Terugkeer naar elitegroep zal langer duren dan captain Siemerink lief is

Analyse Davis Cup..

BIRMINGHAM Toen Jan Siemerink de regie bij het Davis Cupteam overnam van zijn vroegere privécoach Tjerk Bogtstra besefte hij dat de Nederlandse tennisploeg tegen Groot-Brittannië voor een onmogelijke opdracht stond. Al op zaterdag, na een bij vlagen ontluisterend dubbelspel, moest Siemerink concluderen dat hij de ideale balans tussen jeugd en routine niet had weten te vinden.

Zijn Britse collega John Lloyd pronkte in de sfeervolle NEC Arena in Birmingham met een Dream Team dat weer mag denken aan een terugkeer in de wereldgroep. Maar het was door het afscheid van Greg Rusedski een eenmalig optreden van de verzamelde elite en de Lawn Tennis Association (LTA) heeft er bovendien jaren op moeten wachten.

In de Davis Cup zijn de posities van de spelers op de wereldranglijst niet zaligmakend. De ongelijke strijd in Birmingham weerspiegelde echter nauwgezet de statusverschillen tussen Nederland en Groot-Brittannië. ‘Tegen Engeland had ik wel willen spelen’, grapte Siemerink in de wetenschap dat een 19-jarig supertalent uit Schotland de toekomst van het Britse tennis belichaamt.

Zelfs op zeventig procent had de vermoeide Andy Murray geen kind aan Raemon Sluiter die zichzelf tot verbazing van Siemerink prompt ter discussie stelde. Maar ook met Murray verkeerden de Britten in 2006 in dezelfde situatie als Nederland dit jaar.

De oude Rusedski moest er destijds aan te pas komen om zijn ploeg in het degradatieduel met Oekraïne te behoeden voor een blamerende aftocht naar de tweede divisie van de Davis Cup.

Nederland moet in september zijn toch al modale status veiligstellen in een thuiswedstrijd tegen Portugal met de onbekende kopman Gil, die maar iets lager op de wereldranglijst staat dan Sluiter en Haase. Siemerink zal niet beweren dat het een makkie wordt.

Het was cruciaal voor de Britse captain Lloyd dat hij Tim Henman na tweeënhalf jaar wist te verleiden tot een comeback, waardoor kopman Murray eindelijk een secondant van formaat naast zich wist. Henman had dit jaar vanwege een knieblessure nauwelijks gespeeld, maar zijn aanvallende speltype bleek voor de Nederlandse jeugd een mysterie.

Vrijdag moest Robin Haase erkennen dat hij nog de tactische rijpheid mist om de klassieke en bijna uitgestorven tactiek van Henman te ontrafelen. Met frisse tegenzin meldde de 32-jarige Henman zich zondag voor een zogeheten dead rubber in de NEC Arena, waarin hij de Nederlandse debutant Igor Sijsling bijles gaf.

Zo kenden de Britten de gewenste chemie tussen routine en jeugd, want met Jamie Murray – de anderhalf jaar oudere broer van Andy – beschikte Lloyd ook over een talent in het dubbelspel. Juist in die discipline heeft Nederland na het afscheid van het roemruchte duo Haarhuis en Eltingh geen adequate vervangers weten op te leiden.

De Britten konden in Birmingham elke combinatie opstellen; Siemerink ontdekte dat hij niet langer kan bouwen op zijn routiniers. De 30-jarige Rogier Wassen bleek een blok aan het been van de tien jaar jongere Haase.

Doodgemoedereerd verklaarde de nieuwe kopman dat hij de introverte Limburger op sleeptouw moest nemen, waar een andere rolverdeling voor de hand had gelegen. Het zal Siemerink sterken in zijn idee dat hij zich moet richten op de nieuwe generatie.

De debuterende captain vond het nu nog te vroeg om een jeugdteam te formeren en Haase waarschuwde dat hij te snel werd gelanceerd als de dirigent van het Nederlandse team.

Veel alternatieven heeft Siemerink echter niet, zeker niet nu Sluiter zich al bijna overbodig waant en de rentree van Verkerk vooralsnog geen perspectief biedt.

Bij zijn vertrek als technisch directeur van de KNLTB voorspelde Hans Felius dat Nederland in 2008 weer in de wereldgroep zou spelen. Siemerink moet vermoedelijk veel langer wachten. De realiteit is dat het Nederlandse team thuishoort in de eerste divisie van de Davis Cup, benadrukte hij. ‘En daar zitten geen lullige landjes in.’

Pas als Haase en de 18-jarige Thiemo de Bakker tot de elite van het proftennis behoren, mag Nederland weer aanspraak maken op een plaats in de wereldgroep. Zo kreeg het afscheid van Sjeng Schalken een symbolisch karakter, want de voorspelbare nederlaag in Birmingham markeerde opnieuw het einde van een tijdperk.

Robèrt Misset

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden