Teruglezen - Bergsma Olympisch Kampioen, Kramer verslagen

Dag 11 van de Winterspelen in Sotsji. De dag waarop Jorrit Bergsma zijn grootste concurrent aftroeft. De Fries verwijst Sven Kramer, de man die na Vancouver revanche zou nemen, naar de tweede plaats op de 10 kilometer.

Teruglezen over deze dag? Dat kan hieronder.

Lisette van der Geest
null Beeld anp
Beeld anp

20.31 uur - Ploesjenko nog niet met pensioen
De Rus Jevgeni Ploesjenko gaat voorlopig nog niet pensioen, meldt hij. Deze week haakte de 31-jarige kunstschaatser geblesseerd af voor de rije kür en leek daarbij zijn afscheid aan te kondigen.

Dat is niet het geval, zegt hij nu tegen de Russische tv. Er is zelfs een kans dat hij er over vier jaar bij de Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang weer bij is.

20.24 uur - De muzikale talenten van de Nederlandse ploeg:

20.16 uur - Elfstedentocht of goud?
Aangezien shorttrackschaatsster Jorien ter Mors na haar winst bij het langebaanschaatsen de vraag kreeg op welke discipline ze liever een medaille wint, kon iets soortgelijks bij Bergsma niet achterblijven.

Aan de marathonschaatser de vraag: Liever de held van de Elfstedentocht of olympisch goud? Het antwoord van Bergsma: 'Het winnen van de Elfstedentocht lijkt mij toch wel het ultieme gevoel. Maar dit komt wel aardig in de buurt, hoor.'

In de aanloop naar de Olympische Spelen kregen hij en coach Jillert Anema vaak de vraag wat zij zouden doen als tijdens de Spelen een Elfstedentocht zou plaatsvinden. Anema liet af en toe doorschemeren dat ze dan per direct terug zouden gaan naar Nederland. Gelukkig voor de coach en zijn schaatser kwam het deze winter niet zover.

undefined

Bergsma in omhelsing met Kramer Beeld anp
Bergsma in omhelsing met KramerBeeld anp

20.05 uur - Blessure Kramer geen gevolgen ploegenachtervolging
De rugblessure waar Kramer inmiddels al een dag of vier last van heeft en hem ook hinderde tijdens zijn 10 kilometer heeft geen gevolgen voor de ploegenachtervolging.

Kramer verwacht dat hij vrijdag gewoon kan starten in de kwartfinale. De winnaar van het zilver van vandaag is al jaren de kopman van de Nederlandse ploeg. Over zijn rug: 'Het is een blessure die moet wegtrekken. Een ploegachtervolging is heel wat anders dan een 10 kilometer. Het gaat om acht rondjes. Dat kun je niet vergelijken.'

Nederland eindigde bij de Olympische Spelen van Turijn (2006) en Vancouver (2010) teleurstellend als derde.

Sven Kramer na zijn 10 kilometer Beeld anp
Sven Kramer na zijn 10 kilometerBeeld anp

19.50 uur - Reactie Kemkers na race Kramer:

19.46 uur - 'IOC-voorzitter kreeg voor Nagano enorme geschenken'
Op zijn website Sportgeschiedenis schrijft sporthistoricus Jurryt van de Vooren onder meer over het schenden van regels, zelfs door de toenmalige IOC-voorzitter. En over het vernietigen van bewijsmateriaal wat daarop volgde.

Van de Vooren: 'In 1991 had het IOC bepaald dat zijn leden geen cadeaus mochten ontvangen van kandidaat-gaststeden - al voor de derde keer in zijn geschiedenis! Ook in 1963 en 1985 waren deze maatregelen genomen. Het hielp niets, want nota bene IOC-voorzitter Samaranch zelf had de duurste cadeaus van allemaal in ontvangst genomen.

'Dat bleek in 1999 toen de gouverneur van Nagano toegaf dat de IOC-voorzitter een zwaard had gekregen ter waarde van 30.000 gulden. Ook kreeg hij dure kimono's en schilderijen van enkele tienduizenden guldens. Dat was tenminste de schatting, want de complete administratie van deze Winterspelen was verbrand zodat er geen bewijsmateriaal meer is voor verder onderzoek.'

Het hele artikel lezen? Dat kan hier.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

19.34 uur - Johann Olav Koss (nogmaals) over het afzeggen van zijn landgenoten:

19.29 uur - Wise winnaar freestyleskiën halfpipe
De Amerikaan David Wise wint het onderdeel halfpipe in het freestyleskiën. Zijn score is 92,00. De tweede plaats is voor de Canadees Mike Riddle met 90,60 en de Fransman Kevin Rolland met 88,60 werd derde.

19.27 uur - De 37-jarige Bob de Jong over zijn deelname aan zijn vijfde Winterspelen:

19.21 uur - Ter Mors vrijdag wellicht zowel op shorttrack- als langebaanijs
De kwalificatie van Ter Mors op de 1000 meter van vandaag betekent dat ze mogelijk vrijdag zowel op de langebaan (kwartfinale ploegenachtervolging) als op shorttrack (kwartfinale 1000 meter) uitkomt. Er zit minder dan twee uur tussen beide wedstrijden.

Bondscoach Arie Koops heeft de beschikking over meerdere schaatssters: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra. Vandaag werd al bekend dat juniore Antoinette de Jong is afgevallen. Tijdens een ploegenachtervolging komen er drie rijders per land in de baan, de finishtijd van de derde schaatsster telt.

Koops beslist donderdag pas welke rijders hij opstelt voor de kwartfinale van de ploegenachtervolging. Aangezien zowel Leenstra als Wüst zeer ervaren zijn op dit onderdeel en Van Beek op de 1500 meter al bewees in goede vorm te zijn, is het vrij aannemelijk dat Ter Mors die dag niet extra in actie hoeft te komen.

Shorttrackbondscoach Jeroen Otter zei zich sowieso buiten de discussie te houden. 'Ik weet dat ze is uitgenodigd voor de ploegachtervolging. Ik laat het aan haar. Het kan nadelig zijn voor haar shorttrackwedstrijd, maar misschien wordt ze er juist sterker van.'

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Ter Mors, Wüst, Leenstra en Van Beek lachen tijdens een training voor de ploegenachtervolging Beeld anp
Ter Mors, Wüst, Leenstra en Van Beek lachen tijdens een training voor de ploegenachtervolgingBeeld anp

19.10 uur - Reactie Anema na winst Bergsma:

18.59 uur - Kramer: 'Vancouver pijnlijker dan Sotsji'
Sven Kramer vond de 'nederlaag' op de 10 kilometer dinsdag minder pijn doen dan zijn diskwalificatie in Vancouver vier jaar terug, bericht het ANP. 'Het doet allebei pijn. Want na Vancouver heb ik er vier jaar lang alles aan gedaan om nu wel te winnen. Maar Vancouver kwam nog harder aan', zei de schaatser.

Zilver is voor Kramer net zo veel waard als de laatste plek. 'De tweede plaats is niet waarvoor je het doet. Zo steek ik niet in elkaar', aldus de Fries. 'Dan kan heel Nederland op zijn kop gaan staan, maar zo is het gewoon. In de optiek van heel veel mensen lijkt het bij Sven Kramer altijd vanzelf te gaan, maar zo werkt het niet.'

null Beeld anp
Beeld anp

18.48 uur - Verlies Kramer komt bij Kemkers het hardst aan
Eerst kwam Koen Verweij met zijn 3 duizendste van het goud. Vervolgens werd Ireen Wüst verslagen door een shorttrackster en nu verliest topfavoriet Sven Kramer op de afstand waar hij juist revanche moest nemen.

Voor Gerard Kemkers is het inmiddels zijn derde zilver op rij, waar op goud was gerekend of gehoopt. 'Maar deze klap komt het hardst aan', zegt Kemkers na afloop van de 10 kilometer waar Kramer tweede werd.

'Dit was een wedstrijd met een grote lading, dat weten we allemaal', aldus Kemkers. Hij doelt op de diskwalificatie van Kramer in Vancouver op de 10 kilometer. 'Deze wedstrijd stond sinds die Spelen ook heel erg hoog op mijn lijstje. Dit was niet waarvoor we kwamen. Verliezen in topsport voelt niet leuk. Ik geloofde erin. Sven was ook zelfverzekerd.'

undefined

Kemkers tijdens de 10 kilometer Beeld ap
Kemkers tijdens de 10 kilometerBeeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

18.33 uur - Het verval van Sarajevo
Sarajevo organiseerde in 1984 de Winterspelen. Dertig jaar later en een oorlog verder is alle glans verloren. Website Viral Forest toont beelden van onder meer de jurykamer bij het skiën en een vervallen erepodium, om te laten zien: 'hoe snel iets kan veranderen'.

18.20 uur - Vrouwen tweemansbob voorlopig zesde
Bobsleepilote Esmé Kamphuis bezet de 6de plaats in het tussenklassement. Kamphuis kwam vandaag op de baan van het Sanki Sliding Center in twee runs tot een tijd van 1.56,03. Daarmee was ze 1,15 seconde minder snel dan de Amerikaanse Elana Meyers die de leiding heeft met 1.54,89.

Morgen staan de derde en de vierde run op het programma.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa

18.14 uur - Langebaanchaatsen nog wel olympisch?
Ja, het is nooit goed. Verliezen we, dan volgt commentaar en nu het Nederlands team voor de vierde keer in een editie een sweep laat zien, winnen we weer te veel.

Maar hoe bijzonder is deze overheersing eigenlijk? Zeer bijzonder. In een grafiek van Wall Street Journal dat de Volkskrant in bezit heeft is te zien dat Nederland tot nu toe in deze editie van de Winterspelen tweederde van de medailles in het langebaanschaatsen wint, om precies te zijn: 70,4 procent. Van alle gouden medailles is 75 procent voor Nederland.

Daarmee bezet Nederland de eerste plaats in het klassement van landen die de meeste beschikbare medailles winnen in één olympische wintersport.

Oostenrijk staat tweede. Zij vestigden hun record in 2006. Maar eigenlijk is Oostenrijk geen vergelijk met de Nederlandse schaatsers. 46,7 procent van alle medailles in het alpineskiën waren dat jaar voor Oostenrijk, van alle gouden medailles wonnen zij 40 procent.

Derde staat Zuid-Korea, ook een record dat in 2006 is gezet. 41,7 procent van de shorttrackmedailles waren destijds voor Zuid-Korea, zij pakten 70,0 procent van het goud.

Als de overheersing in een sport zo groot is, wat betekent dit dan voor de toekomst? Ook de klachten op Twitter vallen op:

17.57 uur - Wüst tegen Sablikova
Ireen Wüst start morgen op de 5000 meter in rit 7 tegen topfavoriete Marina Sablikova.

De eerste Nederlandse die aan bod komt is Carien Kleibeuker. De 'schaatsmoeder' die in 2006 in Turijn ook meedeed aan deze afstand start in rit 5 tegen de Japanse Hozumi. Yvonne Nauta is in rit 8 aan de beurt tegen Claudia Pechstein.

17.44 uur - Mark Tuitert vestigt eigen record:

17.42 uur - Kramer evenveel medailles als Ritsma en Wüst
Door zijn zilver op de 10 kilometer heeft Sven Kramer momenteel evenveel olympische medailles als Rintje Ritsma en Ireen Wüst.

Ard Schenk blijft met drie gouden medailles voorlopig de succesvolste Nederlandse mannelijke deelnemer aan de Winterspelen. Bij de vrouwen hebben Ireen Wüst, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer elk in totaal drie gouden olympische plakken.

Bij de Zomerspelen was Inge de Bruijn het meest succesvol. De zwemster verzamelde vier gouden, twee zilveren en twee bronzen plakken. Anky van Grunsven is degene met de meeste olympische medailles: negen in totaal (drie goud, vijf zilver, één brons).

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps is met achttien gouden medailles de succesvolste olympiër aller tijden.

undefined

Sven Kramer na zijn 10 kilometer Beeld ap
Sven Kramer na zijn 10 kilometerBeeld ap

17.32 uur - Nederland weer de meeste medailles
Dankzij de sweep van Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong is Nederland weer koploper wat betreft het hoogste aantal olympische medailles. De oranje-equipe heeft inmiddels 20 medailles in bezit.

Duitsland voert de medaillespiegel echter aan, zij hebben een totaal van 15 medailles, maar bezitten het meeste goud. Daarna komt Noorwegen. Nederland staat derde.

undefined

Jorrit Bergsma met coach Jillert Anema Beeld reuters
Jorrit Bergsma met coach Jillert AnemaBeeld reuters

17.29 uur - Vrouwen tweemansbob vijfde na eerste heat
Bobsleepilote Esmé Kamphuis bezet bij na de eerste heat de vijfde plaats. Kamphuis realiseerde dinsdag op de baan van het Sanki Sliding Center een tijd van 57,94. Daarmee was ze 0,68 seconde minder snel dat de Amerikaanse Elena Meyers die de leiding nam met 57,26.

Titelverdedigster en wereldkampioene Kaillie Hunphries uit Canada is voorlopig de nummer 2 met een achterstand van 0,13 seconde. De Amerikaanse Jamie Greubel staat derde op 0,19 seconde. Achter het drietal ligt een gat naar nummer 4 Elfje Willemsen. De Belgische moest 0,66 toegeven op Meyers.

Kamphuis maakt zich nu op voor haar tweede run. Morgen zijn de derde en vierde heat.

undefined

null Beeld getty
Beeld getty

17.23 uur - Kramer over zijn rugproblemen:

17.22 uur - Bergsma na de race van Kramer:

17.15 uur - Het geheim van Jorrit Bergsma
Het geheim van Jorrit Bergsma is te zien op Twitter: een paar sokken met daarop de Friese pompebleden. Maar Bergsma, Fries in hart en nieren, trekt niet alleen met grote regelmaat een paar blauw-wit-rood-gekleurde sokken aan zijn voeten, hij heeft ook een speciale 'geluksboxershort' in dezelfde kleuren.

Misschien een tip voor Sven Kramer, voor over vier jaar?

17.07 uur - Sven Kramer last van rug
Zijn rug is altijd al zijn zwakke punt geweest. Soms had hij er veel last van, andere keren veel minder. Maar de afgelopen dagen in Sotsji kreeg Kramer steeds meer last van zijn rug, zegt hij voor de camera van de NOS.

'Ik kon mijn bochten niet doorversnellen, het was zwaar', aldus Kramer.
Over de prestatie van Bergsma zegt hij: 'Hij rijdt hier een wereldtijd, ook al was ik fit dan had ik nog maar moeten zien of ik die tijd haal. Ik heb nooit harder gereden dan deze tijd. Maar ik weet waar mijn tijd nu aan ligt. Ik heb nu alleen de balen van mezelf en van mijn lijf.'

undefined

Kramer feliciteert Bergsma Beeld ap
Kramer feliciteert BergsmaBeeld ap
Kramer krijgt aai over de bol van trainer Rutger Tijssen Beeld ap
Kramer krijgt aai over de bol van trainer Rutger TijssenBeeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

16.49 uur - De vierde sweep voor Nederland:

16.47 uur - 'Moeilijk waardering te krijgen als marathonschaatser'
Voor de camera van de NOS zegt Bergsma: 'Ik heb er hard voor gevochten. Ik ben een marathonschaatser, het is moeilijk om waardering te krijgen bij het langebaan. Het hele seizoen waren we goed op weg, nu komt het eruit, dat is fantastisch.

Vier jaar eerder wilde Bergsma ook deelnemen aan de Spelen. Niet als Nederlander, maar op een Kazachstaans paspoort. Dit ging op het laatste moment echter mis. 'Toen zeiden we tegen elkaar: in Sotsji zijn we erbij', zegt Bergsma.

Jorrit Bergsma Beeld epa
Jorrit BergsmaBeeld epa

16.44 uur - Kramer geen revanche
Hij zou revanche nemen op deze 10 kilometer in Sotsji. Een verzachting voor het wisselincident in Vancouver dat hem inmiddels al vier jaar achtervolgt. Maar Sven Kramer werd zojuist tweede in 12.49,03. Terwijl Kramer zelfs als laatste mocht starten en zich zodoende kon richten op de tijd van Bergsma.

null Beeld reuters
Beeld reuters

16.39 uur - Eindtijd Sven Kramer: 12:49.03

undefined

16.37 uur - Bob de Jong derde, Lee vierde, Swings vijfde

16.37 uur - Bergsma Olympisch Kampioen

16.35 uur - Een ronde te gaan, Bergsma 2,5 langzamer dan Bergsma

16.35 uur - Bergsma nu sneller dan Kramer in tussentijd

16.34 uur - Kramer ziet af, de lijn van Bergsma komt steeds dichterbij 3 ronden te gaan.

16.33 uur - Kramer wordt rood, ritme vertraagd. Bergsma reed rondjes 29 op dit punt, Kramer rijdt 30,7

16.33 uur - Kramer verliest nu 0,5 seconde op Bergsma in de ronde. Bergsma had snel slot van zijn race

16.32 uur - Kramer krijgt de rondetijden van Bergsma te zien op het rondebord. Nog 7 ronden. Voorsprong Kramer ruim 3 seconden

16.31 uur - Lee zit nog onder de tijd van De Jong, maar rondetijden langzamer

16.31 uur - Marge Kramer is ruim, 3,3 seconde maar Bergsma versnelde naar 29-ers in het laatste gedeelte van zijn race.

16.30 uur - Kramer pakt iedere ronde tijd op Bergsma. Voorsprong nu 3,67. Lee ligt inmiddels ruim achter.

16.28 uur - Beide schaatsers ruim 3 seconden onder het schema van Bergsma op 3200 meter

16.27 uur - Lee neemt leiding tegen Kramer, 2400 meter gehad

16.23 uur - Swings rijdt 13.13,99. De Jong staat nu tweede. Kramer gestart

16.22 uur Zware klus voor Kramer

16.21 uur - 12.44,45 Bergsma
Oude wereldrecord was gereden in Heerenveen door Kramer in 12.45,09

16.21 uur - Jorrit Bergsma rijdt zeer snel

16.20 uur - Nog steeds 29-ers voor Bergsma

16.20 uur - Swings redt het niet, rondetijden lopen op. De Jong zit nu veilig

16.19 uur - Bergsma rijdt een rondje van 29! Nog 4 ronden te gaan.

16.19 uur - Swings ongeveer 0,2 sneller dan De Jong

16.18 uur - Sven Kramer checkt ondertussen tijdens het inrijden een schema op een kladje dat hij vervolgens weer in zijn schaatspak stopt. Bergsma rijdt snel.

16.18 uur - Swings op schema van een medaille, ten koste van De Jong. Swings is sneller.

16.17 uur - Bergsma versnelt weer, 30,1

16.15 uur - Nog 12 ronden te gaan, Bergsma versnelt naar lage 30-ers

16.14 uur - Swings rijdt op het schema van De Jong, exact dezelfde doorkomst. Bergsma ruim sneller.

16.12 uur - Swings nog steeds langzamer dan De Jong (0,3), Bergsma 1,5 seconde sneller.

3200 meter gehad.

16.11 uur - Swings rijdt nipt boven het schema van De Jong, Bergsma eronder

16.10 uur - Swings en Bergsma onder schema van De Jong

16.08 uur - Bergsma gestart
Nu Jorrit Bergsma tegen Bart Swings. Stand tot nu toe:

1. Bob de Jong 13.07,19
2. Patrick Beckert 13.14,26
3. Shane Dobbin 13.16,42

undefined

15.59 uur - 'DQ achter mijn naam interesseert me dan geen fuck meer'
Op het middenterrein keken de dienstdoende scheidsrechters of De Jong eventueel een fout maakte bij het insnijden van de bocht. Deze actie, waarbij de schaats de lijn passeert, is verboden.

De Jong reageert schamper voor de camera van de NOS: 'Eerst maar zien of het mij sowieso een medaille oplevert', maar daar heeft hij weinig vertrouwen in. Hij reed geen goede rit, zegt De Jong. 'Volgens mij moet dit voor die andere mannen geen probleem zijn. Als er dan nog een dq (diskwalificatie) achter mijn naam komt, interesseert dat mij ook geen fuck meer.'

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

15.45 uur - Sweep in gevaar
Vooraf dacht heel Nederland er anders over. Sterker nog, zelfs de Noren dachten er anders over, maar: de 'sweep' is in gevaar! Het een-twee-drietje.

13.07,19 voor De Jong, is dat voldoende voor een bronzen medaille? Dat is zeer de vraag. De grootste kanshebber voor een verstoring van een geheel Nederlands podium is de Belg Bart Swings. Zijn persoonlijk record op deze afstand staat slechts 1 seconde langzamer dan de tijd die De Jong zojuist noteerde.

Nu een dweilpauze, daarna de rit van Swings en Jorrit Bergsma. Afsluitend komt Sven Kramer op het ijs.

De Jong haalt tegenstander Baumgaertner in Beeld ap
De Jong haalt tegenstander Baumgaertner inBeeld ap

15.40 uur - De Jong rijdt 13.07,19
Dit is een tijd die een seconde onder het persoonlijk record van Swings zit.

15.39 uur - De Jong houdt zijn rondetijden redelijk vlak
Op 8400 meter houdt De Jong zijn rondetijden vlak. De vraag is of dit voldoende is voor een medaille.

Grote concurrent is Bart Swings, de Belg die tegen Jorrit Bergsma rijdt in de volgende rit. De Jong heeft gaat nu voorbij zijn tegenstander en lapt hem een rondje.

15.37 uur - Bob de Jong heeft het zwaar
De Jong heeft het zwaar, rijdt inmiddels rondjes van 31,6 met nog 7 ronden te gaan. Hij verliest op het schema van het baanrecord.

15.33 uur - Tattoo Bob
Door schaatscoach Peter Mueller wordt De Jong ook wel 'rubber' genoemd, omdat hij zo flexibel is. De 37-jarige Jong is een flyer en een ultieme schaatsliefhebber.

Het is zijn vijfde deelname aan de Olympische Spelen. In Salt Lake City werd zijn optreden een grote deceptie, vier jaar later revancheerde hij zich met goud op de 10 kilometer.

Volgens een afspraak met voormalig schaatsster Tonny de Jong (naamgenoot, maar geen familie) zou Bob een tatoeage laten plaatsen, mocht hij een olympische titel winnen. Er is er echter nooit een gekomen.

null Beeld anp
Beeld anp

15.26 uur - Bob de Jong is gestart
De 37-jarige Bob de Jong is gestart aan zijn vermoedelijk laatste olympische 10 kilometer uit zijn carrière.

De snelste tijd tot nu toe staat op naam van de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin. Hij schaatste 13:16.42.

De tijden per ronde volgen? Dat kan hier.

15.21 uur - Vooruitblik van Kramer op de 10 kilometer:

15.15 uur - Groothuis twittert over zaak Pussy Riot:

15.12 uur - Koss blijft teleurgesteld
Het is inmiddels al een paar dagen bekend: de Noren doen vandaag niet mee. Johann Olav Koss kan zich daar nog steeds niet in vinden. Hij won zelf ooit goud op de 10 kilometer in 1994 tijdens de Spelen in Hamar.

Maar ja, de Nederlanders domineren nou eenmaal op deze afstand. Zonder medaillekansen en met de gedachte aan de ploegenachtervolging van later deze week laten de mannen uit Noorwegen de 10 kilometer liever schieten.

De aanslag van een 10 kilometer op het lichaam van een atleet is tenslotte niet mis. 25 rondjes maximaal schaatsen, dat doet wat met een lijf. Net zoals marathonlopers maximaal twee keer per jaar in actie komen. De meeste schaatsers wagen zich hier niet vaker dan drie à vier keer per jaar aan en zorgen dat hier voldoende pauze tussen zit.

15.04 uur - Lee Seung-Hoon, de onverwachte winnaar van 4 jaar geleden na het wisselincident van Sven Kramer:

14.57 uur - Bob de Jong fietst warm:
Bob de Jong, de olympisch kampioen van 2006 in Turijn, start over ongeveer een half uur.

Wat hij in die tijd zoal doet? Zijn spieren warm fietsen, zoals hieronder te zien is. Hij maakt zijn lichaam fel door wat korte versnellingen te doen. Want ondanks dat een 10 kilometer een andere scherpte vraagt dan een sprintafstand als een 500 meter, wil De Jong wel dat zijn lichaam goed wakker is.

14.52 uur - Dweilpauze
Tijd voor een dweil. De eerste drie ritten van de olympische 10 kilometer zijn geweest. Nieuw-Zeelander Shane Dobbin staat voorlopig eerste. Hij schaatste naar 13:16.42. Daarna komt de Duitser Moritz Geisreiter met 13:20.26, gevolgd door de jonge Rus Yevgeny Seryayev met 13:28.61.

Bob de Jong start als eerste Nederlander in rit 5. Jorrit Bergsma rijdt in rit 6 en de grote favoriet, Sven Kramer start in de 7e en laatste rit.

Sven Kramer in de Adler Arena Beeld anp
Sven Kramer in de Adler ArenaBeeld anp
Bob de Jong Beeld anp
Bob de JongBeeld anp

14.47 uur - Tijden in rit 3:
Emery Lehman 13:28.67
Yevgeny Seryayev 13:28.61

undefined

14.39 uur - Vergeet ook de bobslee niet
Het kogelstoten ging niet zoals ze wilde, dus maakte Melissa Boekelman in 2012 een uitstapje naar het bobsleeteam van Esmé Kamphuis. Vandaag en morgen is ze de reserve-remster van de tweemansbob.

14.33 uur - Eindtijden in rit 2:
Shane Dobbin uit Nieuw-Zeeland staat momenteel eerste in het klassement na twee ritten. Hij schaatste 13:16.42. Zijn tegenstander Moritz Geisreiter finishte in 13:20.26 en staat op de tweede plaats in het tussenklassement.

undefined

14.25 uur - Sven Kramer is er klaar voor
Hij oogt scherp, maar ligt nog in zijn bed. Sven Kramer start vandaag in de laatste rit van de 10 kilometer, dus hij hoeft nu nog niet in het ijsstadion te zijn.

Schaatsers zijn meestal een uur voor hun race in het stadion. Dan doen ze hun eerste warming-up, meestal op een fiets die zij vastzetten in een standaard (rollerbank) waardoor er op de plaats kan worden gefietst.

14.18 uur - Eerste rit van 10 kilometer is gefinished
De eerste rit va nde 10 kilometer is klaar. Patrick Meek won zijn race in 13:28.72. Tegenstander Sebastian Druszkiewicz schaatste naar 13:45.31.

De eerste belangrijke rit is die van Bob de Jong. Hij start na de dweil in rit 5. Tussentijden en rondetijden lezen van de eerdere ritten? Dat kan hier.

Bob de Jong tijdens een training in de Adler Arena Beeld anp
Bob de Jong tijdens een training in de Adler ArenaBeeld anp

14.16 uur - Naomi van As, de vriendin van Sven Kramer, is zenuwachtig:

14.13 uur - Jokerface bij Otter
Shorttrackbondscoach Jeroen Otter noemt vandaag een 'zwartwitte' dag. Een waarop je volgens hem met een jokerface rondloopt.

De langebaanschaatsers zijn net begonnen, de schaatsers van Otter zijn al klaar. Het resultaat van Otter: Yara van Kerkhof (1000 meter) en Niels Kerstholt (500 meter) verlaten het individuele toernooi. Terwijl Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Jorien ter Mors juist een ronde verder zijn.

Van Kerkhof was volgens Otter te zenuwachtig. Kerstholt zei na afloop: 'De techniek en de snelheid zijn in orde, maar het lijkt wel of ik deze week net de felheid mis.'

Freek van der Wart liep vrolijk rond in het Iceberg Skating Palace. 'Dit is de leukste en mooiste afstand. Ik ben de man van de snelle rondjes, zei hij. Vrijdag het vervolg van de 500 meter bij de mannen. Dat moet, met ook de finale op de aflossing, zijn dag worden. 'Het is de dag waar ik al heel lang naartoe leef, de dag die ik al die jaren in mijn hoofd heb gehad. En ik sta er, op twee onderdelen.'

,

Jeroen Otter tijdens de 1500 meter op de langebaan Beeld ap
Jeroen Otter tijdens de 1500 meter op de langebaanBeeld ap

13.58 uur - Bert Wagendorp over de 10 kilometer:
Sportief van die twaalf andere schaatsers dat ze als veldvulling de 10 kilometer willen meerijden vanmiddag, schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp. De afstand zal vandaag vermoedelijk voor het laatst op de Spelen worden verreden.

Naast de drie Nederlanders zijn er vandaag nog twaalf andere schaatsers bereid gevonden deel te nemen aan de 10 kilometer. Zij kunnen daarvoor niet genoeg worden geprezen. De twaalf zijn kansloos voor de medailles en doen mee als veldvulling - misverstanden bij de wissel daargelaten.

De hele column lezen? Dat kan hier.

undefined

13.06 uur - Aftellen naar de 10 kilometer langebaan
Nog een uur en dan is het zover: de 10 kilometer langebaanschaatsen. De Nederlanders komen echter pas in de laatste ritten aan de beurt:
rit 5: Bob de Jong-Aleksej Baumgartner
rit 6: Bart Swings-Jorrit Bergsma
rit 7: Seung-Hoon Lee-Sven Kramer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden