Technisch directeur Alberda per direct weg bij zwembond

Bij de Europese titelstrijd in Londen, zeven weken geleden, tekende zich af wat nu 25 dagen voor het begin van de Olympische Spelen van Rio definitief is geworden: de scheiding tussen technisch directeur Joop Alberda en de nationale zwemploeg. In Londen zat Alberda op de bovenste rij van de tribune. De zwemmers en zeker een coach als de kritische Martin Truijens wilden de Fries niet meer aan de rand van het bad hebben.

Joop Albderda.Beeld anp

Maandag werd bekend dat de bond en de technisch directeur per direct uit elkaar gaan. Wat vorige week nog 'een vuiltje opruimen' heette, bleek een aantal crisisgesprekken later een onoplosbaar conflict. Ruis op de lijn was een oorverdovende knal geworden.

Alberda, die bij de atleten en roeiers naam maakte als 'bondendokter', gaat de komende week zijn bureau leegmaken. Hij zal hooguit nog wat administratie afhandelen. De toekomst van het Nederlandse zwemmen voor de periode 2017-2020 zal niet uit zijn tekstverwerker rollen. Hij trekt van alles de handen af, zo deelde hij maandag mee. In Rio neemt Hans van Goor hem waar, ervaren bestuurslid zwemmen van de nationale bond KNZB.

De basis van de onwerkbare situatie was Alberda's verhouding met de man op de werkvloer, teammanager Aad van Groningen. Die was bevriend met Jacco Verhaeren, de technisch directeur die eind 2013 naar Australië vertrok en zijn erfenis overdroeg aan Alberda. Van Groningen kreeg grote vrijheden van Verhaeren. Bij Alberda werd hij op het matje geroepen.

Geen drinkgelag meer

Alberda was aangetrokken als interim-kracht met de bedoeling 'het bed op te schudden', zoals KNZB-voorzitter Erik van Heijningen maandag nog eens benadrukte. Daarmee maakte hij niet alleen vrienden. Drinkgelag na zware trainingsdagen, usance onder gezelligheidsman Verhaeren, werd verboden. De touwtjes werden aangetrokken, niet tot ieders vreugde.

Alberda, groot geworden als de coach van de gouden volleyballers van 1996, was de academicus. De Rotterdammer Van Groningen, die geen gelegenheid onbenut liet om de beperkte zwemkennis van Alberda te bekritiseren, was de streetwise manager.

Vorig jaar bij de EK zwemmen (kortebaan) in Israël botsten de twee. Het voorgenomen ontslag werd nooit uitgevoerd. Het Eindhovense kamp, groot en invloedrijk in het Nederlandse zwemmen, nam het op voor de harde en vooral handige werker Aad van Groningen.

De onwerkbare situatie sudderde voort. In Londen bij de EK was de communicatie belabberd. Bondscoach Martin Truijens viel uit zijn rol toen hij hoorde dat Alberda mogelijk aanbleef na de Spelen.

Beeld anp

Gevoeligheden opzij

Toen Alberda besliste dat topzwemster Femke Heemskerk haar training volgens originele afspraak in Frankrijk moest voortzetten, zorgde Van Groningen voor een kiertje in de deur. Uitkomst was dat Alberda moest inschikken en Heemskerk toch het trainingskamp in Tenerife kon bezoeken. Praktijk en theorie schuurden voortdurend.

De bond, maandag in de publiciteit vertegenwoordigd door voorzitter Erik van Heijningen, meende dat de twee als grote jongens voor het grote belang van Rio hun gevoeligheden opzij moesten zetten. 'Lang hebben we gedacht: dit komt wel goed. We redden het wel met elkaar. Sinds een half jaar maakten we ons echte zorgen over het klimaat in de ploeg. We hadden de vinger aan de pols.'

De werkelijkheid was dat of de een of de ander mee zou kunnen naar Rio. De spanning van twee rivaliserende mannen rond hetzelfde zwembad was de zwemmers te veel. Bij het crisisgesprek van zaterdag in Alkmaar, belegd na een initiatief van Alberda, was namens NOC*NSF prestatiemanager Van Commenee aanwezig, evenals drie zwemmers uit de atletencommissie (Inge Dekker, Sebastiaan Verschuren en Maarten Brzoskowski). Zij ventileerden bij de KNZB-vertegenwoordigers Kossen en Van Goor dat de zwemmers voor de vertrouwde manager Van Groningen hadden gekozen.

Daarmee was er geen plaats meer voor Alberda die maandag het finale gesprek met bestuurslid Van Goor had. Van Heijningen: 'Joop zei: dit gaat niet meer, zo kan het niet verder. Het ging Alberda om de ploeg. Het is 25 dagen voor de Spelen. De focus moest terug op het presteren. Ik vind het van kracht en wijsheid getuigen dat een man met zo'n carrière als Alberda zijn ego opzij heeft gezet. Hij zei: de oplossing is groter dan ik zelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden