Nieuws

Talent én coaches gevraagd om turnen uit het dal te halen

Het Nederlandse turnen zit in in een moeilijke fase. De toppers van weleer zijn gestopt of lassen een pauze in. En het aanstormend talent gaat gebukt onder de onzekerheid over het lot van de topcoaches.

Eline van Suchtelen
Nieuwkomer Elze Geurts in actie op de brug bij de tweede kwalificatiewedstrijd voor de WK, zaterdag in Rotterdam. Beeld Jiri Büller
Nieuwkomer Elze Geurts in actie op de brug bij de tweede kwalificatiewedstrijd voor de WK, zaterdag in Rotterdam.Beeld Jiri Büller

De stilte is veelzeggend op de tribune van de sporthal in het topsportcentrum in Rotterdam. Op de vraag wat momenteel de hoopgevende ontwikkelingen zijn in het Nederlandse turnen weet Mark Meijer, technisch directeur van turnbond KNGU, niet wat hij moet antwoorden. Hij slaakt een diepe zucht. ‘De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik echt moet zoeken naar lichtpuntjes.’

Dan, na lang nadenken: ‘Het is misschien een lichtpuntje dat we de Spelen nog gehaald hebben.’

Meijer heeft de taak om het Nederlandse turnen na een periode vol verhalen over misstanden uit het verleden de goede richting op te sturen. Maar de weg is nog lang. Er lopen nog tuchtzaken tegen trainers die worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Tijdens de tweede kwalificatiewedstrijd voor de WK turnen is er nog grote onduidelijkheid over de begeleiding. Doordat de bond geen trainers naar wie een onderzoek loopt wil afvaardigen naar grote toernooien, zijn er veel gaten gevallen in het personeelsbestand. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) doet onderzoek naar 25 turntrainers die beschuldigd worden van machtsmisbruik.

De WK beginnen over vier weken, maar er is nog steeds geen bondscoach na het vertrek van de in maart opgestapte Gerben Wiersma. Ook zijn naam werd genoemd in het turnschandaal, maar hij werd vrijgesproken.

In de aanloop naar Tokio stond de Amerikaanse trainster Aimee Boorman even aan het roer van de vrouwenploeg. Maar zij is weer terug in de VS. Er zijn wel gesprekken gaande over een nieuw contract, maar het ontbreekt de bond aan duidelijkheid over financiële middelen om haar voor langere tijd naar Nederland te halen. Het is afwachten hoeveel geld sportkoepel NOCNSF nog overheeft voor een sport waarin turnsters zijn beschadigd – en waarin de prestaties in Tokio tegenvielen. De bondscoach bij de mannen, Bram van Bokhoven, hielp Boorman tijdelijk uit de brand. Maar hij wil die dubbelrol niet meer vervullen.

In Rotterdam loopt Vincent Wevers, een van de beklaagden, in trainingspak tussen de toestellen. Hij mocht niet naar de Spelen, maar is voorlopig nog wel verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding van zijn pupillen. Een van zijn jonge talenten is Naomi Visser (20). Zij won de eerste kwalificatiewedstrijd vorige week, en werd zaterdag tweede achter Vera van Pol.

Aan de kant gezet

Visser heeft geen idee hoelang ze nog bij haar coach kan blijven trainen. ‘Ik ben speciaal voor Vincent naar Heerenveen gegaan. Ik heb veel steun aan hem en ik zou niets liever willen dan onder hem blijven trainen. Maar ja, hoe dat nu verder gaat? Ik weet het ook niet, eerlijk gezegd.’ Los van de zaak bij het ISR loopt het contract van Wevers bij de bond dit jaar af. Een verlenging is onwaarschijnlijk, en hij is ook niet meer in dienst van een club.

Visser hoopt in Rotterdam juist een punt te zetten achter een moeilijk jaar. In de olympische voorbereiding raakte ze haar trainer Wevers al tijdelijk kwijt toen er een onderzoek naar hem werd ingesteld. In de aanloop naar Tokio kreeg ze vervolgens corona. Ze miste daardoor drie trainingsweken. De meerkampster was net op tijd weer fit, maar leverde vlak voor vertrek een vals-positieve coronatest af waardoor ze niet mee mocht naar Tokio. Visser volgde de Spelen vanuit huis.

Sanne Wevers uitte na de gemiste balkfinale in Tokio haar zorgen over de onzekere situatie waarin de nieuwe generatie verkeert. Ze vreest dat de sport op deze manier kapot wordt gemaakt.

Op de WK komen geen grote namen voor Nederland in actie. Olympisch kampioen op de rekstok Epke Zonderland zette na een teleurstellend optreden in Tokio een punt achter zijn carrière. Sanne Wevers, die goud won op de olympische balk in 2016, weet nog niet of ze doorgaat. Finalist op de rekstok in Tokio Bart Deurloo en drievoudig Europees kampioene Eythora Thorsdottir hebben ook een pauze ingelast.

Volgens het Noord-Hollands Dagblad vertrekt Thorsdottirs coach Patrick Kiens naar Oostenrijk. De voormalige hoofdtrainer van Pax Haarlemmermeer werd vorig jaar aan de kant gezet door de Nederlandse turnbond nadat zijn naam werd genoemd in het turnschandaal. Hij stopte eind vorige maand ‘moegestreden’ als hoofdtrainer van de topclub in Hoofddorp. Zijn assistent bij Pax, Daymon Montaigne-Jones, gaat ook aan de slag bij de Oostenrijkse bond.

Het is dus niet alleen zoeken naar de opvolgers van Epke en Sanne, maar ook naar coaches die passen bij de nieuwe cultuur die de turnbond voor ogen heeft. Dat is volgens technisch directeur Mark Meijer, als er dan toch een lichtpuntje moet zijn, misschien wel het positieve turnnieuws tussen alle ellende door. ‘Dit is wel hét moment om de turnsport te veranderen. Vanaf hier kunnen we gaan opbouwen. Er zit potentie in de nieuwe groep sporters. Het moet blijken of we daar dan een lichtpuntje van kunnen maken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden