Live

Teruglezen - Blatter herkozen na terugtrekken prins Ali

Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Vlak voor de tweede stemronde - bij de eerste ronde stemden 133 van de 209 leden op Blatter- trok zijn tegenstander prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië zich terug. De Volkskrant volgde al het nieuws rond het 65ste FIFA-congres. Lees alles terug op dit liveblog.

FIFA-officials tellen de stemmen die in de eerste ronde zijn uitgebracht. Beeld afp
FIFA-officials tellen de stemmen die in de eerste ronde zijn uitgebracht.Beeld afp

Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van de FIFA. De Zwitser had na de eerste stemronde al zoveel steun binnen, dat zijn enige overgebleven uitdager prins Ali bin Al-Hussein besloot zich terug te trekken voor de tweede ronde. Blatter had na de eerste stemronde 133 FIFA-leden achter zich, prins Ali kreeg 73 stemmen.

De Zwitser had daardoor net niet het benodigde aantal van twee derde van de stemmen om direct herkozen te worden. De Jordaniër zag echter in dat zijn missie vrijwel kansloos was en trok zich terug, wat volgens Blatter een verstandige zet was.

Blatter gaat zijn laatste vier jaar in als voorzitter van de FIFA. Dat verzekerde hij in zijn overwinningsspeech. 'Aan het einde van mijn termijn zal ik de FIFA overdragen aan mijn opvolger. Een sterke FIFA.'

Michael van Praag vindt het jammer dat prins Ali zich voor de tweede stemronde heeft teruggetrokken als kandidaat-voorzitter van de FIFA. 'Ik had dat niet gedaan', aldus de preses van de KNVB. 'Maar dat was zijn beslissing. Natuurlijk was het verschil in de eerste ronde groot, maar ik zou zijn doorgegaan. Ik had het wel willen zien.'

De Engelse oud-international Gary Linker reageert uiterst teleurgesteld op de herverkiezing van Blatter. 'Voorspelbaar en deprimerend. Alle FIFA-leden die op Blatter hebben gestemd hebben het spel verradden dat zij zouden moeten koesteren.'

FIFA-voorzitter Blatter bedankt prins Ali dat hij zijn rivaal wilde zijn bj deze verkiezingen. Ook bedankt hij de aanwezige FIFA-leden voor hun vertrouwen.

Met het terugtrekken van prins Ali is FIFA-voorzitter Sepp Blatter uitgeroepen tot winnaar van deze verkiezingen. Dit wordt zijn vijfde termijn als baas van de wereldvoetbalbond.

Prins Ali heeft zojuist aangekondigd zich terug te trekken voor de tweede stemmingsronde.'Bedankt voor alle steun, maar ik trek me terug', was de korte mededeling van prins Ali.

Niemand heeft een tweederde meerderheid gehaald, dus er is een tweede ronde nodig. Er zijn 206 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 133 voor Blatter. Hij had er 140 nodig om (meteen) gekozen te worden. Het comité maakt zich op voor de tweede stemronde. Dat zal sowieso de laatste zijn: een simpele meerderheid is voldoende.

null Beeld FIFA
Beeld FIFA

Inmiddels zijn alle stemmen binnen en zijn de dozen waar ze zijn ingestopt voorin de zaal, in het volle zicht, ondersteboven gekiept. De leden van het verkiezingscomité van de FIFA zijn alle biljetten nu handmatig aan het tellen. Aanvankelijk nog steeds met hetzelfde achtergrondmuziekje op repeat, maar dat werd later vervangen door iets zwoelers.

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft namens Nederland gestemd.

Bert van Oostveen brengt zijn stem uit namens de KNVB. Beeld anp
Bert van Oostveen brengt zijn stem uit namens de KNVB.Beeld anp

'Ik ben een grote voetbalfan, maar absoluut geen fan van de FIFA.' Aan het woord is tennisser Roger Federer, die net zijn partij in de derde ronde van Roland Garros achter de rug heeft. 'Ik hou ervan om naar voetbal te kijken. Weet je, als je een fan bent, dan wil je gewoon dat alles op de juiste manier wordt gedaan. Het lijkt er op dat dit niet het geval is bij de FIFA. Het is teleurstellend wat we nu zien. Het is slecht voor het imago van de sport.' Over zijn landgenoot Blatter persoonlijk liet de Zwitser zich niet uit.

Roger Federer Beeld getty
Roger FedererBeeld getty

Rusland heeft net gestemd (zonder twijfel op Blatter - de Russische president Poetin is fan), we zijn ruim over de helft - de landen worden namelijk op alfabetische volgorde opgeroepen. De liftmuziek duurt voort. We hebben de volledige versie even voor u opgezocht.

Wilt u in afwachting van de uitslag eens rustig onze andere artikelen over de perikelen bij de FIFA lezen? Kijkt u dan op deze pagina, waar we alle links voor u bij elkaar hebben gezet. De arrestatie van de officials, alles over FBI-spion én voetbalbobo Chuck Blazar, een profiel van Ali Bin Al-Hussein, en nog veel meer.

Begeleid door een lounge-muziekje worden de vertegenwoordigers van de verschillende landen één voor één naar stemhokje 1 of 2 geroepen, waar ze hun stembiljet moeten inleveren. De stemmen moeten vervolgens één voor één geteld worden, dus van dat liftmuziekje zijn we voorlopig niet af.

Blatter spreekt in zijn speech vooral over beloften en verantwoordelijkheid. 'We hebben geen revolutie nodig, maar wel evolutie.' 'Ik beloof een sterke FIFA met liefde voor voetbal. Maar ik kan het niet alleen; we zijn allemaal verantwoordelijk.'

Ook doet hij een beroep op zijn ervaring als de machtigste man in de voetbalwereld. 'U kent mij al, ik hoef mij niet te introduceren. U weet met wie u te maken heb. En ik ken u. We moeten er samen tegenaan. Ik ben al lang bij de FIFA, sommigen zeggen een te lange tijd. Maar wat is tijd? Tijd is oneindig. Ik vind zelf dat ik te kort bij de FIFA ben. Ik wil graag bij u blijven. (Applaus uit de zaal.) Ik wil graag uw vertrouwen.'

Om af te sluiten met: 'Voetbal is meer dan een spel. Wat het voetbal nu nodig heeft is een ervaren leider die alle ins en outs kent, en die kan samenwerken met economische en politieke leiders. Ik hoop over een uur of twee u weer te mogen toespreken. Dat is aan u.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

De twee kandidaten krijgen elk een kwartier de tijd om voor hun zaak te pleiten. Voor Blatter is het inmiddels een routineklus, voor Ali Bin al-Husein niet. Laatstgenoemde neemt als eerste - snotverkouden - het woord. Hij stelt zich bescheiden en dienstbaar op. 'Als jullie mij de eer van jullie stem gunnen, neem ik de volle verantwoordelijkheid voor de FIFA. Ik zal me niet verschuilen als het slecht gaat en pas weer tevoorschijn komen als het er beter voorstaat.'

'Ik zal de piramide omkeren, en de spelers en fans boven alles stellen', zegt hij verder. 'Ik wil jullie respect verdienen. De FIFA draait niet om één man en ik ben Michael van Praag en Luis Figo, de voormalige kandidaten, dankbaar voor hun ideëen.'

null Beeld afp
Beeld afp

Om de verkiezingen te winnen heeft de kandidaat een tweederde meerderheid nodig. Wordt die niet gehaald, dan volgt er een tweede ronde waarin een gewone meerderheid voldoende is.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Genoeg handdrukken voor nu. Punt zestien, het benoemen en bedanken van de leden van het uitvoerend comité, is achter de rug. En dat betekent dat het grote moment is aangebroken, want punt zeventien behelst de benoeming van de voorzitter. Dat gaat even duren, want in tegenstelling tot alle eerdere stemmingen van vandaag gebeurt dat ouderwets met papier. Dit omdat het een geheime stemming is. Maar eerst tien minuten schorsing.

Nog een belangrijke handdruk: Blatter en zijn uitdager prins Ali Bin al-Hussein schudden elkaar op het podium de hand wanneer de leden van het uitvoerend comité van de FIFA - waar prins Ali deel van uitmaakt - persoonlijk worden bedankt. Blatter geeft zijn tegenkandidaat een cadeau en poseert lachend met hem voor de camera's.

Een vertegenwoordiger van de Israëlische voetbalbond betreedt het podium om een reactie te geven op het intrekken van het verzoek om Israël te schorsen. Israël is 'opgelucht', zegt de vertegenwoordiger. 'Hopelijk is dit een stap naar vrede tussen onze volkeren. Laten we vandaag, in deze ruimte, een nieuwe weg inslaan.'

Hij stelt voor om elkaar de hand te schudden, of zelfs te omhelzen, maar Jibril Mahmoud Mohammad Al Rajoub van de Palestijnse bond wil dat alleen doen als er symbolisch wordt gestemd. Hij wil harde garanties van Israël.

Blatter kondigt daarop aan dat er een stemming komt over de vraag of er een comité moet worden gevormd die de problemen tussen de Palestijnse en Israëlische bonden gaat bestuderen. 90 procent stemt in met het voorstel, en de handdruk komt er - begeleid door luid applaus uit de zaal.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Maar veel tijd om te blijven lachen is er niet, want er komt een zeer politiek beladen onderwerp ter tafel. Jibril Mahmoud Mohammad Al Rajoub, voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, neemt het woord om te spreken over het verzoek van Palestina om Israël te schorsen. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan het hun functionarissen moeilijk te maken tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te reizen.

Maar het verzoek voor een schorsing van Israël wordt ingetrokken, want dat gaat de Palestijnse voetbalbond toch iets te ver. 'Mandela heeft vaak gezegd dat we de sport moeten gebruiken om een eenheid te creëren.' Dat leidt tot een applaus in de zaal. Maar de problemen tussen Israël en de Palestijnen zijn niet opgelost, benadrukt de voorzitter van de Palestijnse voetbalfederatie. 'Ik hoop dat we elkaar de volgende keer onder betere omstandigheden treffen.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty

Aanvoerders moeten niet meer alleen vooraf elkaar en de scheidsrechter de hand schudden, maar ook na afloop van elke wedstrijd. De FIFA introduceert deze zogenoemde 'handshake of peace' samen met het Nobelprijscomité. Deze handdruk moet solidariteit en vrede symboliseren. Nadat hier een gelikt filmpje over is getoond, nodigt Blatter het hele congres uit om deze handshake of peace te doen met de buurman of buurvrouw. Zijn oproep vindt deels navolging, maar leidt vooral tot gelach en gegrinnik.

null Beeld getty
Beeld getty

Best even een pijnlijk momentje voor Blatter. Hij wijst erop dat er twee vrouwelijke voetbalofficials bij FIFA zitten - sléchts twee, benadrukt hij ook nog eens. Maar vervolgens herinnert hij zich de achternaam van een van hen, Sonia Bien-Aime, even niet meer.

Dokter Michel D'Hooghe heeft net een hoop medische informatie gegeven met betrekking tot de FIFA. Niets om over naar huis te schrijven. Het meest interessante was wellicht dat bij het WK van vorig jaar voor het eerst alle spelers op doping zijn gecontroleerd. En dat alle tests negatief waren. 'Dat zeg ik met trots.'

Michel D'Hooghe Beeld getty
Michel D'HoogheBeeld getty

Premier Rutte heeft tijdens zijn wekelijkse persconferentie gereageerd op de perikelen bij de FIFA. Hij zei niet in directe bewoordingen of hij vindt dat Blatter moet opstappen. Maar: 'Het zou voor mij heel ingewikkeld worden als zeven leden van mijn kabinet verdacht zouden worden van corruptie.' En: 'Ik geloof dat de KNVB helder is'. De KNVB steunt prins Ali, Blatters enige tegenkandidaat. De corruptiebeschuldigingen noemt Rutte 'zeer ernstig' maar 'verder vooral een zaak van de voetbalwereld zelf.'

Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

Het is nog maar twee dagen geleden dat de FBI zeven hoge officials van de FIFA van hun hotelbed lichtte. Aan de aanhoudingen in Zürich ging ruim vier jaar onderzoek vooraf. Het is niet toevallig dat de Amerikanen daarin het voortouw namen, schrijft Arie Elshout in zijn reconstructie.

Sepp Blatter tijdens zijn openingstoespraak. Beeld epa
Sepp Blatter tijdens zijn openingstoespraak.Beeld epa

De Duitse Zeit Online heeft een handig overzicht geplaatst van de redenen waarom Sepp Blatter herkozen zou moeten worden als voorzitter van de FIFA:

.

De Britse premier David Cameron heeft een duidelijke mening over Blatter. 'Ik ben van mening dat hij moet opstappen. Hoe eerder, hoe beter. Het is ondenkbaar dat hij leiding blijft geven aan de FIFA', zei hij vandaag tijdens een bezoek aan Berlijn. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel was ook aanwezig, maar sprak zich niet rechtstreeks uit over Blatter. 'Schoon schip maken is het belangrijkste.'

David Cameron: 'Blatter moet opstappen.' Angela Merkel: 'Schoon schip maken is het belangrijkst.' Beeld ap
David Cameron: 'Blatter moet opstappen.' Angela Merkel: 'Schoon schip maken is het belangrijkst.'Beeld ap

Bij de behandeling van spelregels neemt Blatter de gelegenheid te baat om de arbiters van de FIFA te complimenteren.

Ook in zijn nopjes is de FIFA-voorzitter met het vrouwenvoetbal, waarvan hij zichzelf als de 'godfather' beschouwt. De komende weken vindt het WK vrouwenvoetbal plaats, waar voor het eerst 24 landen aan deelnemen. Er worden 52 wedstrijden gespeeld.

Het organisatiecomité van Qatar laat ondertussen in een verklaring weten dat het de organisatie van het WK van 2022 op een eerlijke manier heeft verkregen. 'We willen graag benadrukken dat we hebben meegewerkt aan ieder onderzoek met betrekking tot onze pogingen het WK binnen te halen. En dat zullen we blijven doen.' Het is de officiële reactie op het onderzoek dat door Zwitserland is ingesteld naar corruptiepraktijken bij de toewijzing van zowel dat WK als het WK van 2018 in Rusland.

De FIFA inspecteert de bouw van een stadion in Qatar. Beeld ap
De FIFA inspecteert de bouw van een stadion in Qatar.Beeld ap

Na de lunchpauze en de bommelding is het FIFA-congres hervat. De maatregelen die de FIFA neemt tegen racistische incidenten komen ter sprake. De FIFA kan clubs laten degraderen na dergelijke incidenten, aldus Blatter.

De bommelding blijkt vals alarm. De politie heeft het Hallenstadion, waar het congres plaatsvindt, tijdens de lunch doorzocht maar niets aangetroffen. Het congres wordt over tien minuten hervat.

Volgens persbureau Reuters doet de Zwitserse politie onderzoek naar een bommelding op het FIFA-congres in Zurich. Een woordvoerster bevestigt dat er sprake is van een 'bomdreiging' en dat er onderzoek wordt gedaan, maar gaf geen verdere details. Aanwezige journalisten hebben hun zitplaats moeten verlaten. Na afloop van het congres zou de politie met meer informatie komen. Het congres is ongeveer een kwartier tot twintig minuten langer geschorst dan gepland. De lunchpauze zou aanvankelijk tot half twee duren.

null Beeld getty
Beeld getty

Het wordt toch nog spannend vanmiddag, als de FIFA-voorzitter wordt gekozen. Dat Blatter gaat winnen is geen uitgemaakte zaak. 'Hij moet vertrouwen op de emotionele band die hij met veel FIFA-leden heeft', aldus Volkskrantverslaggever Willem Feenstra. 'Maar het zou zomaar eens kunnen dat die toch nog besluiten om over te stappen naar zijn tegenkandidaat prins Ali. Het congres oogt misschien saai, maar achter de schermen gebeurt van alles: er wordt druk onderhandeld. Dat wordt ook hier vanuit de zaal steeds duidelijker. Ook nu tijdens de pauze gebeurt er een boel. Het kan nog wel eens spannend worden.'

Dat denkt ook verslaggever Mark Misérus, eveneens aanwezig op het congres. 'Als je mij dinsdag had gevraagd wie de stemming zou gaan winnen dan had ik zonder twijfel Blatter gezegd. Nu denk ik nog steeds wel dat Blatter de beste papieren heeft, maar met veel minder overtuiging. zijn herverkiezing is een stuk minder zeker geworden.'

Volkskrantverslaggevers Mark Misérus en Willem Feenstra zijn aanwezig op het congres. Beide noemen de openingstoespraak van Blatter het meest opmerkelijke moment tot nu toe.

'Hij maakte een verdrietige indruk', aldus Misérus. 'Ik heb hem vaak zien spreken; in Afrika was hij op zijn best en bij de UEFA was hij nerveus. Die nervositeit zag ik nu weer. Het was duidelijk te zien dat hij behoorlijk is aangedaan door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Tijdens zijn tweede toespraak herpakte hij zichzelf weer een beetje, en om 10.47 uur - ik heb het tijdstip opgeschreven - was hij weer helemaal zichzelf. Toen riep hij op tot een grote schoonmaak bij de FIFA.'

Ook Feenstra viel het op hoe Blatter eraan toe is. 'Hij oogt vermoeid. Hij heeft gisteren afspraken moeten afzeggen en zijn speech moeten herschrijven. En ik sluit niet uit dat hij zelf ook niet meer weet wat er vanmiddag bij de stemming gaat gebeuren.'

null Beeld epa
Beeld epa

Heel spannend is het momenteel allemaal niet. Het congres heeft ingestemd met zowel de financiële verslagen als met het budget voor 2016 - die uitgebreid zijn besproken. Nu is het tijd voor een broodje: de bijeenkomst wordt geschorst tot half twee.

Leuk al die financiële cijfers, maar de wereld zit toch vooral te wachten op punt 17 van de agenda: de verkiezing van de voorzitter. Dat zal nog even duren; naar verwachting komt dat gedeelte eind van de middag aan bod.

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met tientallen bondsvertegenwoordigers uit de hele wereld. Officials uit Afrika, Azië, Noord- en Midden-Amerika zeggen te vrezen voor repercussies op hun eigen continent als ze hun stem aan de Jordaanse prins Ali Bin-Al-Hussein geven. Hij is vandaag de enige uitdager van Blatter.

Lees hier meer.

Sepp Blatter tijdens zijn openingstoespraak. Beeld FIFA
Sepp Blatter tijdens zijn openingstoespraak.Beeld FIFA

Tijd voor veel cijfertjes, want de financiële rapporten en jaarverslagen van de FIFA worden besproken.

De belangrijkste van die cijfers: in de afgelopen vier jaar heeft de FIFA 338 miljoen dollar winst gemaakt; de omzet in 2014 bedroeg 2 miljard euro. De FIFA heeft alle financiële doelstellingen gehaald.

Ondertussen heeft de FIFA laten weten dat er vandaag na afloop van de verkiezing van de nieuwe voorzitter geen persconferentie zal worden gehouden. Dat zal morgen gebeuren. Dit in verband met 'de drukke agenda voor vrijdag en de vergadering van het Uitvoerend Comité van zaterdagmorgen'.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke neemt het woord over en blikt vooruit op een aantal aankomende FIFA-competities, zoals het WK vrouwenvoetbal en het WK Beachvoetbal.

Ook het WK van 2018 in Rusland komt aan bod. Valcke zegt dat er in totaal bijna 900 voorrondeduels worden gespeeld en dat het de eerste keer is dat alle 209 FIFA-leden deelnemen. De bouw van de stadions in Rusland ligt op schema. Over het WK 2022 in Qatar heeft Valcke nog niets nieuws te melden.

Sepp Blatter en Jérôme Valcke Beeld reuters
Sepp Blatter en Jérôme ValckeBeeld reuters

Aan het eind van zijn toespraak roept Blatter op om de FIFA weer in de oude glorie te herstellen. Hij richt zich tot de leden en de aandeelhouders. 'FIFA needs you'. De 79-jarige Zwitser krijgt een hartelijk applaus als hij terugloopt naar zijn plaats, maar niet van zijn tegenstrever voor het voorzitterschap, prins Ali. Ook de leden van het uitvoerend comité van de UEFA, die tegen Blatters herverkiezing zijn, klappen niet mee.

Sepp Blatter loopt langs prins Ali Bin-Al-Hussein en UEFA-voorzitter Platini. Beeld epa
Sepp Blatter loopt langs prins Ali Bin-Al-Hussein en UEFA-voorzitter Platini.Beeld epa

Blatter doet uit de doeken hoe enorm groot voetbal is geworden voor de televisie en voor andere industrieën. 'Mijn voorganger zei eens tegen me: "Je hebt een monster gecreëerd". Maar dit is geen monster. De FIFA is een groot bedrijf geworden.'

Tijd voor de openingstoespraak van Blatter. 'Ik ga het deze keer iets anders doen dan gebruikelijk', begint hij. 'We gaan door moeilijke tijden. Maar ik zal niet zeggen dat dat zonder precedent is, we hebben wel meer moeilijke tijden meegemaakt in onze geschiedenis.' Niet iedereen bij de FIFA is betrokken bij de huidige problemen die bij de organisatie spelen, benadrukt Blatter. Het gaat om 'zekere individuen'. 'En zoals u weet is voetbal een teamsport.'

Blatter erkent dat hij verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen bij de FIFA. 'Maar die verantwoordelijkheid deel ik met jullie. Ik kan niet iedereen constant in de gaten houden. Er zijn 205 landen uit zes continenten bij de FIFA aangesloten.'

De problemen zijn volgens Blatter ontstaan door de toewijzing van het WK van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. 'Maar we kunnen de tijd niet terugdraaien, we zijn geen profeten.'

Blatter haalt verder uit naar de critici: 'We mogen niet toestaan dat de reputatie van de FIFA door het slijk gehaald wordt.'

De aanwezige FIFA leden hebben ingestemd met de 19 agendapunten die vandaag behandeld worden. Punt 17, aan het eind van de middag behandeld, is de verkiezing van de FIFA-voorzitter. Het begint vlot; de eerste zeven agendapunten zijn al behandeld.

Live meekijken? Dat kan hier.

null Beeld anp
Beeld anp

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB en sinds vorige week geen kandidaat meet voor het FIFA-voorzitterschap, denk dat het 'echt heel spannend' gaat worden vandaag. Dat stelde hij toen hij bij het Hallenstadion van Zürich arriveerde tegen persbureau ANP.

'Ik zeg het al langer. Het staat echt niet vast dat Sepp Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me.' Hij dineerde gisteravond met de leiders van de andere 208 bij de FIFA aangesloten bonden. 'Natuurlijk heb ik daar ook proberen te lobbyen voor prins Ali en je zag dat het anders was dan tijdens voorgaande verkiezingen. Overal zag je mensen met elkaar praten. Het staat voor mij echt niet vast dat Afrikaanse landen en Aziatische landen allemaal voor Blatter stemmen. De stemming is geheim. Ze kunnen ook kiezen voor prins Ali Bin Al-Hussein. Geloof me nu maar.'

Van Praag bij het Hallenstadion. Beeld anp
Van Praag bij het Hallenstadion.Beeld anp

Het congres is amper onderweg, of wordt al verstoord door een indringer. Volgens Volkskrantverslaggever Mark Misérus wil hij aandacht vragen voor Palestina en eist hij dat de FIFA Israël schorst. Blatter roept 'security please', waarna de indringer wordt afgevoerd door de beveiliging.

Voor het testen van de stemkastjes moeten de aanwezigen in de zaal antwoord geven op de vraag wie het WK van vorig jaar in Brazilië won. Een beetje voetballiefhebber dreunt automatisch Duitsland op en heeft het doelpunt van Götze in de verlenging nog op zijn netvlies staan.

Toch blijkt 5 procent in de zaal niet te weten welk land zich momenteel het beste voetballand van de wereld mag noemen, twittert Volkskrantverslaggever Mark Misérus.

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, heeft in Zürich officieel het 65ste FIFA-congres geopend. Hij begroet de aanwezigen in de zaal en test meteen het elektronische stemsysteem.

Sepp Blatter (links) en Jerome Valcke. Beeld getty
Sepp Blatter (links) en Jerome Valcke.Beeld getty

Volkskrantverslaggevers Mark Misérus en Willem Feenstra zijn in Zürich om het FIFA-congres te verslaan. Feenstra ziet in de periferie van het congres dat het niet alleen over de verkiezing gaat in de Zwitserse stad, vandaag. Zo zijn er onder meer demonstraties tegen het WK van 2022 in Qatar, waar stadions uit de grond worden gestampt door gastarbeiders die werken onder zware omstandigheden.

Rond 9.30 uur begint het congres in Zürich. Daarna staan er liefst negentien agendapunten op de rol. Het agendapunt waar de wereld op wacht, namelijk het stemmen voor een nieuwe voorzitter, staat als een van de laatste punten op de agenda (punt zeventien). Zie hier het volledige programma.

Aan het einde van de middag, wanneer alle 209 landen in alfabetische volgorde hun stemmen hebben mogen uitbrengen, wordt er meer duidelijkheid verwacht over de uitslag van de verkiezing. De stemmen worden hardop geteld. Als Blatter of Ali in de eerste ronde tweederde van de stemmen krijgt, heeft hij de verkiezing gewonnen (140 stemmen). Als dit niet het geval is, volgt een tweede stemronde.

Mocht Blatter winnen, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het internationale voetbal. Zo heeft de Europese voetbalbond UEFA al aangegeven het als 'een optie' te zien uit de FIFA te stappen als de bejaarde Zwitser aan het roer blijft staan.

null Beeld getty
Beeld getty
Sepp Blatter (rechts) en zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein. Beeld epa
Sepp Blatter (rechts) en zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden