'Tennissers zijn in potentie interessante doelwitten voor matchfixers'

In augustus 2014 doken er in Nederland al verhalen op over mogelijke matchfixing in het tennis. 'Het is zeker niet onmogelijk', zei Menno van Dongen destijds, redacteur van de Volkskrant en expert op het gebied van matchfixing. 'Individuele sporters als tennissers zijn in potentie interessante doelwitten voor matchfixers'. Lees onderstaand stuk terug, nu de BBC vandaag melding maakt van mogelijke grootschalige matchfixing in het internationale tennis.

Lennart Bloemhof
Antal van der Duim Beeld anp
Antal van der DuimBeeld anp

In augustus 2014 ontstond ophef over de tenniswedstrijd tussen Van der Duim en Westerhof op het Challengertoernooi in het Duitse Meerbusch. Van der Duim won het treffen van Westerhof met 4-6, 6-3, 6-3 na een wonderbaarlijke wederopstanding: hij stond één set en 3-0 achter.

Wat het verhaal opmerkelijker maakte, was het gedrag van online gokkers tijdens de partij. Terwijl beide spelers ongeveer even goed zijn, zette de grote meerderheid veel geld in op een zege voor Van der Duim. Zelfs toen Westerhof nog maar drie games verwijderd was van de overwinning, kozen gokkers massaal voor Van der Duim. Sommige wedkantoren vonden dat zo verdacht dat er niet meer mocht worden ingezet.

Toen Van der Duim de partij alsnog won, deden veel gokkers hun beklag op sociale media. Ze beweerden dat beide tennissers zouden zijn omgekocht. De Nederlandse tennissers kennen elkaar goed en zijn daarnaast dubbelpartners. Ze ontlopen elkaar nauwelijks op de wereldranglijst: 248 (Westerhof) en 280 (Van der Duim).

Na de wedstrijd moest Van der Duim niets weten van beschuldigingen van matchfixing. 'Of ik de verdachtmakingen snap? Er wordt zo vaak wat op Twitter gezegd, vooral gescholden', zei hij na de wedstrijd. 'Nee, we zijn van te voren niet benaderd. Gokkers zijn gefrustreerd omdat ze geld verliezen', aldus de 27-jarige tennisser tegenover de NOS.

Antal van der Duim. Beeld anp
Antal van der Duim.Beeld anp

Matchfixingsignalen
Journalist Van Dongen verbleef begin dit jaar met collega Willem Feenstra in Singapore, waar hij sprak met leden van de gokmaffia. Hij noemt de wedstrijd tussen Van der Duim en Westerhof verdacht: 'Als twee spelers ongeveer goed zijn en als er geen blessures in het spel zijn, dan verwacht je dat er op beiden evenveel wordt ingezet. Nu kozen veel meer gokkers voor Van der Duim, zelfs toen hij kansloos leek. Dat is de gokbedrijven ook opgevallen, ze lieten de quoteringen kelderen of haalden de wedstrijd uit het aanbod.'

Hoogleraren Toine Spapens (criminologie, Universiteit van Tilburg) en Marjan Olfers (sport en recht, Vrije Universiteit) signaleerden in een recent rapport via een enquête dat er sprake is van matchfixing in tennis.

Dat verbaasde Van Dongen niet. 'Sporters die niet zo rijk zijn en moeilijk kunnen rondkomen van hun sport, zijn het meest kwetsbaar. Verder heb je bij tennis er in principe maar een nodig om te fixen. En het feit dat er geen camera of iets dergelijks aanwezig was om de wedstrijd te registreren, maakt het alleen maar extra interessant voor matchfixers.'

De criminelen gooien volgens hem zonder blikken of blozen tienduizenden euro's neer als ze daarmee spelers kunnen omkopen. Van Dongen: 'Dat is voor hen een schijntje. Ze zijn ontzettend rijk.'

null Beeld epa
Beeld epa

Niet professioneel
Maar als er bij de wedstrijd tussen Westerhof en Van der Duim sprake zou zijn van matchfixing, dan zullen dat niet de meest professionele matchfixers zijn geweest, meent Van Dongen. 'De echt grote jongens zetten namelijk liever in op grotere wedstrijden. Dan kunnen ze meer verdienen en belangrijker: dan valt het minder op. Bij een gemiddelde eredivisiewedstrijd wordt tussen de 15 en 25 miljoen euro ingezet. Dan kraait er geen haan naar 50 duizend euro. Zij snappen dat hoog inzetten op een kleine wedstrijd meteen opvalt.'

Ondertussen heeft de Nederlandse tennisbond KNLTB bij de internationale federatie ITF melding gemaakt van het 'verdachte' duel tussen Van der Duim en Westerhof. De Tennis Integrity Unit, die belast is met omkoping, is een standaardprocedure gestart en bepaalt aan de hand daarvan of er een onderzoek komt naar de wedstrijd.

'We zijn als bond verplicht om dergelijke signalen bij de ITF te melden. Dat hebben we gedaan. De speciale commissie van de ITF zal bepalen wat er nu gebeurt. Het kan wel enige tijd duren voordat er duidelijkheid is. De spelers mogen gewoon blijven tennissen', aldus de woordvoerder van de KNLTB.

Dit stuk verscheen op 14 augustus 2014 op de website van de Volkskrant

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden