Talentdagen leveren weer een mooie oogst nieuwe paralympiërs op

Individuele sporters kunnen zich op de talentendagen van NOCNSF in de picture spelen voor de paralympics.

De pas blind geworden Thom Kuus zit achterop de tandem. Beeld Jiri Buller

De paralympische talentendagen zijn volgens sportkoepel NOCNSF een succes: acht edities hebben vijftig sporters opgeleverd die goed genoeg waren voor nationale selecties. Vorig jaar in Rio stonden er liefst vijf op het erepodium: de atleten Lara Baars (kogel) en Marlène van Gansewinkel (verspringen), de baanrenners Tristan Bangman en Arnoud Nijhuis plus de rolstoelbasketballer Bo Kramer.

Op de negende editie van de talentendag, zondag in Amsterdam, kwamen, na een zekere screening, 64 sporters af. Rolstoelers en prothesedragers namen het sportterrein van het Friendship Sports Centre over. De nieuwe chef de mission, rolstoeltennislegende Esther Vergeer, zei dat de totaalscore na negen jaar op 550 paralympische deelnemers staat.

Met de talentendagen werd acht jaar geleden begonnen op initiatief van André Cats, de vertrokken chef de mission van de Paralympische Spelen. Cats was naar Engeland gereisd om te zien hoe ze daar aan hun vele talenten voor de gehandicaptensport kwamen. Het werd Cats duidelijk. Zorgen dat jonge mensen met een handicap naar een centrale dag komen en tonen waartoe ze in staat zijn.

Volgens prestatiemanager talentontwikkeling Kayan Bool moet er ontzettend aan getrokken worden om de dag tot een succes te maken. 'Ik sprak eens met een ex-directeur van Talpa. Hij vertelde dat voor The Voice zich binnen twee dagen zevenduizend talenten hadden aangemeld.

'Wij krijgen op onze olympische dagen driehonderd, vierhonderd jonge atleten. Voor de paralympische dag moeten we alles uit de kast halen om die 64 van dit jaar binnen te krijgen.'

Als de media er aandacht aan besteden, komt er een tweede golfje. Bool: 'Die zien dan een uitzending van Jeugdjournaal of lezen de kranten en die willen dan ook. Daar organiseren we een middag voor. De beelden sturen we door naar de bondscoach van de paralympische sporttakken.'

Er zijn revalidatiecentra, als De Hoogstraat in Utrecht, die jonge mensen met een recente handicap doorverwijzen naar de paralympische sport. Bool: 'Maar sommige centra zien dat anders. Die willen dat zulke geplaagde mensen eerst hun leven weer op de rails krijgen. Sport past daar dan nog niet in volgens hen.'

De oogst van internationaal toptalent is behoorlijk. Nederland is onder André Cats per 2016 opgeschoven naar de zevende plaats van de paralympische rangschikking. In 2008 was Nederland nog negentiende. In Rio werden 62 medailles veroverd. Het vaststellen van een waarachtig talent wordt overgelaten aan de coach. 'Het oog van de meester' heet het gehanteerde systeem.

Dat getrainde oog ziet soms ook kansen als van sport wordt gewisseld. Esther Vergeer en Jiske Griffioen begonnen als rolstoelbasketballers, voordat tennis hun groot succes bracht. Marlou van Rhijn, de gouden Blade Babe van Londen 2012 en Rio 2016, was eerst zwemmer.


Thom Kuus (21): Een nieuw leven op de tandem

Drie maanden geleden zat Thom Kuus bij het werk in zijn vakantiebaan klem met zijn hoofd in de lepels van een heftruck. Vorige week kreeg hij het bericht: hij is definitief blind. Deze zondagochtend al probeert de oud-voetballer van VV SEC een nieuw leven op te pikken. Hij kruipt achter op de tandem bij de ervaren piloot Cor van Leeuwen.

Kuus glundert na de korte rit. Hij zegt de rijwind in het gezicht te hebben gevoeld. Dat herkent hij van de ritjes op de duo-fiets, met zijn vader door Utrecht. Vader Bart zegt dat Thom sterk omgaat met zijn blindheid. Hij is niet uit het veld geslagen. Vrijwilliger Natasja Verveer schrijft Kuus, een grote, sterke kerel, met ongeschoren benen, in voor de wielrentest. Zij zat vijf jaar geleden ook achter de tafel toen de jonge, blinde Fries Tristan Bangma zich meldde voor de talentdag. Die werd vier jaar later paralympisch kampioen op de kilometer tijdrit.

'En ik werd met Tristan kampioen van Nederland op de weg. Ook in 2016', zegt Cor van Leeuwen, een van de stuurmannen in de 25 koppen tellende paralympische wielerploeg. Of de optimistische Thom Kuus daar bij gaat horen, zal de komende jaren blijken. 'Ik wil ook nog roeien proberen', zegt hij.

Beeld Jiri Buller

Claire Petit (13): Vergroeid met skateboard

Ze is pas 13, maar Claire Petit heeft als paralympiër al een flink sportleven. Bondscoach snowboarden Frank Gerrman weet niet wat hij ziet als de kleine Petit op een elektrisch aangedreven skateboard haar aanleg voor bewegen op een smalle plank bewijst. Ze heeft de snelheid op de hoogste stand gezet. Ze wordt gefilmd door het Jeugdjournaal en weet van geen ophouden.

Petit heeft een beetje gesmokkeld. Ze is paralympisch skiër en mag de slalom en de reuzenslalom doen. En straks de Super G en 'de downhill'.

Beeld Jiri Buller

'Over vier weken mag ik in Landgraaf meedoen aan de de IP Class, een wedstrijd voor alle gehandicapte skiërs. Over een jaar mag ik instromen in de World Cup.' Dat ze in Amsterdam is, is simpel. 'Ik vind het leuk om te sporten, mensen te ontmoeten en dingen uit te proberen.'

Petit heeft een sterk linkerbeen. 'Daar sta en steun ik altijd op. Dus logisch dat het zo sterk is.' Ze heeft een incomplete heup en een 'omkeerplastiek'. Het onderbeen is chirurgisch een halve slag gedraaid, met de hiel naar voren. De enkel neemt daarmee de functie van de knie over. Claire Petit legt het niet eens uit. Haar prothese verbergt alles. Ze kijkt verlekkerd naar het skateboard dat een actieradius heeft van liefst 30 kilometer. Als ze dat eens kon lenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden