NieuwsWielrennen

Team Ineos zonder oud-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas naar Tour de France

Team Ineos laat twee oud-winnaars thuis voor de Tour de France. Zowel Chris Froome, viervoudig winnaar (2013, 2015, 2016 en 2017), als Geraint Thomas (2018) zijn niet opgenomen in de Tourselectie. Kopman wordt Egan Bernal, de winnaar van vorig jaar.

Erik van Lakerveld
Thomas (links) en Froome tijdens de laatste etappe van de Tour de France van 2018.  Beeld EPA
Thomas (links) en Froome tijdens de laatste etappe van de Tour de France van 2018.Beeld EPA

De afgelopen maanden was er veel te doen rond de Ineos-formatie en hun Tourploeg. Met maar liefst drie oud-winnaars in de gelederen was de vraag wie voor het kopmanschap in de belangrijkste wedstrijd van het jaar de voorkeur zou krijgen van de ploegleiding. Zouden ze kiezen voor de jeugd, de 23-jarige Bernal, of voor oudgedienden Froome (35) en Thomas (34)? En dan was er nog de kwestie of de anderen zich bij die beslissing zouden neerleggen.

Ineos heeft gekozen voor de jongere generatie. Als de Tour de France op 29 september in Nice van start gaat, zal Bernal de kopman zijn. De rugklachten die de Colombiaan afgelopen week dwongen om het Critérium du Dauphiné vroegtijdig te beëindigen, zijn kennelijk voldoende onder controle.

Froome en Thomas krijgen hun kans om kopman te zijn in de andere twee grote rondes. Thomas rijdt de Ronde van Italië (3-25 oktober) en Froome is aangewezen voor de Ronde van Spanje (20 oktober-8 november).

Met het uit elkaar houden van de drie grote ronderenners lijkt de ploeg een mogelijk conflict tussen beide Britten en Bernal bij voorbaat uit de weg te willen gaan. Teamleider David Brailsford zegt dat niet met zoveel woorden, maar benadrukt wel het belang van eenheid in de Tourploeg. ‘We hebben uitvoerig geanalyseerd hoe we dit jaar de Tour de France kunnen winnen. We hebben een gepassioneerd team, verenigd door een gemeenschappelijk doel, dat het voor elkaar kan krijgen.’

Toch is het verrassend dat Geraint Thomas niet is geselecteerd. In de Dauphiné van afgelopen week leek Thomas een van de beteren in de Ineos-ploeg en vervulde daarbij naar behoren een dienende rol.

De beslissing om de Welshman niet als helper of schaduwkopman van Bernal naar de Tour te sturen, maar klaar te stomen voor het kopmanschap in de Ronde van Italië, krijgt van Brailsford een positieve draai mee. ‘Daar krijgt hij de mogelijkheid om naast zijn Tour de France-zege nog een grote ronde te winnen, met als doel om de eerste Welshman te zijn die die ronde wint.’

Een bekend beeld uit de Tour van 2015: Geraint Thomas op kop, Chris Froome volgt, destijds in het shirt van Team Sky. Beeld REUTERS
Een bekend beeld uit de Tour van 2015: Geraint Thomas op kop, Chris Froome volgt, destijds in het shirt van Team Sky.Beeld REUTERS

Dat Froome geen deel uitmaakt van de achtkoppige Tourploeg was te verwachten. De 35-jarige Brit maakte vorig jaar in de Dauphiné een doodsmak en keerde pas dit jaar weer terug in het peloton. Dat ging niet altijd even soepel. In de Dauphiné van vorige week haakte Froome in de beklimmingen telkens al vroeg af.

Volgens Brailsford is de beslissing om hem te passeren voor de Ronde van Frankrijk geen diskwalificatie, maar juist in het belang van Froome. ‘Chris is een legende in onze sport en hij heeft onwaarschijnlijke durf en vasthoudendheid getoond om terug te komen na zijn val van vorig jaar. We willen hem steunen in zijn doel om nog een keer een grote ronde te winnen en de Ronde van Spanje geeft hem net wat meer tijd om zijn progressie naar het hoogste niveau door te zetten.’

De Ronde van Spanje, waar hij wel als kopman naartoe mag, is bekend terrein voor Froome, die deze zomer bekendmaakte na dit seizoen Ineos te verlaten voor de ploeg Israel Start-Up Nation. Hij won de Vuelta al eens in 2011 en 2017.

Zowel Froome als Thomas reageerden, even gelaten als diplomatiek op de beslissing in een video-interview dat het team deelde op Twitter. ‘Ik kijk uit naar de Ronde van Italië. Zo is het plan nu’, zei Thomas. ‘Ik ben er niet zeker van dat ik het noodzakelijke kan doen in de Tour van dit jaar. Ik denk dat het een stuk realistischer is om me op de Ronde van Spanje te richten.’

In de Tour de France zal Richard Carapaz, de 27-jarige Ecuadoraan die vorig jaar de Ronde van Italië won, als tweede kopman fungeren. Het wordt zijn debuut. Nederlander Dylan van Baarle maakt ook deel uit van Ineos’ Tourselectie, evenals Andrey Amador, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe en Pavel Sivakov.

Magerder dan ooit en misschien wel sterker dan ploegmaat Froome: de gloriedagen van doorzetter Geraint Thomas

Wie op zoek is naar het archetype van de doorzetter, moet eens naar wielrenner Geraint Thomas (32) kijken, in de Tour de France al bijna een week drager van de gele trui toen we dit profiel van hem schreven.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome fietst volgend seizoen voor Israëlische ploeg

Chris Froome vertrekt aan het eind van het jaar bij Team Ineos, de ploeg waarvoor hij sinds 2010 uitkwam en waarmee hij viermaal de Tour de France won. In 2021 zal de 35-jarige Brit fietsen voor Israel Start-Up Nation, de ploeg die dit jaar voor het eerst actief is op het hoogste profniveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden