Tennissters verliezen dubbelspel en missen finale Fed Cup

Bij geen tennisster is teleurstelling duidelijker zichtbaar dan bij Kiki Bertens. Ze snuift schamper, haar roodomrande ogen staan strak en voor elk antwoord op vragen over de verloren halve finale in de Fed Cup moet ze even slikken. Afgelopen weekeinde in Frankrijk was ze onbetwist de beste, toch staat ze zondagavond moegestreden met lege handen.

Kiki Bertens. Beeld null
Kiki Bertens.

Of ze erg teleurgesteld is, wordt haar in het Engels gevraagd. Het antwoord van Bertens is kort en bevestigend. Dan, sarcastisch in het Nederlands tegen haar teamgenoten: 'Eigenlijk had ik willen zeggen: helemaal niet.'

In een thriller verloor Bertens samen met Richel Hogenkamp de beslissende dubbel voor een finaleplaats (4-6 6-3 6-3). Als underdog kwamen de Nederlandse tennissters verder dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Dankzij Bertens stond Nederland na de eerste vier individuele partijen in de Fed Cup zondagavond nog gelijk, maar dat doet er zondagavond niets toe.

'Flink op haar kloten krijgen'

Liever 'flink op de kloten krijgen' en met 3-0 afgeserveerd worden, zegt captain Paul Haarhuis na afloop tijdens de persconferentie, dan met miniem verschil stranden in de halve finale. Haarhuis: 'Als je gewoon kansloos bent, neem je je verlies. Nu hoor je na afloop het Franse volkslied voor de zoveelste keer en dan denk je toch even: Jezus, dat kan nu ook wel door de plee!'

Op alle gezichten van de Nederlandse speelsters verschijnt na die woorden voor even een lachje. Behalve bij Bertens. Eerder op de dag speelde de kopvrouw in haar individuele partij opvallend sterk tegen Kristina Mladenovic. Van het verschil op de wereldranglijst tussen de twee was niets te merken: bijna zeventig plaatsen in het voordeel van Mladenovic, die op 28 staat. Bertens bevindt zich sinds twee weken weer in de top honderd en staat momenteel op plaats 96.

Met een team om haar heen floreert Bertens, zoveel is duidelijk. Niet voor niets dankt zij haar teamgenoten na afloop. Zij maken dat ze zich ontspant. Ook teamcaptain Haarhuis heeft daarin een groot aandeel.

Als Bertens tijdens haar partij even niet meer wist wat ze moest doen, keek ze naar de Nederlandse vrouwen die op een rijtje aan de zijkant van de baan zaten. 'Waar?' vroeg Bertens dan. Doorgaans antwoordde Hogenkamp, van de drie vrouwen uit het team degene die haar spel het beste begrijpt, met: 'binnen' of 'buiten'. Voor Bertens was dat fijn, zegt ze direct na haar tweede individuele overwinning. 'Zo kan ik al mijn concentratie op de bal richten. Het heeft mij heel erg geholpen.'

Zoveel partij bieden

Bij voorbaat leken de twee Nederlandse vrouwen in de dubbel kansloos. Bertens en Hogenkamp zijn een gelegenheidsduo, nooit spelen zij samen. Hun opponenten Caroline Garcia en Kristina Mladenovic niet. Zij zegevierden een week geleden nog bij het grote WTA-toernooi in Charelston en hebben in de Fed Cup al meerdere keren belangrijke dubbels gewonnen. Vooraf liet Haarhuis al weten dat de Nederlandse dubbel het zwakste onderdeel was, nooit had hij verwacht dat zijn speelsters zoveel partij konden bieden.

De laatste keer dat een Nederlands team in de finale van de Fed Cup stond is inmiddels negentien jaar geleden. Haarhuis: 'Ik weet niet wanneer we nog eens een kans krijgen om in de finale te komen. Dan is dit erg zwaar.'

Direct na haar individuele overwinning zei Bertens zondagmiddag nog dat ze zich totaal niet bezig hield met de finale. Sterker nog, zaterdagochtend kwam dit pas voor het eerst ter sprake in het team. Toen werd er onderling nog gegrapt dat het seizoen in het geval van winst wél erg lang zou duren.

Kiki Bertens. Beeld null
Kiki Bertens.

'Alles gegeven'

Maar als de wedstrijd gespeeld is, is dat anders. Bertens: 'Ik weet dat ik over een paar uur echt wel blijer zal zijn. Het is bizar wat we tot nu toe hebben bereikt. Dat weet ik, maar op dit moment voel ik dat totaal niet.'

Haarhuis: 'Onze meiden hebben alles gegeven. Het is moeilijk te verteren dat de finale zo dichtbij was.'

In de afgelopen tweeënhalf jaar waarin het team van Haarhuis steeds tegen vele verwachtingen in een ronde verder kwam, werd regelmatig gezegd: 'We moeten vieren dat we zo ver gekomen zijn.
Haarhuis: 'Maar eigenlijk gebeurde dat uiteindelijk nooit. Moest de een vroeg weg, was de ander moe. Misschien moeten we dat toch vanavond gaan doen.'

'Want misschien is er voorzichtig toch wat te vieren?' vraagt iemand? Bertens kan niet meer dan schamper snuiven. Als het aan haar ligt wordt er voorlopig niets gevierd.

Captain Paul Haarhuis feliciteert Bertens. Beeld null
Captain Paul Haarhuis feliciteert Bertens.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden