goed voorbereid waren. Voor mijn gevoel hebben we er alles aan gedaan.'

De Vegt verwacht wel dat de sportkoepel zal blijven investeren in kansrijke programma's. 'Ik ben een geboren optimist. Ik denk dat de sporters die wij ondersteunden 4 jaar goed hebben kunnen werken. Ook daarop worden we beoordeeld. Maar we hadden wel gedacht dat ze het hier de buitenlandse concurrentie moeilijk gingen maken.'

Cheryl Maas valt op het onderdeel slopestyle Beeld anp
Cheryl Maas valt op het onderdeel slopestyleBeeld anp
Dolf van der Wal gaat onderuit op het onderdeel halfpipe Beeld getty
Dolf van der Wal gaat onderuit op het onderdeel halfpipeBeeld getty
Wopke de Vegt (links) en Michelle Dekker Beeld anp
Wopke de Vegt (links) en Michelle DekkerBeeld anp

11.25 uur - Reactie Koops op afzeggen Bergsma
Zie hieronder de opvallend nuchtere reactie van bondscoach Arie Koops op het afzeggen van Jorrit Bergsma als reserve voor de ploegenachtervolging.

11.21 uur - Noors een-twee-drietje?
Het lijkt er van te komen bij op het onderdeel 30 kilometer vrije stijl bij het langlaufen voor vrouwen. Noorwegen ligt op plek een, twee en drie met nog iets minder dan 12 kilometer langlaufen in het vooruitzicht.

null Beeld afp
Beeld afp

11.15 uur - Nederlanders op dag vijftien: wie, wat en hoe laat?

14.30 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (halve finales, v) - met Wüst, Leenstra en Ter Mors

14.51 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (finale, m) - met Kramer, Blokhuijsen en Verweij

15.14 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (finale, v)

17.30 uur: bobsleeën, viermansbob (eerste heat, m) - met Edwin van Calker

19.00 uur: bobsleeën, viermansbob (tweede heat, m) - met Edwin van Calker

11.02 uur - Langlaufvrouwen onderweg
We komen langzaam op gang op deze vijftiende dag van de Winterspelen in Sotsji. De vrouwen zijn zojuist gestart aan hun 30 kilometer langlaufen vrije stijl met massastart.

null Beeld getty
Beeld getty

10.57 uur - Interview Bergsma
En zie hieronder het interview dat Bergsma gaf aan de NOS, waarin hij uitlegt waarom hij de reserverol bij de ploegenachtervolging niet meer ziet zitten.

Of de afzegging van Bergsma overigens goed is voor zijn portemonnee, valt te bezien. Sponsor KPN heeft een aparte premiepot voor de achtervolgingsploegen gevuld. Goud levert 150 duizend euro op per team. Dat komt dat neer op 37,5 duizend euro per schaatser. Dat bedrag zou Bergsma kunnen mislopen wanneer de mannen goud pakken.

10.54 uur - Sportredacteur John Volkers van de Volkskrant vanuit Sotsji over de afzegging van Bergsma

10.47 uur - Achtste finales parallelslalom onderweg
Tussen de perikelen bij de Nederlandse schaatsmannen rond de ploegenachtervolging door (waar gisteren alles nog pais en vree leek) wordt er weer gesport in Sotsji. De snowboardsters zijn bezig aan de achtste finales van de parallelslalom.

Helaas zonder Nederlandse inbreng. Michelle Dekker en Nicolien Sauerbreij werden vanochtend tijdens de kwalificatieruns uitgeschakeld.

null Beeld getty
Beeld getty

10.43 uur - Rintje Ritsma denkt dat het echte verhaal rond de afzegging van Bergsma pas na de Winterspelen bekend wordt

10.24 uur - Bergsma: 'Voel me genaaid'
Jorrit Bergsma heeft tegenover de NOS tekst en uitleg gegeven over zijn afmelding als reserve voor de ploegenachtervolging. Zelfs een gesprek met chef de mission Maurits Hendriks kon hem vanochtend niet op andere gedachten brengen.

'Dit is de ploeg die er gaat rijden, zij gaan het doen en daar kan ik niks meer aan toevoegen', zei Bergsma over de huidige samenstelling van het team met Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.

'Ik heb ook niet het gevoel dat ik daar bij moet zijn', vervolgt Bergsma. 'Ik heb niet echt het gevoel dat ik deel van het team uitmaak en ben een beetje teleurgesteld. Ik wil me niet geforceerd opdringen, maar zij hebben me gevraagd deel uit te maken van ploeg. Maar als er straks een medaille wordt gewonnen, ben ik degene met lege handen. Dat steekt me gewoon.'

Bergsma zegt dat de reserverol zonder uitzicht om in actie te komen op de ploegenachtervolging zijn humeur heeft aangetast. 'Dat is behoorlijk verpest, terwijl er juist feestvreugde zou moeten zijn.'

Bondscoach Arie Koops was niet blij met zijn afzegging. 'Maar ik ben ook niet blij', benadrukt Bergdsma. 'Ik heb het gevoel dat ik een beetje genaaid word. Als je echt een team bent, sta je er ook als team. Dat is nu niet echt aan de orde en ik heb geen zin om als vijfde wiel aan de wagen te hangen. Het gevoel is niet goed en ik kan het niet opbrengen om me nog langer in te zetten. Ik heb het gevoel dat ik gebruik word voor noodgevallen. Of je besluit om team op te zetten, of niet.'

Jorrit Bergsma Beeld epa
Jorrit BergsmaBeeld epa
Arie Koops tijdens de ploegenachtervolging Beeld anp
Arie Koops tijdens de ploegenachtervolgingBeeld anp
null Beeld ap
Beeld ap

10.10 uur - Koreanen schrijven protestbrief
Het Koreaans Olympisch Comité heeft een protestbrief gestuurd naar de ISU. De Zuid-Koreanen zijn het niet eens met de jurybeoordelingen tijdens de vrije kür bij het kunstschaatsen voor vrouwen.

De Zuid-Koreaanse Yuna Kim scoorde, tot verbazing van velen, beduidend lager dan de Russin Adelina Sotnikova. Door die lagere score raakte Kim haar na de korte kür, en daarmee het olympisch goud, kwijt aan Sotnikova.voorsprong

De online petitie tegen de jurering bij het kunstschaatsen in Sotsji waar wij eerder aan refereerden in dit liveblog en die door inmiddels bijna 2 miljoen mensen is ondertekend, lijkt daarmee toch een staartje te krijgen.

Yuna Kim Beeld afp
Yuna KimBeeld afp

10.03 uur - Bergsma is klaar met reserverol
Jorrit Bergsma heeft zich afgemeld als reserve voor de ploegachtervolging. De kersvers olympisch kampioen op de 10 kilometer voelt zich niet serieus genomen door het team.

De Nederlandse mannen hebben een probleem als er iemand nog geblesseerd raakt voordat de finale tegen Zuid-Korea om 14.51 uur op het programma staat.

Jorrit Bergsma Beeld anp
Jorrit BergsmaBeeld anp

9.48 uur - Baardverzorging in Sotsji
De Australische skicrosser Anton Grimus was op de Winterspelen een opvallend figuur op de piste van Rosa Khutor. Niet vanwege zijn prestaties, maar vanwege zijn baard.

Die baard is niet meer. Zie hieronder een fotoreportage van de makeover van Grimus in Sotsji. Op zoek naar nog meer markant gezichtshaar in Sotsji? Zie hier de fotoreportage van het Amerikaanse NBC.

Anton Grimus Beeld ap
Anton GrimusBeeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

9.40 uur - Knegt kijkt vooruit
Sjinkie Knegt kijkt op de ochtend na de dramatische 5000 meter aflossing voor de Nederlandse mannen, waarbij Freek van der Wart al na 40 meter onderuit ging, alweer vooruit naar de WK.

Knegt won in Sotsji brons op de 1000 meter.

9.29 uur - 'Niet goed genoeg'
Inmiddels hebben de snowboardster Michelle Dekker en Nicolien Sauerbreij tegenover persbureau ANP gereageerd op hun teleurstellende, vroege uitschakeling tijdens de kwalificatieruns op de parallelslalom vanochtend.

Sauerbreij baalde flink van de manier waarop haar olympische carrière eindigde. 'Je wordt er niet blij van als je niet bij de beste zestien zit. Ik ben niet op mijn sterkst op dit soort eenvoudige pistes. De eerste run heb ik onderin wat laten liggen. Ik had wat meer risico moeten nemen. In de tweede run was ik wat lichtvoetiger. Het was wel beter maar het was niet goed genoeg', aldus de 34-jarige Amsterdamse.

Sauerbreij wilde nog niet zeggen of de race van vanochtend ook haar allerlaatste grote snowboardwedstrijd was.

Met tranen in de ogen vertelde de 17-jarige Dekker haar verhaal. 'Ik had er meer van verwacht, ben best wel teleurgesteld. Deze 'course' was misschien wat te makkelijk voor mij. Iedereen maakt hier kans', zei ze.

Dekker was een beetje zenuwachtig voor haar olympisch debuut. 'Als je bovenaan de piste staat, voel je toch dat dit een bijzondere wedstrijd is. Ik moet maar onthouden dat ik hier toch een paar goede runs heb neergezet en hopen dat deze ervaring me over vier jaar helpt.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty

9.27 uur - 'Blokkie' is er klaar voor

9.21 uur - Het aantal (centi)meters tussen goud en zilver
De Amerikaanse krant The New York Times houdt gedurende de Winterspelen in een infographic de verschillen in afstand bij tussen de winnaars van olympisch goud en het bataljon atleten wat achter de nummer een eindigt.

Als u uw goede humeur op deze zaterdagochtend wilt behouden, klik dan niet op de 1500 meter bij de mannen.

9.13 uur - Afbouwen
Het is even wennen: op dit moment is er geen enkel sportevenement aan de gang in Sotsji. Het is duidelijk dat de Winterspelen op zijn einde lopen.

Eerstvolgende evenement is om 10.15 uur. Dan staan de kwartfinales van de parallelslalom bij de mannen en vrouwen op het programma.

undefined

8.54 uur - Vlaggendrages bekend
De Winterspelen in Sotsji lopen op zijn einde en daarom maken landen deze dagen bekend welke atleet uit de olympische equipe de vlag van hun land het Fisjt-stadion binnen mogen dragen tijdens de sluitingsceremonie.

Voor Amerika zal ijshockeyster Julie Chu de 'Stars and Stripes' dragen. Voor Bulgarije kwam skiër Nikola Chongarov alle vijf onderdelen van het alpinekskiën uit en hij zal met de Bulgaarse vlag zwaaien morgenavond. De Duitse rodelaar Felix Loch, die in Sotsji twee keer goud won, zal de Duitse vlag dragen.

Wie voor Nederland de vlag zal dragen, is nog niet bekend. In de wandelgangen wordt de naam van Bob de Jong genoemd De 37-jarige schaatser pakte in Sotsji brons op de 10 kilometer, wat zijn vierde olympische medaille op vijf Winterspelen betekende. De Jong werd ook al genoemd als vlaggendrager tijdens de openingsceremonie, maar toen gunde chef de mission Maurits Hendriks Jorien ter Mors de eer om met de vlag te zwaaien.

Julie Chu Beeld getty
Julie ChuBeeld getty
Felix Loch Beeld epa
Felix LochBeeld epa
Bob de Jong Beeld anp
Bob de JongBeeld anp

8.47 uur - Wissel bij ploegenachtervolging
Vergeleek bondscoach Arie Koops het de ploegenachtervolging van de vrouwen donderdag nog op een persconferentie met Ajax op het gebied van taakuitvoering. Nu lijkt Koops ook het roulatiesysteem van Ajax-coach Frank de Boer te kopiëren.

Vanuit 'tactisch oogpunt' vervangt Marrit Leenstra Lotte van Beek vandaag in het team, dat verder bestaat uit Ireen Wüst en Jorien ter Mors. Vanmiddag strijden de Oranje-vrouwen in de halve finales tegen Japan om een finaleplaats.

8.43 uur - Zoek de verschillen..

8.20 uur - Bijna 2 miljoen mensen tekenen kunstschaatspetitie

Het heeft nogal wat stof doen opwaaien: de gouden medaille die de 17-jarige Russische kunstschaatster Adelina Sotnikova donderdag won bij het kunstschaatsen voor vrouwen.

De Zuid-Koreaanse Yuna Kim nam een minieme voorsprong uit de korte kür mee naar de wedstrijd, maar kon die voorsprong niet vasthouden na de vrije kür.

De jury waardeerde de vrije kür van Sotnikova tot groot enthousiasme van haar vele fans met 149,95 punten. Niet iedereen was het eens met die hoge score en vooral in Zuid-Korea zijn ze woedend over de hoge beoordeling van Sotnikova ten opzichte van de beoordeling van Kim (144,19 punten).

Meteen werd een online petitie gestart, die inmiddels is ondertekend door bijna 2 miljoen mensen. De opsteller van de petitie is helder: 'Vele mensen van over de hele wereld hebben vragen bij het jurysysteem tijdens het kunstschaatsen voor vrouwen op de Winterspelen in Sotsji. Deze petitie eist een onderzoek naar het jurysysteem, waardoor animositeit en vermeende subjectiviteit rond dit soort schandalen nooit meer voorkomen en zodat juryleden er permanent aan worden herinnerd niet een voorkeur te hebben voor atleten.'

Of de internationale schaatsunie ISU - aan wie de petitie is gericht - gevoelig is voor de actie, is zeer de vraag. Jury's staan al ter discussie sinds instellen van het beoordelingssysteem. Als je wint, is het een prachtig systeem. Als je verliest, is het een subjectief gedrocht.

Adelina Sotnikova Beeld epa
Adelina SotnikovaBeeld epa
Yuna Kim Beeld epa
Yuna KimBeeld epa

8.09 uur - Duitse bevestigt positieve test
'Het is de ergste nachtmerrie die men zich kan voorstellen', aldus de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle over de dopingtest waarbij ze vrijdag in Sotsji positief werd bevonden.

Sachenbacher-Stehle bevestigde gisteravond dat er in in haar urine sporen zijn gevonden van methylhexanamine, een stimulerend middel dat soms aan voedingssupplementen of partydrugs wordt toegevoegd. In zowel de A- als de B-staal werd het gebruik van de verboden stof aangetoond. Sachenbacher-Stehle heeft na haar positieve test het olympisch dorp onmiddellijk verlaten.

undefined

Evi Sachenbacher-Stehle Beeld getty
Evi Sachenbacher-StehleBeeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

7.57 uur - IJshockey is een Canadees feestje
Dat ijshockey de nationale sport van Canada is, zult u vast links of rechts wel hebben meegekregen tijdens deze Winterspelen.

Maar nu de Canadese ijshockeysters donderdag goud wonnen in Sotsji na een zinderende finale en dankzij een winnende goal in extra tijd tegen aartsrivaal Amerika, stijgt de ijshockeygekte tot ongekende hoogte in het land. Dat zal niet afgenomen zijn nadat ook de Candese mannen de Amerikanen gisteren opzadelden met een ijshockeytrauma.

Sportwebsite Deadspin zette een compilatie van juichende Canadezen op hun website. Hierdonder vieren de spelers van het Canadese NHL-team Edmonton Oilers een feestje na de winnende goal van de Canadese vrouwen tegen de VS.

7.49 uur - Voor de statistieken
Michelle Dekker eindigde uiteindelijk op een 19de plaats na twee kwalificatieruns op de parallelslalom. Nicolien Sauerbreij vond haar naam terug op de 20ste plek.

De achterstand op de Russische snowboardster Ekaterina Tudegesjeva die als 16de eindigde en daarmee een plaats in de achtste finale verdiende, was voor Dekker +0,12 seconde en voor Sauerbreij +0,15 seconde.

undefined

Michelle Dekker (rechts) tijdens de parallelslalom Beeld getty
Michelle Dekker (rechts) tijdens de parallelslalomBeeld getty

7.40 uur - Wie wordt de man en vrouw van de Winterspelen?
Aan de vooravond van de sluitingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji blikt chef sport Marije Randewijk van de Volkskrant vooruit op de laatste evenementen van het olympisch toernooi en speculeert ze alvast over de de sporters die als helden van Nederland op deze Winterspelen zullen worden aangewezen.

Dat zal in ieder geval niet Edwin van Calker worden, denkt ze. De bobsleeër komt vandaag en morgen in actie in zijn viermansbob. 'Ik weet niet hoe hij het doet, maar Van Calker staat altijd handenwrijvend klaar om de verwachtingen een beetje op te schroeven voor zichzelf.'

null Beeld ap
Beeld ap

7.30 uur - Sauerbreij en Dekker uitgeschakeld
Wat dreigde, is nu realiteit. Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker zijn uitgeschakeld in de kwalificatieruns op de parallelslalom. Het lukte zowel Sauerbreij als Dekker niet om bij de beste zestien snowboardsters te eindigen in de kwalificatie.

De uitschakeling van beide snowboardsters onderstreept een teleurstellend olympisch toernooi voor Nederland in de sneeuw van Sotsji. De Nederlandse Ski Vereniging zal geen atleten met medailles om hun nek begroeten bij terugkomst in Nederland, terwijl daar vooraf wel op was ingezet.

Voornamelijk Cheryl Maas (slopestyle) en Nicolien Sauerbreij (reuzenparallelslalom) werden gezien als kanshebbers voor eremetaal.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

7.28 - Dekker zakt naar 13de plaats, Sauerbreij op 14de plek

Nicolien Sauerbreij Beeld anp
Nicolien SauerbreijBeeld anp

7.24 uur - Dekker en Sauerbreij in spanning
Het zal van de andere snowboardsters afhangen of Michelle Dekker en Nicolien Sauerbreij hun olympisch toernooi later in deze ochtend nog mogen voorzetten.

Sauerbreij heeft een totaaltijd na twee runs van 1.05,69 en staat voorlopig 12de. Dekker staat 11de met 1:05.66. Er starten nog acht snowboardsters.

7.15 uur - 'Worst bet ever'
Canadezen mogen zich na de 1-0 zege van vrijdag op de VS in de halve finale van het ijshockeytoernooi vier jaar lang op de borst kloppen als beste ijshockeynatie van het Amerikaans continent.

Maar dat er gisteren meer op het spel stond dan alleen die opscheprechten, bewees de foto hiernaast. Op een billboard in Chicago plaatsten de Amerikanen voor de wedstrijd een verstrekkende weddenschap rondom Justin Bieber. Bieber wordt zowel in Canada (waar de zanger is geboren) als in Amerika (waar hij woont) niet door iedereen geliefd.

Het zal de smaak van de nederlaag tegen de aartsrivaal ongetwijfeld alleen maar zuurder maken voor de Amerikanen.

7.04 uur - Garantie op schaatshistorie
Dagelijks licht schaatsstatisticus Alex Dumas een opvallende statistiek uit rond het schaatsnummer van de dag voor de Volkskrant. Vandaag is dat uiteraard de ploegenachtervolging. Brons was voor Nederland tot nu toe het hoogst haalbare op het onderdeel dat sinds de Winterspelen van Turijn in 2006 op het programma staat.

Daar gaat vandaag in ieder geval verandering in komen. De mannen staan in de finale en hebben daarmee het zilver al veiliggesteld.

null Beeld epa
Beeld epa

6.57 uur - Sauerbreij en Dekker in actie
Op de parallelslalom zijn snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker gestart aan hun kwalificatieruns. De parallelslalom staat voor het eerst op het olympisch programma en het is de specialiteit van de 17-jarige Dekker, die de jongste atleet is van de Nederlandse equipe in Sotsji.

Sauerbreij (34) is gespecialiseerd in de parallelreuzenslalom, waarop de veterane in Vancouver in 2010 olympisch kampioene werd. Ze zal zich willen revancheren voor haar uitschakkeling in de achtste finales op de parallelreuzenslalom op woensdag, maar zal in de tweede kwalificatierun dan wel sneller moeten zijn.

Michelle Dekker klokte in de eerste kwalificatierun een tijd van 32,53 seconden en was daarmee sneller dan Sauerbreij, die een 32,91 seconden achter naam zette.

Dekker staat na haar eerste kwalificatierun 13de. Sauerbreij staat 24ste. De beste zestien plaatsen zich voor de achtste finales.

undefined

Michelle dekker Beeld anp
Michelle dekkerBeeld anp
Nicolien Sauerbreij Beeld anp
Nicolien SauerbreijBeeld anp
Michelle Dekker Beeld epa
Michelle DekkerBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden