Ten Cate wist bij Vitesse sporen Beenhakker uit

Twee kapiteins heeft Vitesse sinds kort in dienst en de jongste van de twee is aan het bewind. Eén oogopslag was daarvoor zaterdag voldoende in het Diekman-stadion van FC Twente, waar Vitesse zich zaterdagavond na verlenging (0-0) en een reeks strafschoppen (3-5) plaatste voor de kwartfinale van het bekertoernooi....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ENSCHEDE

'Ik ben de trainer en niemand anders.'

Henk ten Cate werd door Vitesse halverwege het seizoen bij Sparta weggehaald en in een paar weken stelde hij het beleid van Leo Beenhakker bij. Die wilde wel eens wat anders en werd door Vitesse gepromoveerd tot technisch-directeur.

Als Vitesse vooraf niet had geweten dat Ten Cate een eigenzinnig man is die zijn eigen koers bepaalt, zou de omwenteling oneerbiedig zijn genoemd. De trainer schoof met spelers, renoveerde de tactiek en wiste veel sporen van zijn voorganger uit.

Het Vitesse van Ten Cate lijkt wonderlijk genoeg maar weinig op dat van Beenhakker. Een directe aanleiding voor de koerswijziging ontbrak: Vitesse ging op vakantie als hooggeplaatste (vierde) club. Maar niet iedereen was ingenomen met de wijze waarop de punten werden vergaard. Soms schaamden de spelers zich zelfs voor de manier waarop werd gewonnen.

In het Diekman gaf Ten Cate zijn bedoelingen prijs in een bekerduel waarin Vitesse niet voortdurend, maar wel frequent door FC Twente werd omsingeld. Met drie in plaats van twee aanvallers en Van den Brom als vrije verdediger brak Ten Cate met het verleden. Hij wil dat Vitesse voortaan leuker speelt, aanvallender vooral.

Twee 21-jarigen profiteerden van de omwenteling in Arnhem, Korsten en Van der Hoeven die dezelfde overstap maakte als Ten Cate. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze binnenkort plaats moeten maken in het elftal. 'Als ik spelers mijn vertrouwen geef, doe ik dat langer dan negentig minuten.'

Van den Brom gaf sober en stoïcijns leiding aan zijn defensie, zette geen pas te veel en viel niet aan. Het was ook dankzij zijn adviezen dat de verdedigers Vierklau en Van de Looi nagenoeg al hun duels van Bosman en Bruggink wonnen. De ondersteunende rol van Van den Brom viel in de smaak bij Ten Cate. Wel kondigde hij aan dat zijn beste speler voortaan met meer opsmuk zal spelen, vóór de verdedigers.

Ten Cate stelde de zaken zaterdag niet mooier voor dan ze waren. 'Sparta voetbalt beter dan Vitesse.' Hij erkende dat FC Twente de beste van de twee subtoppers was en vond zijn doelman 'fantastisch' spelen. Meestal duidt dat op een overwicht van de tegenstander en dat was in Enschede het geval.

Sander Westerveld (22) werd geboren in Enschede, groeide op in de buurt van het stadion en speelde zes jaar voor FC Twente. Vorige zomer werd hij door een tiental clubs benaderd. De aanbieding van Vitesse stond hem het meeste aan, vanwege de perspectieven op langere termijn vooral. Veel status bouwde Westerveld in zijn eerste maanden in Arnhem niet op. Beenhakker overwoog zelfs hem te vervangen door tweede doelman Knoop.

Gisteren keerde Westerveld voor de eerste maal sinds zijn vertrek terug bij FC Twente en voortdurend was hij de aanvallers van die ploeg de baas. Hij verdedigde zijn doel zelfverzekerd en alert en maakte vooral indruk na kopballen van Ter Avest, Bosman en Hoogma en Bruggink wiens doelpoging in de negentigste minuut een verlenging had kunnen voorkomen.

Westerveld greep echter in en evenmin was het verwonderlijk dat FC Twente er ook in de verlenging niet in slaagde te scoren. De beste speler van FC Twente werd tevens de ongelukkigste, aanvoerder Hoogma die in de serie strafschoppen als tweede aan de beurt was, na Curovic. Westerveld bracht redding en dat was voldoende om een beslissing te forceren. Niet één speler van Vitesse miste vanaf elf meter.

Vol zelfkritiek zei Ten Cate na afloop dat Vitesse dit seizoen zonder twijfel beter voor de dag zal komen dan zaterdag in Enschede het geval was. Twee maal speelt zijn nieuw club dit seizoen nog tegen FC Twente, in de competitie.

Nog wonderlijker is het dat Ten Cate door zijn overstap in één jaar zes maal met een ploeg Twente zal ontmoeten. Met Sparta speelde hij al twee competitieduels en een bekerwedstrijd. Zaterdag ontmoette hij collega Meyer voor de vierde maal en voor de tweede keer in het Diekman. Ten Cate is er door twee triomfen geen graag geziene gast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden