Tafeltennissen in Albufeira

Om de concurrentie een stap voor te zijn schreef de GPD, een samenwerkingsverband van regionale kranten, vorige week reeds een verhaal over de huisvesting van Oranje in Portugal....

Paul Onkenhout

De hotelbaas, hier general-manager geheten, is een Belg, Guido De Wilde. Dat is goed om te weten, ook voor de media, want Belgen zijn zoals iedereen weet hartelijk en gastvrij en hebben ook nog eens een gezellig dialect. De GPD stelde vast dat het om een 'aimabele Belg' gaat.

Guido De Wilde, onthoud die naam. De general-manager zal de komende zomer niet uit de publiciteit zijn weg te rammen. Tientallen Nederlandse journalisten zullen hem interviewen over wat in zo'n geval altijd het Huis van Oranje wordt genoemd.

Hierbij sfeerbeelden met een muziekje eronder, zoals dat heet. Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt die in een golfkarretje klimmen en wegrijden, dat soort beelden. De Oranjekoorts, ik zie er nu al een beetje tegenop. (Harry Vermeegen enzo.) Het hotel van Oranje heet trouwens helemaal geen hotel, maar resort. Om precies te zijn het Sheraton Pine Cliffs Resort, nabij Albufeira. Kingsize-bedden zijn er standaard. Bondscoach Dick Advocaat heeft het resort zelf uitgekozen en was er al een paar maal te gast.

Smeui¿ge reisfolderzin in het GPD-stuk:

'In het in Moorse stijl gebouwde, elf jaar oude complex kon de bondscoach moeiteloos even de zinnen verzetten op de 9 -holes golfbaan of in één van de vier luxueuze zwembaden.'

Tevens biedt het resort de gasten de kans af te dalen tussen de kliffen naar het maar liefst zes kilometer (!) lange strand. (Hoewel kliffen natuurlijk gevaarlijkzijn: je kunt er vanaf springen, na een nederlaag tegen Letland bijvoorbeeld.) Ik kan de geur van de pijnbomen al ruiken. Ook ben ik nogal te spreken over de luxe kamers waarin, aldus verslaggever Edwin Alblas van de GPD, Portugese tegeltjes en marmer overheersen.

In 1998 bracht Guus Hiddink het Nederlands elftal tijdens het WK in Frankrijk onder op een rotspunt nabij Monaco, een soort Alcatraz voor miljonairs. Maar een strand of een golfbaan ho maar. Dat de ploeg zich plaatste voor de halve finales was een wonder, hoewel de internationals toen natuurlijk nog geen verwende miljonairs waren, hooguit een beetje verwende miljonairs.

Volgens De Wilde was Advocaat vooral enthousiast over de informele sfeer in het resort. 'Het is luxe ja, maar geen stijve boel.' We kunnen gerust zijn, volgens de zonder enige twijfel sympathieke Belgischegastheer: 'De Nederlandse bevolking hoeft niet te gaan steigeren omdat het te luxe zou zijn.'

Ik heb het resort zelf jammer genoeg nog niet kunnen bekijken, maar nu al denk ik: briljant. En typisch Advocaat: wel luxe, maar geen stijve boel. Alleen daarom al verzet ik mij hevig tegen de Ronald Koeman-lobby die hier en daar op gang komt. Negen holes is meer dan genoeg. Ik ga ervan uit dat er in de nabijheid van het hotel voldoende vertier te vinden is, want zoals bekend worden voetballers niet graag opgesloten, en zeker deze voetballers niet. Hoewel daarover gerede twijfel bestaat, sinds Nederland-Schotland en de ommezwaai van Advocaat.

Omdat Ajax daar een trainingskamp had, verbleef ik in januari toevallig een week aan de Algarve. Toen de spelers een middag vrijaf hadden, een uitgelezen mogelijkheid om er op uit te trekken zou je zeggen, bleef bijna iedereen in het hotel, om lekker een paar potjes te tafeltennissen. Een enkeling ging op pad, maar kwam niet verder dan de golfbaan.

Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder moeten ook daarom worden gekoesterd én opgesteld: ze willen gewoon lekker een potje tafeltennissen. Dat 's nachts plotseling twee oudere spelers van Ajax in een discotheek/casino opdoken, na een rit met een taxi waarin ze, om trainer Koeman op het verkeerde been te zetten, onder de bank doken, was geen toeval. Zij hebben het wel gehad met dat tafeltennissen. Van Nistelrooij daarentegen is er gek op, vermoed ik.Dit is precies de reden waarom Advocaat de verjongingskuur van Oranje het komende halfjaar moet voortzetten. En ik weet dat Advocaat dat ook weet. Hierbij doe ik daarom een dringend beroep op hem om zijn contract met de KNVB te respecteren. Trainer van Feyenoord worden kan in augustus ook nog wel.

Advocaat heeft geleerd van het WK in 1994 in Amerika toen hij oudere spelers te lang de hand boven het hoofd hield. In tactisch opzicht is hij geen genie, maar anders dan een groot deel van de media doet voorkomen is tactiek slechts een middel, geen doel.

Van mijn collega's verwacht ik bijval. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat Advocaat bondscoach moet blijven, heeft een onderzoek van Maurice de Hond uitgewezen. Ik ook. Het is tijd voor rust in de tent.

Advies aan Dick Advocaat: vraag de aimabele Belg of hij volgende zomer in zijn resort een paar tafeltennistafels neerzet. Tot zover mijn pro-Advocaat lobby.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden