Terpstra wil niet splitsen, maar smeden

Niet Ard Schenk, maar kandidaat-voorzitter Doekle Terpstra lijkt de toekomst van de schaatsport te bepalen.

Je zult van goeden huize moeten komen, wil je de professionele adviezen van gerenommeerde schaatsvaklui als Ard Schenk, Rintje Ritsma en Patrick Wouters in de wind slaan. Kandidaat-voorzitter Doekle Terpstra van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) durfde het.

Hij schrapte en schaafde aan het plan van aanpak dat de commissie-Schenk eind maart presenteerde. Terpstra legt zijn schets vanmiddag in Biddinghuizen voor aan het congres van de schaatsbond. Het punt van de nieuwe bondsstructuur gaat op de agenda vooraf aan dat van de bestuursverkiezing.

Wie het plan-Terpstra afwijst, mag verwachten dat de kandidaat-voorzitter zich vervolgens zal afmelden voor de hoogste post in het bestuur. Het geeft gewicht aan de figuur Terpstra, voorheen preses van vakbond CNV en nu voorzitter van de HBO-raad. Hij wil een sportbond die de laatste jaren een stuurloze indruk maakte, in de greep krijgen.

Het plan-Schenk, tot stand gekomen na twaalf vergaderingen in zeven maanden met een commissie van zes wijze mannen, omvatte de instelling van twee secties: topsport en breedtesport. Die twee zouden zelfstandig opererende eenheden gaan vormen, onder de verantwoordelijkheid van twee, gelijkwaardige directeuren.

Die drastische scheiding – de topsport leeft overigens al jaren een uiterst vrij en ondernemend leven – ging Terpstra te ver. Hij koos daarom niet voor twee gelijkwaardige directeuren, bang als hij was voor averij met ‘twee kapiteins op één schip’, maar voor een algemeen directeur die eindverantwoordelijk is én een directeur sport die de uitdijende winkel van de professionele schaatssport uitbaat. En die sportdirecteur is, in de visie van Terpstra, verantwoordelijk voor de wedstrijdsport en de breedtesport.

De man of vrouw die de lastige afdeling sport moet gaan trekken, wordt gepaaid met de belofte dat hij of zij ‘het gezicht van de KNSB’ gaat worden. ‘Want woordvoering is een vak apart’, schrijft Terpstra.

Vooraleer die directeur sport kan worden aangesteld, dient eerst een algemeen directeur benoemd te worden. Die algemeen directeur is nu Huub Stammes, voorheen actief voor de wielrenunie KNWU. Als er overeenstemming is om Stammes de algehele leiding te geven, kan direct worden begonnen met het vinden van de sportdirecteur.

In het plan-Schenk was de volgorde andersom. Eerst moest als de wiedeweerga het topsportgebouw worden opgetuigd. In februari 2010 zijn al de Olympische Winterspelen van Vancouver. In de topsport bestaat niet zoiets als wachttijd of geduld. Er moeten zaken worden gedaan. Terpstra heeft gezegd dat de invoering van het plan, inclusief mensen, een jaar mag duren. Dat heet een risico te zijn.

In zijn plannenmakerij, met een nieuw in te stellen overkoepelende, machtige ledenraad, wil Terpstra vooral de bestaande stammenstrijd binnen de KNSB bezweren. Schenk wilde dat bereiken door twee ‘clubs’ in een holdingmodel te laten opereren. Het ‘hullie-zullie’ gevoel vond hij contraproductief.

Terpstra ziet meer in samenwerking. Verwijdering laat oude wonden bestaan. Zo moeten de topschaatsers in de Stuurgroep Topsport – ook een nieuw fenomeen – rekening houden met de inbreng van de gewesten. Die vormen overigens een minderheid. De vertegenwoordigers van de atleten en van de teams zijn in de meerderheid. Dat is een model waarmee hun invloed verankerd lijkt.

Maar een Alleingang van Topsport zit er niet in. Er wordt volgens het plan-Terpstra ook een stuurgroep Breedtesport ingesteld. De kandidaat-voorzitter gunt beide partijen hun onafhankelijkheid, maar hij zal ze tegelijkertijd dwingen samen te werken.

Van Ard Schenk heeft Terpstra vernomen dat die instemt met het bijsturen van diens originele plannen. Het zal het congres beïnvloeden, net als het gegeven dat de bond sinds het vertrek van Carel Paauwe al bijna een jaar zonder voorzitter zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden