Nieuws

Te veel putts gemist, vindt hijzelf, maar Darius van Driel slaat zich wel naar een vierde plek op Dutch Open

Het was laatbloeier Darius van Driel die namens Nederland kleur gaf aan de Dutch Open in Cromvoirt. Helemaal tevreden was de beste Nederlander op de wereldranglijst (82) niet na zijn vierde plaats. Maar: ‘Ik heb laten zien dat ik op dit niveau thuis hoor.’

Natasja Weber
Marius van Driel kijkt de slag van rivaal Johannes Veerman na.	  Beeld Arie Kievit
Marius van Driel kijkt de slag van rivaal Johannes Veerman na.Beeld Arie Kievit

Twee topgolfers met oer-Hollandse namen maakten er zondag op het Dutch Open een boeiend gevecht van wie zich na vier dagen topgolf in Cromvoirt de beste ‘Nederlander’ mocht noemen: Darius van Driel en Johannes Veerman, de man met een Nederlands en Amerikaans paspoort.

De boomlange Veerman (1.93 meter) en de voor golfbegrippen kleine Van Driel (1.72 meter) speelden op de slotdag in dezelfde groep van drie man hun achttien holes. Van Driel eindigde als gedeeld vierde met een score van -15 (15 slagen onder het baangemiddelde). Veerman moest genoegen nemen met een gedeelde zesde plek (score van -14). Beiden kwamen niet in de buurt van de verrassende winnaar Kristoffer Broberg uit Zweden (-23).

Waar de lange Veerman bekendstaat om zijn verre afslagen, moet de kleine Van Driel het vooral hebben van zijn rechte afslagen en zijn ijzers; de clubs waarmee hij richting green slaat. Hij was tevreden, doch kritisch over zijn score. ‘Op de greens heb ik net te veel putts gemist om tot een topscore te komen’, stelde Van Driel.

In tegenstelling tot Van Driel speelt Veerman niet onder de Nederlandse vlag maar die van Amerika. De zoon van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder werd in 1992 in Californië geboren en woont nu in Texas. Veerman heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit. Jaren geleden schreef hij zich met zijn Amerikaanse paspoort in voor een kwalificatietoernooi om prof te worden, waardoor nu USA achter zijn naam prijkt.

De Nederlandse Amerikaan begon als jochie van 9 met golf. Hij woonde door het werk van zijn vader bij Shell in zeven verschillende landen waaronder in Engeland. Daar werd zijn liefde voor de golfsport dankzij zijn vader echt aangewakkerd. Vader en zoon bezochten jaarlijks het grote toernooi BMW PGA Championship in Wentworth waar Veerman junior zich vergaapte aan de internationale toppers.

Johannes Veerman beleefde dit jaar zijn grote doorbraak. De Nederlandse Amerikaan won vorige maand in Tsjechië zijn eerste toernooi op de European Tour en speelde dit jaar al op twee prestigieuze majors; US Open en Brits Open.

In gebrekkig Nederlands vertelde Veerman na afloop van het toernooi dat hij zich thuisvoelt in Nederland. ‘Ik heb hier veel familie wonen’, zei hij met een broodje kroket in zijn hand. ‘Ik zou graag vaker in Nederland willen trainen, de faciliteiten zijn top.’ Op de vraag of hij in de toekomst mogelijk voor Nederland wil uitkomen, bleef Veerman vaag. ‘Er is een kans, maar daarvoor moet ik eerst goed praten met mijn familie en manager’, was alles wat hij erover kwijt wilde.

Het had weinig gescheeld of Veerman was arts geworden in plaats van golfer. Als tiener kreeg hij een vuurwerkongeluk waarbij zijn duim gehavend raakte. ‘Die gebeurtenis heeft mijn leven veranderd’, vertelde hij tegen een Amerikaanse golfzender. ‘Ik zag van dichtbij wat de invloed van een dokter kan zijn, dat vond ik zo cool. Toen wist ik: ik ga medicijnen studeren.’

Met zijn duim kwam het helemaal goed, met zijn ambities om arts te worden niet. ‘Als vrijwilliger op de Eerste Hulp verklaarden artsen me voor gek. Ze zeiden: ‘Iedere dokter hier wil op de golfbaan staan. Jij hebt zoveel talent en je wilt dokter worden?’ Ja daar hadden ze misschien een punt, dacht ik toen.’

Een ongeluk speelde ook Van Driel op jonge leeftijd parten. Als talent van golfclub De Noordwijkse wilde hij op 18-jarige leeftijd prof worden, maar tijdens een vakantie brak hij zijn hand bij een val van een ‘bananenboot’. Door allerlei complicaties veranderden zijn plannen en besloot Van Driel te gaan studeren en werken. Op clubniveau pakte hij de draad op waarna de Leidschendammer pas op 26-jarige leeftijd besloot alsnog de stap te wagen naar het profcircuit.

Van Driel, die vanaf 11-jarige leeftijd met zijn vader op de golfbaan te vinden was, komt sinds twee jaar uit op het hoogste Europese niveau (European Tour). ‘Afgelopen week heb ik laten zien dat ik op dit niveau thuis hoor. Ik ben blij dat ik hier goede zaken doe voor het behoud van mijn Tourkaart voor volgend seizoen.’ Van Driel deed ook in financieel opzicht goede zaken. Hij verdiende in Brabant ruim 20.000 euro. ‘Dat komt goed van pas. Zaterdag ga ik trouwen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden