Tekort aan inspiratie leidt tot collectieve snipperdag

Wie gisteren een eenmalig bezoek bracht aan het Corustoernooi, had geen geluk. De toonaangevende spelers hadden geen inspiratie en namen om uiteenlopende redenen een vakantiedag op....

Drie partijen waren in een ommezien voorbij. Koploper Anand begon met de beste bedoelingen aan zijn treffen met de Pool Krasenkow maar toen zijn tegenstander de openingsproblemen had opgelost, besloot Anand niet aan te dringen en remise aan te bieden. Het tekent de soms wat saaie efficiency waarmee Anand tegenwoordig het spel benadert. Zijn eerste doel is niet verliezen en pas als zonder risico op winst kan worden gespeeld, gaat hij er goed voor zitten.

Polgar en Sjirov, beiden nog kansrijk voor een hoge eindklassering, volgden snel het voorbeeld van Anand en de oude rivalen Timman en Karpov lieten evenmin iets zien dat ook maar enige waarde had. Ze kwamen remise overeen na schaamteloos de eerste 22 zetten van de maandag gespeelde partij Kramnik - Anand te hebben gekopieerd.

Ook Loek van Wely sloot zich bij de vroege afscheidnemers aan. Met de pest nog in het lijf vanwege de maandag geleden nederlaag tegen Karpov liet hij zich niet verleiden tot een onbesuisde winstpoging tegen Vassili Ivantsjoek, de luiste speler van het toernooi. Vaak hebben de kijkers in het verleden Ivantsjoek in hun hart gesloten vanwege zijn schitterende spel maar ditmaal is de Oekraïense dromer de grote deceptie van het toernooi. Achter zijn naam staan negen remises met een gemiddelde van 25 zetten per partij.

Zo groot is het ontzag dat Ivantsjoek zijn tegenstanders inboezemt dat niemand het waagt de luilak eens flink aan te pakken. Ook Van Wely durfde dat niet. Hij wist dat de door Karpov uitgedeelde dreun nog nagalmde in zijn hoofd en hij begreep dat een uitgeruste Ivantsjoek misschien niet de geschiktste tegenstander was om een alles-of-niets offfensief op los te laten.

Het amusement werd verzorgd door de spelers van tweede groep die elkaar elke dag op leven en dood bestrijden. Daniel Stellwagen was een prominent slachtoffer van het geweld. De kersverse kandidaat-grootmeester had niet zijn dag en werd vakkundig ingemaakt door Viktorija Cmilyte, de Litouwse echtgenote van Alexei Sjirov.

Door de nederlaag moest Stellwagen zijn tweede plaats overdragen aan Friso Nijboer die in vlotte stijl won van de net wat uit haar schulp gekropen Alexandra Kostenjoek. Kansen op de recht op promotie gevende eerste plaats heeft Nijboer nauwelijks meer. Hij staat twee punten achter op de gemakkelijk scorende Chinees Zhang Zhong.

Zhong versloeg gisteren Dennis de Vreugt in een prachtpartij die hij van begin tot eind controleerde. Met acht punten uit negen partijen is hij duidelijk de sterkste van het gezelschap maar een garantie voor succes in de A-groep van het toernooi van volgend jaar is dat allerminst.

Telkens opnieuw blijkt hoe groot het verschil is tussen de wereldtop en een leuke promovendus uit de B-groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.