Tafeltennisamateurs dwarsbomen Timina

Veel organisatoren van het toptafeltennis in Nederland zijn oprechte amateurs. Niet gehinderd door een degelijke kennis van zaken van de ware krachtsverhoudingen worden rang- en plaatsingslijsten gemaakt....

Van onze tafeltennismedewerker

WAGENINGEN/UTRECHT

Enkele voorbeelden. Twee jaar geleden werd de nationale Toptwaalf plotseling uitgebreid tot een Topdertien omdat er nog even snel een plekje moest worden vrijgemaakt voor een speelster die bij de kwalificaties verstek had moeten laten gaan. Bij datzelfde evenement ontstond een enorme deining rondom Mirjam Hooman en Gerdie Keen. Hooman eiste na een lange vijf-gamespartij een redelijke rustpauze voordat ze aan de eindstrijd zou moeten beginnen. Die pauze kreeg ze niet, waarna ze weigerde in actie te komen. Keen kreeg de hoofdprijs zonder te spelen.

Aan het begin van dit jaar ontstond een probleem bij de Nederlandse kampioenschappen. Bettine Vriesekoop was het niet eens met de plaatsing. Op haar verzoek werd een andere volgorde bepaald. Hierover waren enkele speelsters zo verontwaardigd dat ze besloten het evenement te boycotten. Het was geen actie gericht tegen Vriesekoop, benadrukte woordvoerder Emily Noor, maar 'tegen de NTTB die voortdurend met twee maten meet'.

Het nieuwste conflict gaat over de Top-12 op 3 en 4 oktober. Hiervoor zijn naast Gerdie Keen en Dong Li ook de jeugdspeelsters Floor Tebbe en Cathry Hof rechtstreeks geplaatst. Maar de veel sterkere Russin Elena Timina heeft geen vrijstelling gekregen. De Noordkop-speelster, die in het bezit is van diverse EK-medailles, weigerde aan de kwalificatiestrijd mee te doen. Ze heeft inmiddels een verzoek ingediend om alsnog rechtstreeks tot het toernooi te worden toegelaten.

Volgens toernooileider Joris Vrensen zal dit verzoek hoogstwaarschijnlijk niet worden gehonoreerd. 'Timina heeft niet op tijd geprotesteerd tegen de volgorde van de plaatsing. Ook haar club Noordkop heeft dit nagelaten. Daarmee heeft ze haar rechten verspeeld.'

Ook Melisa Muller, die vanwege een rugblessure de halve finale aan zich voorbij moest laten gaan, krijgt geen vrijkaart. In een Top-

13 of zelfs Top-14 heeft de NTTB na de ervaringen van de afgelopen geen trek meer. Nu ook Vriesekoop van deelname afziet, is in het gedevalueerde evenement de kans op een buitenlandse winnaar (de Chinese Dong Li of de Japanse Masako Nagashima) groter dan ooit.

Bij de mannen ontbreken de in Nederland spelende Chinezen Chen Sung en Wu Bin die niet in staat waren om aan de voorronden mee te doen. Ze hebben geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd gekregen. Dat geldt wel Trinko Keen, Danny Heister, Jörg de Cock en Kalun Yu. Keen en Heister hebben nu helemaal geen tegenstand meer.

Samenstelling Top-12, mannen: Heister, Keen, De Cock, Kalun Yu, Verhulst, Van de Leur, Pastoors, Smajic, Kahn, De Bruin, Van den Berg en De Boer, reserve Tammenga.

Vrouwen: Keen, Dong Li, Tebbe, Hof, Noor, Bakker, Nagashima, Schoonewille, Hengsman, Derkx, Poels, Hendrikx, reserve: Santic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden