Terpstra benoemd tot erelid NOCNSF

Erica Terpstra is dinsdag benoemd tot erelid van de sportkoepel NOCNSF.

ANP

Terpstra leidde dinsdag in Arnhem haar laatste vergadering als voorzitter. Ze moet op grond van de statuten aftreden. André Bolhuis volgt haar op. Terpstra was sinds 2003 voorzitter en daarvoor bestuurslid van het NOCNSF.

Boegbeeld

‘Jij hebt heel veel betekend voor de sport. We zijn je daar als NOCNSF heel veel dank voor verschuldigd. We zullen je missen en jij zult ook ons missen’, zei Rombouts. ‘Het is heel erg jammer dat we je vanaf nu niet meer als ons boegbeeld op de televisie en op de tribunes zullen zien. Er komt een einde aan een tijdperk en een bijzondere episode. Je was de ongekroonde minister van Sport.’

Volgens Rombouts heeft Terpstra haar functie vol overgave vervuld. ‘Het voorzitterschap heeft van het begin tot het einde veel incasseringsvermogen van je gevraagd. Het siert je dat je nooit op de man hebt gespeeld, ook niet toen er op het laatste moment kritiek kwam vanuit de bonden. Dat heb je ook weer uiterst sportief opgepakt.’

Henk Gemser

De erepenning van de sportkoepel gaat naar oud-schaatscoach Henk Gemser. Hij heeft dinsdag tijdens de Algemene Vergadering van NOCNSF de onderscheiding in ontvangst genomen. Hij krijgt de erepenning voor zijn grote inzet als chef de mission bij de Olympische Spelen in Vancouver.

‘Buiten de mooie prestaties was het vooral tekenend voor jou dat je bij de verkeerde wissel van Sven Kramer meteen naar het middenterrein ging om steun te bieden. Dat is een chef de mission ten voeten uit. Volgens jou werd er in Vancouver door de mensen van NOCNSF 26 uur per dag gewerkt, maar jij deed het 28 uur’, aldus Erica Terpstra, scheidend voorzitter van NOCNSF.

Gemser keek tijdens de vergadering met grote tevredenheid terug op de Spelen in Vancouver. De Van Tuyll-beker voor de beste sportbond van 2009 ging naar het Watersportverbond, dat vorig jaar met Lisa Westerhof en Lobke Berkhout wereldkampioenen in de 470 klasse afleverde.

Erica Terpstra (ANP) Beeld
Erica Terpstra (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden