Tegenwoordig doet de jongste een stapje extra

Nederlandse Masters..

Van onze verslaggever Mark Misérus

scheveningen Hoe broos de gezondheid is van de speelster met de langste staat van dienst in het beachvolleybal, blijkt kort na de finale van de Nederlandse Masters. Merel Mooren voert noodgedwongen in haar eentje het woord, terwijl haar speelpartner Rebekka Kadijk pijn lijdt op de massagetafel.

Ze kan de kracht niet opbrengen om te genieten van de tweede toernooizege van het jaar die ze zojuist met Mooren heeft geboekt. Laat staan dat ze nog fut heeft om de pers onder ogen te komen, wordt er gezegd. Het komt niet als een verrassing voor Mooren.

Vanaf de tribunes van het strandstadion in de haven van Scheveningen mocht het misschien zo lijken dat Kadijk de zandvlakte trotseerde alsof ze nog aan de hand van haar zus Debora de wereld leerde verkennen. Maar Mooren wist wel beter, op een paar meter afstand.

Het gaat er tegenwoordig elke wedstrijd hetzelfde aan toe. ‘Dan vliegt Rebekka over het veld als de eerste bal wordt gespeeld en gaat ze overal voor. Maar als een bal ook maar even uit is, zie je hoeveel pijn ze echt heeft’, zegt Mooren.

Zondagochtend had het beste Nederlandse vrouwenkoppel het er zelfs over gehad of het wel verstandig was de finale te spelen. Kadijk was uit voorzorg thuis gaan slapen, maar deed desondanks de hele nacht geen oog dicht.

De pijn in de heup van de 28-jarige Kadijk is niet weggenomen nu een cyste (met vocht gevuld blaasje) eruit is verwijderd. Het is volgens de vier jaar jongere Mooren zelfs de vraag of haar speelpartner in staat is het nog een jaar vol te houden tot het einddoel: de Olympische Spelen.

Twee mannenkoppels en een vrouwenduo dienen volgens de plannen van de volleybalbond en de subsidiërende sportkoepel NOC*NSF daar in actie te komen.

Reinder Nummerdor en Richard Schuil staan er zo goed voor dat ze zich niet druk hoeven maken als ze een finale verliezen, zoals hen in Scheveningen overkwam tegen Emiel Boersma en Bram Ronnes. Die betwisten met Jochem de Gruijter en Gijs Ronnes het tweede olympische ticket.

Ook voor Kadijk en Mooren bieden de prestaties tot dusverre voldoende perspectief om een langgekoesterde wens in vervulling te doen gaan.

Acht zevende plaatsen moeten ze in twee jaar tijd behalen bij de toernooien in de Europese Tour, waarvan de Nederlandse Masters deel uitmaakt. Met de overwinningen in Scheveningen en Hamburg, en de twee negende plaatsen bij de Grand Slams van Parijs en Stavanger – die gelijkstaan aan twee zevende ‘Europese’ plaatsen – verloopt de planning zoals verwacht. Bij de twintig toernooien die nog resteren voldoen vier zevende plaatsen om in Peking te kunnen aantreden.

Kadijk mocht zich in Sydney en Athene al lid noemen van het olympische topsportgilde. Mooren kan zich geen voorstelling maken van de Spelen. Europese en wereldkampioenschappen zijn de aansprekendste ingrediënten op de erelijst van de tot bewegingswetenschapper opgeleide Haarlemse, die bij Martinus in de zaal nooit opviel.

Mooren probeert ook niet te vaak te denken aan hoe het over een jaar kan zijn. Het zou haar maar kunnen afleiden. ‘Ik wil alleen met de sport bezig zijn.’

Dat ze het al sinds 2005 ‘uithoudt’ met Kadijk, mag een wonder heten in de jungle van het beachvolleybal, waarin koppels van het ene op het andere moment ontstaan en ontploffen. Maar Mooren denkt niet na over het waarom van de klik, terwijl ze in veel opzichten verschilt van haar partner.

Kadijk heeft zich altijd al geuit als de speelster bij wie het hart op de tong ligt als iets niet naar haar zin is. Mooren is alleen in dat opzicht al anders. Maar een belemmering vormen de uiteenliggende karakters niet. ‘We lopen tegen veel problemen aan, maar benutten die dingen juist om elkaar aan te vullen.’

Met de veel jongere Marleen van Iersel en Marloes Wesselink (die zondag brons wonnen) vormen ze sinds kort de Nederlandse vrouwentop. Mooren kent de achterliggende oorzaak niet, maar zegt zich de reden van de recente breuk tussen Marrit Leenstra en haar voormalige partner Sanne Keizer, te kunnen voorstellen.

‘Bij de dames is het een zooitje, voor wat betreft wie het met wie doet. Maar men onderschat wat het met je doet om zeven maanden per jaar met dezelfde persoon op te trekken en steeds op elkaars lip te zitten. Ik ken genoeg mannen die het alleen aardig doen als ze samen in het veld staan.’

Zoals dat gaat in het beachvolleybal, werd Mooren twee jaar geleden door Kadijk gevraagd Marrit Leenstra af te lossen. Omdat ze bereid was veel bij te leren en niet liep te ‘piepen’ bij een training, verklaarde Kadijk haar keuze.

In het veld zijn de rollen duidelijk verdeeld. Door haar lengte vormt Mooren meestal het blok, zodat Kadijk haar grootste kwaliteit kan benutten: verdedigen.

Maar waar de oudste vroeger een ‘stapje extra’ zette, heeft ze die taak noodgedwongen overgedragen aan haar teamgenote. Ook Mooren wordt geplaagd door lichamelijk leed (schouder), maar ze trekt zich er niet te veel van aan. ‘Iedere volleyballer heeft wel wat. En niemand heeft ooit gezegd dat topsport gezond is.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden