Ted-Jan Bloemen: geplaagd, gedold en weggestuurd in Nederland, maar nu voor Canada olympisch kampioen

In Nederland werd hij nooit voor vol aangezien, als Canadees won Ted-Jan Bloemen donderdag de olympische 10 kilometer.

Ted-Jan Bloemen in de Gangneung Oval na het winnen van de 10.000 meter op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Beeld anp
Ted-Jan Bloemen in de Gangneung Oval na het winnen van de 10.000 meter op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld anp

Uiteindelijk had zijn vader het goed gezien. Gerhard-Jan Bloemen, de schaatsgekke vader van schaatser Ted-Jan, bleef zijn zoon jaar na jaar voorstellen om voor Canada te gaan rijden. In Nederland kwam hij er niet aan te pas. Te week, te weinig constant, soms te lui, dan weer te lastig. Ploegen loosden hem met gemak. Niemand zag in hem een olympisch kampioen.

Het was januari 2014, enkele weken voor de Winterspelen van Sotsji, dat de niet gekwalificeerde Bloemen ten lange leste een e-mail naar de Canadese bondscoach Bart Schouten stuurde, met het verzoek of hij in de toekomst voor Canada zou kunnen schaatsen. Bloemen had die mogelijkheid vanwegen de nationaliteit van zijn vader. Die is geboren in New Brunswick.

Schouten, een kampioenenmaker met Haarlemse wortels, zei ja. De Canadese bond zei ja, en dus kon donderdag, vier jaar later, de vlag met de maple leaf uit. Ted-Jan Bloemen werd olympisch kampioen op de 10 kilometer. In 1984 was Gaetan Boucher de laatste Canadees die schaatsgoud veroverde voor het immigrantenland.

Bloemen, 31 jaar en in alles een laatbloeier, deed op een Koreaanse ijsbaan de wereld versteld staan, maar zelf was hij al heel lang overtuigd van zijn eigen potentie. 'Er zou een dag komen, daar was ik diep van binnen overtuigd, dat ik het zou kunnen.'

In het verleden strooide hij wel vaker met dergelijke uitspraken. Het moet omstanders geërgerd hebben, veel beweren maar niks leveren. In 2015 zei hij: 'Ik had het gevoel: er zit meer in. Ik kan het. Ik kan iedereen verslaan op het ijs, want ik ben hier zo goed in. Maar dat moet er op een gegeven moment wel uitkomen. Zelfs ik ben daaraan gaan twijfelen.'

Dat was een week na het moment dat de wereld van Ted-Jan Bloemen definitief veranderde. Hij had in Salt Lake City Sven Kramer het wereldrecord op de 10 kilometer afgenomen. Kramer en diens provinciegenoot Bergsma, de regerend olympisch kampioen, kregen direct de kans het record terug te pakken, maar ze faalden. Daar, op die dag, wist Ted-Jan Bloemen dat hij een andere schaatser was geworden, een kampioen in spe.

Een week later lag hij in de kreukels. Zijn teamgenoot Steve Waples sneed in de warming-up bij een wereldbeker in Inzell met zijn schaats fors in het linkerscheenbeen van Bloemen. Het kostte hem zijn eerste kansen om de heerschappij op de lange afstanden van Kramer over te nemen. Het was het oude liedje.

In Nederland was Bloemen nooit constant in zijn prestaties. Het werd meteen afgestraft. Altijd was er een ander die zijn plaats innam. Bij de ploegen DSB, Noord-Holland/Utrecht, APPM, Friesland, BAM en Project 2018 schrapten ze zijn naam uit het bestand.

De laatste kans, Canada, bood hem vier jaar vastigheid. Hij mocht wennen. Schouten, een man die zuinig met de bondsdollars moet omspringen, bepleitte steeds geduld. Hij zag de parel in Bloemen, maar er zat een slordig levende oester om heen. Het eerste jaar werd besteed aan lifestyle. Hoe leeft een prof? Het lukte hem, alleen niet altijd even goed. Een weekje in Europa was een week niet getraind. Zo bleek weldra.

Ted-Jan Bloemen wint goud op de 10 kilometer Beeld anp
Ted-Jan Bloemen wint goud op de 10 kilometerBeeld anp

Schouten werd zijn beschermer. Hij kan Ted zeggen op een manier waaruit meer dan genegenheid spreekt. Bloemen, door Koen Verweij ooit van de bijbaan TJ Flowers voorzien, heeft wat waterige ogen, een voorzichtige lach, stopt vaak midden in zinnen omdat hij vindt dat hij het nu wel gezegd heeft. Een kampioensuitstraling heeft hij niet.

Hij moet het hebben van zijn gestileerde techniek. De rechte einden waren goed, zoals bij alle Nederlanders. De bochten werden door Schouten bijgespijkerd. Bloemen moest 'de ingang' van de bocht beter vinden. Hijzelf: 'Elke halve ronde moet exact dezelfde zijn.' Hij schaatst als een metronoom: tik, tik, tik.

Voor de vervolmaking van het ruwe talent van Bloemen was meer nodig. Hij moest een schop onder zijn kont krijgen. Volwassen worden. De grootste hulp daarin kreeg hij toen hij via datingsite Tinder zijn echtgenote Marlinde Kraaijeveld ontmoette. Het stel woont in een heerlijk wijkje in Calgary, de oliestad. Het huwelijk verschafte Bloemen de discipline om als topsporter te leven.

De ultieme beloning is er nu. Geplaagd, gedold, weggestuurd, niet voor vol aangezien in Nederland, maar op een donderdagavond in een volgepakte ijsstadion in Korea wel de allerbeste stayer van de wereld, olympisch kampioen voor Canada op de afstand waarop Nederland de meeste gouden medailles heeft veroverd. Het verbaasde Bloemen zelf allemaal nog het minst.

Sven Kramer verliest de 10 km

Het goud op de 10 kilometer is Sven Kramer voorgoed ontglipt
Het was zijn laatste kans om een einde te maken aan zijn reeks olympische mislukkingen op de 10 kilometer, maar voor Sven Kramer bleek die afstand voor de vierde keer een kwelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden