Teruglezen - Blatter herkozen na terugtrekken prins Ali

Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Vlak voor de tweede stemronde - bij de eerste ronde stemden 133 van de 209 leden op Blatter- trok zijn tegenstander prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië zich terug. De Volkskrant volgde al het nieuws rond het 65ste FIFA-congres. Lees alles terug op dit liveblog.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Blatters laatste vier jaar als FIFA-baas

  Sepp Blatter is herkozen als voorzitter van de FIFA. De Zwitser had na de eerste stemronde al zoveel steun binnen, dat zijn enige overgebleven uitdager prins Ali bin Al-Hussein besloot zich terug te trekken voor de tweede ronde. Blatter had na de eerste stemronde 133 FIFA-leden achter zich, prins Ali kreeg 73 stemmen.

  De Zwitser had daardoor net niet het benodigde aantal van twee derde van de stemmen om direct herkozen te worden. De Jordaniër zag echter in dat zijn missie vrijwel kansloos was en trok zich terug, wat volgens Blatter een verstandige zet was.

  Blatter gaat zijn laatste vier jaar in als voorzitter van de FIFA. Dat verzekerde hij in zijn overwinningsspeech. 'Aan het einde van mijn termijn zal ik de FIFA overdragen aan mijn opvolger. Een sterke FIFA.'

 2. Michael van Praag

  Michael van Praag vindt het jammer dat prins Ali zich voor de tweede stemronde heeft teruggetrokken als kandidaat-voorzitter van de FIFA. 'Ik had dat niet gedaan', aldus de preses van de KNVB. 'Maar dat was zijn beslissing. Natuurlijk was het verschil in de eerste ronde groot, maar ik zou zijn doorgegaan. Ik had het wel willen zien.'

 3. Gary Lineker teleurgesteld

  De Engelse oud-international Gary Linker reageert uiterst teleurgesteld op de herverkiezing van Blatter. 'Voorspelbaar en deprimerend. Alle FIFA-leden die op Blatter hebben gestemd hebben het spel verradden dat zij zouden moeten koesteren.'

 4. Blatter bedankt prins Ali

  FIFA-voorzitter Blatter bedankt prins Ali dat hij zijn rivaal wilde zijn bj deze verkiezingen. Ook bedankt hij de aanwezige FIFA-leden voor hun vertrouwen.

 5. Blatter herkozen.

  Met het terugtrekken van prins Ali is FIFA-voorzitter Sepp Blatter uitgeroepen tot winnaar van deze verkiezingen. Dit wordt zijn vijfde termijn als baas van de wereldvoetbalbond.

 6. Prins Ali trekt zich terug

  Prins Ali heeft zojuist aangekondigd zich terug te trekken voor de tweede stemmingsronde.'Bedankt voor alle steun, maar ik trek me terug', was de korte mededeling van prins Ali.

 7. Tweede ronde nodig

  Niemand heeft een tweederde meerderheid gehaald, dus er is een tweede ronde nodig. Er zijn 206 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 133 voor Blatter. Hij had er 140 nodig om (meteen) gekozen te worden. Het comité maakt zich op voor de tweede stemronde. Dat zal sowieso de laatste zijn: een simpele meerderheid is voldoende.

 8. Stemmen tellen

  Inmiddels zijn alle stemmen binnen en zijn de dozen waar ze zijn ingestopt voorin de zaal, in het volle zicht, ondersteboven gekiept. De leden van het verkiezingscomité van de FIFA zijn alle biljetten nu handmatig aan het tellen. Aanvankelijk nog steeds met hetzelfde achtergrondmuziekje op repeat, maar dat werd later vervangen door iets zwoelers.

 9. Nederland

  KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft namens Nederland gestemd.

 10. Federer: FIFA slecht voor imago sport

  'Ik ben een grote voetbalfan, maar absoluut geen fan van de FIFA.' Aan het woord is tennisser Roger Federer, die net zijn partij in de derde ronde van Roland Garros achter de rug heeft. 'Ik hou ervan om naar voetbal te kijken. Weet je, als je een fan bent, dan wil je gewoon dat alles op de juiste manier wordt gedaan. Het lijkt er op dat dit niet het geval is bij de FIFA. Het is teleurstellend wat we nu zien. Het is slecht voor het imago van de sport.' Over zijn landgenoot Blatter persoonlijk liet de Zwitser zich niet uit.