Taekema weer effectief met strafcorner

Amsterdam is zwaar favoriet voor de landstitel, maar Bloemendaal blijft de hardnekkige luis in de pels van de Amsterdammers. De Bloemendalers slaagden er zondag in het Wagener-stadion in binnen tien minuten een achterstand van 3-0 uit te wissen, maar bogen in de slotminuut alsnog voor een verwoestende strafcorner van Taeke...

Van onze medewerker Rob Kramp

Door de ontsnapping (4-3) bleef Amsterdam niet alleen thuis ongeslagen, maar sloeg het ook de aanval op de eerste plaats in de reguliere competitie af. Die plaats biedt thuisvoordeel in de play-offs. ‘Daar is het ons om te doen’, stelde Sjoerd Marijne, de 33-jarige coach van Amsterdam. ‘Thuisvoordeel kan belangrijk zijn, zeker als het in de finale uitdraait op een beslissende, derde wedstrijd.’ Daarbij gaat Marijne er gemakshalve van uit dat Bloemendaal in die finale de tegenstander zal zijn.

Amsterdam leek zondag in de hockeyklassieker op weg naar een gemakkelijke overwinning. Na vijftig minuten leidde de thuisclub riant met 3-0 door doelpunten van Taekema (strafbal), Freixa en Hoying. Bloemendaal was rijp voor een afstraffing en Amsterdam ging ongecontroleerd op jacht naar de vierde en vijfde treffer. Marijne haalde vier routiniers (Freixa, Huber, Evers, Hoyng) naar de kant en gaf zijn jonkies speelminuten. ‘Een bewuste keuze’, verklaarde hij na de wedstrijd. ‘De enige manier om ze ervaring te laten opdoen. In de wedstrijd doen zich situaties voor die niet te trainen zijn.’

De wisselspelers stonden koud binnen de lijnen of Marijne trok wit weg. Binnen zestig seconden lag het duel der giganten weer wijd open door doelpunten van Nick en Olmer Meijer (3-2). Vooral de eerste treffer van Nick Meijer was een hoogstandje. Hij slalomde door de Amsterdamse verdediging en wipte de bal behendig over doelman Veering. Bloemendaal rook zijn kans en ging vol passie op zoek naar de gelijkmaker.

Die passie was daarvoor onzichtbaar bij de Bloemendalers. De landskampioen speelde bij absentie van zijn geblesseerde aanvallers Brouwer en Klaver in een soort PSV-variant met Nick Meijer als eenzame spits en een vijfmansmiddenveld. De ruststand (2-0) dwong coach Michiel van den Heuvel, de opvolger van bondscoach Oltmans na de Spelen, zijn behoudende tactiek te laten varen. Teun de Nooijer en Lars Stalling schoven een linie op en zorgden voor gevaarlijke, aanvallende impulsen.

Toch duurde het tot het laatste kwartier, voordat het gezapige duel door toedoen van Bloemendaal echt tot leven kwam en veranderde in een enerverende kraker. Vijf minuten voor het einde kwam Bloemendaal langszij door Docherty, die een razendsnel genomen vrije slag keurig langs doelman Veering tikte (3-3). ‘Dat is onze kracht’, vond Nick Meijer. ‘Wij geven nooit op. We hebben deze competitie eerder met 3-0 of 2-0 achtergestaan en toch gewonnen.’

De spits gaf toe dat hij er na de grote achterstand een hard hoofd in had. ‘Wij speelden mat, er zat weinig bezieling in, maar na die twee doelpunten ging het ineens als vanouds lopen.’ Taekema en Derickx, de twee internationals die het anders zo solide hart van de Amsterdamse verdediging vormen, werden in die fase bij vlagen overspeeld. Marijne bracht ijlings zijn routiniers terug, maar de organisatie bleef zoek. ‘We waren te frivool in die fase, te ondoordacht. Bloemendaal heeft ons huiswerk gegeven. Hier moeten we van leren.’

De coach werd gered door Taekema, de topscorer in de competitie. Hij maakte zondag zijn 34ste en 35ste treffer. In de slotminuut legde hij aan voor de vijfde strafcorner van Amsterdam. De eerste drie schoof hij af in een variant naar Timme Hoying. Twee werden omgezet in een doelpunt. De eerste via een strafbal, nadat Hoying de bal tegen de voet van een Bloemendaler op de doellijn had geschoven. De tweede tikte Hoying direct in. De derde werd verspeeld door een stopfout, de vierde pushte Freixa snoeihard op de legguards van doelman Stockmann.

Met de vijfde nam Taekema geen risico. Hij ging alle varianten uit de weg en joeg de bal ongenadig hard in het dak van het doel. ‘Lesmateriaal voor beginners’, zag Marijne. ‘Zo zuiver, zo hard.’ Met 35 treffers in 18 wedstrijden is Taekema op vier wedstrijden van het einde nog twaalf treffers verwijderd van de 47 waarmee de Duitser Zeller vorig seizoen voor Bloemendaal topscorer werd.

‘Zonder Zeller scoren we moeilijker’, gaf Nick Meijer toe. ‘Onze strafcorner kun je niet vergelijken met die van Amsterdam.’ Taekema scoort gemiddeld een uit drie, bij Bloemendaal ligt het rendement van Jolie (slag) en Docherty (push) ruim onder de twintig procent. ‘En toch worden we weer kampioen’, aldus Meijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden