Teruglezen - Berghuis strandt vroeg, Noors trauma

Om ook het middagprogramma van de Winterspelen in Sotsji goed te kunnen volgen, openen wij een nieuw liveblog. Hieronder kunt u teruglezen wat er vanochtend allemaal op de negende dag van de Winterspelen gebeurde.

Phil Kessel scoort voor Amerika tegen Slovenië Beeld getty

14.17 uur - Cijferfetisjisten in Sotsji
Sportverslaggever John Volkers schrijft zijn blog over cijferfetisjisten in Sotsji.

13.45 uur - Spanning stijgt, ijshockey begonnen
Nu de start van de 1500 meter bij de vrouwen nadert en daarmee ook de kans voor Ireen Wüst om opnieuw olympische geschiedenis te schrijven, gaan ook in andere sporten beslissingen vallen.

In groep A bij de ijshockeymannen spelen grootmachten Rusland en Amerika op dit moment tegen respectievelijk Slowakijke en Sovenië. Wanneer Rusland en Amerika winnen, zijn beide landen verzekerd van een plek in de play-offs. Dat lijkt voor Amerika nu al bijna een zekerheid: al na een paar minuten in de eerste periode staan de Amerikanen met 2-0 voor dankzij twee treffers van Phil Kessel.

Phil Kessel wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na een goal tegen Slovenië Beeld reuters

13.39 uur - Berghuis: 'Zo'n klapper krijg je wel mee op je lichaam'
Bell Berghuis strandde vanochtend in de kwartfinale van het onderdeel snowboardcross. Vroeg in de ochtend ging de Nederlandse hard onderuit tijdens de laatste training. Dat had effect op haar prestaties in de wedstrijd, zegt ze in een reactie op het einde van haar avontuur in Sotsji.

'Zo'n klapper krijg je op je lichaam wel mee. Met name mijn enkel en knie doen behoorlijk zeer.Het is geen excuus, maar geholpen heeft het zeker niet', zei de 28-jarige Bredase.

Over haar teleurstellende prestaties in de uiteindelijke westrijd: 'Je probeert zo snel mogelijk de knop om te zetten, maar het wilde vandaag gewoon niet lukken. Iedereen staat hier meer dan 100 procent aan de start. Dan gooit zo'n val wel een beetje roet in het eten. Ik heb geprobeerd daar zo goed mogelijk overheen te komen maar ik was net iets minder agressief aan het rijden dan normaal, iets afwachtender. Dan eet de wedstrijd je op. Ik miste in het begin een paar landingen en kwam achterop. Toen waren mijn kansen snel verkeken.'

Berghuis baalt, maar denkt niet dat mensen minder naar de spectaculaire snowboardcross gaan kijken. 'Ik had liever zelf met een goede prestatie mijn sport in Nederland gepromoot, maar ik denk dat de mensen ook na mijn uitschakeling zijn blijven kijken.'

Bell Berghuis Beeld anp

13.16 uur - Lied voor Jamaicaanse bobsleeploeg
Ze zijn een van de opmerkelijkste deelnemers aan deze editie van de Winterspelen: de tweemansbob van Jamaica met de atleten Winston Watts en Marvin Dixon. Watts is 46 jaar oud en deed ook al mee aan de Spelen van 1994, 1998 en 2002.

Door middel van crowdfunding wisten de Jamaicanen 80 duizend dollar op te halen voor deelname aan de Winterspelen, alleen bij aankomst in Sotsji bleek dat de ijzers en kleding van de atleten niet waren meegekomen met hun vliegtuig. Alleen de bob was gearriveerd in Sotsji. Van alle kanten kregen de Jamaicanen spullen aangeboden van collega-bobbers.

Nu hebben Jamaicaanse bobsleefans een speciaal lied geschreven om hun landgenoten een hart onder de riem te steken voor hun race vandaag. Zie hieronder het resultaat, in typisch Jamaicaanse reaggae-stijl.

De Jamaicaanse tweemansbob Beeld getty
Winston Watts Beeld afp

13.08 - Rust in Sotsji
Na een volle sportochtend in Sotsji met medailles op de Super G, snowboardcross en de langlaufestafette bij de mannen is het nu even pauze in de badplaats aan de Zwarte Zee.

Nederland kan zich opmaken voor de 1500 meter bij de vrouwen, die vanaf 15:00 uur op het programma staat. Ireen Wüst start als topfavoriete en verder zijn Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Lotte van Beek de Nederlandse troeven op de schaatsmijl.

Op dit moment zijn er alleen vier curling wedstrijden bij de vrouwen aan de gang, onder meer tussen Zweden en Rusland, en oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars maakt graag van de gelegenheid gebruik om eens een kijkje te nemen in het Ice Cube-stadion bij deze wedstrijden.

Of de pikante foto's van de Russische curlingvrouwen hem naar het stadion hebben gelokt, is onduidelijk. Maar Wennemars kijkt wel blij.

12.48 - Verweij: 'Motivatie genoeg voor de komende vier jaar'
Koen Verweij heeft na een nachtje met weinig slaap het missen van het goud op de 1500 meter op drie duizendste van een seconde inmiddels een beetje kunnen laten bezinken. Voor de camera van de NOS deed hij zijn verhaal.

'Ik wil ook niet als zielig gezien worden', zegt de hoogblonde Alkmaarder helder. Wel bekent hij niet met veel plezier af te zijn gereisd naar de NOS-studio gisteravond. 'Ik had niet het gevoel om daar iets te gaan vieren of om blijdschap te tonen', zegt Verweij. 'Maar het was toch wel leuk.'

'Na zo'n race heb je een onmachtsgevoel en dat is een heel raar gevoel', zegt hij over de fractie van een tel dat hij langzamer was dan de Pool Zbigniew Brodka. 'Maar wat er gisteren is gebeurd, kan ik niet meer terugdraaien. Met de ploegenachtervolging op vrijdag en zaterdag kan ik het mooi oplossen.'

Verweij besluit optimistisch, nadat hij door de verslaggever nog eens de finishfoto's onder zijn neus krijgt gedrukt: 'Motivatie genoeg voor de komende vier jaar'.

12.28 uur - Zweden wint goud, trauma voor Noorwegen
Het is vergelijkbaar met het ontbreken van een Nederlander op het podium van de 10 kilometer langebaanschaatsen bij de mannen. Noorwegen heeft een nationaal trauma te verwerken nadat het land geen medailles wist binnen te hengelen op de langlaufestafettes bij zowel de vrouwen (op zaterdag, 4 x 5 km) als vandaag bij de mannen op de 4 x 10 km.

Net als vier jaar geleden in Vancouver pakte Zweden goud. Winnende tijd: 1:28.43. Rusland pakte zilver met een achterstand van 27 seconden op de Zweedse ploeg. Grote verrassing is Frankrijk met brons, dat 31 seconden na Zweden finishte.

Noorwegen eindigde ook nog eens op de plaats waar niemand wil eindigen op de Olympische Spelen: vierde, met een achterstand van 1 minuut en ruim 9 seconden op de Zweden.

Marcus Hellner van Zweden viert de estafetteoverwinning Beeld afp
Martin Johnsrud Sundby van Noorwegen ligt uitgeput in de sneeuw Beeld reuters
De Noor Eldar Roenning hijgt uit tijdens de 4 x 10 km estafette Beeld afp
Het Zweedse estafetteteam met Marcus Hellner (L), Lars Nelson (2e L), Johan Olsson and Daniel Richardsson viert feest Beeld afp

12.12 uur - Bode Miller oudste medaillewinnaar alpineskiën
Bode Miller, de 36-jarige Amerikaan die vanochtend brons won op de Super G, is dankzij die medaille de oudste olympische medaillewinnaar ooit bij het alpineskiën.

Het is de zesde olympische medaille voor Miller in totaal. Miller passeerde Kjetil André Aamodt als oudste medaillewinnaar. De Noor won in 2006 op 34-jarige leeftijd goud op de Super G.

Miller mopperde na zijn bronzen race vooral over de slechte kwaliteit van de sneeuw. 'Ik dacht na het eerste deel met de steile bochten goed op koers te liggen, maar in het vlakke deel onderin was de sneeuw te zacht.'

Speciaal om de sneeuwkwaliteit zo goed mogelijk te houden tijdens de Super G, is de start van de wedstrijd een uur naar voren geschoven door de organisatie. Zonder succes, zo blijkt.

Bode Miller verlaat het podium na de bloemenceremonie van de Super G Beeld ap

12.05 uur - Poetin present bij 4 x 10 km estafette
De Russische president Poetin is gespot aan de rand van het langlaufparcours, samen met premier Medvedev. De Russen liggen op dit moment op een tweede plaats en maken kans op een medaille. Maar of de aanwezigheid van Poetin een garantie is voor succes, valt te betwijfelen.

Poetin was gisteravond ook aanwezig bij de ijshockeywedstrijd tussen Rusland en Amerika. De Russen verloren na shoot-outs.

11.54 uur - IJshockey-eindstanden
De Finse ijshockeydames versloegen de Duitse dames met 2-1 in een strijd om de kwalificatie voor plek vijf. Bij de mannen won Oostenrijk met 3-1 van Noorwegen en zo verlaten de Oostenrijkers Sotsji met opgeheven hoofd.


11.53 uur - Mark Tuitert bedankt zijn fans

11.35 uur - Nieuw Noors fiasco dreigt
De atleten voor de 4 x 10 km estafette bij het langlaufen zijn onderweg en voornamelijk voor Noorwegen - het langlaufland bij uitstek - staat er een karrevracht aan prestige op het spel bij het koningsnummer.

Het is namelijk crisis in Noorwegen nadat de vrouwen gisteren op een meer dan teleurstellende vijfde plaats eindigden op de 4 x 5 km estafette. 'Estafette-fiasco voor Noorwegen - het is een schandaal', kopte de krant Verdens Gang meteen na de wedstrijd.

Inmiddels zoeken media, skiërs en waxers van het Scandinavische land naarstig naar verklaringen. 'Zoals het nu lijkt, is het absoluut een crisis', zei de belangrijkste ski-waxer van Noorwegen Knut Nystad onomwonden tegen de Noorse tv-zender TV2 na de vrouwenestafette. 'Dit is een tragedie.'

Zoals het nu lijkt, heeft de Noorse paniek geen antwoorden op de estafetteblamage bij de vrouwen opgeleverd. De Noren liggen op een achtste plaats, bijna een minuut achter koploper Zweden.

Een Noors drama lijkt zich te voltrekken in de bergen van Sotsji.

Langlaufers tijden de 4 x 10 km estafette op zondag Beeld reuters

11.31 uur - 'We hadden geluk dat we onze pakken konden wisselen'
De Amerikaanse bondscoach van de langebaanschaatsers Michael Kooreman zegt dat zijn schaatsers geluk hadden dat ze van pak konden wisselen vlak voor de 1500 meter bij de mannen van zaterdag.

De Amerikanen ploeteren bij het langebaanschaatsen en een deel daarvan was volgens de schaatsers te wijten aan het schaatspak 'March 39', dat speciaal ontwikkeld is door vliegtuigbouwer Lockheed Martin voor de Amerikaanse schaatsploeg.

Zaterdag, ruim een uur voor de start van de 1500 meter, gaven de ISU en het IOC de Amerikanen toestemming om hun oude pakken weer aan te trekken.

'Veel atleten hadden hun oude pakken toevallig meegenomen en we hadden nog wat reservepakken liggen', aldus Kooreman. 'Om eerlijk te zijn, hebben we eigenlijk geluk dat we er genoeg hebben.'

Verder denkt Kooreman dat de 'March 39'-pakken van de Amerikaanse ploeg voorlopig in de kast blijven liggen. Ook bij World Cups na de Winterspelen. 'Ze waren echt bedoeld voor dit evenement. Ik denk niet dat we toestemming van de ISU hebben om ze bij andere wedstrijden te dragen. Het kan zijn dat we een nieuw, soortgelijk pak produceren, maar ik weet niet of dat nu op de agenda staat.'

Shani Davis in het 'March 39'-schaatspak Beeld epa
Eva Samkova Beeld epa

11.02 uur - Samkova wint goud snowboardcross
De Tsjechische Eva Samkova heeft de gouden medaille bij het onderdeel snowboardcross gewonnen. In de finale was ze ongenaakbaar.

Vanaf de kwalificatie van vanochtend was Samkova de snelste snowboardster van het veld en mag daarom met recht de olympisch kampioene genoemd geworden.

Zilver is voor de Canadese Dominique Maltais, die in de kwartfinale nog de heat met daarin de Nederlandse Bell Berghuis won. Brons is voor Frankrijk: Chloe Trespeuch werd derde.

Samkova, pas 20 jaar, tekent voor iedere wedstrijd een snorretje boven haar bovenlip omdat dat haar geluk zou brengen. 'Het werkt gewoon', zei ze eerder eens over haar ritueel.

Eva Samkova viert het winnen van de snowboardcross-finale Beeld getty

10.58 uur - 4 miljoen Nederlanders zagen Verweij naast goud grijpen
Ruim 4 miljoen mensen in Nederland zagen zaterdag hoe Koen Verweij op een haar na naast het goud op de 1500 meter greep.

De bronzen race van Sjinkie Knegt op de 1000 meter shorttrack trok 1,75 miljoen kijkers.

10.49 uur - Yara van Kerkhof puzzelt erop los
Shorttrackster Yara van Kerkhof strandde gisteren in de halve finale van de 1500 meter shottrack. Vandaag heeft ze een rustdag ingelast. Waar haar zus Sanne vandaag de tijd doodt met de broertjes Mulder, doet Yara iets anders. Wat? Puzzelen. Grote vraag is of ze haar puzzel voor het einde van de Winterspelen afkrijgt.

10.41 uur - Het brons van Sjinkie Knegt in beeld
De Amerikaanse krant The New York Times heeft de 1000 meter shorttrack van zaterdag - waarbij de Nederlander Sjinkie Knegt brons won - in beeld gebracht via negen foto's van de laatste negen ronden van de race.

De fotoreeks illustreet nog maar eens de knappe inhaalrace van Knegt tijdens de spannende slotfase van de wedstrijd.

Sjinkie Knegt (L) juicht na de finale van de 1000 meter shorttrack Beeld anp

10.35 uur - Broertjes Mulder ook in olympisch dorp gewild
Niet alleen bij de vrouwen buiten Sotsji zijn de broertjes Mulder gewild na hun olympische successen in Rusland. Ook de vrouwen binnen het olympisch dorp willen graag met de broertjes gezien worden, getuige de foto die shorttrackster Sanne van Kerkhof vandaag plaatste.

10.27 uur - Berghuis strandt in kwartfinale
Vanwege haar trage tijd in de eerste run van de snowboardcross was haar startpositie in de derde heat van de kwartfinale snowboardcross al niet gunstig en Berghuis lag vanaf de eerste meters in de heat op achterstand.

In tegenstelling tot in de tweede heat vielen de snowboardsters nu niet bij bosjes, waardoor het olympisch toernooi voor Bell Berghuis alweer ten einde is. Ze eindigde als zesde en laatste in haar heat.

De Canadese Dominique Maltais won de derde heat.

Bell Berghuis tijdens de kwalificaties voor het onderdeel snowboardcross Beeld getty

10.22 uur - Valpartijen en snorren
In de tweede heat onderschrijft snowboardcross meteen haar naam als spectaculaire sport. In de tweede heat van de kwartfinales schuift het halve deelnemersveld onderuit.

De Tsjechisch topfavoriete Eva Samkova won met een getekende snor op haar bovenlip probleemloos de eerste heat.

Bell Berghuis tijdens de training op het Rosa Khutor Extreme Park Beeld anp
Het snorretje van snowboardster Eva Samkova Beeld reuters

10.12 uur - Kwartfinale snowboardcross begonnen, Berghuis in derde heat
Kan Bell Berghuis zich revancheren voor haar trage tijd tijdens de eerste run van de snowboardcross vanochtend? Nu gaat het niet meer om tijd, maar om wie er als eerste beneden is. De snowboardsters gaan in groepjes van vier tot zes personen van de piste af en moeten elkaar, en de hindernissen op de piste, ontwijken tijdens de heat.

De piste in Sotsji moet Berghuis goed liggen: ze plaatste zich op dezelfde piste voor de Winterspelen. De eerste drie snowboardsters plaatsen zich voor de halve finale. Haar tegenstandsters zijn Dominique Maltais (CAN), Yuka Fujimori (JAP), Alexandra Jekova (BUL), Zoe Gillings (GBR) en Raffaella Brutto (ITA).

10.06 uur - Waarom in het alpineskiën wel?
Met de gedeelde medailles bij het aplineskiën op woensdag bij de afdaling voor vrouwen (goud voor Tina Maze en Dominique Gisin) en vandaag op de Super G bij de mannen (brons voor Bode Miller en Jan Hudec) groeit in Nederland de verontwaardiging waarom in het schaatsen bij een gelijke tijd op honderdsten van een seconde geen medailles gedeeld worden.

Het zou Nederland twee gouden medailles hebben opgeleverd. Zowel Jan Smeekens als Koen Verweij 'verloren' op respectievelijk de 500 meter en de 1500 meter op duizenden van een seconde het goud.

9.52 uur - Indiase vlag gehesen
Inmiddels is in het olympisch dorp de Indiase vlag gehesen nadat het IOC de schorsing van het Indiase olympisch comité vorige week heeft opgeheven. Vanwege die schorsing traden de drie Indiase atleten in Sotsij, een rodelaar en twee skiërs, tijdens de openingsceremonie aan onder de onafhankelijke olympische vlag.

De schorsing dateerde van december 2012, toen enkele van corruptie verdachte functionarissen in het Indiase olympisch comité werden gekozen.

9.51 uur - IJshockeyactie in de ochtend
Bij het ijshockey zijn op dit moment twee wedstrijden aan de gang. De vrouwen van Finland nemen het in de kwartfinale op tegen de Duitse vrouwen. Na een periode leidt Finland met 2-0.

Bij de mannen staan Noorwegen en Oostenrijk in de groepsfase tegenover elkaar. Het is een wedstrijd om des keizers baard. Beide landen staan op nul punten in een poule met verder Canada en Finland. Stand: 2-0 voor Oostenrijk na een periode.

9.36 uur - Berghuis: 'Het vertrouwen is terug'
Bell Berghuis finishte haar eerste run rustig. Tegenover de NOS geeft ze toe dat haar zware val tijdens de training vanochtend - waaraan ze zelfs een scheurtje in haar helm aan over hield - een rol speelde tijdens haar eerste run.

'Het gaat oke', zegt ze na haar eerste run waarin ze de langzaamste tijd noteerde. 'Deze run was om het vertrouwen terug te krijgen. Ik heb een aardige smakkerd gemaakt, maar dat gebeurt nou eenmaal bij snowboardcross. Nu ga ik volle bak voor de tweede run. Het vertrouwen is terug.'

Om kwart over tien staat de kwartinfale van de snowboardcross op het programma.

9.31 uur - Britt Berghuis schrikt van val tweelingzus
Britt Berghuis, de tweelingzus van Bell Berghuis, schrok van de smak die haar zus maakte tijdens de training voor de snowboardcross vanochtend. De NOS sprak Britt na de val van Bell.

9.25 uur - Berghuis 22ste
Bell Berghuis is tijdens de kwalificatie voor de snowboardcross als 22ste van de in totaal 24 snowboardsters geëindigd. Berghuis noteerde de langzaamste tijd van alle gefinishte dames. Twee snowboardsters wisten niet te finishen vanwege valpartijen.

De Tsjechische Eva Samkova noteerde de snelste tijd.

9.20 uur - Oog voor detail
De Britse krant The Guardian maakte een fotoserie van de details van de Winterspelen.

9.07 uur - D-day voor Rusland en Poetin
Ja, de Winterspelen in Sotsji duren nog een week. Maar toch is deze dag nu al een van de belangrijkste dagen voor de Russische olympische equipe. Na het bloedstollende duel tussen de ijshockeyers van Amerika en Rusland dat gisteren eindigde in shoot-outs en uiteindelijk in een Amerikaanse zege, moeten de Russen vandaag winnen van Slowakijke om zeker te zijn van de volgende ronde op het olympisch toernooi.

Vooraf benadrukte de Russische president Poetin al met niets minder dan goud genoegen te nemen op het ijshockeytoernooi. In Vancouver werden de Russen zesde en die teleurstelling moet en zal uitgewist worden in eigen land.

Amerikaanse ijshockeyers vieren de winnende shoot out goal van TJ Oshie tegen Rusland Beeld epa

8.48 uur - Berghuis vijftiende
Snowboardster Bell Berghuis heeft zojuist haar race voor de loting van het snowboardcross voltooid. Ze staat met een tijd van 1:28.19 op een voorlopige vijfitende plaats.

Met die tijd staat ze ruim zeven seconden achter op de Tsjechische koploopster Eva Samkova.

Met haar vijftiende plaats weet Berghuis dat ze zometeen weer in actie mag komen. De eerste twaalf snowboardsters mogen direct een startpositie uitkiezen tijdens de snowboardcross-heats. De rest van het deelnemersveld moet nog een keer racen om de resterende startposities te verdelen.

Bell Berhuis tijdens de snowboardcross op zondag Beeld afp

8.40 uur - Star Wars Spelen
Al die spectaculaire sneeuwonderdelen op de Winterspelen in Sotsji deden de Deense televisieshow Natholdet denken aan scènes uit de populaire sciencefiction filmreeks Star Wars.

En toegegeven, een paar gigantische 'Walkers' langs de pistes in Sotsji zouden gezien het onderstaande filmpje niet misstaan.

8.31 uur - SWAT nodigt Quinn uit
De status van Bobsleeër Johnny Quinn is na ruim een week Winterspelen getransformeerd van relatief anoniem naar een van de meestbesproken atleten van het olympisch dorp nadat hij twee keer vastzat binnen 24 uur in Sotsji: eerst in de badkamer van zijn hotelkamer, daarna in een lift.

Quinn bevrijdde zichzelf uit zijn badkamer door met bobsleemateriaal de deur te vernielen. Nu hebben de meest ervaren deurenbeukers van de Verenigde Staten, namelijk de speciale teams van de politie in Amerika - de SWAT - Quinn uitgenodigd om eens mee te trainen met een SWAT-afdeling bij een politiekorps in Texas. Quinn heeft de uitnodiging direct geaccepteerd.

Johnny Quinn Beeld ap
De inmiddels wereldberoemde badkamerdeur van Johnny Quinn Beeld ap

8.13 uur - Berghuis gehavend aan de start
Bell Berghuis start de snowboardcross vandaag gehavend. Ze viel vanochtend hard tijdens haar laatste trainingsrun, waarbij haar helm kapot ging. Berghuis heeft hoofdpijn, maar start straks toch aan haar wedstrijd.

Bell Berghuis tijdens een training in Sotsji Beeld anp

8.04 uur - Jansrud pakt goud op Super G
De Amerikaan Andrew Weibrecht laat Jansrud zweten op de 'hot seat', is sneller dan de Noor tijdens het eerste gedeelte van zijn race, maar eindigt met 1.18:44 op drie tiende van Jansrud.

Daarmee is Jansrud olympisch kampioen op de Super G, pakt Weibrecht verrassend de zilveren medaille en moeten Bode Miller en Jan Hudec het brons delen.

Op de Winterspelen van Vancouver in 2010 won Jansrud zilver op de reuzenslalom.

Jansrud kust zijn ski na de Super G Beeld ap
Kjetil Jansrud na zijn afdaling op de Super G Beeld reuters

8.00 uur - Berghuis debuteert op Winterspelen
Over enkele minuten zal de Nederlandse snowboardster Bell Berghuis debuteren op de Winterspelen. De geboren Belgische komt in actie op het onderdeel snowboardcross.

Bij snowboardcross dalen vier tot zes snowboarders gelijktijdig af van een baan met verschillende obstakels zoals schansen, bochten en hoogteverschillen, met als doel als eerste de finishlijn te bereiken

En dat het onderdeel spectaculair is, blijkt uit het filmpje hieronder. Voor het filmpje is een camera gemonteerd op de helm van Berghuis.

7.43 uur - Jansrud sneller dan Miller
De Noor Kjetil Jansrud houdt Bode Miller af van eeuwige olympische roem op de Super G. Met 1.18:14 is hij ruim een halve seconde sneller dan de Amerikaan en lijkt daarmee af te koersen op goud.

Na de snelle race van Jansrud noteert de Canadees Jan Hudec exact dezelfde tijd als Miller, waarmee Miller en Hudec de tweede plaats delen.

Kjetil Jansrud staat klaar voor de super combinatie op vrijdag Beeld getty
Bode Miller tijdens de Super G Beeld reuters

7.33 uur - Svindal is olympische titel Super-G kwijt
Met een tijd van 1.18:76 staat Aksel Lund Svindal momenteel op een vierde plaats op de Super-G en daarmee krijgt de Super G een nieuwe olympisch kampioen. Svindal won vier jaar geleden in Vancouver goud op het onderdeel.

Bode Miller staat nog steeds bovenaan. Skiërs naderen de tijd van Miller tot op enkele honderdsten, maar kunnen de Amerikaan (nog) niet van de troon stoten.

7.26 uur - Snelste tijd Bode Miller
De Amerikaanse alpineskiër Bode Miller lijkt eindelijk aan de hoge verwachtingen rondom zijn persoon te voldoen op deze Winterspelen. Op de Super G zet hij een snelle tijd neer van 1.18:67 en de olympisch kampioen van de super combinatie in Vancouver is daarmee de voorlopige koploper op de Super G.

Bode Miller tijdens de Supe -G op zondag Beeld ap

7.23 uur - Geen twijfel: Wüst pakt goud
Chef sport van de Volkskrant Marije Randewijk laat er geen twijfel over bestaan: Ireen Wüst wint vandaag haar tweede gouden medaille op de Winterspelen in Sotsji op de 1500 meter. Dat schrijft ze in haar voorbeschouwing op de dag van vandaag in Sotsji.

 
Discussie gesloten. Reken er maar niet op dat Ireen Wüst het vandaag op zo'n klein verschil laat aankomen. Die doet gewoon wat ze heeft beloofd: winnen.
Marije Randewijk, chef sport de Volkskrant

7.20 uur - Amerikaanse pakkenpech
De Amerikaanse sporters hebben nog niet bepaald succes met de sportpakken die ze hebben meegenomen naar Sotsji. Na alle ophef en ontvredenheid rondom de nieuwe Amerikaanse schaatspakken bij de schaatsers, kregen de Amerikaanse schaatsers zaterdag toestemming van het IOC en de ISU om weer hun 'oude' pakken uit de kast te halen. Nu blijken ook de Amerikaanse bobsleeërs letterlijk te worstelen met hun racepakken.

Christopher Spring komt vandaag in actie in de tweemansbob en paste gisteravond alvast zijn pak. Dat ging niet helemaal goed. Zie hieronder de foto die hij plaatste op twitter.

7.03 uur - Blokhuijsen vroeg op
Ondertussen kon Jan Blokhuijsen vandaag niet lang uitslapen na zijn 1500 meter van gisteren, waarop hij dertiende werd. Dopingcontroleurs bonkten al vroeg op zijn deur in het olympisch dorp.

6.55 uur - Russische lente vervroegt Super-G
Ook al doen IOC-woordvoerders hun best om het warme weer in Sotsji gedurende de Winterspelen te nuanceren: de zachte temperaturen in de Russische badplaats hebben wel degelijk invloed op het wedstrijdprogramma.

Net als bij de super combinatie op vrijdag werd besloten om de start van de Super G bij de mannen op zondag met een uur te vroegen vanwege het warme weer, waardoor de aplineskiërs al over vijf minuten met ruim honderd kilometer per uur van de piste in het Rosa Khutor Alpine Center razen. Met het vervroegen van de start hoopt de olympische organisatie het ontstaan van papsneeuw tijdens de wedstrijd voor te zijn.

Op de Super G verdedigt de Noor Aksel Lund Svindal zijn olympische titel. Tot nog toe valt Svindal tegen in Sotsji. Hij wist op de drie onderdelen van het alpineskiën die inmiddels zijn afgewerkt nog geen medailles te veroveren.

De Super G, oftewel de Super Giant Slalom, is na de afdaling het snelste onderdeel bij het alpineskiën.

Aksel Lund Svindal tijdens de super combinatie op vrijdag Beeld afp
Een blik op de pistes in Sotsji Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden