Terpstra onmachtig

EEN 'lekker stuk' of een losse flodder? Die vraag stelde voorzitter Huibregtsen van het NOC/NSF (Nederlands Olympisch Comité/Nederlandse Sport Federatie) zich terecht bij de verschijning van de 'integrale' kabinetsnota over sport....

De nota Wat sport beweegt verscheen een paar maanden te laat, omdat ze verscheidene departementen moest 'doorlopen'. De verwachtingen werden daardoor steeds hoger gespannen. Want het was lang geleden dat Den Haag een alomvattend geluid over sport had laten horen. Slechts een enkeling kan zich nog herinneren dat minister Marga Klompé (CRM) lang geleden een summiere notitie over dit onderwerp heeft afgescheiden, en dat haar opvolger Van Doorn met een soort schepnetje en vangbal de 'sportieve recreatie' dacht te kunnen bevorderen. Ze werden destijds weggehoond.

Maar het sportklimaat is er de laatste jaren wel wat vriendelijker geworden. Het NOC/NSF dramde door, en Den Haag erkende dat sport wel degelijk maatschappelijke relevantie heeft. Volgens staatssecretaris en voormalig topzwemster Erica Terpstra is sport zelfs het cement van de samenleving. De bewindsvrouwe heeft sinds haar aantreden dan ook buitengewoon luidruchtig en geestdriftig het heil van de sportbeoefening gepredikt.

Het NOC/NSF verliet zich geheel op haar. Mede door Terpstra werd de wet op de kansspelen geliberaliseerd. Jarenlang waren de gokbeperkingen een struikelblok, maar plotseling kon de sport ten volle genieten van de kras-vrijheid. Maar de georganiseerde sport bleef doorzeuren, want terwijl vercommercialiseerde sporten als voetbal en tennis zich goed konden bedruipen, kwam het gewone verenigingswerk steeds meer onder druk te staan.

Bovendien bleek de tweespalt tussen sport en onderwijs in de lichamelijke opvoeding niet te verdwijnen. De sportnota van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moest misschien op te veel vragen antwoord geven. Het trof ook niet dat een paar dagen voor het verschijnen ervan het voetbalvandalisme weer ernstig oplaaide. Een adequate VWS-reactie daarop bleef dan ook uit.

'Paars' heeft Sport ook in naamgeving verbonden aan Welzijn en Volksgezondheid. Staatssecretaris Terpstra zegde toe dat het sportbeleid opnieuw geformuleerd zou worden, en zelfs premier Kok deed dat. Maar afgezet tegen de mondeling beleden bevlogenheid en de 'noden' van de sport, valt de sportnota van VWS bitter tegen.

Terpstra blijft haar stokpaard van de gehandicaptensport berijden, wat heel mooi en prijzenswaardig is, maar ze heeft geen voet aan de grond gekregen bij het ministerie van OCW, terwijl het daar nu juist al jarenlang om gaat. Ze wil blijkens haar sportnota kwaliteitsverbetering van de sport, maar ze stelt tevens vast dat ze geen invloed heeft op het bewegingsonderwijs. Terpstra kan bij sportsuccessen dus jubelen en en juichen wat ze wil: ze is tamelijk onmachtig.

Terpstra had onderwijs en sport onder één noemer moeten brengen. Daarmee zou ze een rechte rug getoond hebben. Maar dat is opnieuw niet gelukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden